הפד צפוי להוריד ריבית היום, אך האינפלציה עלולה לחזור לעלות
הפדרל ריזרב צפוי להוריד היום את הריבית ב- 0.25 אחוז , צעד שמגיע לאחר הפחתה של 0.5% בחודש ספטמבר ל-4.75%-5%. ההחלטה על ההפחתה היא לא וודאית, אבל הסיכויים מאוד גבוהים, כשההפחתה מתחברת לאמירות ולטון שמגיע מהפד' והיא חלק ממאמצי הבנק המרכזי לתמוך בכלכלה בשעה שמזג האוויר הכלכלי ממשיך להשתנות. עם זאת, בעוד שההורדה נועדה להקל על הלווים ולעודד את הצמיחה, האינפלציה שהחלה לעלות מחדש בעקבות הבטחותיו הכלכליות של דונלד טראמפ, עשויה להטיל ספק בהמשך מדיניות הריבית של הפד ולהאט את הקצב בצעדים הבאים.
ערפל לגבי ההחלטות הבאות
הפחתת הריבית של הפדרל ריזרב, שמתרחשת לאחר ירידה משמעותית ברמות האינפלציה ב-2023 ומתחילת השנה לקצב של 2.4%, מתבצעת בזמן שבו הסימנים הכלכליים מעורבים. מצד אחד, הצמיחה הכלכלית נותרה יציבה, עם עלייה בהוצאות הצרכנים, במיוחד מצד אוכלוסיות בעלות הכנסות גבוהות.מצד שני, השוק מצביע על עלייה חדה בתשואות האג"ח ארוכות הטווח, מה שמצביע על חששות לגבי עלויות האשראי בעתיד. הגורם המסתורי והבלתי צפוי הוא מדיניותו הכלכלית של טראמפ, שכוללת תוכניות להכבדת המיסים על סחורות מיובאות וצעדים נוספים שעלולים להאיץ את האינפלציה. התוצאה היא תמונה כלכלית מעורפלת, שבה הפד עשוי להיתקל בקשיים להמשיך בקו ההפחתות ללא חשש מהשפעות שליליות.
בהתאם לכך, ישנם גם סימנים לכך שההפחתה הצפויה בריבית היום לא בהכרח תביא לתוצאה המיוחלת בשוק. הריבית האפקטיבית אמנם צפויה לרדת, אך ההשפעה של צעד זה על עלויות האשראי תהיה מוגבלת, מכיוון שהשוק כבר מתמחר את הציפייה לעליית אינפלציה ותקציב פדרלי מוגדל בעקבות הצעות טראמפ.
מי אמר אינפלציה?
ההורדה הצפויה בריבית של הפד , אם אכן תבוצע היום, היא צעד שמוביל את הכלכלה האמריקאית לשמירה על הצמיחה הכלכלית, אך היא לא נטולת סיכונים. הורדת ריבית, שמטרתה להוזיל את האשראי ולהגביר את הצריכה, עשויה להיתקל בקושי להתממש בצורה מוצלחת על רקע עלייה מחודשת באינפלציה. על פי התחזיות, המדיניות של טראמפ, הכוללת הצעות למכסים גבוהים על סחורות מיובאות והגברת המיסים על סחורות מסין ומקסיקו, צפויה להפעיל לחצים אינפלציוניים נוספים. כל זה מציב את הפדרל ריזרב בפני דילמה: מצד אחד, הוא רוצה להקל על הלווים ולתמוך בצמיחה, אך מצד שני, העלייה בעלויות מחירים עשויה להוביל לאינפלציה גבוהה יותר ממה שהוא רוצה לראות.
בנוסף, מדיניות זו לא פועלת בוואקום. המשמעות של הורדת ריבית לא תמיד מתממשת בצורה חלקה בשוק. שוק האג"ח מציב אתגר נוסף, כשמשקיעים מתחילים להעריך את הסיכויים להאטה כלכלית ולעליית אינפלציה, מה שמוביל לעליית תשואות האג"ח וכתוצאה מכך לעלויות מימון גבוהות יותר. את ההשפעה הזו מרגישים ישירות הצרכנים, שכבר מוצאים את עצמם מתמודדים עם עלויות גבוהות יותר להלוואות, משכנתאות ורכישת רכבים.
כפי שנראה, הצעד של הפד הוא רק אחד מהצעדים במאבק הכלכלי המורכב שמוביל את הכלכלה האמריקאית בתקופה הזו. הממשלה האמריקאית, במיוחד תחת טראמפ, צפויה להחמיר את מצב האינפלציה עם הצעות כלכליות שיעודדו עלייה במחירים, ובכך יעמדו למבחן המדיניות המוניטרית של הפד. כל החלטה שיתקבלו בשלב הקרוב תהיה חייבת לקחת בחשבון את המשקל הכלכלי של המהלכים הפיסקליים והמוניטריים גם יחד.
נקודת המפנה
הפדרל ריזרב נמצא בנקודת מפנה. מצד אחד, הורדות הריבית יכולות לעודד צמיחה כלכלית, אך מנגד הן עשויות להחמיר את האינפלציה אם לא יימנעו הגורמים החיצוניים שמזינים אותה. הבעיה המרכזית היא הצורך במציאת איזון בין תמיכה כלכלית לבין שמירה על יציבות מחירים, במיוחד תחת הממשל החדש של טראמפ, שמציב אתגר נוסף בפני הפד עם הצעותיו הכלכליות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.שתי המילים הבולטות בקורס תקשורתי 07/11/2024 13:27הגב לתגובה זו9 0"חששות" ו- "פחד". כל כתבה שאין בה אחת מהמילים- לא שווה..סגור