
איום ה-ChatGPT על גוגל: האם מניית אלפאבית בסיכון?
מאז השקתו בנובמבר 2022, ChatGPT של OpenAI שינה את כללי המשחק גם בתחום החיפוש. עם למעלה ממיליארד שאילתות ביום, הצמיחה המהירה של המודל מעוררת דאגות בקרב המשקיעים במניית אלפבית, החברה האם של גוגל.
ChatGPT, שחגג שנתיים להשקתו, הפך לאיום ממשי על השליטה של גוגל בחיפוש מקוון. בעוד שגוגל רשמה 8.5 מיליארד שאילתות ביום, ChatGPT הצליח להגיע למיליארד שאילתות ביום תוך שנתיים בלבד - הישג שגוגל עצמה הגיעה אליו רק לאחר עשור.
נוסף על כך, ChatGPT מציע גם מוצרי מנויים ושוקל לשלב פרסומות בתשובותיו, דבר שעשוי לשנות את מודל ההכנסות של החיפוש המקוון. אנליסטים מזהירים כי אם ChatGPT ימשיך לצמוח, ייתכן והוא יהפוך למתחרה מרכזי בשוק החיפוש בתוך פחות מעשור.
התמודדות של אלפאבית עם התחרות - אלפאבית לא עומדת במקום. החברה פיתחה מודלים מתקדמים משלה כמו ה-Gemini, צ'אטבוט המתחרה ל-ChatGPT, ואף מציעה שירותי פרימיום בתשלום חודשי. נתונים עדכניים מצביעים על כך שחלקה של גוגל בשוק החיפוש עלה בחודש נובמבר בכמעט אחוז אחד והגיע ל-90%.
לדברי ג'סטין פוסט, אנליסט מ-BofA Securities, ה-ChatGPT אמנם גדל במהירות, אך גוגל מצליחה לשמור על יציבות יחסית. מניית אלפאבית נסחרת כיום במכפיל רווח עתידי של 19.2, נמוך יחסית למתחרות כמו מיקרוסופט, אפל ואמזון, שנעות בין מכפילים של 24 ל-35.5. אנליסטים מציינים כי המחיר הנמוך משקף הן לחצים רגולטוריים והן את התחרות ההולכת וגוברת.
- המאבק על עתיד החיפוש: גוגל מול גל השינוי הטכנולוגי
- המשמעות של עסקת WIZ- גוגל לישראל והפוטנציאל בתעשיית מיחזור המתכות
רוב מהאנליסטים מספקים המלצת "קנייה" למניית אלפאבית, עם מחיר יעד ממוצע של 210 דולר למניה. יחד עם זאת, ישנם אנליסטים כמו בן רייצ'ס ממליוס ריסרץ', המזהירים מפני התחרות עם ChatGPT ושומרים על גישה זהירה יותר עם המלצת "החזק" ומחיר יעד של 200 דולר.
העתיד של AI בעולם החיפוש
התחזקות הצ'אטבוטים מבוססי AI אינה בהכרח חדשות רעות לגוגל. כפי שמציין פוסט, "עליית הבינה המלאכותית עשויה להגדיל את נפח החיפושים הכולל, מה שמשאיר מקום לשחקנים נוספים."לא בטוח שזה יימשך. עליית נפח החיפושים נובעת כנראה גם משלב הלמידה של המערכות החדשות - הצ'אטים למינהם. בשלב מסוים החיפוש יהפוך להיות יותר ממוקד וקורקטי. הפתרון של גוגל הוא שילוב של הג'ימיני שהוא הצ'אט שלה לצד מנוע החיפוש הרגיל, אלא שזה עשוי לשנות את המודל העסקי שלה לצד צריכת התוכן ממנוע החיפוש.
בינתיים לגוגל יש יתרון אחד גדול על המתחרות בתחום:
היתרון של גוגל
לגוגל יש יתרון משמעותי על פני המתחרות החדשות - היא עסק רווחי. OpenAI ו-Perplexity עדיין בשלבים מוקדמים של פיתוח עסקי ואינן רווחיות. יתרה מכך, Perplexity נתבעת על שימוש בתוכן ללא תשלום. התחזיות מראות שפרסום בחיפוש ימשיך לצמוח ב-6% ב-2025 וב-5% בממוצע עד סוף העשור. ה-AI לא צפוי להחליף את החיפוש המסורתי, אלא להוות פורמט נוסף לקבלת תשובות.- סגן יו"ר הפד: "אין צורך למהר לשנות את הריבית"
- אנבידיה צונחת ב-6% וזה לא רק בגלל המכסים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
גוגל כבר פועלת במודל הכנסות כפול - פרסום ומנויים. שירות Google One עבר את רף 100 מיליון המנויים, כשהגרסה הפרימיום כוללת את יכולות ה-AI המתקדמות ביותר תמורת 20 דולר לחודש.
לחברה יש גם יתרון של שנות ניסיון עם פרויקטי AI כמו Google Brain ו-DeepMind, וחומרה ייעודית משלה. היא גם רכשה לאחרונה את character.ai תמורת 2.7 מיליארד דולר. עם תזרים מזומנים תפעולי צפוי של 154 מיליארד דולר ב-2025, גוגל מתכננת להשקיע 59 מיליארד דולר בעתיד ה-AI שלה - סכום דומה להשקעות מיקרוסופט.