SpaceX: כישלון של מערכת התפיסה; הניסויים ימשכו; המטרה: ייצור רקטות רב פעמיות
חברת SpaceX של אילון מאסק, ערכה אתמול את הניסוי השישי של מערכת השיגור המתקדמת שלה, Starship, מתוך מתקן השיגור בבוקה צ'יקה, טקסס. הניסוי משך תשומת לב עולמית, אך הסתיים באכזבה מסוימת, כאשר מערכת התפיסה לא הצליחה לתפוס את הבוסטר.
ה-Starship היא מערכת שיגור לחלל, הגדולה והחזקה ביותר שנבנתה אי פעם. מדובר ברקטה רב־פעמית לחלוטין, שגובהה 400 רגל (כ-120 מטרים) כשהבוסטר והחלק העליון שלה מחוברים. SpaceX, שידועה בשינוי כללי המשחק בתחום החלל עם רקטות רב־פעמיות, שואפת להפוך גם את השלב העליון של הרקטה לרב־פעמי – מהלך שיכול להוזיל באופן דרמטי את עלויות השיגור לחלל.
המטרה של הניסוי הייתה "להרחיב את מעטפת היכולות" של ה-Starship, כך לפי החברה. בין המטרות: להפעיל מחדש מנוע רפטור בחלל, לבדוק את עמידות מערכת המיגון החום, ולנסות שוב את לכידת הבוסטר באמצעות ה"מכאזילה" – כינוי למערכת התפיסה של SpaceX, שמזכירה את המפלצת הרובוטית Mechagodzilla.
בניסוי החמישי של ה-Starship, הצליחה המערכת לתפוס את הבוסטר באוויר – מהלך יוצא דופן שזכה לתשומת לב עולמית. אבל הפעם, המערכת לא הייתה מוכנה, והבוסטר הונחת בים. SpaceX הדגישה כי הניסוי הוא חלק מתהליך פיתוח מהיר ושהכשלים הם חלק בלתי נפרד מהשיפור.
למה לתפוס רקטות? תפיסת הרקטה חוסכת זמן וכסף – היא מפחיתה את הצורך בתשתיות נוספות ומקצרת את זמן ההכנה לשיגור הבא. המערכת תוכננה מתוך חזון החברה להפוך את האנושות לרב־פלנטרית, שכן על מאדים לא יהיו מסלולי נחיתה או דרכים מפותחות.
מאז הניסוי הראשון של ה-Starship באפריל 2023 – שהסתיים בפיצוץ – החברה עשתה התקדמות מרשימה. ב-2024 לבדה, היא צפויה להשיק כ-130 רקטות, המהוות יותר ממחצית מסך השיגורים לחלל בעולם.
בנוסף, מערכת ה-Starlink, המספקת אינטרנט לווייני, הגיעה כמעט ל-5 מיליון מנויים. מדובר בצמיחה של יותר מ-100% השנה, מה שהופך את SpaceX לחברת התעופה והביטחון היקרה בעולם, עם שווי מוערך של 250 מיליארד דולר.
לדברי גווינה שוטוול, סמנכ"לית התפעול של SpaceX, המערכת הזו יכולה לשנות את עתיד האנושות. "אנחנו לא יכולים אפילו לדמיין מה ה-Starship תעשה עבור האנושות והחיים האנושיים," אמרה. "אני מאמינה שזה יהיה הנכס החשוב ביותר של SpaceX."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה