מחשב קוונטי
צילום: דאלי

הקרב מול המחשוב הקוונטי: האם הביטקוין ישרוד?

התקדמות במחשוב הקוונטי מציבה איום ארוך-טווח על אבטחת ביטקוין ועל יציבות השווקים הפיננסיים

אביחי טדסה | (7)

ביטקוין, המטבע הדיגיטלי המוביל בעולם, ניצב בפני איום ארוך-טווח שאינו נמצא במוקד תשומת הלב של מרבית המשקיעים - פריצה באמצעות מחשבים קוונטיים. התקדמות טכנולוגית, כמו זו שדווחה לאחרונה על ידי גוגל עם שבב Willow, עלולה לשנות את חוקי המשחק. פריצה שכזו עשויה לערער את אבטחת המטבעות הדיגיטליים ולגרום לנזק כלכלי עצום.  

האיום הקוונטי: איך זה עובד?

מחשבים קוונטיים פועלים על בסיס "קיוביטים", המסוגלים לייצג מספר מצבים בו זמנית, בניגוד ל"ביטים" של מחשבים מסורתיים שמייצגים 0 או 1 בלבד. התכונה הזו מאפשרת להם לבצע חישובים מורכבים בצורה מהירה להפליא, כולל פריצה לשיטות ההצפנה שמגינות על ביטקוין.

אחת השיטות העיקריות המשמשות להצפנה כיום מבוססת על "מפתחות ציבוריים", המורכבים ממספרים גדולים מאוד. תהליך "פירוק לגורמים", שבו מוצאים את המספרים הראשוניים שמרכיבים את המפתח, הוא מסובך למחשבים רגילים אך פשוט יותר למחשבים קוונטיים בעזרת אלגוריתמים ייעודיים. פריצה באמצעות מחשבים קוונטיים לא רק תאיים על ביטקוין, אלא גם על מערכות פיננסיות מסורתיות כמו בנקים ופלטפורמות מסחר. לדוגמה, שיטות הצפנה דומות משמשות להגנה על מידע אישי בבנקאות מקוונת ועל נתונים רגישים בתחומים אחרים.

"מה שיש כאן הוא פצצה מתקתקת שממתינה להתפוצץ, אם וכאשר מישהו יצליח לפתח טכנולוגיה של פריצה קוונטית ויחליט לנצל אותה כדי לתקוף מטבעות קריפטוגרפיים" אמר ארתור הרמן, עמית בכיר במכון הדסון בוושינגטון. מחקר של מכון הדסון משנת 2022 העריך כי מתקפה קוונטית על ביטקוין עלולה לגרום להפסדים של מעל ל-3 טריליון דולר בשוקי הקריפטו והשוק הפיננסי הרחב, ואף להוביל למיתון כלכלי עמוק. הרמן ציין כי עלויות פוטנציאליות של מתקפה כזו עלו מאז, שכן ערך הביטקוין טיפס אל מעבר ל-100 אלף דולר, והפך לנכס השקעה מרכזי ונפוץ יותר.

הצפנה מותאמת לעידן הקוונטי

במצב הנוכחי, מפתחות ציבוריים של ביטקוין לא נחשפים אלא אם מבוצעת העברה, מה שמעניק לכאורה ביטחון. אולם, ברגע שמבוצעת העברה, המפתח הציבורי חשוף למשך כ-10 דקות – זמן שבו המערכת ממתינה לאישור העסקה. אם מחשב קוונטי יוכל לפענח מפתח פרטי בפרק זמן קצר מ-10 דקות, התוקף יוכל לייצר עסקה מתחרה ולכוון את המטבעות לכתובת שלו.

כיום, ההערכות הן שמחשב קוונטי זקוק לכ-30 דקות לפענח חתימה של ביטקוין, וזמן זה מספק הגנה מסוימת. אולם, ההתקדמות המהירה בתחום המחשוב הקוונטי עלולה לצמצם את הזמן הנדרש, ולהוות איום משמעותי על המערכת כולה.

כדי להתמודד עם האיום, קהילת הביטקוין שוקלת מעבר לשיטות הצפנה מתקדמות יותר, המיועדות להתמודד עם כוחם של מחשבים קוונטיים. שינוי כזה ידרוש הסכמה רחבה בין המשתמשים והמפתחים ברחבי העולם, תהליך שידוע כארוך ומורכב. כמו כן, יהיה צורך להעביר את כל המטבעות הקיימים לארנקים חדשים עם הצפנה מתקדמת. כל משתמש יצטרך לנקוט פעולה יזומה, תהליך שיצריך חינוך והכנה מקיפה של קהילת הקריפטו.

מומחים טוענים כי קהילת הביטקוין צריכה לפעול במהירות כדי להיערך לאיום העתידי ולהבטיח את יציבות הרשת. המחשוב הקוונטי מציב אתגר ייחודי לעולם הקריפטו והפיננסים. עם הזמן, יהיה צורך לנקוט בצעדים משמעותיים כדי לחזק את ההגנות על המטבעות הדיגיטליים ולמנוע נזקים עתידיים. בעוד שהאיום עדיין לא מידי, ההכנות לעידן החדש חייבות להתחיל כבר עכשיו.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    יוסי 25/12/2024 07:40
    הגב לתגובה זו
    גם אם ימצאו דרך להגן מפריצה. כוח חישוב כל כך גדול יהפוך את הכרייה לפשוטה ומהירה. איך זה ישפיע על המטבעות ?
  • 4.
    מפחיד (ל"ת)
    אזרח 24/12/2024 23:55
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    מישו2 24/12/2024 18:11
    הגב לתגובה זו
    אם יש דרך מהירה לפתור בעיות NP-Intermediate
  • 2.
    אחד 24/12/2024 17:51
    הגב לתגובה זו
    לכאורה. אגב זה לא שכל אחד יוכל להחזיק מחשב קוואנטי כזה. המדינות לא יאפשרו את זה. זה כמו נשק גרעיני
  • אם לגוגל יש כבר מחשב כזה, אז יכול להיות גם לחברות אחרות (ל"ת)
    נחום 24/12/2024 18:49
    הגב לתגובה זו
  • נחום תקום 24/12/2024 20:15
    ואנחנו לא יודעים מזה..
  • 1.
    המגזים 24/12/2024 17:36
    הגב לתגובה זו
    קודם שיפתחו מחשב כזה שימצאו לו שימוש ואז נדבר על תרחיש תבהלה עד אז יהיו פתרונות גם לאיומים הללו