חקלאות
צילום: טוויטר

האם מניות הדשנים אטרקטיביות? האנליסטית שצופה אפסייד משמעותי

השינויים במאזן הביקוש וההיצע, מחירי האנרגיה, ותהליכי התאוששות בשוק הדשנים יוצרים הזדמנויות ואתגרים עבור השחקניות המובילות בתחום הדשנים, עם צפי לצמיחה מחודשת בשנת 2025
אביחי טדסה | (1)
נושאים בכתבה אופנהיימר דשנים

אחרי שנתיים של ירידות מחירים, מאז השיא שנרשם ב-2022, יש מי שסוברים שענף הדשנים הגיע לתחתית. אחת מהם היא קריסטן דייר, אנליסטית בבית ההשקעות אופנהיימר שצופה כי שנת 2025 תהיה שנת מפנה לתעשייה, עם התאוששות בקצב הצמיחה בנפח המכירות והתחזקות הביקושים, כחלק מתהליך "ההתנרמלות" שהחל בשנים האחרונות.

תעשיית הדשנים העולמית מושפעת באופן משמעותי משינויים בסביבה המאקרו-כלכלית, מאזן הביקוש וההיצע לדשנים, ומחירי סחורות חקלאיות כמו תירס, חיטה וסויה. מחירי האנרגיה, ובפרט הגז הטבעי, משחקים תפקיד מרכזי בעלויות הייצור בענף. דייר , מציינת כי בעוד הביקוש לדשנים נותר לרוב יציב ותלוי במצבם הכלכלי של החקלאים, ירידה ברווחיות גידולי הסחורות החקלאיות עלולה להשפיע על הביקוש לדשנים.

Nutrien

חברת Nutrien הקנדית, יצרנית הדשנים הגדולה בעולם, דיווחה על תפוקת ייצור כוללת של 26 מיליון טון בשנת 2023, הכוללת דשנים מבוססי חנקן, פוספט ואשלג. החברה מפעילה מרבית ממתקני הייצור שלה בצפון אמריקה, לצד רשתות הפצה באמריקה הלטינית. פעילות החברה מחולקת לארבע חטיבות מרכזיות: קמעונאות, אשלג, פוספטים וחנקן. חטיבת הקמעונאות אחראית לרוב מכירות החברה (64% בשנת 2023), אך חטיבות האשלג והחנקן אחראיות לנתח המשמעותי של תזרימי המזומנים שלה.

Nutrien היא יצרנית האשלג הגדולה בעולם, עם יכולת הפקה של עד 15 מיליון טון בשנה. בשנת 2023 הפיקה החברה 13.2 מיליון טון, והחליטה להשהות את תוכנית הרחבת היכולת שלה ל-18 מיליון טון, עקב תנאי השוק הנוכחיים. החברה צופה התאוששות בביקושים ובמחירים, עם צפי להפקה של בין 14 ל-15 מיליון טון עד 2026.

גם בתחום החנקן, Nutrien מחזיקה בעמדה מובילה כיצרנית השלישית בגודלה בעולם של אמוניה. בשנת 2023 הפיקה החברה 5.25 מיליון טון אמוניה, לצד צמיחה של 5.2% בהפקת אוריאה, שהגיעה ל-3.86 מיליון טון. הרווחיות של פעילות זו מושפעת באופן משמעותי ממחירי הגז הטבעי, המשמש כחומר גלם בתהליך הייצור של אמוניה וכמקור אנרגיה מרכזי. בפעילות הפוספטים, החברה מתמקדת בייצור חומצה פוספטית עם יכולת הפקה שנתית של 1.7 מיליון טון, מתוכה הפיקה 1.4 מיליון טון בשנת 2023. 75% ממכירות חטיבה זו מתבצעות בארה"ב, והיא נחשבת למובילה בצפון אמריקה בתחום חומצות פוספטיות טהורות, המשמשות גם בתעשיית אגירת האנרגיה.

על פי הערכת האנליסטים, החברה צפויה לנצל את התאוששות השוק הגלובלי ולהתמודד עם תנאי השוק המשתנים. עם מחיר יעד של 60 דולר למניה, מדובר באפסייד של כ-29% לעומת המחיר הנוכחי של 46.38 דולר.

