התאוששות בכלכלת ארגנטינה, אבל היציאה ממשבר עוד ארוכה

 | 
telegram

משבר כלכלי עמוק וצעדי "טיפול בהלם" - כשהנשיא חאבייר מיליי נכנס לתפקידו באוקטובר 2023, ארגנטינה הייתה במצב קריטי. האינפלציה דהרה בקצב של 200% בשנה, הכלכלה התכווצה והמדינה עמדה על סף פשיטת רגל בפעם העשירית בתולדותיה. בתקציב המדינה נרשמו גירעונות עמוקים, ושיעור העוני זינק ל-53%, שיא של יותר משני עשורים.

בתגובה, מיליי הנהיג מדיניות של "טיפול בהלם" שכללה קיצוצים דרסטיים: סגירת 13 משרדי ממשלה, פיטורי 30 אלף עובדי מגזר ציבורי, והפסקת תמיכה בארגונים למלחמה בעוני. הוא גם הפריט חברות ממשלתיות, צמצם רגולציה ואיזן את התקציב לראשונה זה 14 שנה.

בעקבות הצעדים הללו, האינפלציה החלה להיבלם, משיא של 25% בחודש הראשון לכהונתו ל-2.7% בלבד באחרונה. שער הפסו התייצב, והשכר הריאלי חזר לעלות בפעם הראשונה מזה שנים. זאת הצלחה גדולה, אבל יש לזה מחירים.
 

המחיר החברתי של השינויים

למרות ההתקדמות המאקרו-כלכלית, המחיר החברתי היה כבד. קיצוצים בפנסיות ובתקציבי החינוך והבריאות פגעו קשות במעמד הביניים ובשכבות החלשות. תופעת "פוליאמפלאו" (ריבוי עבודות) הפכה נפוצה, ואנשים רבים לא מצליחים לשרוד כלכלית. 


הידוק הקשרים עם ארה"ב והשלכות בינלאומיות

בצעד סמלי וחשוב, הנשיא מיליי היה המנהיג הזר הראשון שנפגש עם הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ לאחר שובו לבית הלבן. הפגישה, שנערכה באחוזת מאר א-לאגו, סימנה את התחזקות הקשרים בין שתי המדינות, במיוחד במישור הכלכלי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מיליי שואף להרחיב את הסכם הסחר עם ארה"ב, בתקווה למשוך השקעות זרות ולחזק את מעמדה של ארגנטינה כאופציה אטרקטיבית לתעשייה אמריקאית, במיוחד במאבק מול סין. עם זאת, ארגנטינה שומרת על קשרים הדוקים עם בייג'ינג, שרוכשת חלק ניכר מהתוצרת החקלאית שלה.

התמודדות עם קרן המטבע הבינלאומית - הממשל של מיליי נמצא במגעים אינטנסיביים מול קרן המטבע הבינלאומית (IMF) בנוגע להלוואה חדשה של 10-15 מיליארד דולר. זאת בנוסף לחוב קיים של 40 מיליארד דולר שארגנטינה עדיין חייבת לקרן מאז 2018.

הצלחת המגעים תלויה רבות בארה"ב, החברה הגדולה ביותר בקרן המטבע. כלכלנים מעריכים כי התמיכה של טראמפ עשויה להאיץ את אישור ההלוואה, שהיא קריטית לשיקום הכלכלה הארגנטינאית.
 

סימנים ראשונים להתאוששות וצפי לעתיד

למרות האתגרים, ארגנטינה מתחילה להראות סימנים ראשונים של התאוששות. התקציב מאוזן, האינפלציה בירידה, ובשנה הבאה צפויה הכלכלה לחזור לצמיחה. הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית צופים לארגנטינה צמיחה של 5% בשנת 2025, הגבוהה ביותר בדרום אמריקה.

ארגנטינה נמצאת בנקודת מפנה. המדיניות של מיליי מצליחה לייצב את הכלכלה, אך המחיר החברתי הגבוה מעורר ביקורת חריפה. השאלה הגדולה היא האם מיליי יצליח לשמר את המומנטום הכלכלי, לשקם את אמון המשקיעים ולהחזיר את המדינה לדרך המלך.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות