![גוגל מחשוב קוונטי גוגל מחשוב קוונטי](https://res.cloudinary.com/bizportal/image/upload/f_auto,q_auto/giflib/news/rsPhoto/sz_290/rsz_870_420_5575475f45b20da614b0fb89e74c75afcb4d9cb6.jpg)
מירוץ הקוונטים: ענקיות הטכנולוגיה מובילות את המהפכה הבאה
בזמן שהעולם עדיין מתרגל לבינה מלאכותית, גוגל, אמזון, IBM ומיקרוסופט כבר נאבקות על הדור הבא של המחשוב - טכנולוגיה שתשנה את כללי המשחק
בעוד העולם עדיין מתרגש מהתפתחויות הבינה המלאכותית, ענקיות הטכנולוגיה כבר צועדות אל העתיד עם הבטחה טכנולוגית אחרת - מחשוב קוונטי.
השבוע הכריזה גוגל GOOGLE על פריצת דרך משמעותית בתחום, שהובילה לזינוק של כ-10% במניית החברה. השבב החדש של גוגל, המכונה "Willow", מסוגל לבצע בדקות ספורות חישובים שלמחשבי העל המתקדמים ביותר היום ייקח 10 ספטיליון שנים להשלים. הישג זה מקרב את הטכנולוגיה המהפכנית צעד נוסף אל עבר יישומים מעשיים.
מנכ"ל גוגל עם מחשב קוונטי, טוויטר
אמזון AMAZON לא נשארה מאחור, והשיקה לאחרונה את תוכנית "Quantum Embark", שירות ייעוץ חדשני ללקוחותיה בתחום המחשוב הקוונטי. ההכרזה הובילה לעלייה של כ-15% במניית החברה, המדגישה את התיאבון העז של המשקיעים לחדשנות טכנולוגית.
- גוגל משנה כיוון: האם הבינה המלאכותית שלה בדרך לשימושים צבאיים?
- אלפאבית מאכזבת בענן: מניית החברה צונחת ב-6% באפטר
הטכנולוגיה הקוונטית מבוססת על עקרונות מכניקת הקוונטים, המאפשרים לקיוביטים (יחידות המידע הקוונטיות) להתקיים במספר מצבים בו-זמנית. תופעה זו, שכונתה על ידי איינשטיין "פעולה מפחידה מרחוק", הוכחה כנכונה ומהווה את הבסיס למהפכה הטכנולוגית הבאה. בעוד שהרוב המוחלט של הציבור עדיין מתקשה להבין את המושג "קיוביט", המדענים כבר יודעים שמדובר במהפכה של ממש. היכולת של חלקיקים קוונטיים להימצא במספר מצבים בו-זמנית פותחת אפשרויות חישוביות שנראו עד כה כמדע בדיוני טהור.
מכון MIT זיהה כבר ב-2017 את המחשוב הקוונטי כטכנולוגיה פורצת דרך, אך רק לאחרונה החלו להופיע יישומים מעשיים ראשונים. קרן הסל Defiance Quantum DEFIANCE QUANTUM ETF רשמה עלייה של כ-15% בחודש האחרון בלבד, המשקפת את ההתלהבות הגוברת בשוק.
יישום מסחרי עדיין רחוק
טום אסיי, מייסד ונשיא Sevens Report, מציין כי למרות ההתקדמות המרשימה, המחשוב הקוונטי עדיין רחוק מיישום מסחרי, אפילו יותר מהבינה המלאכותית שנמצאת בשלביה הראשונים. עם זאת, ההצלחה המסחררת של חברות כמו אנבידיה גורמת למשקיעים לחפש את "הדבר הגדול הבא".חברות קטנות בתחום המחשוב הקוונטי, כמו Rigetti Computing, D-Wave Quantum ו-IonQ, צפויות להתמודד עם אתגרים משמעותיים בייצור הכנסות בשנים הקרובות. זאת בניגוד לענקיות הטכנולוגיה, המסוגלות להשקיע משאבים עצומים בפיתוח הטכנולוגיה. קבוצת "שבע המופלאות" - אפל, אלפאבית, אמזון, אנבידיה, מטא, מיקרוסופט וטסלה - ממשיכה להוביל את שוק הטכנולוגיה עם תשואה מרשימה של כ-75% מתחילת 2024. ההצלחה מבוססת על חדשנות מתמדת והבטחה לפריצות דרך עתידיות.
ג'סטין פוסט, אנליסט בבנק אוף אמריקה, הדגיש כי התקדמות בפרויקטים כמו Willow מוכיחה שאלפאבית נשארת בחזית החדשנות הטכנולוגית, גורם קריטי בשמירה על אמון המשקיעים. למרות שהמחשוב הקוונטי נמצא הרחק מאחורי הבינה המלאכותית בבשלות הטכנולוגית, עצם ההתקדמות בתחום מספקת למשקיעים את האמונה בפוטנציאל העתידי של חברות הטכנולוגיה הגדולות.
על קצה המזלג: מה זה מחשוב קוונטי
כדי להבין, לפחות מעט, את העוצמה האדירה של המחשוב הקוונטי, נתבונן בדוגמה פשוטה שמופיעה די הרבה לאחרונה: בעיית שליח הפיצה. כאשר שליח צריך לבקר ב-14 כתובות שונות, קיימות למעלה מ-87 מיליארד אפשרויות למסלול. מחשב רגיל יצטרך מספר דקות כדי למצוא את המסלול האופטימלי. אך כשמספר הכתובות עולה ל-20, זמן החישוב מזנק ל-15 שנים, וכשמגיעים ל-30 כתובות - המחשב הרגיל פשוט נכנע.- אחרי זינוק של פי 2 במניה - אינוויז מגייסת בדיסקאונט של 13%
- הצעת הרכישה של אילון מאסק ל-OpenAI: קרב על השליטה בבינה המלאכותית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הסוד של המחשוב הקוונטי טמון בשני עקרונות מרכזיים. הראשון הוא "סופר-פוזיציה" - היכולת של חלקיק קוונטי להימצא במספר מצבים בו-זמנית. בעוד מחשב רגיל עובד עם ביטים שיכולים להיות רק 0 או 1, קיוביט (ביט קוונטי) יכול להיות בשני המצבים במקביל - בדיוק כמו החתול המפורסם של שרדינגר (לחובבי הפיזיקה), שיכול להיות חי ומת בו-זמנית כל עוד הקופסה סגורה.
העיקרון השני הוא "שזירה קוונטית" - תופעה בה שני חלקיקים קוונטיים מקיימים קשר מיידי ביניהם, ללא תלות במרחק שמפריד ביניהם. זה כמו שני גרביים זהים - ברגע שאתה מגלה את הצבע של אחד מהם, אתה יודע מיד מה צבעו של השני, גם אם הוא נמצא במקום אחר לחלוטין.
היתרון העצום של מחשוב קוונטי מודגם היטב במשימת חיפוש פשוטה: בעוד מחשב רגיל יצטרך לבדוק כל אפשרות בנפרד, מחשב קוונטי יכול לבחון את כל האפשרויות במקביל. לדוגמה, במשחק קלפים שבו צריך למצוא מלכה, מחשב קוונטי עם שמונה קיוביטים יכול לסרוק 256 קלפים בפעולת חישוב אחת בלבד.
ההשלכות של טכנולוגיה זו עצומות: ממערכות הצפנה בלתי פריצות ועד אפשרות תיאורטית לטלפורטציה של מידע. לא פלא שמעצמות העולם וענקיות הטכנולוגיה מתחרות ביניהן על פיתוח יכולות מחשוב קוונטי, וגם ישראל נכנסת למשחק עם חברות כמו קוונטום סורס.
המאבק על ההובלה
IBM ומיקרוסופט משקיעות גם הן מאמצים רבים בפיתוח שבבים עם מספר קיוביטים גדול יותר, בעוד אמזון מתמקדת בהנגשת הטכנולוגיה ללקוחותיה באמצעות תכנית הייעוץ החדשה שלה, Quantum Embark. גוגל, לעומתן, בחרה להתמקד בפתרון אחד האתגרים המרכזיים בתחום: צמצום שגיאות החישוב.הפיתוח החדש של גוגל מסמן פריצת דרך משמעותית - השבב מסוגל לבצע בדקות ספורות חישובים שלמחשבי-העל המתקדמים ביותר היו לוקחים כאמור מיליארדי שנים. הישג זה מהווה פתרון לאתגר שהטריד מדענים במשך שלושה עשורים ומדגים את הפוטנציאל העצום של הטכנולוגיה.
סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל, הדגיש לאחרונה את חשיבות הדיוק והאמינות בפיתוח מחשבים קוונטיים. בעוד שהיישומים המסחריים המיידיים עדיין מוגבלים, החברות רואות בטכנולוגיה זו מפתח לפתרון בעיות מורכבות בתחומים כמו פיתוח תרופות, אופטימיזציה של מערכות לוגיסטיות, ושיפור מערכות בינה מלאכותית.
המרוץ הטכנולוגי צפוי להתעצם בשנים הקרובות, כשכל אחת מהחברות מנסה להוביל את הדרך לעבר העידן הקוונטי בגישה ייחודית משלה. גוגל מתמקדת באמינות, IBM ומיקרוסופט בעוצמת החישוב, ואמזון בנגישות ללקוח. התחרות הזו מסמנת את המעבר ממחקר תיאורטי ליישומים מעשיים. כל עוד החברות מוכיחות התקדמות מתמדת בפיתוח טכנולוגיות מהפכניות, המשקיעים צפויים להמשיך ולתמוך במגמה החיובית.
- 3.יוד 16/12/2024 08:53הגב לתגובה זואומרים לנו שעוד יקח שנים עד שמחשוב קוונטי יהייה ישים אז בשביל מה כל ההתלהבות המוקדמת הזאת.
- 2.יוני 16/12/2024 07:07הגב לתגובה זוכל אחת מתמקצעת בנישה אחת.. אבל משתתפות פעולה בניהן וככה יוצרות טכנולוגיה לטובת ארה"ב
- 1.אזרי 16/12/2024 00:21הגב לתגובה זויש לה את המשאבים להזנק ראשונה ובינתיים מקבלים אחלה דיבידנד