סכנת מלחמת סחר חדשה: החקלאים האמריקאים שוב בחזית
בעקבות בחירתו מחדש של דונלד טראמפ לנשיאות, ייתכן שארה"ב תיכנס לעוד סבב של מלחמת סחר עם סין, מה שעלול לפגוע שוב באופן קשה בחקלאים האמריקאים ובעיקר במגדלי הסויה והתירס. בעימות הסחר הקודם, הטיל טראמפ מכסים על מוצרים מיובאים מסין בסכום כולל של מעל 300 מיליארד דולר, מה שגרם לתגובה נחרצת מצד סין, שכללה מכסים על מוצרים אמריקאים בהיקף דומה. סקטור החקלאות בארה"ב ספג את עיקר המכה עם מכסים על מוצרי סויה ותירס, שהם מוצרים מרכזיים בייצוא האמריקאי לסין. כתוצאה מהמהלך, סין העבירה את רכשיה לספקים חדשים בדרום אמריקה, כמו ברזיל וארגנטינה, וכתוצאה מכך חקלאים רבים בארה"ב נפגעו.
מכסים חדשים, בעיות ישנות: החקלאים האמריקאים שוב בסכנה
הפעם, טראמפ כבר הצהיר שבכוונתו להטיל מכסים בגובה של 10% לפחות על מוצרים זרים. במקרים מסוימים, כמו בסקטור מסוים של מוצרים מסין, אף דובר על מכסים בגובה של 60%. אם אכן מכסים כאלה ייכנסו לתוקף, סין עלולה להגיב שוב במכסים על מוצרים חקלאיים מארה"ב, מה שייפגע קשות בסקטור החקלאות. על פי דוח שפרסמה ההתאחדות האמריקאית של מגדלי הסויה ושל איגוד מגדלי התירס, הפחתה של 50% בייצוא הסויה לא תפתיע אם יחולו מכסים חדשים, וייצוא התירס עשוי לרדת בשיעור של 84%. ההפסדים עלולים להגיע לשווי כולל של 7.3 מיליארד דולר בשנה, על פי אותו דוח.
הסיכונים במלחמת סחר הם רבים. מלבד הירידה הפוטנציאלית ביצוא, מלחמות סחר מעלות את מחירי הסחורות והחומרים הגולמיים, ומקשות על חברות לנהל תזרים יציב, מה שעלול לפגוע ברווחיותן. מעבר לכך, כאשר מדינות מסיטות את המסחר לשווקים חלופיים, עשויים להתרחש שינויים מבניים גלובליים שאינם הפיכים, בהם שחקנים חדשים נכנסים לשוק ומחליפים ספקים ותיקים. בנוסף, ישנו חשש מפני הפגיעה בתחרות החופשית ובאפשרויות לצרכנים, מאחר והגבלות מסחר עלולות לצמצם את מגוון המוצרים הזמינים ולהעלות את המחירים לצרכן.
סיוע ממשלתי: פתרון זמני או בעיה ארוכת טווח?
בפעם הקודמת, כדי לפצות על ההפסדים, ממשלת טראמפ העניקה לחקלאים סיוע של מיליארדי דולרים, אך המהלך כמעט ביטל את יתרונות ההכנסות ממכסים. מה שצפוי להתרחש, הוא שהממשל ייאלץ שוב לשקול צעדים דומים. אם יחליטו להוריד את הסיוע, יהיו לכך השלכות כלכליות רחבות, כולל אובדן חוות חקלאיות וצמצום בתעסוקה בחקלאות – מצב שיפגע במיוחד באזורים כפריים שתלויים בהוצאות החקלאים.ככל שמלחמת הסחר תימשך, ההשפעות ירגישו גם בתחומים נלווים, כמו תעשיית הדשנים, הייצור החקלאי, תחבורה ורכבים. בנוסף, עליית מכסים על יבוא סחורות אחרות צפויה להגדיל את העלויות עבור חקלאים אמריקאים, שכבר מתמודדים עם מחירי שיא בשל האינפלציה.
בנוסף, טראמפ מאיים להטיל מכס גבוה במיוחד על יצרנית הציוד החקלאי ג'ון דיר, שהודיעה על העברת חלק מקווי הייצור למקסיקו. ייתכן שהתבטאות זו של טראמפ תעורר חשש נוסף בקרב יצרני ציוד חקלאי ושאר התעשיות התומכות בתחום החקלאות בארה"ב.
בסיכומו של דבר, גם אם יסתיים סבב נוסף של מלחמת סחר בעתיד, הפגיעה בייצוא האמריקאי כבר יצרה שינויי מבנה גלובליים ארוכי טווח, כאשר דרום אמריקה מקדמת את החקלאות שלה על חשבון ארה"ב, וכעת מדינות כמו ברזיל וארגנטינה מגדילות את שטחי הגידול שלהן, מהלך שכנראה ימשיך גם לאחר סיום אפשרי של עימות הסחר הבא.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה