וול סטריט מסחר בורסה
צילום: רוי שיינמן

האם זו שעתן של המניות הקטנות?

בזמן שמדדי הדגל האמריקאים קפצו במהלך השנתיים האחרונות, מדד הראסל, המייצג את המניות של החברות הקטנות בשוק ותר הרחק מאחור ;כעת, הכניסה של טראמפ לבית הלבן, הצמיחה הכלכלית ושיעורי הריבית עשויים לפתוח פתח לשינוי
איתן גרסטנפלד |

במהלך השנתיים האחרונות שוק המניות האמריקאי זינק בעיקר הודות לעניין הגובר בבינה מלאכותית (AI), ירידה באינפלציה וכלכלה עמידה מול שיעורי הריבית הגבוהים. עם זאת, בזמן שהחברת הגדולות ומדדי הדגל זינקו, המניות הקטנות נשארו מאחור. המניות, שזינקו במהלך משבר הקורונה, התקשו להתאושש מהשוק הדובי של 2022. אלא שכעת נראה שהמגמה התפכה וייתכן שהן בדרך לחזור לעלות.

מדד ראסל 2000, שמייצג את המניות של החברות הקטנות בשוק, קרוב לנקודת שיא שלא נראתה בשלוש השנים האחרונות. במהלך חודש נובמבר עלה המדד ב-11%, תוך שהוא משאיר מאחור את ה-S&P 500 ואת מדד נאסד"ק שעלו ב-5.7% ו-6.2% בהתאמה. הסיבות? נתוני צמיחה חזקים בכלכלה האמריקאית, שווי מועדף למניות הקטנות והצפי להורדות ריבית בשנה הבאה. כעת, שווי יעד חדש של 2,500 נקודות מתחיל להיראות ריאלי. האם הריצה למעלה תימשך? לא מעט סימנים מצביעים שזה יכול לקרות, במיוחד אם תרחישים כלכליים מסוימים יתגשמו.

בחירות טראמפ והדחיפה למניות מקומיות

בחירתו מחדש של דונלד טראמפ לנשיאות נתנה דחיפה משמעותית לחברות האמריקאיות הקטנות והבינוניות. הראסל 2000 כולל בתוכו לא מעט חברות שאחוז ניכר מהכנסותיהם מגיע מתוך ארה"ב. כך שהאג'נדה של "אמריקה תחילה" (America First), לצד הייצוב של הדולר משכה משקיעים לפנות לכיוון זה.

ההנחה של המשקיעים ששלחו את המדד לשיא היא שטראמפ והמפלגה הרפובליקנית שמחזיקה ברוב בבית המחוקקים, יקדמו מדיניות ידידותית לעסקים קטנים ובינוניים כמו מיסים נמוכים יותר, הקטנת רגולציה והטלה של מכסים גבוהים יותר על מוצרים מיובאים. מה שהביא את לכך שמאז הבחירות המדד עלה ב-7.2%,, סימן לכך שהמשקיעים מאמינים שלממשל טראמפ הנכנס תהיה השפעה חיובית על החברות הקטנות.

מה תעשה הריבית?

נתון חשוב נוסף עבור החברות הקטנות והבינוניות הוא שיעור הריבית. ריבית נמוכה משחקת לטובת העסקים הקטנים, שנשענים על מימון זול להישרדותם. כיום, הריבית בארה"ב נעה בטווח של 4.5%-4.75%, אך התחזיות לשנת 2025 מצביעות על ירידה אפשרית לטווח של 3.25%-4%. מה שעשוי להעניק זריקת עידוד משמעותית נוספת למניות הקטנות, שרגישות יותר לשינויים כאלה.

לפי בנק ההשקעות השוויצרי UBS, חברות רווחיות במדד ראסל 2000 השיגו תשואה יומית של 0.21% כאשר התחזיות להורדות ריבית גדלו, בזמן שחברות לא רווחיות הציגו ביצועים מרשימים יותר עם עלייה של 0.44%. לשם השוואה, חברות במדד הדגל האמריקאי, -S&P 500 עלו ב-0.16% בלבד.

תחזית צמיחה כלכלית חיובית

התחזיות לשנת 2025 מדברות על צמיחה כלכלית של 2.2%, מעט נמוכה יותר מהתחזית לשנה הנוכחית (2.7%) אך עדיין חזקה. שילוב של צמיחה כלכלית טובה והורדות ריבית עשוי להוות קרקע פוריה עבור המניות הקטנות.

כאשר משקיעים מרגישים בטוחים לגבי השוק, כנגזרת מהמצב הכלכלי במשק, החברות הקטנות נוטות להשיג ביצועים טובים יותר. זאת, בין השאר משום שיש להן פוטנציאל רווח רב יותר מאשר מניות גדולות. למעשה, לחברה קטנה הרבה יותר קל להגדיל את הכנסותיה מאשר לחברה גדולה. לכך מצטרפת העובדה שלרוב המניות הקטנות זולות באופן משמעותית מעמיתיהן, המניות הגדולות.

יש למה לצפות?

סיבות אלו הביאו חברות השקעות גדולות כמו גולדמן זאקס וג'יי.פי. מורגן להעדיף את המניות הקטנות והבינוניות בארה"ב. הן רואות בהן אלטרנטיבה למניות הגדולות, שמחירן כבר גבוה ביחס לערכן. לדוגמה, קרן הסל iShares Russell 2000 נסחרת לפי מכפיל רווח של 27.23, בעוד שקרן הסל iShares S&P 500 Growth ETF, שכוללת חברות גדולות יותר, נסחרת לפי מכפיל של 28.25. למרות הביצועים המרשימים של המדד הקטן, הוא עדיין נותר אטרקטיבי ביחס למתחריו.

מי שעוד ממליץ על השקעה במניות הקטנות הוא בית ההשקעות אופנהיימר. בסקירה שפורסמה בשבוע שעבר העריך ארי ואלד האסטרטג הטכני הראשי באופנהיימר, כי המשך מגמה חיובית בשוק הכללי יוביל לסגירת הפער בין ביצועי אפיקי Large-Cap  ו-Small-Cap. אחת ההמלצות של ואלד היא להחשף למניות קטנות באמצעות קרן הסל XSMO או לחלופין להשקיע במניות ספציפיות של חברות בעלי מומנטום חזק.

"התאוששות מדד ה-Russell2000 מגיעה לאחר תקופת חולשה ממושכת, כאשר שיעור השינוי ב-3 השנים האחרונות הינו קרוב ל-0, מצב שדומה רק לתקופות המשברים בשנים 2020 (משבר הקורונה), 2009 (משבר הפיננסי העולמי) ו-2023 (שפל משבר הדוט.קום)", מוסיף ואלד. "המצב מגלם רף ציפיות משקיעים נמוך במיוחד ובכך עשוי להוות הזדמנות השקעה ארוכת טווח, בדומה למחזורי העבר הקודמים".

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה