טראמפ ממנה את מאסק ורמסוואמי; המטרה: התייעלות וחיסכון של טריליוני דולרים
הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לא מחכה עד יום ההשבעה ופועל כבר במלוא המרץ למלא את שורות הממשל החדש שיקים. בנוסף להודעות על מינויי שרים ("מזכירים" כפי שהם מכונים בארצות הברית), יועצים ותפקידים חשובים נוספים שמתפרסמות מדי יום, הערב הודיע טראמפ על מינוי צפוי, ובכל זאת דרמטי, עם השלכות שיכולות לשנות את כל הממשל בארצות הברית.
טראמפ ימנה את מנכ"ל ומייסד טסלה (ושלל חברות אחרות) אלון מאסק, ואת יזם הביוטכנולוגיה וויוק רמסוואמי לגוף חוץ פדרלי חדש שיקים שמטרתו שיפור היעילות בתפקוד הממשל. השם הרשמי הוא: Department of Government Efficiency (ראשי תיבות DOGE, כמו הסימול של הדוג'קוין, מטבע הקריפטו האהוב על מאסק). לדברי טראמפ המשרד החדש "יפרק את הבירוקרטיה הממשלתית, יחתוך רגולציה עודפת, יקצץ בהוצאות בזבזניות ויעצב מחדש את מבנה הסוכניות הפדרליות".
לטראמפ ושני הממונים החדשים שאיפות גדולות: "זה יהפוך להיות פרויקט מנהטן של זמננו" אמר. "פרויקט מנהטן" הוא שם הקוד למיזם פיתוח פצצת האטום במהלך מלחמת העולם השניה, שיצר יתרון מכריע לארצות הברית והביא בסופו של דבר לכניעת יפן ולסיום המלחמה. לדברי טראמפ "פוליטקאים רפובליקנים חלמו על המטרות של DOGE במשך זמן ארוך מאד". עוד אמר כי מאסק ורמסוואמי יספקו "הדרכה ועצה מחוץ לממשל, וישתפו פעולה עם הבית הלבן והמשרדים בניהול ובתקצוב, כדי להניע רפורמות מבניות רחבות היקף וליצור גישה יזמית לממשלה, גישה שלא נראתה לפני כן מעולם".
הדד ליין שניתן לצמד הוא הרביעי ביולי 2026, 250 שנים בדיוק לאחר הכרזת העצמאות של ארצות הברית, וכמה ימים לפני בחירות האמצע. "ממשלה קטנה יותר, עם יותר יעילות ופחות בירוקרטיה, תהיה המתנה המושלמת לאמריקה לרגל ציון 250 שנה להכרזת העצמאות. אני בטוח שהם יעמדו ביעד". בעבר אמר מאסק שהוא ישאף לקצץ כ-2 טריליון דולר מפעילות הממשלה, יעד לא כל כך ריאלי בהתחשב בכך שהתקציב השנתי עומד על פחות מ-7 טריליון דולר.
הצמד לא צפוי לקבל מעמד של עובדים ממשלתיים, מה שאולי היה מחייב אותם לפרוש מעיסוקיהם הפרטיים. גם רמסוואמי וגם טראמפ הם מהגרים מיליארדים שבנו את הונם בעצמם, מגיעים מעולם היזמות וההי-טק, ותמכו בטראמפ בעוצמה במהלך כל קמפיין הבחירות. רמסוואמי התמודד בעצמו על מועמדות המפלגה הרפובליקנית בבחירות האחרונות, אך פרש בתחילת הדרך והעביר את תמיכתו לטראמפ. כבר במהלך קמפיין הבחירות הוצג הרעיון של המשרד ליעילות ממשלתית, ומאסק סומן כמי שעתיד להוביל אותו, אך המינוי המשותף עם רמסוואמי מעט מפתיע, ומעניין יהיה לראות עם שני היזמים שרגילים להיות מובילים ידעו לשתף פעולה ביניהם.
המטרה העומדת בפניהם אינה פשוטה כלל. בשנים האחרונות, כולל תחת ממשל טראמפ, החוב הממשלתי בארצות הברית עולה בהתמדה ובמהירות. במסיבת העיתונאים האחרונה של ג'רום פאוול לאחר החלטת הריבית הוא אמר שאמנם ארצות הברית יכולה כעת לשרת את החוב שלה, אבל קצב גידול החוב "אינו בר קיימא".
לאחר בחירתו של טראמפ, ועוד לפני כן כשעלו סיכוייו לזכות, תשואות אגרות החוב טיפסו על רקע החשש שטראמפ ירחיב את הגרעון אף יותר, ואולי אף בקצב מהיר יותר. החשש הגיע מכך שהמשמעות של צעדי המדיניות עליהם הצהיר טראמפ, כולל קיצוצי מס נרחבים, היא הרחבה פיסקלית ולא צמצום החוב. כשנשאל לגבי זה, אמר טראמפ שמאסק יהיה זה שיופקד על נושא צמצום החוב הממשלתי הענק. השוק לא לגמרי קנה את זה ואגרות החוב המשיכו ליפול ברוב ימי המסחר האחרונים. מאסק ורמוסוואמי יצטרכו להוכיח שהם אכן מסוגלים להתמודד עם המשימה המאד מאתגרת שהוטלה עליהם. בינתיים לא נראה שבשוק קונים את ההבטחות הללו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה