וורן באפט
צילום: טוויטר

המניה המועדפת על באפט ולמה הוא הפסיק לקנות אותה ברבעון האחרון

השינויים בתיק ההשקעות של באפט מצביעים על כיוון מפתיע - מה המשקיעים יכולים ללמוד מהמהלכים של המשקיע האגדי?
אביחי טדסה | (7)

מניית ברקשייר האת'וויי BERKSHIRE HATHAWAY B, הציגה לאורך השנים ביצועים שהכו את מדדי השוק המרכזיים כמו ה-S&P 500. לאחרונה, באפט ביצע שינויים משמעותיים בתיק ההשקעות של החברה, כולל הפחתה ניכרת במניות אפל APPLE , המניה הגדולה ביותר בתיק, והחלטה להפסיק לבצע רכישות עצמיות (רכישה של מניות ברקייר עצמה). מה אפשר ללמוד מההתרחקות של באפט מאפל ומהשינויים האחרים בתיק? לכאורה אפשר להניח שבאפט פחות מאמין בשוק המניות - הוא צמצם דרמטית את ההשקעות במניות ברבעונים האחרונים והצטייד במזומנים.

רק לאחרונה הוא חזר לקנות, בעיקר מניות נפט, אבל לא בסכומים משמעותיים. עם זאת, כשמסתכלים על ההשקעות של באפט בשנים האחרונות מגלים את המניה המועדפת עליו - ברקשייר עצמה שהיא המניה הכי נרכשת בתיק ההשקעות של ברקשייר. לא בטוח שרבעון אחד שבו באפט לא קנה ברקשייר אחרי 6 שנים רצופות שבכל רבעון הוא רכש מניות, מעידות על חוסר אמון במניה. סביר יותר שבאפט פחות מאמין בשוק כולו ורואים זאת על רקע מגמת המימושים ברבעונים האחרונים. באפט יושב על מזומנים ומחכה להזדמנויות, ובינתיים הוא גם מחכה עם המשך השהקעה בברקשייר, אבל סביר להניח שהיא תמשיך להיות המניה המועדפת או בין המועדפות עליו בהמשך - היא פשוט נסחרת בדיסקאונט משמעותי על ערך נכסיה - סדר גודל של 15% מתחת לשוויה הכלכלי כפי שמעריכים האנליסטים. 

 

שינויים במיקוד ההשקעות של ברקשייר האת'וויי

במשך שנים נמנע וורן באפט מהשקעות משמעותיות במניות טכנולוגיה, בטענה כי אינו מבין לחלוטין את המודלים העסקיים של החברות בתחום. עם זאת, ב-2016 חל שינוי כאשר ברקשייר רכשה לראשונה מניות של אפל. השינוי הזה נתפס כנקודת מפנה בתפיסת ההשקעות של באפט, וההשקעה התבררה כאחת המוצלחות ביותר בתולדות החברה. 

עכשיו אפל כבר לא אטרקטיבית בעיני באפט כפי שהיה בעבר. במהלך 2024, ברקשייר מכרה כ-87% מהחזקותיה באפל, בטענה כי המכירות נובעות בין היתר משיקולי מס, אבל ברור שמדובר בחוסר אמון במחירה. עם זאת, מאז המימושים, המניה זינקה בכ-20%.

באפט שמאמין בבחינת חברות בהתאם לגישה המסורתית של רווחים והחזר השקעה, מימש את אפל כי ברמה של מכפיל רווח 35-40 היא יקרה מדי לטעמו. מדובר במכפיל רווח כפול מאשר היה בעשור האחרון. . אפל; קרדיט: טוויטר אפל; קרדיט: טוויטר

המכירות של ברקשייר גם הגיעו על רקע חולשה במכירות האייפונים של אפל במהלך השנה, והתוצאות האחרונות שלה היו מעורבות. ברבעון השלישי דיווחה אפל על רווח למניה של 1.64 דולר, מעט מעל תחזיות האנליסטים שצפו רווח של 1.60 דולר למניה, לצד הכנסות של 94.9 מיליארד דולר, גם הן גבוהות מהצפי של 94.5 מיליארד דולר. בחלוקה לפי תחומים, תחום האייפון רשם הכנסות של 46.2 מיליארד דולר, מעל הציפיות של 45.3 מיליארד דולר, בעוד שמכירות ה-Mac הגיעו ל-7.74 מיליארד דולר, מתחת לצפי של 7.9 מיליארד דולר.

בנוסף, ברקשייר הפחיתה את אחזקותיה גם במניות אחרות כמו שברון  CHEVRON CORP ,T-Mobile  T-MOBILE ,ובנק אוף אמריקה  BANK OF AMERICA , ונמנעה מרכישות מניות רדומות במהלך הרבעון השלישי של 2024. המהלך האחרון מעיד על גישה זהירה במיוחד, כאשר באפט בוחר להחזיק ברזרבה הגדולה ביותר אי פעם של מזומן וניירות ערך - 325 מיליארד דולר.

הר המזומנים והוויתור על רכישות עצמיות

הצמיחה הדרמטית ברזרבות המזומן של ברקשייר היא אחד האלמנטים המעניינים ביותר בדוחות האחרונים. בניגוד למנהלי השקעות אחרים, באפט מאמין שלמזומן יש תפקיד מרכזי, הוא משמש אותו כמעין "תחמושת" לרכישות גדולות כשהשווקים למטה. במהלך המשבר הכלכלי של 2008 למשל, ברקשייר ניצלה את יתרות המזומן שלה להשקעות במחירים אטרקטיביים, שהניבו תשואות יוצאות דופן. הצטברות רזרבות בסדר גודל כזה עשויה להצביע על כך שבאפט מזהה הזדמנויות דומות בעתיד הקרוב.

קיראו עוד ב"גלובל"

 

המניה שבאפט הכי מאמין בה

רכישה עצמית של מניות (Buybacks), היא כלי מועדף על באפט להחזרת ערך למשקיעים. כך החברה מצמצמת את כמות המניות שבמחזור, מה שמגדיל באופן אורגני את הרווח למניה (EPS). מאז 2018, ברקשייר הוציאה מעל 77 מיליארד דולר על רכישות עצמיות, יותר מכפול מהשקעותיה באפל. במשך 6 שנים, בכל רבעון באפט ביצע רכישה עצמית של מניות, למעט ברבעון האחרון. וורן באפט; קרדיט: טוויטר וורן באפט; קרדיט: טוויטר

הפסקת הרכישות העצמיות במהלך הרבעון השלישי מרמזת על אפשרות שבאפט חושב שמניית ברקשייר יקרה ביחס לממוצע שלה בעשור האחרון, או שהוא שומר על נזילות גבוהה כהיערכות לתיקון אפשרי בשוק. אבל אין בזה כדי לומר שברקשייר כבר לא מעניינת בתמחור הזה. ייתכן מאוד שמדובר בעצם בהערכה כללית ששוק המניות צפוי לרדת ולכן גם אין טעם לרכוש כעת את מניות ברקשייר. 

הכנה לתיקון בשוק או שינוי כיוון אסטרטגי?

באפט ידוע כמשקיע המתמקד בערך, ולאחר עלייה חדה של 25% במדד ה-S&P 500 ב-2024, השוק נראה לו יקר במיוחד. מכפיל הרווח של המדד עומד על 25.7 - גבוה ב-42% מהממוצע ההיסטורי. במקביל, אפל, המניה הגדולה במדד, מציגה הערכת שווי שקרובה לשיאים היסטוריים.

הפחתת האחזקות והשמירה על מזומן עשויות להעיד על כך שבאפט ממתין להזדמנויות לרכוש נכסים במחירים נוחים במקרה של תיקון בשוק. השינוי הזה, במיוחד בגישה של דמות מפתח כמו באפט, עשוי לאותת למשקיעים להיערך לתנודתיות מוגברת בשנה הקרובה.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    הוא גם מכר את כל המניות של בטבע, ומאז המניה טסה.... (ל"ת)
    נו, אז???. 28/12/2024 13:42
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    לרון 26/12/2024 09:32
    הגב לתגובה זו
    כדאי שיכנסו לגרף של אנליסט מניות ,שהיא קרן מניות "סולידית",כדי להבין את פעולותיו העכשויות של באפט ואת גובהו של השוק גם בארץ,כי השוק שלנו נגרר אחר ארה"ב ועצתי שאיש לא יתפלא כשיקרה מה שיקרה
  • יוסי כ 01/01/2025 14:43
    הגב לתגובה זו
    לא מובן בכלל מה כתבת
  • 2.
    שי.ע 26/12/2024 09:07
    הגב לתגובה זו
    החברות אם אם מצדיקות את המכפילים.ככה עושה משקיע חכם.
  • 1.
    מרקור 25/12/2024 23:08
    הגב לתגובה זו
    העולם נכנס לעידן ה AI והמחשוב הקוונטי והקריפטו. באפט עשה את שלו. הוא כבר לא רלוונטי לעתיד. מה שהוא משקיע תעשו ההיפך
  • א-ב 26/12/2024 08:25
    הגב לתגובה זו
    ובכל זאת נחשב לגדול המשקיעים. נראה לי שעולם כמנהגו נוהג. זבי חוטם ירוצו אחרי טרנדים חולפים ויקפצו מהשקעה להשקעה ואחרים הסבלניים יראו ערך בהשקעותיהם.
  • לרון 26/12/2024 09:16
    שישרוד עוד 20 שנה לכן זו צוואתו הפיננסית למשקיע הסביר! עד 130במקרה שלו!!