CF Industries

חברת CF נחשבת ליצרנית האמוניה הגדולה ביותר בעולם מה שהופך אותה לשחקנית מפתח של ספקית אמוניה הן לשוק התעשייתי והן לשוק החקלאי באמצעות דשנים. החברה מפעילה 9 אתרי ייצור: שישה מהם בארצות הברית (אחראים על 40% מתפוקת הייצור בשוק האמריקאי) , שתיים בקנדה ועוד אחד בבריטניה. חשיבות הגז הטבעי בתהליך ייצור האומוניה היא משמעותית, שכן הוא מייצג סדר גודל של כ-40% מכלל הוצאות הייצור למוצרים מבוססי חנקן וכ-70% (cost Cash) בעבור תהליך יצירת האמוניה.

לחברה יש יתרון משמעותי והוא עלויות הגז הנמוכות בארצות הברית, שמעניקות לה יתרון תחרותי על פני יצרנים באזורים כמו אירופה וסין, שבהם מחירי הגז גבוהים יותר. החברה מצליחה לשמר רווחיות גבוהה הודות לשוק חזק וליציבות בביקושים למוצריה. עם זאת, תנודתיות במחירי הגז הטבעי נותרת גורם סיכון משמעותי עבור החברה. CF Industries ממשיכה להשקיע בתשתיות ובפיתוח מוצרים שיתאימו לצרכים החקלאיים המשתנים. מחיר היעד שאופנהיימר העניקו למניית החברה עומד על 114 דולר, המשקף אפסייד של 35% מהמחיר הנוכחי (84 דולר).

Mosaic

חברת Mosaic נחשבת בדומה לשתי החברות הקודמות לאחת משחקניות המפתח בשוק הדשנים העולמי ובמיוחד באמריקה הצפונית והדרומית. תפוקת הייצור שלה אחראית לסדר גודל של כ-35% מהייצור השנתי של אשלג בצפון אמריקה ולכ-80% מתפוקת הייצור של פוספטים. החברה מתחזקת חמישה אתרי ייצור בצפון אמריקה של פוספטים לצד שבעה אתרי ייצור של אשלג. בנוסף לכך לחברה יש גם 26 אתרים נוספים בדרום אמריקה. פעילות החברה מתחלקת בין שלוש חטיבות עיקריות: חטיבת הפוספטים, חטיבת האשלג וחטיבת הדשנים. 

בפעילות הפוספטים Mosaic הינה השחקנית השנייה בגודלה בעולם ואחת מהשחקניות המשמעותיות ביותר בשווקים של צפון אמריקה וברזיל. בשנת 2023 החברה יצרה 15.1 מ' טון של פוספטים מתוך יכולת יצור כוללת של 21.7 מ' טון והיא הפיקה 3 מ' טון של חומצה זרחתית 205P מתוך יכולת יצור של 4.5 מ' טון (7% מהתפוקה העולמית ו-60% מהתפוקה בצפון אמריקה). החברה מתמודדת עם אתגרים עולמיים, כמו הגבלות ייצוא מצד סין ומרוקו, שמקטינות את ההיצע העולמי של פוספטים אך גם תורמות לעליית המחירים. בנוסף, Mosaic פועלת לחזק את רווחיותה באמצעות התאמה לתנאים המשתנים בשוק העולמי. החברה מצליחה לשמר נתח שוק בשווקים תחרותיים, אך תנודתיות בשוקי האנרגיה והלוגיסטיקה מוסיפה לחץ על פעילותה. מחיר היעד של Mosaic לא נקבע, ובאופנהיימר מציינים כי הם "משיקים את סיקור החברה בדירוג Perform". 

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אי סי אל 25/12/2024 19:17
    הגב לתגובה זו
    אי סי אל היא חברה קטנה לעומת ענקיות העולם. אין לה שום יתרון גם לא יחסי כי בצד השני נמצאת פוטאש בירדן עם אותם יתרונות ואפילו אטרקטיבית יותר כי רק בישראל יש חזירות כשרואים שמישהו מרויח מיד ממשלת האפסים שמה את ידיה החמדניות במיסוי. לפיד הכושל סירב למכור את כיל כי שיקשק מיחימוביץ שתארגן לו הפגנה . כעת אין מי שיקנה את כיל הכושלת אפילו המנכל שלה ברח והביאו סתם ישראלי אפרורי לנהל אותה. היא לעולם לא תגיע לשער השיא שלה 80 . הלוואי שעידן עופר יזרוק להם את החברה שינהלו בעצמם תאבי הבצע הכושלים במדינה