סין משיקה תוכנית חילוץ כלכלית ענקית בשווי 839 מיליארד דולר
המניות הסיניות בירידה חדה
תוכנית החילוץ הכלכלית של סין: 839 מיליארד דולר להנפקת אג"ח ייעודיות לטובת ייצוב המשק
ממשלת סין הציגה תוכנית חילוץ כלכלית רחבה ומקיפה בהיקף 6 טריליון יואן (כ-839 מיליארד דולר), פריסה על פני שלוש שנים. מטרת התוכנית היא להתמודד עם הירידות בצמיחה הכלכלית ולספק פתרונות למשבר החוב ההולך ומחריף במחוזות המדינה. התוכנית כוללת צעדים שונים להגברת הביקוש המקומי, ייצוב שוק הנדל"ן, והרחבת האפשרות לממשלי המחוזות להנפיק אגרות חוב ייעודיות.
הרחבת תקרת החוב של המחוזות: אפשרות לנטל חוב נוסף
אחד הצעדים המרכזיים בתוכנית הוא הגדלת תקרת החוב של ממשלי המחוזות בסין מ-29.52 טריליון יואן ל-35.5 טריליון יואן (כ-4.95 טריליון דולר). הממשלה הסינית מתכוונת להקל על המחוזות בכך שתאפשר להם הנפקת אגרות חוב ייעודיות בהיקף של 6 טריליון יואן בשלוש השנים הקרובות, כחלק מעסקת "החלף חוב" על ההלוואות המצטברות של המחוזות. מהלך זה נועד להקל על המחוזות לשלם את חובותיהם הקיימים וליצור פתרונות נוספים למימון תוכניות פיתוח כלכליות.
צעדים נוספים מהבנק המרכזי והפוליטביורו
באמצע ספטמבר, הבנק המרכזי של סין (PBOC) הודיע על צעדים נוספים לתמיכה במשק, כולל הורדת יחס הרזרבה בבנקים ב-0.5%. הפוליטביורו של המפלגה הקומוניסטית הודיע במקביל על תוכנית להורדת ריביות והתאמות במדיניות הפיסקלית והמוניטרית. צעדים אלו כוללים בין היתר הגבלה על בנייה של בתים חדשים מתוך כוונה למנוע ירידת מחירים חדה בשוק הנדל"ן ולמנוע קריסה של חברות בנייה שנכנסו לחובות כבדים.
מצוקת החוב של המחוזות: 60 טריליון יואן חוב ממיזמי תשתית
לפי קרן המטבע הבינלאומית, ממשלי המחוזות בסין נושאים חובות גדולים הנובעים ממיזמי תשתית אותם מימנו באמצעות מכשירים פיננסיים ייעודיים. סך החוב הזה הגיע ל-60 טריליון יואן (כ-47.6% מהתמ"ג של סין) עד סוף השנה שעברה. בעוד שההשקעות בפרויקטים גדולים נועדו לתמוך בצמיחה הכלכלית, הן הובילו להצטברות חובות מאסיבית ולבעיות ביכולת המחוזות לעמוד בהתחייבויותיהם. ממשלת סין קבעה יעד לצמצם את החובות הללו ל-2.3 טריליון יואן עד 2028, אך תהליך זה צפוי להיות מורכב ואורך זמן.
דוח צמיחה נמוכה וההשפעה על תחזית הצמיחה השנתית
בסוף הרבעון השלישי של 2024 נרשמה צמיחה כלכלית של 4.6% בלבד, מה שמעלה סימן שאלה לגבי יכולתה של סין לעמוד ביעד הצמיחה של 5% שהוצב לשנה זו. ירידה בצמיחה הכלכלית עשויה להגביר את הלחץ על הממשלה לנקוט בצעדים נוספים, כך שהתוכנית החדשה אמורה לספק מענה ראשוני לבעיות אלה.
חזרתו של דונלד טראמפ והחשש ממלחמת סחר נוספת
חזרתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן, עם כוונות להטיל מכסים חדשים על סחורות סיניות, עשויה לדחוף את בייג'ין להגביר את הביקוש המקומי ולהכין את הכלכלה להתמודדות עם השלכות של מלחמת סחר מחודשת. שגריר סין בארה"ב, שיה פנג, הזהיר כי "אין מנצחים במלחמות סחר" וקרא לשיתופי פעולה הדדיים בין המדינות. בממשלת סין מעריכים כי אם מלחמת סחר תחזור, הדבר עלול לפגוע בצורה קשה בכלכלה, ולכן ייתכן שיושקעו מאמצים רבים במאמצי ההתמודדות עם ההשלכות האפשריות.יציבות לטווח ארוך או פתרון זמני? סימני שאלה לעתיד
בקרב כלכלנים, קיימים סימני שאלה לגבי היכולת של סין לשמר יציבות כלכלית לאורך זמן באמצעות התוכנית החדשה. מומחים מעריכים כי בעוד שהתוכנית תסייע בטווח הקצר, האתגרים ארוכי הטווח שעומדים בפני הכלכלה הסינית, ובמיוחד משבר החוב העצום, ימשיכו להוות בעיות משמעותיות.
הרחבת התמיכה - 1.4 טריליון דולר; הסיבה: טראמפ
הרשויות בסין הרחיבו את המידע על התוכנית הכללכית. מדובר בתוכנית בגובה 1.4 טריליון דולר במטרה לתמוך בכלכלה, לנוכח חשש להסלמת מלחמת הסחר עם ארה"ב, שעלולה להחמיר תחת נשיאותו של דונלד טראמפ. תוכנית החילוץ כוללת כאמור העלאת תקרת החוב של הממשלים המקומיים ב-6 טריליון יואן (כ-840 מיליארד דולר), מתוך כוונה להחליף את חובותיהם הנסתרים של הממשלות המקומיות באג"ח ממשלתיות פתוחות, וגם במקביל, ממשלי המחוזות יוכלו להשתמש ב-4 טריליון יואן נוספים (כ-560 מיליארד דולר) במסגרת תקציב אג"ח מקומי חדש לחמש השנים הבאות. התקציב יאפשר לממשלות המקומיות לגייס כספים עבור פרויקטים כלכליים, בעיקר לצורך ייצוב שוק הנדל"ן ולשיקום תחושת הביטחון הכלכלי.
על אף היקף ההשקעה המרשים, השווקים הגיבו באכזבה מסוימת - מדד המניות של חברות סיניות גדולות בארה"ב, FXC, צנח בכ-4% לפני פתיחת המסחר.
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.מגיע להם ללכת הביתה, לא שוכח את טיוח הקורונה. (ל"ת)דני 08/11/2024 13:55הגב לתגובה זו1 0סגור