דרום קוריאה
צילום: unsplash, Daniel Bernard

משבר בדרום קוריאה: הנשיא הכריז על מצב חירום ומשטר צבאי

המטבע המקומי צולל לשפל של שנתיים מול הדולר; משקיעים בינלאומיים מביעים חשש מיציבות הכלכלה הדרום-קוריאנית בעקבות המשבר החוקתי

אביחי טדסה | (5)
נושאים בכתבה דולר דרום קוריאה

מטבע הוון הדרום קוריאני נפל לשפל של שנתיים מול הדולר האמריקאי, זמן קצר לאחר שנשיא דרום קוריאה, יון סוק-יאול, הכריז על מצב חירום במדינה ומשטר צבאי. הדולר רשם עלייה של 1.4% מול הוון, מה שמדגיש את החשש המיידי של המשקיעים מההשלכות הפוליטיות והכלכליות של המהלך.

בהודעה בלתי צפויה, האשים הנשיא יון את האופוזיציה ביצירת משבר פוליטי והשלכת המדינה לתוך אי-ודאות. הנשיא טען כי הצעד נועד להגן על החוקה ועל החירות במדינה ולבלום את פעילותם של "כוחות פרו-צפון-קוריאניים". לפי הדיווחים, הכניסה לפרלמנט נחסמה על ידי כלי רכב של המשטרה, ולא התאפשרה כניסת מחוקקים לבניין. מנהיג מפלגת האופוזיציה גינה את הצעד וטען כי מדובר בהחלטה לא חוקתית. בנוסף, הביע חשש שהצבא עשוי לעצור חברי פרלמנט במידה והם ינסו לבטל את ההכרזה בפרלמנט.

תגובת האופוזיציה לא איחרה לבוא, כאשר 190 מתוך 300 חברי הפרלמנט התכנסו והצביעו נגד המהלך. מנהיג האופוזיציה, לי ג'ה-מיונג, תקף את ההכרזה כבלתי חוקית ובלתי חוקתית, בעוד שאפילו חברים במפלגתו השמרנית של הנשיא, כמו האן דונג-הון, התנגדו למהלך.

בנאום טלוויזיוני דרמטי, הנשיא יון הצהיר על כוונתו "לבנות מחדש את הרפובליקה החופשית של קוריאה" ו"לחסל את הכוחות האנטי-מדינתיים". הוא האשים את האופוזיציה בניסיון להדיח תובעים בכירים ולטרפד את הצעת התקציב הממשלתית.

הרקע למשבר נעוץ במאבק מתמשך בין הנשיא לפרלמנט בשליטת האופוזיציה, שהחריף לאחר שהמפלגה הדמוקרטית העלתה הצעה להדיח תובעים בכירים ודחתה את הצעת התקציב הממשלתית. יון, שנכנס לתפקידו ב-2022, התקשה לקדם את סדר יומו הפוליטי, מה שמעלה חשדות כי השימוש בחוק הצבאי נועד להגביר את כוחו הפוליטי.

בנאומו התקיף, האשים יון את האופוזיציה בקיצוץ תקציבים חיוניים לתפקודי ליבה של המדינה, כולל המאבק בפשעי סמים ושמירה על ביטחון הציבור. הוא טען כי צעדיו נועדו "לשקם ולהגן על הרפובליקה החופשית של קוריאה" וכי החלטתו הייתה "בלתי נמנעת".

הפופולריות של יון ספגה מכה קשה בחודשים האחרונים בעקבות סירובו לחקור פרשיות הקשורות לאשתו ולבכירים בממשלו. מנהיג האופוזיציה, לי ג'ה-מיונג, שהפסיד בקושי ליון בבחירות 2022, הגדיר את ההכרזה על משטר צבאי כ"בלתי חוקית ובלתי חוקתית", במה שנראה כהסלמה נוספת במשבר הפוליטי המעמיק במדינה.

רקע פוליטי מתוח

יון נכנס לתפקידו במאי 2022 לאחר ניצחון בבחירות הנשיאותיות בהפרש הקטן ביותר בהיסטוריה של דרום קוריאה. מאז, מדיניותו מתאפיינת בגישה תקיפה מול צפון קוריאה ובניסיונות לחזק את היחסים עם ארצות הברית ויפן. המהלך הנוכחי מוסיף למתחים הפוליטיים הפנימיים ומציב את דרום קוריאה בפני אתגר כפול - שמירה על יציבות פנימית לצד התמודדות עם איומים חיצוניים.

קיראו עוד ב"גלובל"

מפקדת הממשל הצבאי הכריזה כי כל צוותי הרפואה, כולל מתמחים, מחויבים לשוב לעבודה בתוך 48 שעות. בנוסף, כלי התקשורת ובתי הדפוס יועברו לשליטת המדינה. אלו שיפרו את הנחיות המשטר הצבאי צפויים לעונשי מעצר. זו הפעם הראשונה מאז סיום הדיקטטורה הצבאית בדרום קוריאה בשנות ה-80 שבה מכריז נשיא על משטר צבאי. יון, המייצג את מפלגת "כוח העם" השמרנית, האשים את האופוזיציה בניסיון לשתק את עבודת הממשלה ולהוביל את המדינה למשבר פוליטי.

לדבריו, ההחלטה להכריז על משטר צבאי התקבלה לאחר שהאופוזיציה ניצלה את כוחה בפרלמנט להצעת חוקים שפגעו בעבודת הממשלה, כולל הצעות להדיח בכירים בפרקליטות ולעכב את אישור התקציב. יון טען כי פעולות אלו הפכו את האסיפה הלאומית, שאמורה לייצג את הדמוקרטיה, לגורם שפוגע בה.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    איפה שהשמאל מתחזק, מתחיל בהרס מולדתו (ל"ת)
    בוקר 03/12/2024 21:47
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    פיני 03/12/2024 18:40
    הגב לתגובה זו
    צריך היה לעלות עם טנקים על הכנסת...ולהעיף את ממשלת החורבן
  • ניסיתם - לא הלך (ל"ת)
    אור 03/12/2024 21:58
    הגב לתגובה זו
  • ירון 03/12/2024 20:24
    הגב לתגובה זו
    אצלנו החמורים הם הרוב והנאורים הם המיעוט . איך נתגבר על הרוב ? אנחנו רק 46 מנדטים...מצד שני אנחנו יכולים להעזר באחים שלנו מאום אל פחם ונצליח להגיע לכוח של 56 אבל היי...לפחות האחים מאום אל פחם מגיעים עם נשק מהבית כך שיש לנו סיכוי לא רע...
  • פראבדה 03/12/2024 21:49
    אגב, הרמטכ"ל שלך ששתק דפק אותכם בטבח וחטופים.. רק כדי שלא תשכח!