מהרו לחסוך לפני סוף השנה - זה שווה לכם אלפי שקלים
אם אתם עצמאיים - אתם צריכים לדאוג להפקדות של עצמכם, לפנסיה, קרנות השתלמות ועוד. אף אחד לא יעשה את זה בשבילכם. אז נכון שאתם חייבים להפריש כספים על פי חוק, רק שלא כולם עושים את זה.
אבל הסיבה האמיתית שאתם צריכים להפריש את הכספים זו לא המדינה או החוק, אלא העתיד שלכם. יש הטבות על הפרשות לפנסיה וקרן השתלמות פטורה ממס רווחי הון. הבורסה עולה לאורך השנים (כך היה בעבר והצפי הוא שכך יהיה גם בעתיד, למרות שהשנה הבורסה ירדה, גם זה קורה בשוק ההון) ולכן כסף שאתם מפרישים לחסכון הוא כסף שקודם כל לא מתבזבז היום ונשאר אצלכם ובמקביל הוא גם צובר תשואה, כלומר רווחים, לאורך זמן. מדובר בהרבה מאוד כסף שיהיה לכם בעתיד. העתיד אולי נשמע כמו משהו רחוק, אבל הוא מגיע הרבה יותר מהר ממה שחושבים - וכדי שיהיה בעתיד יותר כסף, צריך להפריש כבר היום.
השנה האזרחית מסתיימת בעוד יומיים - כל כסף שתפקידו אחר כך ייחשב חלק מהשנה הבאה ולא מהשנה הזו. כלומר, כדי להרוויח את ההטבות במיסוי - אתם צריכים לפעול היום.
אז מה עצמאיים יכולים לעשות לפני סוף השנה?
קרן השתלמות - אתם יכולים להפקיד עד 4.5% מההכנסה החייבת שלכם בשנה (4,500 שקל על כל 100 אלף שקל) ועד לגובה של 12,150 שקל בשנה על הכנסה חייבת של 270 אלף שקל בשנה - ולקזז כ"הוצאה מוכרת" למס.
במקביל - וזה חשוב - בקרנות ההשתלמות אתם חוסכים בשביל השנים הבאות. יש לכם פטור מלא ממס רווחי הון (שעומד על 25% מהרווחים שלכם), רק חושב לשים לב לא להוציא את הכסף במהלך 6 השנים הראשונות של הקרן, כי אז תאלצו לשלם קנס יציאה מוקדמת גבוה.
פנסיה - אתם יכולים וצריכים להפקיד עד 16.5% מההכנסות שלכם. על חלק מההפקדות ינכו לכם מס (11%) בהתאם לגובה המס שאתם משלמים גם כך, ועל ה-5.5% האחרים אתם תקבלו זיכוי מס של 35% מההפקדות (עד הפקדות של כ-11.7 אלף שקל בשנה).
והנה עוד דברים שחשוב להכיר:
החזרי מס - אתם יכולים לבקש החזר מס עד 6 שנים אחורה. יכולות להיות לכם סיבות שונות לזכאות להחזר מס, שאתם בכלל לא מודעים להן - אם אתם צעירים אז יש להם הטבות במס כחיילים משוחררים, אם סיימתם תואר ראשון מגיעה לכם נקודת זכות אחת, גם אם סיימתם תואר שני יש לכם חצי נקודת זכות (בשנת המס שאחרי סיום התואר, או השנה השניה, לבחירתכם). אם נולדו לכם ילדים במהלך השנה ולא עדכנתם על כך את מס הכנסה, תשלום מזונות, חד הורי, אם תרמתם כסף לעומתה מוכרת ויש לכם קבלה (סעיף 46) אתם יכולים לקבל החזר של 35% מהתרומה שנתתם ועוד.
כעצמאיים, אתם עשויים לשלם יותר מס מראש כיוון שנקבעה לכם ברשות המסים מס כלשהו, אבל לאורך השנה היו לכם פתאום יותר הוצאות ולכן ייתכן ששילמתם בפועל יותר מדי מס - ואתם זכאים להחזר. כדאי לבדוק זאת אצל רואה החשבון שאיתו אתם עובדים (להרחבה בנושא החזרי מס - לחצו כאן).
הפסדי הון בבורסה - השנה הבורסה ירדה (המדדים העיקריים בישראל ב-10%, בוול סטריט ה-S&P500 ב-20% והנאסד"ק ב-30%, וכמובן שאם השקעתם במניות ספציפיות אז יכול להיות שהפסדתם יותר). אם יש לכם מנגד רווחים בשוק הנדל"ן, למשל ממכירת דירה (כאשר שוק הנדל"ן זינק השנה ב-20%) אתם יכולים לקזז אותם מההפסדים וכך להפחית את תשלומי המס. אפילו אם רק סגרתם חוזה השנה ובפועל עוד לא עברה הבעלות - אתם יכולים לקזז את הרווח מההפסדים האחרים. מעבר לכך - אתם יכולים לקזז הפסדים גם על שנים קודמות. אתם לא יכולים לקזז רווח של שנת 2021 באמצעות הפסדים של 2022, אבל כן יכולים לקזז הפסד של 2021 על רווחים של שנת 2022. רק שימו לב שאם אתם מוכרים רק לצורך הפסד מס - לזכור להחזיר את הכסף להשקעה שלכם ולא לשכוח אותו בעו"ש (להרחבה - לחצו כאן).
ומה כדאי לדעת לקראת השנה הבאה?
קרנות כספיות - אתם קוראים כאן בביזפורטל לא מעט על הקרנות הכספיות, על כך שהן הפכו לאטרקטיביות בעקבות האינפלציה, עך כל שהן הפכו פתאום לסחורה חמה ושהציבור מוציא כספים מהקרנות המסורתיות ומעביר לקרנות הכספיות. זה קרה כמובן במקביל לעליית הריבית במשק - נחזור על זה גם כאן, אם אתם חוששים שהאינפלציה תישאר גבוהה בשנה הבאה אז זה מכשיר מעניין. המיסוי עליו הוא על הרווח הריאלי ובתקופה של אינפלציה גבוהה יחסית הוא מאפשר בעצם לשמור על ערך הכסף, ללא מיסוי. בניגוד למכשירים אחרים - כמו פקדונות - שבהם אתם משלמים מס על כל הרווח שנוצר (כל רווח שנוצר - רווח נומינלי), במקרה של הקרנות הכספיות מפחיתים את האינפלציה ומשלמים את המס רק על ההפרש. למשל: אם הרווחתם בקרנות הכספיות 3% והאינפלציה היא 5% אחוזים, אז הפסדתם ריאלית 2% ולכן לא תחויבו במס כלל. אם הרווחתם 3% והאינפלציה היא 2% אז תשלמו מס רק על 1% העודף.
מעבר בין בתי השקעות ובין מסלולי השקעה זה לא אירוע מס - ניסיון 'לרדוף אחרי תשואות' הוא לא באמת הגיוני: הרי אף אחד לא יודע מה יקרה בשנה הבאה בבורסה, אלו בתי השקעות יצליחו יותר ואלו פחות, ולמרות זאת זה מסביר 70%-80% מתנועות הכספים בתעשייה. מנגד, על דמי הניהול אתם בהחלט יכולים להשפיע ושווה להתמקח עליהם. בכל מקרה, חשוב להכיר שאין אירוע מס אם אתם מחליטים לעבור בין בתי ההשקעות השונים, או אם אתם מנסים 'לתזמן את השוק' ולעבור בין מסלולי השקעה - למשל ממנייתי לכללי, או 20% מניות ו-80% אג"ח (אם למשל ראיתם את הנפילות השנה בשווקים, הפסדתם יותר מדי והחלטתם שמעכשיו רמת הסיכון הזו לא מתאימה לכם). אם זה מה שיאפשר לכם לישון טוב יותר בלילה - זה בהחלט שיקול. ובכל מקרה, החלטתם לעבור בית השקעות או להחליף מסלול - לא תשלמו על כך מס.
לקריאה נוספת, לחצו כאן:
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה