כור גרעיני
צילום: pexels

מהפכת האנרגיה הגרעינית: 32 מדינות בארה"ב כבר הצטרפו

המירוץ לאנרגיה נקייה: מניו יורק ועד טקסס, מדינות ארה"ב מובילות מהפך בתחום הכורים הגרעיניים הקטנים, כאשר התמיכה של ענקיות הטכנולוגיה והממשל הפדרלי מספקת רוח גבית

אדיר בן עמי | (3)
נושאים בכתבה אנרגיה גרעינית

בעוד ענקיות הטכנולוגיה כמו אמזון ואלפאבית מושכות את תשומת הלב עם השקעותיהן בכורים גרעיניים קטנים, תנועה שקטה יותר אך משמעותית לא פחות מתרחשת ברמת המדינות. יותר ויותר מדינות בארה"ב בוחנות ברצינות את האפשרות להטמיע טכנולוגיה גרעינית מתקדמת כפתרון לצרכי האנרגיה העתידיים שלהן.

ההתעניינות הגוברת במה שמכונה "גרעין מתקדם" אינה מקרית. הטכנולוגיה החדשנית הזו מציעה יתרונות משמעותיים על פני הכורים הגרעיניים המסורתיים, כולל זמני בנייה קצרים יותר ועלויות נמוכות יותר. ניו יורק, שסגרה את תחנת הכוח הגרעינית Indian Point ב-2021, מובילה כעת מהפך. המדינה פרסמה לאחרונה קול קורא לחברות להציע תוכניות להקמת כורים מתקדמים, אם כי תוך הדגשה ברורה שהם לא יוקמו בקרבת העיר ניו יורק עצמה.

טקסס, המזוהה היסטורית עם תעשיית הנפט והגז, מצטרפת גם היא למגמה. המושל גרג אבוט הצהיר על שאיפתה של המדינה להוביל בתחום האנרגיה הגרעינית המתקדמת, תוך הכרה בצורך לגוון את מקורות האנרגיה ולחזק את רשת החשמל המדינתית.  

כבר 32 מדינות הצטרפו

המעבר לאנרגיה גרעינית מתקדמת אינו מוגבל למדינות בודדות. לא פחות מ-32 מדינות כבר הצטרפו לקונסורציום המתמקד בבחינת הטכנולוגיה, בתמיכת משרד האנרגיה הפדרלי. התזמון של התעניינות זו אינו מקרי. הביקוש הגובר לחשמל, במיוחד ממרכזי נתונים ורכבים חשמליים, מאלץ מדינות לחשוב מחדש על תמהיל האנרגיה שלהן.

אחד היתרונות המשמעותיים של כורים גרעיניים הוא עמידותם בתנאי מזג אוויר קיצוניים. זוהי נקודה חשובה במיוחד לאור אירועי מזג האוויר הקיצוניים שחוו מדינות שונות בשנים האחרונות.

חברות תשתית מרכזיות כבר מזהות את הפוטנציאל. חברת החשמל AEP מאוהיו מדווחת על התעניינות גוברת מצד וירג'יניה, אינדיאנה ומערב וירג'יניה בכורים קטנים. המגמה החדשה משתלבת היטב עם יעדי ממשל ביידן, השואף להשליש את ייצור האנרגיה הגרעינית עד 2050. התמיכה הפדרלית, יחד עם הרגולציה ברמת המדינה, יוצרת מסגרת תומכת לקידום התחום.

עבור מדינות רבות, הגרעין המתקדם מהווה פתרון אפשרי לאתגר הדה-קרבוניזציה. ניו יורק, למשל, מתמודדת עם האתגר של הסתמכות על גז טבעי עבור יותר מ-50% מייצור החשמל שלה.  

לא הכל וורוד

ההשפעה על שוק ההון כבר מורגשת. מניות של חברות כמו Oklo ו-NuScale Power רשמו עליות מרשימות של 120% ו-750% בהתאמה השנה, מה שמעיד על אמון המשקיעים בעתיד התעשייה. אולם לא הכל ורוד. המבקרים מצביעים על כך שטכנולוגיות גרעיניות מתקדמות הובטחו גם בעבר אך לא התממשו. חלק מהחוקרים אף טוענים שהכורים החדשים עלולים לייצר יותר פסולת גרעינית מהדגמים הישנים.

בניו יורק, 153 קבוצות סביבתיות וקהילתיות חתמו על מכתב המתנגד לתוכניות הגרעיניות של המדינה, בטענה שההיסטוריה של התעשייה רצופה בהבטחות שלא מומשו וחריגות תקציביות. השאלה של עלות ומהירות ההקמה נותרת משמעותית. מומחים כמו דיוויד שליסל מהמכון לכלכלה ואנליזה אנרגטית טוענים שהכורים הקטנים יקרים מדי ואיטיים מדי בבנייה מכדי להוות פתרון מעשי.

קיראו עוד ב"גלובל"

למרות זאת, התמיכה של חברות הטכנולוגיה הגדולות מספקת רוח גבית משמעותית לתעשייה. הניסיון שלהן בחדשנות טכנולוגית והמשאבים העצומים שהן מביאות עשויים לסייע בהתגברות על מכשולים היסטוריים. התמיכה הפוליטית נראית יציבה גם כן. ממשל טראמפ, למשל, נחשב תומך בתחום הגרעיני, עם מינויו של כריס רייט, שמכהן בדירקטוריון חברת Oklo, לתפקיד שר האנרגיה.

האינטרס המתגבר של המדינות בטכנולוגיה גרעינית מתקדמת מסמן נקודת מפנה אפשרית בתעשייה. בשונה מהעבר, הפעם יש שילוב ייחודי של צרכים דחופים, תמיכה פוליטית והון פרטי שעשוי להוביל להצלחה

 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    דניאל 02/12/2024 08:01
    הגב לתגובה זו
    אנרגיה נקיה עד שזה מתפוצץ
  • 2.
    יובל הממוקד 02/12/2024 06:55
    הגב לתגובה זו
    אני לא מומחה, זו דעתי בלבד. שלא כמו אנרגיה סולארית, שתכלס הגיעה לבשלות בעשור האחרון, אנרגיה גרעינית כבר בשימוש משנות החמישים. אסון צרנוביל, שהראה לעולם את הסיכון, כבר קרה בשנות השמונים. אם זה היה אפשרי להתגבר על כל הבעיות האלו, כבר היו עושים את זה מזמן. יש הרבה כסף וביקוש בתחום האנרגיה. לדעתי כורים גרעיניים מאוד מסוכנים. עדיף שלא.
  • 1.
    ובישראל? אנרגיה זולה הם חיי אדם (ל"ת)
    ביאליק 02/12/2024 05:35
    הגב לתגובה זו