כצפוי: הפד' הוריד את הריבית ב-0.25%
הבנק המרכזי האמריקני הוריד את הריבית לטווח של 4.50-4.75%, וממשיך את מגמת הורדת הריבית שהחלה בישיבתו הקודמת
הפדרל ריזרב הוריד את הריבית ברבע נקודת אחוז לטווח של 4.50-4.75%. הורדת הריבית משקפת את רצונו של הפד' לשמור על גמישות מדינית בעת שהוא מתמודד עם התמתנות בשוק העבודה וירידה באינפלציה.
תוצאות הבחירות מיום שלישי לא השפיעו על מסלול המדיניות של הוועדה המוניטרית הפדרלית (FOMC), והפד המשיך עם הורדת הריבית כפי שצפו המשקיעים עוד לפני ההצבעה. החוזים על ריבית הפד' תמחרו סבירות של 98.9% להורדת ריבית טרם הפגישה היום (חמישי) ומתמחרים כעת סיכוי של 66% להורדת ריבית נוספת של רבע נקודה בפגישה הבאה של הבנק המרכזי בדצמבר.
הוועדה המוניטרית הפדרלית הצביעה פה אחד על הורדת הריבית ברבע אחוז, בסיום ישיבה שנמשכה יומיים. ההחלטה מסמנת חזרה לשגרה עבור ועדת קביעת הריבית של הבנק המרכזי האמריקני, כאשר כל חברי הוועדה הגיעו להסכמה מלאה.
בישיבת המדיניות הקודמת בספטמבר, המושלת מישל באומן הביעה התנגדות להחלטת הרוב להוריד את הריבית באופן אגרסיבי בחצי אחוז. באומן טענה אז כי היא הייתה מעדיפה להוריד את טווח ריבית הפד ברבע אחוז בלבד. באותה העת, באומן ציינה כי למרות שהפד הצליח להוריד את האינפלציה, היא נותרה מקור לדאגה - במיוחד מכיוון שקצב עליית המחירים טרם חזר ליעד של 2% שקבע הבנק המרכזי.
"אני רואה סיכון בכך שהורדת ריבית חדה מדי עלולה להתפרש כהכרזת ניצחון מוקדמת מדי במשימתנו להשגת יציבות מחירים", כתבה באומן בהצהרה שפורסמה לאחר הצבעת ההתנגדות שלה.
עדכונים ממסיבת העיתונאים:
יו"ר הבנק המרכזי האמריקני, ג'רום פאוול, הגדיר במסיבת העיתונאים את הכלכלה האמריקנית כ"חזקה", והסביר כי הורדת הריבית ברבע אחוז נועדה ל"כיול נוסף" של המדיניות המוניטרית."כיול נוסף זה של עמדת המדיניות שלנו יסייע לשמר את חוזק הכלכלה ושוק העבודה, ויאפשר המשך התקדמות בהורדת האינפלציה בעת שאנו נעים לעבר עמדה מאוזנת יותר לאורך זמן", אמר פאוול. עוד ציין הנגיד כי בפד מאמינים שחלה התקדמות משמעותית בהורדת שיעור האינפלציה, בעוד שוק העבודה כבר אינו "מחומם יתר על המידה" אך נשאר יציב.
"אנו ממשיכים להיות בטוחים שעם כיול מתאים של עמדת המדיניות שלנו, ניתן לשמר את חוזק הכלכלה ושוק העבודה תוך הורדת האינפלציה באופן בר-קיימא ליעד של 2%", אמר פאוול.
בהתייחסו לשוק העבודה, פאוול ציין כי קצב הוספת המשרות הואט מתחילת השנה, עם ממוצע של 104,000 משרות חדשות בחודש בשלושת החודשים האחרונים. המשק האמריקני הוסיף 12,000 משרות בלבד באוקטובר, הרבה מתחת לתחזיות הכלכלנים שצפו תוספת של 112,500 משרות, ולעומת נתון מתוקן של 223,000 משרות בספטמבר. פאוול ציין כי המספרים היו גבוהים יותר אלמלא השפעת שביתות העובדים והסופות.
למרות שקצב יצירת המשרות מאט ושיעור האבטלה גבוה יותר בהשוואה לשנה שעברה - כשהוא עומד על 4.1% באוקטובר - פאוול הדגיש כי התנאים בשוק העבודה נותרו "יציבים".
השפעת הבחירות על מדיניות הפד'
יו"ר הפד, ג'רום פאוול, הבהיר כי בטווח הקצר, בחירות 2024 לא ישפיעו על החלטות המדיניות של הבנק המרכזי. הוא הוסיף כי עדיין לא ברור כיצד המדיניות הממשלתית עשויה להשתנות תחת כהונתו השנייה של דונלד טראמפ."איננו יודעים מה יהיו העיתוי והתוכן של שינויי המדיניות. לפיכך, איננו יודעים מה תהיה השפעתם על הכלכלה - ובפרט, האם ובאיזו מידה מדיניות זו תשפיע על השגת היעדים שלנו," אמר פאוול, בהתייחסו למנדט הכפול של הפד להשגת תעסוקה מרבית ויציבות מחירים.
"איננו מנחשים, איננו משערים השערות, ואיננו מניחים הנחות," הדגיש פאוול.
עם זאת, הוא הכיר בכך שייתכן שמדיניות של כל ממשל או חקיקה פדרלית עשויות להשפיע על הכלכלה לאורך זמן. "זה עשוי להיות משמעותי עבור השגת יעדי המנדט הכפול שלנו," אמר פאוול, והוסיף כי השפעות אלה ישולבו במודלים הכלכליים של הפד ויילקחו בחשבון דרך ערוץ זה.
להצטרפות למסיבת העיתונאים:
נתוני שוק התעסוקה בשבוע שעבר היו "בדיוק במקום הנכון" מבחינת הפד'. חלשים מספיק כדי להצדיק הורדת ריבית נוספת של רבע אחוז, אך לא חלשים מספיק כדי להעיד על גלישה למיתון. לכן, ההחלטה הייתה די צפויה. ביחס לפגישה האחרונה השנה של ועידת השוק הפתוח בחודש הבא הכל על השולחן, החל מהקפאת הורדות הריבית (סביר), ועד הורדה כפולה של חצי אחוז (הרבה פחות סביר), וכמובן הורדה נוספת של רבע אחוז (הכי סביר).
הורדת הריבית של הפד' היא צעד שמוביל את הכלכלה האמריקאית לשמירה על הצמיחה הכלכלית, אך היא לא נטולת סיכונים. הורדת ריבית, שמטרתה להוזיל את האשראי ולהגביר את הצריכה, עשויה להיתקל בקושי להתממש בצורה מוצלחת על רקע עלייה מחודשת באינפלציה. על פי התחזיות, המדיניות של טראמפ, הכוללת הצעות למכסים גבוהים על סחורות מיובאות והגברת המיסים על סחורות מסין ומקסיקו, צפויה להפעיל לחצים אינפלציוניים נוספים. כל זה מציב את הפדרל ריזרב בפני דילמה: מצד אחד, הוא רוצה להקל על הלווים ולתמוך בצמיחה, אך מצד שני, העלייה בעלויות מחירים עשויה להוביל לאינפלציה גבוהה יותר ממה שהוא רוצה לראות.
בנוסף, מדיניות זו לא פועלת בוואקום. המשמעות של הורדת ריבית לא תמיד מתממשת בצורה חלקה בשוק. שוק האג"ח מציב אתגר נוסף, כשמשקיעים מתחילים להעריך את הסיכויים להאטה כלכלית ולעליית אינפלציה, מה שמוביל לעליית תשואות האג"ח וכתוצאה מכך לעלויות מימון גבוהות יותר. את ההשפעה הזו מרגישים ישירות הצרכנים, שכבר מוצאים את עצמם מתמודדים עם עלויות גבוהות יותר להלוואות, משכנתאות ורכישת רכבים.
כפי שנראה, הצעד של הפד הוא רק אחד מהצעדים במאבק הכלכלי המורכב שמוביל את הכלכלה האמריקאית בתקופה הזו. הממשלה האמריקאית, במיוחד תחת טראמפ, צפויה להחמיר את מצב האינפלציה עם הצעות כלכליות שיעודדו עלייה במחירים, ובכך יעמדו למבחן המדיניות המוניטרית של הפד. כל החלטה שיתקבלו בשלב הקרוב תהיה חייבת לקחת בחשבון את המשקל הכלכלי של המהלכים הפיסקליים והמוניטריים גם יחד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.בישראל חייבים להוריד ל-0%. אנשים לא יכולים לשלם משכנתא (ל"ת)קלקלן 07/11/2024 22:00הגב לתגובה זו0 3סגור
-
קבלנים שאמורים לבנות למפונים בבא היום כבר לא קיימים (ל"ת)הענמים 08/11/2024 06:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
הדירה שלהם עלתה ב50% תוך כמה שנים, שימכרו ויעברו לשכוריוני 07/11/2024 22:23הגב לתגובה זו5 0הריבית צריכה להיות גבוהה כדי שמשקיעים לא יגנבו את העתיד של הצעירים .סגור
-
אי אפשר, גם השכירות עלתה משמעותיתשןכר 07/11/2024 23:02הגב לתגובה זו0 0לפחות משכנתא אתה משלם בשביל העתיד שלךסגור