עלייה של 0.2% במדד ה-PCE בחודש אוקטובר
נתוני האינפלציה האחרונים בארה"ב, כפי שמשתקפים במדד ההוצאות לצריכה אישית (PCE) מצביעים על כך שהמחירים נותרו ללא שינוי בחודש אוקטובר לעומת החודש הקודם. מצב זה מעלה תהיות לגבי האפשרות שההתקדמות לקראת יעד האינפלציה של 2% עשויה להיתקל בקשיים.
נתוני ליבה משקפים עלייה קלה אך מתמשכת
מדד הליבה של ה-PCE, אשר מנטרל את השפעות מחירי המזון והאנרגיה, עלה ב-0.3% בחודש אוקטובר – בהתאם לציפיות השוק ולקריאה של חודש ספטמבר. ברמה השנתית, מדד זה עלה ב-2.8%, גם כן בהתאם לציפיות, אך מעט מעל העלייה השנתית של 2.7% שנרשמה בספטמבר. לעומת זאת, המדד הכללי של ה-PCE רשם עלייה שנתית של 2.3%, לעומת 2.1% בלבד בחודש הקודם.הדו"ח האחרון של ה-PCE מתווסף לשני נתוני אינפלציה אחרים מחודש אוקטובר, אשר מצביעים גם הם על קשיים בבלימת עליות המחירים. מדד המחירים לצרכן בנטרול מחירי מזון ואנרגיה, עלה בשיעור שנתי של 3.3% – נתון זהה לחודשים הקודמים. בנוסף, מדד המחירים ליצרן (PPI) הראה עלייה שנתית של 3.1%, עליה מ-2.8% שנרשמה בספטמבר, ומעל לציפיות הכלכלנים לעלייה של 3%.
מישל באומן, בכירה בבנק הפדרלי, הזהירה בנאום שנשאה לאחרונה כי ייתכן שההתקדמות לקראת יעד האינפלציה של 2% נעצרה. לדבריה, "אמנם ראינו התקדמות משמעותית מאז תחילת 2023 בהורדת האינפלציה, אך נראה שבחודשים האחרונים הקצב התמתן." באומן הדגישה כי יש לפעול בזהירות בכל הנוגע להפחתת הריבית.
נתונים אלו מצביעים על כך שהפדרל ריזרב עשוי להמשיך במדיניות זהירה ומדודה, כאשר שאלת ההתקדמות לקראת יעד האינפלציה נותרת פתוחה ומאתגרת את קובעי המדיניות.
- הפד מאותת: לא ממהרים להוריד ריבית למרות הציפיות בשוק
- ממשיכים את המומנטום - סין מודיעה על תמריץ נוסף במהלך סוף השבוע
לדברי יוני פנינג האסטרטג הראשי של מזרחי טפחות: "מדד המחירים של ה-PCE מוסיף 0.2%, במהלך אוקטובר. נזכיר כי מחירי הדלקים ירדו במהלך החודש, לקראת הבחירות. ובניכוי זה ומחירי המזון, אינפלציית הליבה מוסיפה 0.3% במהלך החודש, ומשלימה לעלייה של 2.8%, בשנה האחרונה. הנתונים האמורים עקביים עם העלייה אשר דווחה במדד המחירים של ה-CPI בארה"ב, מוקדם יותר החודש.
נזכיר כי בתחילת השנה הנוכחית, בעיקר בינואר, נרשמה אינפלציה גבוהה, במיוחד בענפי השירותים, אשר השפיעה בצורה בולטת על נתון הליבה. הנתונים העדכניים באינפלציה, הן במדד ה-PCE והן במדד ה-CPI גבוהים בסדר גודל של 0.3% (ב-PCE כאמור) עד למעל לאחוז (ליבת מדד ה-CPI) מהיעד של 2% שקבע הבנק המרכזי האמריקאי. בינתיים, על הרקע הזה, השווקים דיי בספק עד כמה הבנק המרכזי הזה יסכים לקבל את המצב הזה, ויוריד את הריבית בעוד רבע אחוז, בהחלטה בעוד שלושה שבועות. לפני הנתון היום הציפייה להורדה עמדה על כ-65%, ונראה כי הנתון הנוכחי לא מזיז את המחט בהרבה.
אבל עם כל הכבוד לזה, במבט קדימה כנראה שהכלכלה בארה"ב תושפע יותר משינויי המדיניות כתוצאה מהחלפת השלטון, מאשר מהנתון היום. פרשנות השוק לעניין הזה הייתה נחרצת בסמוך להיוודע התוצאות, לפני שלושה שבועות, עם עלייה של כ-0.4% בציפיות האינפלציוניות הקצרות, בשוק הבין בנקאי, אל קרוב ל-2.8% גבוהים משמעותית ממה שמתיישב עם יעד הפד.
- סימילארווב רוכשת את חברת The Search Monitor
- ספליט הפוך בדרך? אינוויז לא עומדת בדרישות הנאסד"ק
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
במהלך השבוע, ראינו התמתנות, של כ-0.15% בציפיות, לאחר מינוי סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר של ארצות הברית. הטיעון הקלאסי בעניין הזה גרס כמובן שהעלאת המכסים על סחורות מחו"ל תביא להעלאת מחירים במדינה, כאשר המינוי של בסנט נתפס בעיקר ככזה אשר ימתן במעט את אותם מכסים. לתפיסתנו, לא פחות מהמכסים, ובהתחשב במסלול האינפלציוני הארוך שראינו בשנים האחרונות, ההשפעה של מיתון ההוצאות הממשלתיות, והשבת המהגרים הבלתי חוקיים למדינה למדינות המקור שלהם, ככל שאלה יתקיימו, עשויים להיות מהותיים יותר".