שלמה גרינברג
צילום: משה בנימין
הטור של גרינברג

וול סטריט באופוריה, אבל דבר אחד מדליק שם נורה אדומה

תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות עלו בחדות, מה שעשוי להעיד על ציפיות להתפרצות אינפלציונית מחודשת ולסחרור שעלול להגיע בעקבותיה. וגם: מה הדורות הצעירים חושבים על מטבעות הקריפטו ואיך זה קשור למדיניות של טראמפ ולמינויים שעשה

אפשר להניח שבין ההתלהבות בשווקים משובו של הנשיא טראמפ לבית הלבן, האנשים שהוא בוחר להוביל את  המסחר, את הכלכלה ואת העולם הפיננסי, דבריו על הורדות מס והקלות ברגולציה, הצלחת הבנק המרכזי במלחמה נגד האינפלציה, רווחיות החברות וקצב ההתקדמות של מהפכת הטכנולוגיה, האופוריה שולטת כרגע בוול סטריט.

למרות כל השיאים במניות שנשברים מדי שבוע ולמרות ההערכות הגבוהות, החשש מתיקון רציני הולך וקטן במיוחד ערב תקופת הקניות הגדולה שבין חג ההודיה לחג המולד שידועה כתקופה טובה למניות. לפי המומחים והאנליסטים המובילים נראה שעד ינואר-פברואר 2025 יקבעו המדדים עוד כמה וכמה שיאי כל הזמנים חדשים. כמה מהאסטרטגים והחזאים המובילים של וול סטריט כמו דיוויד קוסטין מגולדמן זאקס, בריאן בלסקי מ-BMO ואפילו הפסימי הגדול מייק וילסון ממורגן סטנלי - שבמהלך כל 2023 ועד לא מזמן נחשב לדוב מובהק, מדברים גם על 2025 כשנה מצוינת למניות. לטענת קוסטין, "גם ללא שבע המופלאות השוק ימשיך לעלות", מה שמשדר אופטימיות בלתי רגילה.  

מה עלול לקלקל למשקיעים את מצב הרוח?

יש למעשה רק ארבע סכנות שיכולות לקלקל את מצב הרוח של המשקיעים. ברבורים שחורים, מלחמת עולם שתפרוץ, התלהבות יתר של המשקיעים שתביא לערכי-חלל שיגרמו לתיקון ערכים גדול, והתנהגות האג"ח הממשלתיות של ארה"ב. בעוד שלגבי שלוש הסכנות הראשונות אין מה לעשות, אין למעשה מקלטים בטוחים (Safe havens) כנגדן, הרי שהסכנה הרביעית, המגמה של התשואה על איגרות החוב, בהחלט מדליקה נורה אדומה. אולי לא שמתם לב, אבל תשואת האג"ח ל-10 שנים עלתה מאז אמצע ספטמבר 2024 ב-19.5% (נכון ל- 26.11), רמה קרובה למה שהייתה ערב התחלת הורדות הריבית.

מדדי מניות ומדדי תשואות בהחלט יכולים לנוע יחדיו לאותם כיוונים בסביבה כלכלית מתאימה, אבל לא לאורך זמן, ולבטח לא במצבים שדומים למצב הנוכחי כאשר עד לאחרונה היו הכול בטוחים ששתי הורדות הריבית האחרונות (0.25% בספטמבר ו-0.5% בתחילת החודש) הן רק ההתחלה של מגמת הורדות ארוכה שתחזיר את האינפלציה לרמת 2%. תשואות האג"ח ל-10 שנים ירדו בציפייה להורדות הריבית, מרמה של 4.99% באפריל לרמה של 3.6% באמצע ספטמבר, אלא שלאחר ההורדה האחרונה ולמרות שהציפיות להמשך ההורדות לא השתנו, התחילה התשואה לעלות ועומדת כעת על 4.30%.

התשואה הנומינלית, נזכיר לכלכלנים שביניכם, משקפת גם את האינפלציה בפועל (כפי שמעריכים המשקיעים שלמעשה צופים את הצמיחה הכלכלית) וגם את הציפיות של המשקיעים לאינפלציה (מה שמכונה inflation breakeven rate). כאשר התשואה הנומינלית עולה כפי שעלתה, בתוך חודשיים ובניגוד לציפיות המומחים, אז ברור שהמשקיעים מאמינים שהאינפלציה עומדת להתחזק שוב ושהבנק המרכזי יעצור בעקבות זאת את הורדות הריבית.

צילום: גיא טל יעצור את הורדות הריבית? יו"ר הפד ג'רום פאואל. צילום: גיא טל

מה שהביא את המשקיעים למסקנה זו עוד לפני הורדת הריבית השנייה, היו לדעתי הודעות מקרו ומיקרו כלכליות שעלו על הציפיות והניצחון של טראמפ והצוות שמינה שעוררו אומנם אופטימיות חזקה לגבי המניות, וזה כולל את "אפקט הקריפטו" שמשלהב את המשקיעים הצעירים. המשקיעים, אגב, מלכתחילה לא האמינו לחששות הקונצנזוס והתקשורת באשר לבעיות מימון וירידה ברווחיות החברות, ולכן רכשו מניות מאז תחילת השנה.

אבל עליית תשואות מהירה כל כך מעוררת חששות ממה שמכונה "חוכמת ההמון". האם המשקיעים חוששים שדווקא התחזקות הכלכלה האמריקאית פלוס הציפיות שמייצר טראמפ, לא רק החיוביות אלא גם השליליות מבחינת האינפלציה כמו העלאות התעריפים שהוא מתכנן, יביאו לתחילתו של סיבוב אינפלציוני נוסף שיקבל רוח גבית מהתקשורת? אם המשקיעים צודקים והאינפלציה אכן מתחזקת שוב, יכול להיווצר מצב שבו תשואות האג"ח מתחילות שוב להתחרות בתשואות המניות, שכרגע גם מוערכות ביתר. זה ללא ספק יחזיר את הציפיות למיתון, במיוחד מצד התקשורת כפי שראינו במהלך 2022, ויביא לתיקון גדול.

קיראו עוד ב"גלובל"

זו בהחלט אפשרות שמצטיירת מהתנהגות מדדי התשואות של האג"ח בוול סטריט ושבהחלט יכולה להגיע. יחד עם זאת, דעתי היא שאפילו אם זה יקרה, אין לחשוש ממשבר גדול אלא מתיקון של "הזדמנות קנייה", שוב כי את השפעות מהפכת הטכנולוגיה אי אפשר לעצור, היא תמשיך למתן עלויות ולהגדיל רווחים וצמיחה כלכלית.  

ענקיות המשכנתאות הממשלתיות שוב על הכוונת

אם על ריבית אנחנו מדברים, אז אי אפשר להתעלם מהעליות החדות לפתע של ענקיות המשכנתאות הוותיקות פאני מיי (סימול:FNMA) ופרדי מק (סימול:FMCC). שובו של טראמפ וההשתלטות של הרפובליקאים על בתי הנבחרים עוררו שוב הערכות שמשרד האוצר האמריקאי, בעל השליטה בשתי חברות הענק, ימכור את המניות שברשותו. כבר עברנו את ה"חוויה" הזו מספר פעמים ב-50 השנים האחרונות וזה לא קרה, אבל יש המון מנהלי השקעות כמו ביל אקמן וג'ון פולסון ומוסדות כמו בלאקרוק שלא פוסקים מלנסות. מאז נודעו תוצאות הבחירות עלו השתיים בכ-150% והטריגר לכך היו דבריו של מארק קלבריה, המנהל לשעבר של הסוכנות הפדרלית למימון דיור, שבבעלותה המניות: "לדעתי זה ניתן לביצוע, טכנית, ב-100% עד 2027".

בדיוק כך קרה כשטראמפ נבחר ב-2016. מי שקצת מכיר את המוסדות הענקיים האלו יודע שגם אם טראמפ באמת רוצה להפריט, זה יהיה כמעט בלתי אפשרי, אז מי שיתפתה להיכנס "רק בגלל העליות" או "בגלל סיכויי ההפרטה", כדאי שיבדוק לעומק את הסיכויים הריאליים. לא סתם הכניס המנהל לשעבר של הסוכנות הפדרלית למימון דיור את המילה "טכנית" להצהרה שנתן.  

  טראמפ מקרב את עידן הקריפטו

מזה שנים אני כותב שאין לי ספק שבסופו של יום הבנקים המרכזיים והמערכת הפיננסית יאמצו את הביטקוין ומהסיבה הפשוטה שדורות ה-X (ילידי 1965-1980) וה-Y (ילידי 1981-1996), לבטח ה-Z (ילידי 1997-2010), שיובילו את ארה"ב לאורך המאה הנוכחית, רוצים בכך. איך יתבצע האימוץ בפועל או איך יעשו סדר בשטף מטבעות הקריפטו שנוצרים לבקרים? זה תלוי בבנק המרכזי של ארה"ב וברגולטורים שמנסים למצוא נוסחאות לכך. אבל לי נראה שההכרה מתקרבת מהר מכפי שציפו כי הממשל החדש, בראשות הנשיא טראמפ, שנכנס לתפקידו בינואר 2025, הוא ברובו פרו-קריפטו, בראשותו של הנשיא עצמו שכבר נפגש לאחרונה עם ראשי החברות בתחום.

צילום: רשתות חברתיות מחסידי הקריפטו. שר האוצר הנכנס סקוט בסנט. צילום: רשתות חברתיות

כבר כעת, לפי המינויים של טראמפ בתחום הפיננסי/כלכלי, מסתמנת תמיכה רצינית בקריפטו ובעיקר מדובר בשר האוצר המיועד סקוט בסנט ובשר המסחר המיועד הווארד לוטניק, מנכ"ל ויו"ר בנק ההשקעות קנטור פיצג'רלד (שנחשב למוסד המוביל בארה"ב לעסקאות קריפטו), שכרגע משמש בתפקיד "בונה הצוות" של טראמפ ושנחשב למקורב מאוד לנשיא הנבחר. לוטניק, ששיקם לאחר מתקפת הטרור על בנייני התאומים בניו יורק, את קנטור פיצג'רלד, ש-685 מעובדיו נספו במתקפה ושבמזל בלבד ניצל אישית מהאסון (אחיו נספה), ידוע כחסיד הקריפטו וגם אקטיבי מאוד בתחום.

אז אם תיקחו את לוטניק כאחת הסיבות לתמיכת ממשל טראמפ בקריפטו כדאי גם להבין מדוע. הלקוח הגדול ביותר של קנטור פיצג'רלד הוא ד"ר ג'יאנקרלו דבסיני, מנתח פלסטי איטלקי והבעלים של חברת הקריפטו Tether LTD, שכל פיקדונותיה, כ-145 מיליארד, מוחזקים בקנטור פיצג'רלד וכך גם כ-5% ממניות החברה. המטבע שהנפיקה, ה-USDT, נסחר בסימולUSDT-USD . זה מטבע הקריפטו הגדול ביותר במונחים של נפח מסחר, המחזיק ב-70% מנתח השוק בקרב "מטבעות הקריפטו היציבים" (Stablecoins). מדובר על סוג של מטבע קריפטוגרפי שבו הערך של הנכס הדיגיטלי אמור להיות מוצמד לנכס ייחוס, שהוא או כסף פיאט, סחורות הנסחרות בבורסה כגון מתכות יקרות או מתכות תעשייתיות או מטבע קריפטוגרפי אחר. ה- Tetherצמוד לדולר האמריקאי, ויש לו יותר מ-350 מיליון משתמשים ברחבי העולם. המחזור היומי במסחר במטבע ה- Tetherמגיע ל-190 מיליארד.  

מי אוהב את מטבעות הקריפטו היציבים?

מטבעות ה-Stablecoins עלו לכותרות משתי סיבות עיקריות. ראשית הם חביבים על מנכ"לים בכירים בוול סטריט מג'יימי דימון של ג'יי.פי מורגן ועד מארק צוקרברג של פייסבוק. שנית, הם מהווים כאב ראש לרגולטורים ולא פחות למשרד המשפטים של ארה"ב. מסתבר שככל שהמונח "stablecoin" התפשט, כך המשמעות שלו התחילה להיטשטש וזה יוצר בעיות כי הגדרה לא ברורה מאפשרת "הליכה על חבל דק" והרגולטורים אינם אוהבים זאת.

צילום: Getty images Israel מחבב את ה-Stablecoins. ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי פי מורגן. צילום: Getty images Israel

מטבע Tether עצמו אינו מפוקח ופקידי ממשל אמרו לוול סטריט ג'ורנל שהמטבע הזה מהווה אמצעי מועדף להעברת כספים עבור סוחרי נשק רוסיים, קבוצות הונאה בינלאומיות וארגוני טרור. לפני שנה פרסם העיתון כתבה על כך תחת הכותרת, "חמאס היה צריך דרך חדשה להשיג כסף מאיראן (בעקבות הסנקציות) ופנה לקריפטו". זה מסביר עד כמה רגולציה נחוצה.

לפני כחודש פרסם הוול סטריט ג'ורנל כתבה נוספת על חברת Tether שם נכתב שהמטבע הקריפטוגרפי שלה, שאינו מפוקח, נחקר על ידי משרדי האוצר והמשפטים בגין הפרות אפשריות של חוקי איסור הלבנת הון וסנקציות. לפי הוול סטריט ג'ורנל אמר ד"ר דבסטיני בכנס חברים השנה, שלוטניק "ישתמש בכוחו הפוליטי כדי לנסות לנטרל את האיומים מול Tether", ויש לא מעט כאלו מצד הרגולטורים. מינויו לשר המסחר יציב אותו בעמדה מכרעת בפיקוח על סדר היום הכלכלי של הממשל החדש שמלכתחילה מבטיח הקלות בפיקוח. מעט מוסדות ייהנו מההכרה בקריפטו יותר מאשר Tether ובנק ההשקעות קנטור פיצג'רלד.

Tether הרוויחה ברבעון השלישי של השנה 2.5 מיליארד דולר ו-7.7 מיליארד נטו בתשעת החודשים הראשונים, ושווי השוק של המטבע הוא כ-120 מיליארד. הרווחים נובעים מהכנסות מאג"ח ממשלתיות אמריקאיות ומזהב שהפירמה מחזיקה, ויש לה רווחי הון גדולים מהעליות בזהב ובאיגרות החוב במהלך הרבעון השלישי.  

שר המסחר המיועד מקדם את אימוץ הקריפטו

אין ספק שללוטניק יש עניין גדול באימוץ הקריפטו אבל גם לשרים האחרים יש, והתקשורת מלאה בתיאור המעורבות. בנוסף ישנה גם "בעיית הבחירות". דורות ה-X,Y וה-Z יקבעו את גורל הבחירות הבאות וברובם הגדול הם חסידי קריפטו, כך שהקמפיין שניהלו טראמפ והרפובליקאים בעד הסדר לקריפטו כבר הוכיח את עצמו בבחירות האחרונות.

לוטניק הודיע השבוע על פרישה מבנק ההשקעות בעקבות תפקידו החדש ואילו המנתח האיטלקי מסרב להיכנס לארה"ב מאימת משרד המשפטים האמריקאי. אבל ה-USDT חי קיים ונסחר, ומאז נודע על מינויו של לוטניק לשר המסחר זרמו למטבע למעלה מ-10 מיליארד דולר. אז מי שמאמין  שהביטקוין והקריפטו "יתרסקו וייעלמו", טועה כנראה בגדול.

זו כמובן אינה סיבה להשקיע בקריפטו. קחו למשל את מה שאמר לי מנהל קרן גידור בניו יורק: "אני נגד ההכרה והרגולציה של הקריפטו כי לנו יש פוזיציה גדולה מאוד במטבעות הללו". לא הבנתי מדוע הוא נגד והוא מסביר, "שמעת על תקופת היובש שלנו מהמאה הקודמת? שמעת מה קרה לאחר שביטלו את האיסור על המשקאות? המחירים התרסקו. זה מה שיקרה לקריפטו אם נכיר בו כסתם עוד מטבע". אולי הוא צודק אבל אני בטח לא אכנס לפוזיציית שורט בגלל מה שאמר.   *אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

         

תגובות לכתבה(32):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 24.
    ישראל 08/12/2024 08:03
    הגב לתגובה זו
    האם שינויים צפויים בשער הדולר מהווים שיקול בהשקעה במניות בארה"ב, או שאתה מתעלם מכך ?
  • 23.
    יוסי. 02/12/2024 10:49
    הגב לתגובה זו
    אם היא תכיר בריפטו, $ תהיה מיותר עם הזמן. זה כבר כמה שנים שמדינות BRICS מנסות ולא מצליחות. ואם יכירו במטבעה אחד למה שלא יכירו בכל ה10000 המטבעות האחרות. ואז באיזה מטבע העולם ישתמש? יהיה בארדק אטומי יחזרו לברטל.
  • 22.
    כתבה לעניין ולא חופרת הפעם. (ל"ת)
    שי.ע 30/11/2024 21:41
    הגב לתגובה זו
  • 21.
    מרתה לברוסקי 30/11/2024 16:44
    הגב לתגובה זו
    תשואות האג"ח בארה"ב השתנו במהלך השנה האחרונה. תשואות האג"ח ל-2 שנים, 10 שנים ו-30 שנים עלו וירדו בהתאם למצב הכלכלי והפוליטי. לאחר הבחירות, התשואות עלו מעט, אך הן עדיין נמוכות יחסית לתקופות קודמות. אם יש לך שאלות נוספות או שאתה מעוניין במידע נוסף, אני כאן לעזור
  • שלמה גרינברג 01/12/2024 05:01
    הגב לתגובה זו
    חבל שלא קראת הכתבה לפני שהגבת כנראה לכתבה אחרת
  • מרתה לברוסקי 01/12/2024 19:00
    פשוט עוקבת = גם בישראל התשואות ל10 שנים היו 5.2 וירדו מתחת ל4.5 בחודש חודשיים האחרונים ! בתקווה שיעלו שוב ... אולי האינפלציה תפתיע ותעלה מעבר לצפיות השוק
  • יובב 01/12/2024 13:09
    גם הנומינליות , אישית רציתי לקנות . אבל עכשיו כבר כנראה מאוחר . במידה והאגח ירדו\תשואות יעלו בגובה הצפיה לאינפלציה - אקנה
  • אירינה 01/12/2024 01:01
    הגב לתגובה זו
    את תמיד מוכנה לעזור
  • 20.
    תודה רבה (ל"ת)
    אנונימי 30/11/2024 15:52
    הגב לתגובה זו
  • 19.
    תודה רבה ושבוע טוב (ל"ת)
    אנונימי 30/11/2024 13:00
    הגב לתגובה זו
  • 18.
    כגן 30/11/2024 10:29
    הגב לתגובה זו
    .
  • 17.
    יהווית 30/11/2024 09:44
    הגב לתגובה זו
    גל נוסף של קריסה, כפי שכבר חווינו מהווה לדעתך איום על וול סטריט?
  • 16.
    עושה חשבון 30/11/2024 07:32
    הגב לתגובה זו
    זו דרכו של עולם . כמובן שאינפלציה ,גרעון ממשלתי , עליית אמצעי תשלום לרבות כריית קריפטו , מובילים לכיוון אחד שמנפח את המחירים. עד לנקודה שבירה .
  • 15.
    קרליטו 30/11/2024 01:27
    הגב לתגובה זו
    מיגור הטרור, ימין על מלא בישראל ורפובליקני על מלא בבית הלבן יעשו את שלהם והכלכלה תחזור לצמוח כמו גם שוק ההון.
  • 14.
    מכסים וגרוש עובדים = אינפלציה על סטרואידים (ל"ת)
    טראמפ = אינפלציה 30/11/2024 00:00
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    עברי 29/11/2024 22:16
    הגב לתגובה זו
    אתם בטוחים שהקרדיט ל"צילום"של פאואל צריך ללכת לגיא טל ולא למידג'רני?
  • 12.
    לידיעת שלמה 29/11/2024 19:18
    הגב לתגובה זו
    והביטקויין פשוט לא עומד בדרישות...
  • 11.
    שלמה המלך 29/11/2024 19:17
    הגב לתגובה זו
    ותהיה הגדולה בהיסטוריה. ואגב, זה גם אינטרס של ארה"ב במלחמה נגד ארגוני הפשע וארגוני הטרור, ומדינות כמו איראן ורוסיה
  • 10.
    מישהו יודע משהו על הפאי? מה הסיכויים שלו? (ל"ת)
    יוסי 29/11/2024 19:15
    הגב לתגובה זו
  • יודע שמתחיל ב 3.1415... (ל"ת)
    יורם 01/12/2024 00:28
    הגב לתגובה זו
  • כגן 30/11/2024 10:27
    הגב לתגובה זו
    .
  • 9.
    תודה רבה שלמה ושבת שלום (ל"ת)
    אנונימי 29/11/2024 19:09
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    רועי 29/11/2024 18:28
    הגב לתגובה זו
    עוקב אחריגרינברג 20 שנים, שלמה תודה
  • 7.
    אורי 29/11/2024 18:26
    הגב לתגובה זו
    ראית את ה FIRE ets (financial independent retire early) אחת סימול FIRI (למי שכבר עצמאי כלכלית ורוצה הכנסה קבועה בלי קשר למצב השוק) והשני FIRS למי שבונה את "העושר" שלו. משקיעות רק בתעודות סל.
  • 6.
    רונן 29/11/2024 17:34
    הגב לתגובה זו
    אני חושב שתהיה שנה טובה, גם בגלל מניות מסורתיות וגם כי אתם לא מבינים עדיין את הרנסנס , זה משנה את כל מה שהבנתם על מכפילים וכו, אלה אם יהיה ברבור שחר, זו דעתי
  • 5.
    חברת אמג'ן שלמה מה דעתך ? תודה רבה (ל"ת)
    מאיר רימס 29/11/2024 17:28
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    משי 29/11/2024 17:28
    הגב לתגובה זו
    שלמה יקר... זוכרת שאתה עוקב אחרי Lear .. המניה בשפל רציני התחום טוב... האם התחרות הפילה את lea ? תודה
  • שלמה גרינברג 01/12/2024 05:22
    הגב לתגובה זו
    הבעיה המרכזית כנראה בניהול אבל הוסיפי לכך תחרות קשה וצמיחה יחסית איטית לטעם האנליסטים. ועדיין, תמדקי ההענסות והרווחיות ב- 5 השנים האחרונות אין סיבה לכזו ירידה
  • 3.
    אריאל 29/11/2024 17:26
    הגב לתגובה זו
    שלמה תודה על הכתבה. לפני כשנה או יותר כתבת על חברת אלקטור .. זוכר ? המנייה קרסה לחלוטין... מה דעתך להמשך החברה ? תודה
  • אתה מתכוון לחברת הביוטק שמחפשת פתרון לאלצהיימר? (ל"ת)
    יוסי 30/11/2024 00:06
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    שלמה באותה גישה .. מה דעתך על זהב ? (ל"ת)
    ירמי 29/11/2024 17:24
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)
    עמית 29/11/2024 17:23
    הגב לתגובה זו