
סין מגדילה את יעד הגירעון התקציבי ל-4% מהתמ"ג ב-2025
סין הודיעה על הגדלת הגירעון התקציבי לשיא של 4% מהתמ"ג בשנת 2025, במטרה לתמוך בצמיחה הכלכלית על רקע לחצים הולכים וגוברים. ההחלטה, שהתקבלה בוועידת העבודה הכלכלית המרכזית (CEWC), מסמנת שינוי במדיניות הפיסקלית, עם תוספת תקציבית של כ-1.3 טריליון יואן (כ-179 מיליארד דולר), שתמומן באמצעות הנפקת אג"ח ייעודיות.
האטה בצמיחה ואיומים חיצוניים דוחפים את סין להרחבת ההשקעות
הצעד מגיע בעקבות האטה בצמיחה הכלכלית, שנגרמה ממשבר הנדל"ן המתמשך, חובות כבדים של רשויות מקומיות וירידה בביקושים המקומיים. בנוסף, האיומים במכסים מוגדלים מצד ארה"ב, הצפויים להיכנס לתוקף לאחר חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, מדאיגים את המשק הסיני.טראמפ הצהיר על כוונתו להטיל מכסים של יותר מ-60% על סחורות סיניות, מה שעלול לפגוע ביצואנים הסיניים ולצמצם את הרווחיות בתעשייה. סין, המייצאת לארה"ב סחורות בשווי של כ-400 מיליארד דולר בשנה, מתמודדת עם לחץ גובר להגן על הצמיחה ולחזק את התעשיות המקומיות.
כדי להתמודד עם האתגרים הללו, הממשל הסיני מתכוון להגדיל את ההשקעה בתשתיות ובפרויקטים אסטרטגיים, תוך שימוש נרחב בגירעון ובגיוסי חוב. במקביל, הבנק המרכזי של סין מאותת על מעבר למדיניות מוניטרית מרחיבה, כולל הפחתות ריבית אפשריות והזרמות נזילות, במטרה לתמוך בביקושים המקומיים ולייצב את המשק. ההרחבה התקציבית משקפת את נחישותה של סין להגן על יעד צמיחה שנתי של כ-5% גם בשנת 2025, יעד שמנהיגי המדינה הגדירו כקריטי לשמירה על היציבות הכלכלית.
עם זאת, הרחבת הגירעון והגידול בחוב הלאומי מעלים חששות בנוגע ליציבות הכלכלית ארוכת הטווח של סין. מאז המשבר הפיננסי של 2008, החוב הכולל של סין זינק פי חמישה, בעוד שהכלכלה צמחה בקצב איטי יותר.
- סין שולפת ציפורניים: איך היא תילחם בארה"ב והאם זה ישפיע עלינו?
- רינת אשכנזי על המגמות בכלכלה העולמית; ומה צפוי בארה"ב?
המהלך מהווה סוג של הימור כלכלי, שנועד למנוע האטה עמוקה יותר ולהתמודד עם איומים מבחוץ. אם המדיניות הפיסקלית תצליח, היא תתרום לחיזוק הביקושים המקומיים ותמיכה בתעשיות מפתח. עם זאת, במידה והמכסים החדשים יכנסו לתוקף, הלחץ על הכלכלה הסינית צפוי לגבור, ויידרשו צעדים נוספים כדי למנוע האטה ממושכת. בסופו של דבר, סין מאותתת שהיא מוכנה להרחיב את ההוצאות ולהסתמך על גירעון מוגבר כדי לשמור על יציבות הצמיחה.
איך מגיבים השווקים באסיה?
המדדים באסיה יורדים; מדד ההאנג סנג יציב, מדד שנגחאי יורד 0.7%, הניקיי היפני יורד 0.2%. בדרום קוריאה מדד הקוספי יורד 1.3%, מדד קוסדאק יורד 0.6%.מה צפוי בוול סטריט?
החוזים העתידיים יורדים עד 0.3%, ומסמנים על פתיחה שלילית, אם כי עדיין יש זמן עד פתיחת המסחר ב-16:30 (שעון ישראל). אתמול כזכור, הנאסד"ק שבר שיא היסטורי נוסף כשעלה 1.2% ועבר את 20,170 נק'. החלטת הריבית תתקיים מחר, כאשר הפדרל ריזרב צפוי להכריז על הפחתת ריבית נוספת ברבע אחוז, לטווח של 4.25%-4.50%. צעד המשקף את מצב הצמיחה והאינפלציה בארה"ב, אך הורדת הריבית הבאה לא צפויה לפני חודש מרץ.השווקים הפיננסיים מעריכים בסבירות של כמעט 100% כי הפדרל ריזרב יכריז על הורדת ריבית שנייה ברציפות, למרות הנתונים היחסית מאכזבים על האינפלציה שפורסמו לאחרונה. נראה כי בכירי הבנק המרכזי האמריקאי מתמקדים בתמונה הרחבה של הכלכלה, ולא בנתון הבודד של חודש נובמבר, שבו נרשמה עלייה של 0.3% במדד המחירים לצרכן.