קנדה סוגרת את משרדי טיק טוק בטענה לסיכון לביטחון הלאומי: מה המשמעות והאם זה יגיע לישראל?
קנדה סוגרת את משרדי טיקטוק בטענה לסיכון לביטחון הלאומי: מה המשמעות והשלכות של המהלך, איזה מדינות בעימות מול טיק טוק והאם זה יכול להגיע לישראל?
האפליקציה הכי מצליחה בקרב צעירים
בשבוע האחרון, הכריזה קנדה על צעד דרמטי: סגירת הפעילות העסקית של חברת טיקטוק במדינה, תוך ציון חשש לסיכון לביטחון הלאומי. הממשלה הדגישה כי מדובר בצעד חיוני למען ביטחון המדינה, אך ציינה כי המשתמשים הפרטיים ימשיכו ליהנות מגישה חופשית לאפליקציה.
בכך, קנדה מצטרפת למגמה בינלאומית שמגלה חשדנות כלפי החברה הסינית, על רקע הדאגה מפני השפעה סינית גוברת באמצעות איסוף נתונים. אבל מה עומד מאחורי ההחלטה הקנדית? מהן השלכותיה הרחבות, וכיצד היא משתלבת במאבק הכללי של המערב מול חברות סיניות?
"סכנה לביטחון הלאומי": הבדיקה הקנדית וההחלטה לסגור
בשנה שעברה, עם הצעתה של טיקטוק להרחיב את פעילותה בקנדה, החלה הממשלה הקנדית בבדיקת סיכונים לביטחון הלאומי הכרוכים במהלך זה. כמו מדינות רבות אחרות, גם קנדה בוחנת היטב את ההשפעות הפוטנציאליות של השקעות מצד חברות זרות, בעיקר כאשר מדובר בחברות שמקורן בסין. לאחר חודשים של בדיקות ואיסוף מידע, התקבלה ההחלטה לסגור את הפעילות העסקית של טיקטוק, בטענה שהיא עשויה לסכן את ביטחון המדינה. "ההחלטה התבססה על המידע והראיות שנאספו", מסר שר החדשנות הקנדי פרנסואה-פיליפ שמפיין.ארה"ב נזכיר פועלת במישורים רבים כדי למנוע מהסינים להתחזק במדינתם. בקדנציה הראשונה של טראמפ הוא נלחם בממשל הסיני ודאג להעלות את המכסים ולהחזיר את הכוח לאמריקה. הוא גם ניסה לטפל בחברות הטכנולוגיה הסיניות והצביע על החשש הגדול מפני טיק טוק וחברות נוספות. טראמפ בהחלט הגביל את כוחן, כשבממשל הקודם של ג'ו ביידן היחסים נשארו מתוחים, אבל לא הגיעו לעימות. מעניין יהיה לראות את טראמפ בקדנציה השנייה. הוא כבר הצהיר על כוונתו להעלות מכסים כשכיוון נגד החברות הסיניות ובמקביל נראה שהוא חושש מהתחזקות חברות הטכנולוגיה והאפליקציה הסיניות בארה"ב. צפוי סוג של עימות, השאלה באיזה רמת להבות הוא יהיה.
כך או אחרת, טיקטוק, המופעלת על ידי חברת בייטדאנס הסינית, הגיבה בנחרצות על החלטת קנדה. דובר החברה מסר כי הם מתכוונים לערער על ההחלטה בטענה שהיא תפגע במאות משרות מקומיות ותמנע מהחברה לממש את תכניות ההתרחבות שלה. ההגבלה החדשה מצטרפת לאיסור קודם שהטילה הממשלה הקנדית על הורדת האפליקציה במכשירים ממשלתיים בשל חששות בנוגע לפרטיות המשתמשים.
המאבק הבינלאומי: עימותים דומים גם בארה"ב ובאירופה
החשש הקנדי אינו חריג בנוף הבינלאומי, שכן טיקטוק כבר ניצבת במרכזן של הגבלות חמורות מצד מדינות נוספות. בארצות הברית, למשל, ממשל ביידן קבע לאחרונה כי טיקטוק חייבת למכור את חלקה במדינה עד ינואר 2024, אחרת תיאסר לחלוטין. החשש הוא שהמידע הנאסף על ידי האפליקציה, הכולל נתונים אישיים על מאות מיליוני משתמשים, עלול לשמש את הממשל הסיני לצורכי ריגול ואיסוף מידע.
גם באירופה נשקלות הגבלות על טיקטוק. מדינות האיחוד האירופי בוחנות דרכים להבטיח את פרטיות ואבטחת המשתמשים, על רקע דאגות דומות. אם אכן יוחלט לנקוט בצעדים, מדובר יהיה בצעד תקדימי שיאפשר לממשלות מערביות לשלוט בהיקף ובאופי הפעילות של חברות סיניות, בעיקר בתחום המידע והטכנולוגיה.
העתיד של טיקטוק בעולם: האם המגבלות יביאו לשינוי?
סגירת הפעילות העסקית של טיקטוק בקנדה היא צעד משמעותי, אך לא הסופי. לפי הדיווחים, הבדיקה הקנדית עשויה להוביל לצעדים נוספים נגד האפליקציה, בדומה למגבלות אחרות שננקטו נגד חברות סיניות גדולות. ההחלטה בקנדה יכולה אף לעורר השראה אצל מדינות אחרות, המודאגות מההשפעה הסינית הגוברת במערב.
בינתיים, קנדה, ארה"ב ומדינות נוספות ממשיכות במאבקן מול טיקטוק, המהווה סמל למתח הגובר בין המערב לסין. השאלה האם טיקטוק תוכל להמשיך להפעיל את שירותיה ללא הגבלות ברוב מדינות העולם, או שתיאלץ לצמצם את פעילותה, תלויה כעת בהחלטות המשפטיות והרגולטוריות של המדינות.
ומה בישראל?
אצלנו הפעילות מול טיק טוק במישור העסקי נמוכה מאוד. יש משתמשים רבים באפליקציה, אבל אין פעילות מסחרית עסקית מול החברה הסינית ולכן נראה שלפחות בינתיים לא יהיו מגבלות כלשהן. מעבר לכך, למרות שישראל היא חלק מהציר האמריקאי, בעוד סין נתפסת כצד השני, ישראל משתדלת לשמור על יחסים קורקטים מול הממשל הסיני. לא נראה שאנחנו מעוניינים בדרמות מול סין, בטח לא בנקודת זמן הזו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה