מחיר הזהב בירידה מאז הבחירות ולמה אנחנו "בשבועות שישפיעו עשורים קדימה"
שוק המניות: "טראמפ טריידס" מי מטפס ומי יורד?
הבחירות הביאו את התוצאה הטובה ביותר האפשרית לשוק המניות. ראשית, ואולי החשוב מכל, בניגוד לחששות, לא נוצרה תקופת חוסר וודאות עם סכסוכים ארוכים בבתי משפט, ספירות חוזרות ואי יציבות פוליטית. התוצאות היו חדות וברורות כבר במהלך הלילה שלאחר הבחירות. אחד הדברים הכי בעייתיים בשוק המניות הוא חוסר וודאות.
חוץ מהסרת עננת חוסר הוודאות גם התוצאה כשלעצמה, טראמפ נשיא ו"גל אדום", כלומר המפלגה הרפובליקנית שולטת בסנאט ובקונגרס – גם נתפסת כחיובית לשוק המניות, לפחות בטווח הקצר. כפי שמצפים בשוק, מגזין אקסיוס מדווח שהנשיא מתכנן לפעול במהירות להשלטת אג'נדה ידידותית לעסקים בממשל החדש, הכוללת הפחתת מס חברות, דה-רגולציה והגברת ייצור האנרגיה. אלו, בעיקר הפחתות המס, מתגלגלות כמעט באופן ישיר לשורה התחתונה בדוחות, ועשויות להגדיל את רווחי החברות.
מאז הבחירות ה-"טרמפ טריידס" ממשיכים לעבוד בכל העוצמה. הביטקוין מזנק לשיאים חדשים ומתקרב כבר ל-90 אלף דולר בשעת כתיבת שורות אלו (דבר המשתנה מרגע לרגע), הדולר מתחזק, המניות מטפסות (בעיקר הקטנות), ובמקביל נרשמות ירידות בשוק אגרות החוב (התשואות עולות) מתוך חשש להגדלת הגרעון ולחזרת האינפלציה. הסיבה היא שמדיניות התעריפים הצפויה עליה הצהיר טראמפ, בתוספת הקלה פיסקלית (הפחתות מס), כמו גם התחממות הכלכלה יעירו את שדי האינפלציה מרבצם.
לא ברור עוד כמה זמן השוק יכול להמשיך להינשא על האופוריה עוד לפני שטראמפ בילה יום אחד בבית הלבן, כי בסופו של דבר מחיר מניות אמור לשקף ערך כלכלי של חברות ולא תוצאות בחירות. חובת ההוכחה על טראמפ, ועד שהחלטותיו יתחילו להשפיע באופן ממשי על הכלכלה ועל הסביבה העיסקית יקח עוד כמה חודשים לכל הפחות. בינתיים חשוב להזכיר שוב שרמות התמחור בשוק אמורות לכל הפחות להדליק כמה נורות אזהרה בעיצומה של האופוריה. היבט מדאיג נוסף הוא תשואת אגרות החוב שלא מפסיקות לטפס. "אנחנו חושבים שבערך ברמה של 5% ההשפעה של תשואות אגרות החוב על שוק המניות תתחיל להשתנות, מהשפעה חיובית לדאגה גוברת ביחס להימשכות הסייקל החיובי" כתבו בג'יי פי מורגן.
זהב והנפט בירידה
מי שלא משתתף בחגיגה מאז בחירתו של טראמפ הוא הזהב, ובאופן כללי יותר הסחורות כולל הנפט. הסיבה לירידות בנפט הן בין השאר התקווה שהבחירה בטראמפ תביא לרגיעה במזרח התיכון ואולי אפילו במלחמת אוקראינה רוסיה, ומצד שני מאכזבה מהתמריצים הסיניים (התמריצים שהוכרזו ביום שישי בעיקר מנסים להמשיך לנפח את בועת הנכסים) והמשך החולשה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
הסיבה להיחלשות הזהב היא ככל הנראה התחזקות הדולר, כמו גם העובדה שהריצה לזהב בחודשים האחרונים נבעה בין השאר גם מחוסר הוודאות שכעת מתפוגגת בעקבות הבחירה הברורה והחד משמעית בטראמפ. כעת, כשהמפלגה הרפובליקנית יכולה להעביר את החקיקה תומכת העסקים, ישנה נהירה של כספים לנכסי סיכון (מניות, קריפטו) ויציאה מנכסים שנחשבים מקלט בטוח (זהב, אג"ח וכו'). כך, לאחר ראלי ארוך הזהב עוצר לנוח מעט ומתממש בניגוד לנכסים אחרים. נראה, עם זאת, שמדובר במנוחה זמנית, כיון שהסיבות האחרות לראלי בזהב, המגמה של יצירת רזרבות לאומיות בזהב במקום בדולר, כמו גם המשך הורדות הריבית של הפד' והחשש מאינפלציה, עשויים לתמוך במחיר המתכת הזהובה.
מאקרו: ההשפעה ארוכת הטווח - "שבועות שישפיעו עשורים קדימה"
אמרנו שההשפעה של הבחירות בטווח הקצר על הכלכלה הריאלית אמורה להיות שולית, זה לא אומר שכך יהיה בטווח הארוך. בדויטשה בנק לפחות סבורים שמה שעתיד להתרחש בשבועות ובחודשים הקרובים עם כניסת ממשל טראמפ לפעולה ישפיע על עשורים שלמים קדימה, לא פחות. לדברי כלכלני הבנק המדיניות המוצהרת של טראמפ, הכוללת הקלה פיסקלית, רפורמות רגולטוריות ותעריפים חדשים או מוגברים על ייבוא, אמורה להביא להתחממות הכלכלה שתבוא במחיר של אינפלציה גבוהה יותר, מה שיגרום לעלייה בריבית ארוכת הטווח בארצות הברית וגם ביפן (עקב הלחצים האינפלציוניים), וירידה בריבית ארוכת הטווח באירופה (עקב כלכלה חלשה יותר ולחץ על היורו). גם בטווח הקצר המצב בגוש האירו מדאיג לאור חוסר היציבות הפוליטית בגרמניה.מאקרו: עימות חוקתי בין הממשל לבנק המרכזי? לא כל כך מהר
מלבד הבחירות בשבוע שעבר הייתה גם החלטת הריבית של הפד', ומסיבת העיתונאים שלאחריה סיפקה לא מעט כותרות מעניינות כולל רכילות פוליטית. פאוול, כצפוי, ובאופן מקצועי ומתבקש, התעלם לחלוטין מהבחירות, וסרב לענות לכל שאלה הקשורה לנושא, החל מהסיבות לתוצאת הבחירות ועד ההשלכות שלהן, והתעקש להתמוקד אך ורק בנתונים הכלכליים ובמדיניות הפד'. הוא הצהיר שלתוצאת הבחירות אין שום השפעה על עיצוב המדיניות המוניטריתף לפחות עד שלמדיניות של הממשל החדש תהיה השפעה ממשית על הכלכלה.
מכל החלטת הריבית ונימוקיה ומסיבת העיתונאים המעניינת והאמירות החשובות של פאוול, מה שתפס את הכותרות הייתה דווקא תשובתו הקצרצרה לשאלה שהפנתה אליו אחת מהעיתונאיות - האם הוא יתפטר מתפקידו אם טראמפ ידרוש זאת ממנו. פאוול ענה במילה אחת: לא. וכשנשאל האם הנשיא יכול לפטר אותו ענה שזה אסור על פי חוק. הקדנציה של פאוול אמורה להימשך עד סוף 2026, עמוק לתוך כהונתו השניה של טראמפ.
התשובה של פאוול, משפטן בהשכלתו, הייתה נחרצת אבל בכלל לא בטוח שנכונה. במקרה שטראמפ ירצה לפטר אותו צפוי מאבק משפטי שיברר בדיוק את השאלה הזו. בנוסף, גם אם פאוול צודק ואי אפשר לפטר אותו לפי החוק הנוכחי, חוקים אפשר לשנות, במיוחד אם אתה שולט בשני בתי הנבחרים ובנשיאות (וגם קצת בבית המשפט העליון).
לדעתי טראמפ יעשה טעות אם ינסה לפטר את פאוול. ראשית, פאוול עשה ועושה עבודה מציונת, משרה בטחון בשוק ומנווט עד כה בהצלחה את אפיזודת האינפלציה. שנית, לא נראה שיש פערים כה משמעותיים בין פאוול ובין טראמפ ביחס למדיניות המוניטרית הנוכחית. הפד' גם כך באמצע תהלך של הורדת ריבית, מגמה שלא הולכת להשתנות בחודשים הקרובים. גם אם ייתכנו חילוקי דעות על הקצב ועוצמת ההורדה, נראה שהכיוון הכללי הוא בקונצזנוס. לא סיבה מספקת לעורר משבר חוקתי שעלול לגרום לאי יציבות בשווקים ולהסחת דעת מיותרת.
טראמפ אולי מתלהם לעיתים אבל לא אוהב קרבות בוץ מיותרים ובסופו של דבר פועל באופן רציונלי לטובת האג'נדה שלו, ומה שהוא תופס כטובת האומה האמריקאית. מאבק משפטי שכזה יערער את הכלכלה האמריקאית ויוסיף אי שקט לא נחוץ לקדנציה שגם כך צפויה להיות מאד סוערת.
חשוב להדגיש גם שלא נראה שיש איזה שהוא מהלך כזה על הפרק. פאוול לא היה נדרש לנושא אלמלא נשאל וניסה לענות בקיצור ולעבור נושא כמה שיותר מהר. טראמפ עצמו אמנם התבטא נגד פאוול ב-2018 על רקע נושא הריבית (ואז התעוררה מאחורי הקלעים השאלה החוקתית בדבר סמכות הנשיא לפטר את הנגיד), אבל לא אמר לאחרונה שיש לו מחשבות להפסיק את כהונתו של פאוול. למעשה ביוני האחרון טראמפ אמר בראיון לבלומברג שאין לו כוונה לפטר את פאוול. יחד עם זאת הוא הוסיף כי הוא יתן לו לעשות את עבודתו "במיוחד אם אחשוב שהוא עושה את הדבר הנכון", הערה שיכולה להישמע ככזו שפותחת אופציה לפיטורים. בסופו של דבר זה לא היה במרכז האג'נדה, לא נושא שטראמפ דיבר עליו או קידם אותו. מדובר, לדעתי, באוויר חם שלא יוביל לדבר מלבד כמה כותרות כמו זו ממסיבת העיתונאים בשבוע שעבר.
מלבד האפיזודה המיותרת על הפיטורים, מסיבת העיתונאים הייתה אופטימית ויונית למדי. פאוול שידר שהכלכלה תחת שליטה, המנדט הכפול של הפד', האיזון בין תעסוקה ואינפלציה, מתקדם לקראת נקודת שיווי משקל טובה בה שוק העבודה לא באמת נחלש והאינפלציה ממשיכה בדרכה אל היעד של 2%. אם המגמות הנוכחיות יימשכו ניתן לצפות להורדת ריבית נוספת בפגישה הבאה בדצמבר. אינדקציה נוספת לגבי דצמבר נקבל השבוע עם מבול של נאומים של בכירי הפד' ביום שלישי. לא פחות מחמש מהם ביום אחד. יום לאחר מכן יתפרסם מדד המחירים לצרכן, וביום שישי מדד המחירים ליצרן.
המדד הקרוב צפוי להראות עצירה בירידה באינפלציה. התחזיות כרגע בין ביחס למדד הליבה, ובין יחס למדד הכללי, (החודשיים והשנתיים) הן שהמספרים יהיו זהים לחלוטין לחודש הקודם. כלומר, אם התחזיות יתאמתו, משמעות הדבר היא שהתמתנות האינפלציה נעצרה בחודש האחרון. ישנם כאלה הרואים בכך סיבה לדאגה, אבל נראה שמדובר בחשש מוגזם. החזרה של האינפלציה ליעד לא מתקיימת בקו ישר אלא עם עליות וירידות בקצב ההתמתנות. כשמחיר הנפט והסחורות ממשיך לרדת, וכשהדיפלציה ברכיב הדיור עוד לא באה לידי ביטוי בשלמות (פאוול צייין זאת לראשונה במסיבת העיתונאים האחרונה), יש לקוות שישנה עוד ירידה נוספת בקנה, הקווץ' האחרון בדרך אל היעד.
לסיום - כמה מילים על הקריפטו...
כאמור, בזמן כתיבת שורות אלו, הביטקוין במרחק נגיעה ממחיר 90 אלף דולר למטבע. כמה הראלי בקריפטו מטורף? שווי השוק של הביטקוין עבר את זה של הכסף (המתכת) והוא כעת הנכס השמיני בעולם מבחינת שווי שוק. תעודת הסל של בלקרוק על הביטקוין מנהלת יותר נכסים מהתעודה של בלקרוק על הזהב, וזאת תוך עשרה חודשים בלבד. שווי שוק הקריפטו בכללותו במרחק נגיעה מ-3 טריליון דולר. אם הדוג'קוין היה מניה, הוא היה בעל שווי גבוה יותר מ-94% מהחברות הכלולות ב-SP500 - כל זה בשביל קוד מחשב עם מעט מאד שימושים מעשיים. מדהים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.זה יפיל הכלפוואל יפוטר 12/11/2024 22:56הגב לתגובה זו0 0הבועה תתפוצץסגור
-
הבורסה תפול שנה הבאהפיני 15/11/2024 12:44הגב לתגובה זו0 0אבל בלי קשר לפיטורי פאואלסגור
-
1.תקן הזהב חוזר בקרוב - לגזור ולשמור !!! (ל"ת)דן 12/11/2024 18:44הגב לתגובה זו4 0סגור