דולר יורד
צילום: Photo by Ryan Quintal on Unsplash

הדולר מאבד גובה, השקעות זרות נמשכות ומה לגבי הביקוש לעובדים?

על רקע אתגרים גלובליים וכלכליים, הסקירה השבועית מציירת תמונה מורכבת אך מרתקת של המשק הישראלי והעולמי: שוק העבודה בישראל ממשיך להחזיק חזק, אך מראה סימנים ראשונים של התמתנות; תחום הבנייה משדר חוסן לצד האטה במשרדים; והשקל נתמך בהשקעות זרות, למרות הפיחות. במבט עולמי, הריביות בארה"ב, בריטניה ויפן חושפות כיוונים מנוגדים
הרצי אהרון |

העודף בחשבון השוטף נותר יציב, ההשקעות הזרות הישירות המשיכו לזרום

העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים נותר גבוה על כ-5.5 מיליארד דולר (נתונים מנוכים עונתיות) ברבעון השלישי השנה (כ4% תוצר), מעט גבוה מהרמה הממוצעת בשנתיים האחרונות (לא כולל הרבעון הרביעי של 2023 שהיה בעודף חריג). הנתונים ממשיכים להוות את העוגן שתומך בחוזקו של השקל בטווח הבינוני והארוך. בנוסף, למרות המלחמה זרם ההשקעות הישירות בישראל נותר חיובי ועמד על כ-6 מיליארד דולר ברבעון השלישי (כ-14 מיליארד ב-3 הרבעונים הראשונים), וגם סך ההשקעות הזרות בתיקי ניירות ערך סחירים הפך לחיובי ועמד על כ-3 מיליארד דולר, נתון חיובי ראשון מאז הרבעון השני 

שוק העבודה בישראל - ביקוש גבוה אך סימנים למיתון

שיעור האבטלה בישראל עלה קלות ל-2.7% בנובמבר (2.6% בקרב גילאי 25-64), בעיקר בשל עלייה בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה. לצד זאת, הביקוש לעובדים נותר גבוה עם עלייה במספר המשרות הפנויות ל-139 אלף, לאחר ירידה מתמשכת מחודש יוני.

בהמשך השנה, אגף הכלכלה והמחקר של הראל צופים שהביקוש יתמתן לאור צמצום משרתי המילואים והסיוע למפונים, מה שעשוי להוביל להאטה בקצב עליית השכר בסקטור הפרטי.

בהקשר הגלובלי - ונתחיל עם ארצות הברית, הבנק המרכזי הפחית את הריבית ברבע נקודת האחוז ל 4.25%-4.5%, בפעם השלישית ברציפות. בתחזיות לשנים הבאות נרשמה מגמת התמתנות, עם צפי לשתי הפחתות ריבית בלבד בכל שנה.

בבריטניה, הריבית נותרה ללא שינוי על 4.75%, אך שלושה מתוך תשעת חברי הבנק המרכזי תמכו דווקא בהפחתה. הציפייה היא כי בריטניה תתחיל להפחית ריביות במהלך 2025.

ביפן, הבנק המרכזי שמר על ריבית אפסית, אך עלייה באינפלציה (2.9% בנובמבר) והיחלשות היין עשויים להוביל לעליית ריבית ראשונה ברבעון הראשון של השנה הקרובה.  

ומה לגבי תחום הבנייה בשוק המקומי?

התחלות וגמר הבנייה בישראל צמחו ברבעון השלישי ב-21% ו-8% בהתאמה, אך עדיין נמוכים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. עם זאת, סך הבנייה הפעילה נותר ברמה גבוהה, עם 180 אלף דירות בבנייה פעילה.

בתחום הבנייה למשרדים נרשמה ירידה משמעותית, כאשר סך שטח הבנייה שהחל למשרדים צנח ב-55% בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה