רונן פייר סולאראדג
צילום: סולאראדג
דוח רווח והסבר

איך זה שהתזרים של סולאראדג' משתפר בזמן שההפסד גדל, והאם החברה יכולה לעשות קאמבק?

המספרים הקשים של סולאראדג', למה חשוב לקרוא מאזנים ולא רק דוחות רווח והפסד, איך זה שהתשואה על האג"ח של סולאראדג' שנפדה בשנה הבאה היא רק 8.5% ומתי נדע אם סולאראדג' הגיעה לתחתית? 
אבישי עובדיה | (24)
נושאים בכתבה מלאי סולאראדג'

המספרים של סולאראדג' קשים לעיכול. החברה שהיתה לתקופה מסוימת החברה הישראלית הגדולה בעולם עם שווי שעולה על 20 מיליארד דולר ועם קצב רווחים שעולה על 1 מיליארד דולר, הפכה בשנתיים האחרונות לחברה בנפילה. השוק ברח לחברה, ההנהלה ברחה לחברה, העובדים הטאלנטים ברחו לחברה, והכי חמור - הלקוחות ברחו לחברה. זאת חברה שמחפשת את דרכה. זה לא הספד. לסולאראדג' יש סיכוי לשרוד, הכל תלוי בטכנולוגיה ובמוצרים החדשים. יהיו טובים - יש סיכוי. יהיו חלשים - יש סיכון גדול.    רונן פייר, המנכ"ל הזמני -  מפוקס בהגעה לתזרים חיובי  

המאזן של סולאראדג' - היה הראשון להעיד על הבעיה

אחרי רווחים מצטברים של מיליארדים הגיע הרבעון האחרון עם מחיקת ענק במלאי (שהיתה די ברורה כבר קרוב לשנה) הרווחים האלו הפכו להפסד מצטבר של מעל 700 מיליון דולר. המשמעות היא שהחברה הזו ששלטה בתחומה למשך כמה שנים וסיפקה יכולות מרשימות של ממירים לפאנליים סולאריים, לא מצדיקה את קיומה. מאז שקמה ועד היום היא סיפקה ערך שלילי. 

המאזן של סולאראדג סיפק רמז עבה למשבר של החברה עוד לפני שהוא הגיע לתודעה של וול סטריט. רוב המשקיעים מסתכלים ובוחנים את דוח רווח והפסד ועוצרים שם, אבל המאזן שווה התייחסות - סעיפי המלאי והלקוחות מלמדים הרבה על הקשר של החברה עם הלקוחות שלה והסביבה העסקית שלה. כשהמלאי מצטבר יש חשש שהלקוחות קונים פחות מההערכה של החברה. כשיתרת הלקוחות עולה יש חשש שהם לא משלמים לחברה. בעיית המלאי היתה שחור על גבי לבן במאזן כבר תקופה ארוכה. גם הלקוחות הלכו ועלו  והחברה אכן התמודדה עם חובות אבודים במשך. 

הנקודה הזו של מעבר להפסד מצטבר, כואבת במיוחד, אבל "מה שהיה מת". צריך להסתכל קדימה. האם יש לה סיכוי? ההון העצמי של החברה הנובע מהנפקות של מניות על פני השנים עומד על 950 מיליון דולר. שווי השוק, אגב, עומד על 780 מיליון דולר. שווי השוק נמוך מההון וזה מלמד שבשוק מצפים להפסדים נוספים. גם החברה מצפה להפסדים נוספים. היא לא במשחק של דוח רווח והפסד, היא במשחק של תזרים מזומנים.

 

דוח רווח והפסד - כואב, אבל פחות חשוב

מבחינת דוח רווח והפסד, החברה הפסידה ברבעון כ-1.2 מיליארד דולר שכללו מחיקות של 1 מיליארד דולר. ההפסד המתואם בלי אירועים חד פעמיים מסתכם בכ-200 מיליון דולר. המכירות היו כ-260 מיליון דולר. ההפסד הגולמי בגלל המחיקה של המלאי, אם מייחסים את המחיקה לעלות המכר, עולה על מיליארד דולר. הבעיה היא שגם בנטרול המחיקה, יש הפסד גולמי. כלומר סולאראדג' מוכרת במחיר נמוך ממה שזה עולה לה. דמיינו שימכרו לכם מנה שווארמה ב-5 שקלים. העסק יתמוטט אבל הביקוש יהיה מטורף. בסולאראדג', לעומת זאת, העסק בדרך לנפילה כואבת, אבל למרות הורדת המחירים, הביקושים לא מטורפים.

הסיבה היא שהצרכן הסופי, זה ששוקל להתקין מערכת סולארית על הגג שלו, מממן את המערכת, וכשהריבית עדיין גבוהה הוא לא רוצה לקחת סיכונים. אז בינתיים סולאראדג' מיישמת אסטרטגייה של הורדת מחירים - העיקר למכור, וגם באסטרטגיה הזו היא לא מגיעה ליעדים. 

ברבעון השלישי ההכנסות הסתכמו ב-260 מיליון דולר, קצת מתחת לתחזית, אבל ברבעון הרביעי המכירות יסתכמו ב-180-200 מיליון דולר על פי התחזית החדשה, שזה עמוק מתחת לתחזית של מעל 300 מיליון דולר. וכל התחזיות והמספרים האלו הם אחרי מספר הנמכות תחזית בעבר.

הציבור לא קונה, גם במחירים נמוכים, השוק נעצר. סולאראדג' מחכה ומייחלת לשינוי בשוק, בינתיים הגיע טראמפ. הוא נגד סובסידיות גדולות לאנרגיה מתחדשת, הוא יכול לעצור, לדוחת. בסולאראדג' סבורים שלא תהיה פגיעה גדולה במפעלים בארה"ב כי הם ממוקמים במדינות רפובליקניות. אבל הם מסייגים ואומרים - "אי אפשר כמובן לדעת". 

קיראו עוד ב"גלובל"

כשחברה מפסידה 200 מיליון דולר כשהיא מוכרת ב-260 מיליון דולר, היא צפויה להפסיד יותר אם היא תמכור ב-180-200 מיליון דולר. אבל בסולאראדג' מצפים לשיפור ברווחיות הגולמית. החברה מצפה למכור בהפסד גולמי קטן עד רווח גולמי קטן. זה גם משהו אחרי הפסד גולמי גדול, אבל גם בתרחיש כזה, ההפסד יהיה "מכובד", באזור ה-40-60 מיליון דולר. זה נראה צנוע יחסית, וכל זה בהנחה שהחברה לא תפספס את התחזיות, ובשנתיים האחרונות היא לרוב מפספסת.

אם נניח שהיא תפספס, אבל לא בגדול ונניח שתקופת ההמתנה להתאוששות תיקח שנה, הרי שהחברה עומדת להפסיד סדר גודל של 300-400 מיליון דולר בשנה הקרובה. המאזן שלה יכול לסבול זאת, החברה תעבור להון של כ-500-600 מיליון דולר. השאלה מה יקרה בתזרים.

 

תזרים המזומנים - דווקא עשוי להשתפר

יש מקום לאופטימיות זהירה בתזרים המזומנים. החברה שרפה 75 מיליון דולר ברבעון השלישי ומצפה לתזרים שלילי של עד 20 מיליון דולר ברביעי. יש כמה פעולות שעובדות לטובתה - כשחברה מתכווצת, ההון החוזר שהיא צריכה - מלאי, יתרת לקוחות, יורדת. במקום לממן את הלקוחות, נעשה תהליך הפוך, וזה מתורגם לתזרים חיובי. חוץ מזה, קצב ייצור המלאי נמוך משמעותית כי יש לחברה ערמות של מלאי, אז גם כאן יש חיסכון תזרימי.

התזרים הוא המבחן הגדול של החברה - כמה החברה תשרוף, והאם היא תוכל להתאזן תזרימית לפני השיפור בשוק, אם וכאשר יקרה. המבחן הבא, והוא המבחן הקריטי, הוא האם לחברה יש מה להציע כשהשיפור יגיע. האם אחרי המשבר הענק הזה, בריחת טאלנטים וצרות נוספות, היא יכולה טכנולוגית להתמודד מול המתחרות?

השאלה השנייה היא הנעלם הגדול. כל מה שאפשר להגיד הוא שסולאראדג' היתה בחזית הטכנולוגית, והנהלתה יודעת עד כמה זה חשוב שהמוצרים העתידיים יהיו מרשימים. אבל זו כבר שאלה של מסוגלות כי השוק לא נשאר במקום - אנפייז המתחרה הגדולה מתחזקת טכנולוגית, טסלה בשוק הזה לכאורה עם מוצרים פחות טובים, אבל זו טסלה. ויש מותגים נוספים. 

השאלה הראשונה - השאלה התזרימית, על פניו היא אתגר שניתן לעמוד בו. זה עובד כך - לחברה אומנם אין מזומנים נטו, אבל יש לה בקופה כ-725 מיליון דולר.רוב הכסף הזה הגיע מהנפקות אג"ח. בשנת 2020 החברה הנפיקה אג"ח בקופון אפס. המצב היה כל כך טוב שהשוק אמר לה - קחי כמה שתרצי בלי ריבית, רק תני לנו אפשרות המרה למניות. הפרמיה היתה יחסית צנועה, כמה עשרות אחוזים בודדים, אבל מאז המניה התרסקה והאג"ח במסלול אג"חי טהור, בלי סיכוי להמרה. 

מדובר על יתרת אג"ח של 346 מיליון דולר שאמורה להיפרע בספטמבר 2025. אגב, אגרות החוב האלו נסחרות בתשואה שנתית דולרית של 8.5% - לא נורא כשהסיבה היא שיש סיכוי גבוה שהסכום יוחזר. הוא יוחזר כי לפני כשבעה חודשים החברה גייסה שוב אג"ח מהשוק בסכום של 330 מיליון דולר. החוב הזה מקטין את הסיכון של החוב הקודם. 

סה"כ חוב של 676 מיליון שקל, מול מזומנים של 725 מיליון דולר, זה אומר שכנראה תוך רבעון-שניים, בהתאם לתחזיות הנהלת החברה, החוב יהיה שקול למזומנים. החברה תהיה עם חוב פיננסי אפס.

מהשלב הזה החברה אומנם יכולה לשרוף מזומנים, אבל היא תעבור לחוב פיננסי נטו. היא בעצם יכולה "לשחק" עם הכסף שגייסה בתחילת השנה. יש לה קופה של כ-300 מיליון דולר שהיא צריכה להחזיר ב-2029. הבעיה שכאן המשקיעים הגדולים נכנסים לתמונה - הם ירצו לראות שהחברה לא שורפת מזומנים ושהיא יכולה לשרת את החוב הזה. רונן פייר, סמנכ"ל הכספים לשעבר ועכשיו המנכ"ל הזמני מודע לזה והוא דואג בעיקר לתזרים.

כך או אחרת, כסף לשנה כנראה שיש לחברה. בתקופה הזו היא חייבת להוכיח שהיא רלבנטית עם מוצרים חזקים, אחרת הסיכון גדול.   

התזרים הוא המפתח להישרדות, הטכנולוגיה היא המפתח להצלחה

"אנחנו מבצעים ריסטרט מלא ומנקים את כל הרעל מהמערכת", אמר פייר לעובדים בהתייחסו להחלטה למחוק מלאי במעל 800 מיליון דולר במהלך הרבעון, כשסך המחיקות וירידת הערך של נכסים (לרבות מוניטין ונכסים לא מוחשיים) עמדו על כ-1 מיליארד דולר. "המחיקה אמנם מכאיבה, אבל היא לא שורפת מזומן בפועל אלא מבצעת ניקוי שולחן הכרחי".

פייר תיאר לעובדים את מדיניות המחירים האגרסיבית: "אנחנו מוכנים להקריב רווחיות כדי לשמר נתח שוק ולעזור למפיצים שלנו להחזיק מעמד". הבעיה הגדולה עם הגישה הזו היא  כשמוכרים בזול, קשה אחר כך להרים את המחירים.

"עמדנו ביעד שריפת המזומנים לרבעון השלישי של 75 מיליון דולר, ואנחנו צופים ירידה משמעותית ל-0 עד מינוס 20 מיליון דולר ברבעון הבא," אמר פייר. "המעבר לרווחיות בתחילת 2025 הוא יעד מרכזי שלנו".

גם אם נניח שהחברה תגיע לסוג של יציבות פיננסית-תזרימית, העתיד שלה תלוי כאמור במוצרים החדשים. השנתיים האחרונות גרמו לחברה לאבד פוקוס, לאבד כוח אדם איכותי, ולא ברור אם היא נמצאת עדיין בהובלה טכנולוגית. ההנהלה טוענת שכן, ונראה שהמבחן הגדול יהיה בהשקות ובהטמעות. המסר מהלקוחות ומהשוק יעיד אם סולאראדג' הגיעה לתחתית או שהיא עדיין בנפילה חופשית. 

מעבר לכך, זו חברה שלא מנוהלת - פייר הוא זמני, היו"ר נדב צפריר עזב לטובת ניהול צ'ק פוינט. פייר אמר שעד סוף השנה ייבחר מנכ"ל וזו עשויה להיות דרמה למניה לטוב ולרע.    

האם סולאראדג' יכולה לעשות קאמבק?

יותר מדי סימני שאלה וזו הסיבה שוול סטריט זורקת את המניה, אבל זה לא אומר שהחברה סיימה את דרכה. נזכיר לכם שאנפייז המתחרה הגדולה היתה במצב פיננסי איום והצליחה לצאת ממנו ותוך כמה שנים להיות המובילה בתחום.

סולאראדג' נמצאת במאניטיים, היא יכולה להגיע למצב סביר מבחינה פיננסית, היא צריכה-חייבת לייצב את ההנהלה תוך חודשיים ואז היא צריכה להוכיח את מה שמנהליה אומרים - שהיא עדיין מאוד חזקה טכנולוגית. זה יהיה קשה, וול סטריט נותנת לה סיכויים נמוכים, אבל חברות יצאו ממשברים גדולים.

אם זה יקרה הפוטנציאל גדול: סולאראדג' שסובלת מסנטימנט שלילי ומהערכות השוק שהיא עלולה להפוך לחברה גמורה, נסחרת ב-750 מיליון דולר כשאנפייז נסחרת ב-9 מיליארד דולר. אנפייז גדולה פי 12, אבל כשבוחנים את יחס המכירות, ההפרש קטן - אנפייז בקצב מכירות של 1.3 מיליארד דולר, סולאראדג' בקצב של כ-950 מיליון דולר. זה מעיד על פוטנציאל גדול, אבל זה גם מעיד על טעויות ניהוליות קשות בסולאראדג'. החברה פעלה במודל קשיח מחשבתית ותפעולית והיא לא היתה גמישה לשינויים. אנפייז ידעה להשתנות כשהשוק ירד ולהתאים את עצמה למצב החדש. אנפייז גם לא הלכה להרפתקאות בתחומים נוספים וגיאוגרפיות אחרות כמו שעשו בסולאראדג'. אבל זה ההיסטוריה. עכשיו מנסים לתקן.

 

תגובות לכתבה(24):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 20.
    בררר 10/11/2024 20:14
    הגב לתגובה זו
    אם גם לאחר שירדה 90% ושווה היום פחות ממיליארד דולר אין מיזוג באופק ואין נסיון להשתלט עליה, זה אומר שהמניה עדין יקרה ויש מקום לירידות נוספות.
  • 19.
    מה עושה מי שכבר רכש מערכת אנרגיה סולארית ??? (ל"ת)
    אריאל 10/11/2024 15:13
    הגב לתגובה זו
  • 18.
    אנפייז אהובתי 10/11/2024 13:00
    הגב לתגובה זו
    הניתוח פה מדויק מאוד. ושורה תחתונה למי שלא הבין: חפשו השקעה בחברה אחרת.
  • 17.
    אני התרעתי בפני האינטגרטור על הכל כבר לפני שנה+ (ל"ת)
    מלפפונסקי 10/11/2024 12:25
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    מוצי 10/11/2024 12:16
    הגב לתגובה זו
    אל תאמינו נוכלות. משחק במספרים
  • 15.
    עובד לשעבר 10/11/2024 11:52
    הגב לתגובה זו
    מנהלים מרמת דיירקטור ומעלה הביתה, בושה של חברה, חברה של שקרים, אינטריגות, רוע צרוף. הפכתם מזמן לכלום ושום דבר.
  • 14.
    אנונימי 10/11/2024 11:39
    הגב לתגובה זו
    לברוח כמו מאש. יש כ"כ הרבה הדמנויות בחברות מעולות בארץ ובחו"ל. לא ברור למה חלק משקיעים מתעקשים להתקע על חברה כושלת עם מוצר נישתי ללא חפיר, תחרות חזקה והנהלה בעייתית.
  • 13.
    דנדי 10/11/2024 11:35
    הגב לתגובה זו
    ני3אה שהכי טוב לחברה ולבעלי המניות שאילון מאסק יקנה 50 אחוז מהחברה ויעבדו ביחד .כולם ירוויחו.
  • 12.
    לא משלמת לספקים? (ל"ת)
    ב 10/11/2024 11:28
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    עובד לשעבר 10/11/2024 10:52
    הגב לתגובה זו
    הטאלנטים לא ברחו העיפו אותם, היו שם כנראה משחקים של כסף ושל אגו...
  • 10.
    ניתוח מבריק , תודה עובדיה (ל"ת)
    תלמיד שלעבר 10/11/2024 10:46
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    דנה 10/11/2024 10:40
    הגב לתגובה זו
    אם לא יפטרו מאות מנהלים החברה תיסגר תוך חצי שנה.
  • 8.
    בכל כתבה מנסים למנוע את ההתרסקות הבלתי נמנעת שלה (ל"ת)
    רננה 10/11/2024 10:04
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    אננע 10/11/2024 09:52
    הגב לתגובה זו
    בתור אחד שעבד שם יכול לחתוום את חיי ש במקרה הזה לייצב את ההנהל = לפטר את ההנהלהאחרת CHAPTER 11 בקרוב מאוד וכל המניות לפח
  • 6.
    אבבי 10/11/2024 09:50
    הגב לתגובה זו
    יש פוקוס אדיר למשוך משכורות בקרב דירקטורים ו VP החברה עדיין מתנהלת כמו צבא , אמממא אין תקציב בלתי מוגבל ממשלם המיסים
  • 5.
    א 10/11/2024 09:41
    הגב לתגובה זו
    אם היה שכל במשרד האנרגיה היו עושים עסקה איתם במחירים זולים ומסבסדים לתושבים. לא שכחנו את הטיפשות עם תשובה שיכלו להשתלט על דלק במיליארד שקל אבל הכי חשוב עכשיו לתקצב את הדתיים במיליארדים...
  • 4.
    ששון 10/11/2024 09:10
    הגב לתגובה זו
    נעקוב אחריה אם היא תעלה נעשה שורט
  • 3.
    שי.ע 10/11/2024 08:38
    הגב לתגובה זו
    שהשקיע במניה.מילא האזרח הפשוט אבל אנליסטים בכירים שזה העבודה שלהם? בזיון
  • אלף 10/11/2024 09:14
    הגב לתגובה זו
    אנליסט בכיר חיצוני לחברה? מה הוא יכל לדעת שהחברה לא הבינה בעצמה בזמן אמת. יש שם כשל ניהולי מהמהדרגה הראשונה, והעובדה שאף בכיר לא פוטר, מוסיפה חטא על פשע. הבכירים שכבר לא בתמונה, פשוט עזבו להם, עם מצנח כזה או אחר, מבלי שהם לוקחים או שהפילו עליהם אחריות. השכבה הגדולה ביותר שהלכה היא מנהלי ביניים ונושאי תפקידים כאלה או אחרים. פשוט ביזיון
  • שי.ע 10/11/2024 10:35
    זה הבדל של 20 מיליארד. החברה היום שווה אפס.אבל זה קל לדבר האמת.מסכנים המשקעים הקטנים.
  • כמו מ.ר. שהמליץ עליה (ל"ת)
    האזרח הפשוט 10/11/2024 09:05
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    כתבה מעניינת.אינפורציה חשובה. (ל"ת)
    כלכלן צפוני 10/11/2024 08:28
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    החברה גמורה (ל"ת)
    מתן 10/11/2024 08:19
    הגב לתגובה זו
  • מיקמק 11/11/2024 12:22
    הגב לתגובה זו
    בהנחה שהם רכשו ממרים במחירים של פעם והמלאי נמחק. האם בעתיד יוכלו למכור מלאי חדש שנרכש במחיר חדש? האם כשהריביות ירדו השוק יתחדש? אם טרמפ יחסום כל ממרי סיני? יש הרבה על המשקל, ככל שהסיכון גבוה התשואה בהתאם גם טבע היתה פעם בקרשים..