טיק טוק
צילום: טיק טוק

האם טיקטוק יכולה להיעלם? מה הסיכוי שהאפליקציה תימכר? על הקרב הגדול שלה בשוק האמריקאי

אם הממשל האמריקאי יגרום לטיטוק לצאת מארה"ב או להעביר את השליטה בחברה לידיים לא סיניות, זה יחלחל גם למקומות נוספים בעולם המערבי; מה צפוי לרשת החברתית ולשאר הרשתות?
רוי שיינמן |

טיקטוק, האפליקציה ששינתה את חוקי המשחק במדיה החברתית, ניצבת בפני אחד האתגרים הגדולים בתולדותיה. לאחר חקיקה בארה"ב שמאלצת את בייטדאנס, החברה הסינית המחזיקה בטיקטוק, למכור את החטיבה האמריקאית או להפסיק את פעילותה במדינה, השאלה הגדולה היא האם טיקטוק תוכל לשרוד בשוק החשוב ביותר שלה. עם עשרות מיליוני משתמשים בארה"ב והכנסות עתק מפרסום, החקיקה והתגובות לה מטלטלות את עתיד האפליקציה ואת עולם המדיה החברתית כולו.  

מדוע טיקטוק נמצאת על הכוונת?

החשש המרכזי של המחוקקים האמריקאים נוגע לביטחון הלאומי. לטענת הממשל, חברות סיניות כמו בייטדאנס מחויבות לשתף מידע עם הממשל הסיני, מה שמעלה חשש כי טיקטוק עשויה לשמש ככלי ריגול או תעמולה. בנוסף, האפליקציה מואשמת באפשרות לניהול קמפיינים פוליטיים מכווני מטרה, העלולים להשפיע על דעת הקהל האמריקאית בצורה שאינה שקופה.

מעבר לחששות הביטחוניים, קיימות גם סוגיות פרטיות. חקירות קודמות חשפו כי טיקטוק עקבה אחר עיתונאים בארה"ב וכי ילדים משתמשים באפליקציה למרות הגבלות הגיל. המחוקקים טוענים כי מדובר באפליקציה שאינה פועלת תחת כללים ברורים, ולכן יש להחיל עליה רגולציה מחמירה או להגביל את פעילותה.

על רקע זה, חשוב להדגיש כי המלחמה לכאורה היא בין ארה"ב לבין טיק טוק, אך זה הרבה יותר רחב. אם הממשל האמריקאי יגרום לטיטוק לצאת מארה"ב או להעביר את השליטה בחברה לידיים לא סיניות, זה יחלחל גם למקומות נוספים בעולם המערבי.

 

מה עשתה טיקטוק כדי להתמודד עם הביקורת?

כדי להרגיע את החששות, טיקטוק הודיעה על השקעה של 2 מיליארד דולר בפיתוח טכנולוגיות פרטיות בארה"ב. החברה הקימה חוות שרתים במדינה ואמרה כי כל הנתונים של משתמשים אמריקאים מאוחסנים על גבי שרתים מקומיים בלבד. עם זאת, צעדים אלו לא הספיקו למחוקקים, שרואים בכך אמצעים מוגבלים שאינם מספקים הגנה מלאה.

טיקטוק גם ניסתה להציג את עצמה כאפליקציה גלובלית ולא סינית, עם מנכ"ל שאינו ממוצא סיני ומטה בארה"ב. אך השיח הציבורי סביב הסיכון הביטחוני לא דעך, והחוק שמחייב את החברה להימכר נחתם על ידי הנשיא ג'ו ביידן באפריל 2024.

 

משמעות החקיקה והדרמה המשפטית

החקיקה בארה"ב ייחודית בכך שהיא מתמקדת באפליקציה מסוימת ולא בתעשייה שלמה. החוק נחקק לאחר קונצנזוס רחב בשני בתי הקונגרס, אך טיקטוק מערערת על חוקתיותו. לאחר שבית המשפט לערעורים דחה את עתירת החברה, בייטדאנס מתכוונת לעתור לבית המשפט העליון, אך לא בטוח אם עתירתה תתקבל.

אם טיקטוק תפסיד במאבק המשפטי, האפליקציה תיאלץ להפסיק את פעילותה בארה"ב או להימכר לידיים שאינן סיניות. מדובר בהחלטה דרמטית עבור החברה, שארה"ב מהווה את השוק הגדול ביותר שלה, הן מבחינת משתמשים והן מבחינת הכנסות.

מה צפוי לקרות מבחינה עסקית?

למרות הערכת שווי של 70–60 מיליארד דולר לזרוע האמריקאית של טיקטוק, קשה למצוא רוכשים פוטנציאליים. חברות כמו מטא (פייסבוק לשעבר) ואלפבית (החברה האם של גוגל) עשויות להימנע מרכישה בשל רגולציות של הגבלים עסקיים. בנוסף, חברות אלה אינן מעוניינות להכניס את עצמן למאבקים המשפטיים שסובבים את טיקטוק.

קיראו עוד ב"גלובל"

חברת אורקל הוזכרה בעבר כרוכשת אפשרית,גם מיקרוסופט נסוגה מהעניין ב-2020, ומעטות החברות שמוכנות לקחת על עצמן אתגר כזה. עם זאת, בהחלט השתיים האלו ועוד נוספות עשויות יכולות לחזור לזירה ולנסות לקנות את טיקטוק.  

השפעה על המתחרות ועל שוק המדיה החברתית

מטא, המתחרה המרכזית של טיקטוק, עשויה להיות המרוויחה הגדולה אם טיקטוק תוסר מהשוק האמריקאי. פלטפורמות כמו אינסטגרם ו-Reels יוכלו למשוך משתמשים ויוצרים רבים, מה שיעניק להן יתרון משמעותי בשוק התוכן החזותי. מצד שני, גם יוטיוב ושירותי מדיה אחרים עשויים ליהנות מגידול בפעילות, במיוחד כאשר מדובר במשתמשים המחפשים פלטפורמה חלופית.  

מלחמת הממשל האמריקאי בטיקטוק - שאלות ותשובות

מדוע הממשל האמריקאי חושש מטיקטוק? הממשל האמריקאי רואה בטיקטוק סכנה פוטנציאלית לביטחון הלאומי, בשל הקשרים האפשריים של החברה האם בייטדאנס עם ממשלת סין. החשש המרכזי הוא שהממשל הסיני יכול לדרוש גישה למידע אישי של משתמשים אמריקאים, כולל מידע רגיש שיכול לשמש לריגול או השפעה פוליטית. מעבר לכך, יש חששות שהאפליקציה תשמש לקמפיינים מניפולטיביים המכוונים להשפיע על דעת הקהל בארה"ב, למשל, בתקופות בחירות.

מה צפוי לקרות אם בית המשפט העליון לא יקבל את עתירת טיקטוק? במקרה כזה, טיקטוק תצטרך לבחור בין שתי אפשרויות: למכור את הפעילות שלה בארה"ב לחברה שאינה סינית או להפסיק את פעילותה במדינה. החוק שהתקבל קובע כי חברות אמריקאיות לא יוכלו להמשיך לעבוד עם טיקטוק, מה שיקשה מאוד על המשך הפעלתה ללא שינוי במבנה הבעלות.

מי ירוויח ממכירת טיקטוק או חסימתה בארה"ב? החברות הגדולות המתחרות, כמו מטא (אינסטגרם) ויוטיוב, הן המועמדות הטבעיות להרוויח. חסימת טיקטוק עשויה לגרום למשתמשים ויוצרי תוכן לחפש פלטפורמות אחרות, וכך להגדיל את הפעילות וההכנסות של המתחרות. גם פלטפורמות קטנות יותר כמו Snapchat יכולות לנצל את ההזדמנות.

כיצד יכולה טיקטוק להתמודד עם המצב המשפטי? טיקטוק מתכננת לערער לבית המשפט העליון ולנסות לעכב את יישום החוק. במקביל, החברה מנסה לשכנע את הממשל ואת הציבור האמריקאי כי היא פועלת באופן בטוח, בין היתר באמצעות השקעות של מיליארדי דולרים בשרתים מקומיים ובמנגנוני אבטחה.

האם טיקטוק תוכל לשרוד ללא השוק האמריקאי? למרות שהשוק האמריקאי הוא החשוב ביותר מבחינת הכנסות מפרסום, טיקטוק פועלת בעשרות מדינות אחרות ברחבי העולם. עם זאת, אובדן השוק האמריקאי יפגע משמעותית בצמיחתה ובתוכניותיה להרחיב את הפעילות בתחומים כמו מסחר אלקטרוני.

מה יכולות להיות ההשלכות הכלכליות של חסימת טיקטוק? ההשלכות כוללות ירידה חדה בהכנסות של בייטדאנס, השפעה על שוק הפרסום הדיגיטלי ופגיעה אפשרית ביוצרי תוכן שהתבססו על הפלטפורמה להכנסותיהם. גם חברות אמריקאיות שעובדות עם טיקטוק, כמו משרדי פרסום וספקי שירותים, עשויות להיפגע.

מטיקטוק נמסר: "לבית המשפט העליון בארה"ב יש היסטוריה מוכחת בהגנה על זכותם של אזרחי ארצות הברית לחופש הביטוי, ואנו מצפים שיעשו זאת גם בסוגיה חוקתית חשובה זו. למרבה הצער, הפעילות שקידמה את איסור השימוש בטיקטוק בארה"ב מבוססת על מידע שגוי, פגום ותיאורטי בלבד, דבר שמוביל להחלת צנזורה מוחלטת על אזרחי ארצות הברית. אם לא ייעצר, האיסור על טיקטוק ישתיק את קולם של למעלה מ-170 מיליון אמריקאים בארה״ב וברחבי העולם החל מ-19 בינואר 2025".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה