חברת הייעוץ שמתאימה למהפכת הטכנולוגיה כמו כפפה ליד
ההתלהבות בוול סטריט מניצחון טראמפ בהחלט מובנת, אבל המשקיעים צריכים לזכור שממשל טראמפ ייכנס לתפקידו רק לקראת סוף ינואר 2025, שתוכניותיו הכלכליות עדיין לא גובשו, שעד לכניסה הממשל הנוכחי יכול "לקלקל" את שמחת המשקיעים, והכי חשוב שהערכות המניות, לפחות נכון ללפני יומיים, עשו צעד גדול בחזרה לחלל.
אישית אני מאוד מרוצה מהקבוצה שסובבת את טראמפ, מהמקורבים כמו יו"ר ומנכ"ל בנק ההשקעות קנטור פיצג'רלד הווארד לוטניק, אילון מאסק, שרי האוצר וההגנה לשעבר סטיבן מנוצ'ין ומייק פומפאו והסנאטור טום קוטון ואחרים שכולם דוגלים בכלכלה חופשית, כולם תומכי צמיחה כלכלית וכולם אוהדים של ישראל. יחד עם זאת, המשקיעים צריכים להבין שטראמפ, על מנת "לעשות את אמריקה נהדרת שוב", יצטרך לעודד צמיחה מחד, להוריד החוב הלאומי מאידך ולעשות סדר בסחר הבינלאומי, וזאת כשסביבו מרחפות צרעות כמו איראן ושלוחותיה, סין, רוסיה וצפון קוריאה. אז רגיעה לא תגיע בקרוב, והזעזועים יימשכו. אבל מהפכת הטכנולוגיה חזקה מהכול ותמשיך לצעוד קדימה. כיוון שהרפובליקאים מבינים זאת טוב מהדמוקרטים, אז המניות ימשיכו להיות המשחק היחיד בעיר עם תיקונים מפעם לפעם.
זינוק בהוצאות של ענקיות הטק על תשתיות
הנושא המעניין ביותר שמושך את תשומת הלב בדיווחי החברות על תוצאות הרבעון השלישי של 2024 הוא ההוצאות על ההשקעות שקשורות בבינה המלאכותית, וזה בולט במיוחד אצל חברות הטכנולוגיה המובילות. ההוצאות של ענקיות הטכנולוגיה על תשתיות זינקו השנה, כאשר החברות מתחרות בבניית פעילות ה-AI שלהן ובאספקת הביקוש הגואה למחשוב ענן כתוצאה מכך.מיקרוסופט (סימול:MSFT), גוגל (סימול:GOOG), אמזון (סימול:AMZN) ומטא (סימול:META) השקיעו במהלך הרבעון השלישי למעלה מ-60 מיליארד דולר במצטבר בבניית תשתיות AI, עלייה של 60% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כאשר כל הארבע ציינו כי ההשקעות בתשתיות ימשיכו לגדול בקצב דומה גם בשנה הבאה, והבעיה, אליבא דמנהלי החברות, היא שהם לא יכולים לעמוד בקצב הביקוש.
מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, אמר כי עסקי הבינה המלאכותית של החברה בדרך להגיע לקצב הכנסות שנתי של 10 מיליארד דולר ברבעון הנוכחי, מה שהופך אותו ל"עסק המהיר ביותר בהיסטוריה שלנו שמגיע לאבן דרך זו", ואילו מנכ"ל אמזון, אנדי ג'סי, אמר שעסקי הבינה המלאכותית של אמזון צומחים באחוזים תלת ספרתיים, פי שלושה ממה שמחשוב ענן צמח בשלביו הראשונים. מארק צוקרברג אמר כי שימוש המשתמשים בפייסבוק ובאינסטגרם מגדיל משמעותית את הזמן שהמשתמשים בילו בשני האתרים, מה שתורם לעלייה של הכנסות מפרסום. מנכ"ל אפל, טים קוק, ציין בשיחה עם אנליסטים שמשתמשי אייפון שאימצו את מערכת ההפעלה החדשה ביותר של אפל, ה-iOS 18.1, שתומכת ב-Apple Intelligence, אומרים שקצב התגובה הוכפל, וכעת כולם מחכים לשמוע מה יש לאנבידיה לומר בנושא כשתפרסם את דוחותיה ב-20.11.
צמיחה מהירה בבינה המלאכותית. צילום: צילום מסך, עמוד הטוויטר של Satya Nadella
אם להשוות את תרומת ה-AI לצמיחה הכלכלית, אז מה שמתפתח בתחום ההשקעות ב-AI מאותת על תרומה גדולה פי כמה מתרומת טכנולוגיות קודמות כמו הענן, והעניין הזה נמצא רק בתחילת דרכו. המגזין פורבס טוען ששנת 2025 תהיה השנה של השינויים בתחום הטמעת הבינה. הסיבה לכך קשורה בהתאמה מחדש של מודלים עסקיים הנוגעים לפוטנציאל של AI גנרטיבי. בנוסף, לפי המגזין, יופיעו כלים ויישומים יצירתיים חדשים שייצרו אפשרויות חדשות לגמרי בתעשיות שונות כמו בריאות, ייצור, חינוך ועוד.
הבינה המלאכותית תזניק את הכלכלה העולמית
בדוח שפרסם ג'יי.פי מורגן בנושא של אינטל (שלדעתם תתקשה להשתקם בשל האיחור בהטמעת הבינה, כפי שכתבתי השבוע) נכתב שהבינה המלאכותית היא משנה משחק. ג'יי.פי מורגן מציג מחקר עדכני של PWC שלפיו מיזוג הבינה עשוי לתרום עד 15.7 טריליון דולר לכלכלה העולמית עד 2030. מתוכם, 6.6 טריליון דולר צפויים להגיע מהגדלת הפריון בעוד ש-9.1 טריליון דולר נובעים מתופעות לוואי של צריכה. הדוח גם חושף כי התמ"ג העולמי יהיה גבוה ב-14% ב-2030 בשל ההתפתחות המואצת של AI. הרווחים הגדולים ביותר בפריון צפויים להגיע לצפון אמריקה ולסין, כאשר הראשונה צפויה לממש את יתרונות הבינה המלאכותית מהר יותר. בקיצור, כל מי שחושש מאפשרות של מיתון - שיירגע. תזזיתיות השוק לאחרונה מהווה, לדעתי, הזדמנות איסוף (לאט ובסבלנות) שצריכה להתמקד בחברות הטכנולוגיות המובילות.אציין שהטמעת הבינה אינה באה על חשבון התפתחויות טכנולוגיות מהסוג של הענן, לימוד המכונה ועוד, אלא כפי שראינו בהתפתחות כל תחום הנדסת התכנה, מהווה שלב נוסף של מהפכת הטכנולוגיה, כפי שתוכלו לראות בכתבה של ירחון המחשבים האמריקאי, PC Magazine תחת הכותרת, "איך לגרום ל-AI לעבוד בשבילך, ולמה זה לא יחליף את הנדסת התוכנה". כל זה, אגב, וכפי שכתבתי בעבר, נותן הזדמנות לישראל, מהמובילות בתחום הטמעת הבינה, להפוך את הנושא לפרויקט לאומי, מה שיתמוך בכלכלה הישראלית.
מי שלבטח ייהנה מאוד מההתפתחות הזו היא תעשיית המחקר והייעוץ שכבר נהנית בעשור האחרון מביקוש שהולך וגואה לשירותיה. מדובר על חברות כמו גרטנר (סימול:IT), Forrester Research (סימול:FORR), IBM, Bain & Company וענקיות הייעוץ דלויט, PWC ושכמותן. כל ענקיות הטכנולוגיה משתמשות בשירותים הללו מתוך ההבנה "שכדי להטמיע את ה-AI צריך גוף חיצוני בעל ידע מקיף בתחומי המחקר והייעוץ שיוכל לעזור לחברה להטמיע את הטכנולוגיה החדשה הזו בצורה הטובה ביותר".
גרטנר מייעצת ל-15,000 ארגונים ב-90 מדינות
לפיכך נתבונן היום באחת החברות המובילות בעולם בתחום המחקר והייעוץ הטכנולוגי, גרטנר (Gartner), שייסד ב-1979 גדעון גרטנר, יליד תל אביב, שהיגר לארה"ב בגיל 3. אם תקראו את קורות חייו האקדמיים והמקצועיים, תבינו איך הצליח לבנות חברת ייעוץ שמתאימה למהפכת הטכנולוגיה/אינפורמציה כמו כפפה ליד, ושנראה שוול סטריט מעריכה מאוד (לפי המלצות האנליסטים).
הזדמנות בחברות הייעוץ. צילום: Freepik
גרטנר מתארת את עצמה כ"ספקית של תובנה אובייקטיבית (שמתבקשת בתקופה של מהפכת טכנולוגיה) שניתנת לפעולה ושכתוצאה מכך מניעה החלטות חכמות יותר וביצועים חזקים יותר במשימה קריטית של הארגון". החברה מייעצת ומספקת משאבים ל-15,000 ארגונים בכ-90 מדינות וטריטוריות - בכל הפונקציות העיקריות, בכל תעשייה ובכל גודל מפעל, והיא עושה זאת באמצעות שלושה פלחים עסקיים - מחקר, ועידות וייעוץ. גרטנר מציידת את המנהלים והצוותים של כל לקוח בתובנות, הדרכה וכלים אובייקטיביים מעשיים וזאת באמצעות מומחים מנוסים, מערכות לימוד לעובדים בנושאים ספציפיים וייעוץ למנהלים ולעובדים באמצעות ניתוח מותאם אישית ותמיכה בשטח, כולל בנושאים של השקעות טכנולוגיות אופטימליות, לווי ההשקעות והביצועים.
תשע שנים לאחר שהקים את החברה, מכר אותה גרטנר לענקית התקשורת והפרסום הגלובלית הבריטית סאצ'י אנד סאצ'י ב-90.3 מיליון דולר (אז הציגה החברה הכנסות של 40 מיליון ורווח של 2.3), אבל שנתיים לאחר מכן רכש גרטנר את החברה בחזרה, ביחד עם דן אנד ברדסטריט וביין קפיטל כי בסאצ'י החליטו שרעיון הרכישה היה מוטעה. זמן קצר לאחר מכן רכש גרטנר גם את חלקה של דן אנד ברדסטריט.
ב-1993, עם הכנסות של 122.5 מיליון דולר ורווח של 6.8 מיליון דולר הונפקה החברה בנאסד"ק. השתתפתי ברוד-שואו שלפני ההנפקה ואז נאמר כי "ההנפקה חשובה בעיקר כחלון ראווה למקצוע הייעוץ והמחקר שבעקבות התקדמות מהפכת הטכנולוגיה תעלה חשיבותו משמעותית" וכך אכן קרה.
את 2000 סיימה החברה עם הכנסות של 858.7 מיליון דולר ורווח נקי של 25.5 מיליון או 27 סנט למניה. בין ההנפקה לשיא בועת 2000 עלתה המניה פי 10 אבל התרסקה ב-2000 והתחילה להתאושש רק בתחילת 2009, כשמחיר המניה אז בין 8 ל-9 דולר. ב-2006 חצו ההכנסות את מיליארד הדולר והרווח למניה הגיע ל-51 סנט, ומאז עולים ההכנסות והרווחים בקצב דו-ספרתי, להוציא השנים 2009 (משבר 2008) ו-2020 (הקורונה).
את 2023 סיימה גרטנר עם הכנסות ורווח למניה של 5.91 מיליארד ו-11.8 דולר, ואת השנה תסיים עם הכנסות ורווח למניה של 6.25 מיליארד ו-11.9 דולר, כאשר את 2025 היא צפויה לסיים עם הכנסות ורווח נקי של 6.75 מיליארד ו-13.2 דולר למניה.
התחזיות הן שהטמעת הבינה תייצר מגמה חזקה של אוטומציה ועלייה חדה בהתייעלות ותקל על הנגישות הטכנולוגית. המומחים טוענים שהטרנספורמציה הדיגיטלית בקנה מידה מלא (של הכלכלה) הופכת לאפשרית וחברות שלא יתקדמו בהתאם יישארו מאחור. עולם העסקים מבין זאת היטב, וזה מייצר מצב מצוין עבור חברות המחקר והייעוץ שמסוגלות לספק תובנה אובייקטיבית כיצד לבצע את המעבר בצורה היעילה ביותר. זו הסיבה שחברה כמו גרטנר מומלצת.
תוצאות מצוינות לרבעון השלישי
החברה דיווחה השבוע על תוצאות פיננסיות חזקות מאוד לרבעון השלישי של 2024. ההכנסות הגיעו ל-1.5 מיליארד דולר, עלייה של 5.4%, והרווח הנקי זינק ל-415 מיליון דולר, עלייה של 130.6%. החברה גם רשמה צמיחה משמעותית בתזרים המזומנים התפעולי, עלייה של 78.5%, ובתזרים המזומנים החופשי, שטיפס ב-86.8%. המנכ"ל ג'ין הול הדגיש את דרכה של החברה לצמיחה דו ספרתית מתמשכת, המונעת על ידי הצעת ערך משכנעת ללקוח והשוק לפעילות החברה שהולך ומתרחב.כיוון שכידוע לקוראים אני מאמין שהצלחתה של כל חברה תלויה בטיב הניהול נטו, אז ג'ין הול, שמוביל את החברה כיו"ר ומנכ"ל מאז 2004, הוא דוגמה מצוינת. הול, בוגר MIT בהנדסה והרווארד בביזנס, התחיל את דרכו בחברת הייעוץ מקינזי שם היה מבכירי המנהלים. ב-1998 הוא גויס לחברת הניהול הגדולה Automatic Data Processing (סימול:ADP) כנשיא, וב-2004 כאמור גויס לגרטנר ונחשב לאחד המנהלים המובילים בוול סטריט.
ניצחונו של טראמפ בבחירות החזיר את השווקים לרמות שיא וכך גם גרטנר. הקונצנזוס מלפני פרסום הדוחות החזקים היה על "קנייה" עם מחיר יעד של 453 דולר, מתחת למחיר בשוק. IT היא השקעה לטווח הארוך, לבטח מרמות המחיר הנוכחיות, אבל תחום הפעילות של החברה ימשיך להתרחב במהירות והחברה תמשיך כנראה לצמוח בקצב דו-ספרתי. צריך המשקיע המעוניין לשקול מה רמת המחיר שלדעתו כדאי להיכנס.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.100ביליון סעודיה AI DATA CENTERS וסטראטאפס וקטר באירופהניצחון הגזע וגלות יש 10/11/2024 05:58הגב לתגובה זו1 5דור פשעי הסייבר רוגלה ובינה חסר ישע ונטול כל ערך. שואת נתניהו ודור מרגל ציוני גלות ישמעאל קשה ומזוויעה עוטפת עולמו קדוש דין חנק ומצור , רבנייך רעי לב חטופים 400 ימים זנחו כי שמאל.סגור
-
4.מעניין כמו תמידיהודה 09/11/2024 20:38הגב לתגובה זו0 0שבוע טוב. שלמה, מה דעתך על חברת Li-cycle? מתעסקת בתחום מיחזור הסוללות. חשבתי גם על תעודת הסל שהמלצת בעבר,EVX, אבל הסחירות שם מאוד נמוכה אשמח להתייחסות שלךסגור
-
3.תודה רבה ושבוע טוב (ל"ת)אנונימי 09/11/2024 13:27הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.תודה רבה שלמה ושבת שלום (ל"ת)אנונימי 09/11/2024 02:36הגב לתגובה זו5 2סגור
-
1.נותני עצותיהוושוילי 08/11/2024 17:58הגב לתגובה זו4 4לא לוקחים אחריות. גם המנהיגים מתחמקים מאחריות.סגור