
ביטקוין במקום דולר: כך רוסיה עוקפת את הסנקציות
מאז פרוץ הסכסוך עם אוקראינה, רוסיה ניצבת בפני מערך סנקציות כלכליות שהוטלו עליה מצד מדינות המערב, בראשן ארצות הברית והאיחוד האירופי. הסנקציות כוונו לפגוע ביציבות הכלכלה הרוסית, ולמנוע ממנה גישה למערכות פיננסיות בינלאומיות, בנקים וסחר עולמי. כתוצאה מכך, שותפות מרכזיות של רוסיה, כמו סין וטורקיה, נאלצו לנקוט משנה זהירות בעסקאות פיננסיות עמה, כדי להימנע מפיקוח רגולטורי מהמערב.
במטרה לעקוף את המגבלות הללו ולשמר את זרימת הסחר, רוסיה החלה לפנות לפתרונות פיננסיים חדשניים, ובראשם המטבעות הדיגיטליים. המהלך מהווה לא רק דרך לעקוף את הסנקציות, אלא גם הצהרה אסטרטגית על שינוי במאזן הכוחות הכלכלי העולמי.
המעבר לביטקוין
שר האוצר הרוסי, אנטון סילואנוב, חשף לאחרונה כי רוסיה החלה להשתמש בביטקוין ובעוד מטבעות דיגיטליים לביצוע עסקאות בינלאומיות. השינויים החקיקתיים שאושרו השנה מאפשרים כעת גם כרייה חוקית של ביטקוין במדינה, ורוסיה, הנחשבת לאחת המדינות המובילות בכרייה עולמית, מנצלת את היתרון הזה כדי לחזק את מעמדה. במסגרת ניסוי ראשוני, מטבעות ביטקוין שנכרו ברוסיה משמשים לתשלומים עם שותפות סחר מרכזיות, וסילואנוב צופה כי המהלך יתרחב משמעותית במהלך השנה הבאה.מבחינה אסטרטגית, השימוש במטבעות דיגיטליים מאפשר לרוסיה להפחית את התלות בדולר האמריקאי ולבצע עסקאות ישירות ללא צורך במתווכים פיננסיים, הנמצאים תחת פיקוח מערבי. הנשיא ולדימיר פוטין ציין בעבר כי מדיניותה של ארצות הברית להפעיל את הדולר ככלי פוליטי הביאה מדינות רבות לפנות לנכסים חלופיים כמו ביטקוין. לדבריו, מדובר בנכס שאינו נתון לרגולציה עולמית, מה שמחזק את האטרקטיביות שלו ככלי פיננסי חלופי.
השלכות עתידיות על הכלכלה הגלובלית
בעוד שהמעבר לביטקוין פותר עבור רוסיה בעיות מיידיות הנובעות מהסנקציות, הוא מעורר שאלות על השלכותיו העתידיות. ככל שמדינות נוספות יאמצו מטבעות דיגיטליים כמענה ללחצים כלכליים, עשוי להיווצר שוק פיננסי מקביל שיאתגר את המערכת הפיננסית המסורתית. התלות הגוברת בביטקוין ובמטבעות דיגיטליים אחרים עשויה להוביל לעלייה בתנודתיות בשוקי ההון, ולחשש מהשפעות בלתי צפויות על יציבות הכלכלה העולמית.רוסיה מתמודדת גם עם אתגרים פנימיים וחיצוניים. המטבעות הדיגיטליים, למרות יתרונותיהם, סובלים מחוסר יציבות ומהיעדר רגולציה מסודרת. כמו כן, השימוש בהם עלול להגביר את הביקורת מצד מדינות המערב, המנסות לצמצם את השפעתם בשווקים הפיננסיים. המהלך הרוסי, המוצג כפתרון לטווח הארוך, עשוי לשמש כזרז לשינויים רחבים יותר בשוק העולמי.
- הקריפטו מתאושש - הביטקוין סביב 84,000 דולר
- סטרטג'י ממשיכה לרכוש ביטקוין - השקיעה 1.9 מיליארד דולר בשבוע
השימוש הגובר בביטקוין ובמטבעות דיגיטליים בעסקאות בינלאומיות משתלב עם חזון הברית הכלכלית של מדינות הבריקס (ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה), ליצירת אלטרנטיבה למערכת הפיננסית המערבית הנשלטת על ידי הדולר. בשנים האחרונות, חברות הבריקס קידמו יוזמות להקים מטבע משותף או להשתמש במטבעות לאומיים לסחר ביניהן. המעבר של רוסיה לשימוש במטבעות דיגיטליים עשוי להוות מודל עבור הבריקס ולשמש כבסיס לחיזוק שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות החברות. מהלכים אלו משתלבים עם המגמות הגוברות בעולם, כאשר חברות בברית, דוגמת סין והודו, מביעות עניין בטכנולוגיות בלוקצ'יין ובמטבעות דיגיטליים כחלק מהאסטרטגיה הכלכלית שלהן.
- 1.קשקש 26/12/2024 13:51הגב לתגובה זוהדרך של הביטקוין לאזור 66000 לא דמיוני