חיסכון פנסיה
צילום: דאלי

קופות גמל להשקעה בדצמבר ובשנה כולה - הראל מנצחת

התשואה הממוצעת בקופות הגמל להשקעה טובה יותר מבקרנות ההשתלמות - ממוצע של 13.5% במסלול הכללי ו-23.5% במנייתי; וגם -  מי המובילות והחלשות בקופות גמל להשקעה 

איתן גרסטנפלד | (3)

נתחיל מהסוף - במהלך החודש החולף (דצמבר) השיאו הקופות לחוסכים באפיק הכללי והמנייתי תשואה של 0.8% ו-1.1% בהתאמה. מתחילת השנה רשמו הקופות זינוק של כ-13.5% במסלול הכללי וכ-23% במסלול המנייתי. ברקע, מדד הדגל האמריקאי, ה-S&P 500, ירד בדצמבר ב-2.5%, בזמן שמדד הדגל הישראלי עלה ב-6%. מה שיצר פער בין הגופים שמוטים יותר להשקעות בארץ (חברות הביטוח) לבין הגופים שמוטים להשקעה בחו"ל (בתי ההשקעות).


מה עשו קופות הגמל שלכם?

מי שרשמה את החודש הטוב ביותר היא הראל שהשיגה את התשואה הטובה ביותר במסלול הכללי (1.4%), שהוא המסלול הגדול ביותר (בדומה לקרנות ההשתלמות) ומחלק את הנכסים בין מניות - עד כ-40% לאגרות חוב - כ-60% ומעלה. אחריה ניתן למצוא את חברת הביטוח הפניקס (1.2%) ואינפיניטי (0.9%) . החודש החזק מקפיץ את הראל גם אל ראש הטבלה מתחילת השנה עם תשואה של 14.8%. מי שעוד הציגו ביצועים טובים הם אינפיניטי (14.6%), הפניקס (14.4%) ואנליסט (13.5%).



תמונה דומה עולה גם ממבט במסלול המנייתי, שם הובילה הראל עם תשואה חודשית של 2.6%, שהביאה אותה לראש הטבלה במבט שנתי עם תשוה שנתית של 26.7%. אחריה ניתן למצוא את הפניקס (1.5%) מגדל (1.3%) ואינפיניטי (1.1%). בתחתית הרשימה בדצמבר ניתן למצוא את אלטשולר שרשמה בשני האפיקים תשואה שלילית, וכן את ילין לפידות (0.3%) ומור (0.4%).



 מה היתרון של קופות הגמל?


קופות הגמל להשקעה הן מכשיר מבוקש ומתחרה ראש בראש בקרנות נאמנות. היתרון הבולט שלו על פני הקרנות נאמנות נעוץ בכך שאפשר לשנות מסלולים מבלי להיכנס לאירוע של מימוש ולשלם מס על הרווחים. בקרנות נאמנות זה לא אפשרי, ונדגים. נניח שהשקעתם 100 אלף שקל במסלול מנייתי והרווחתם 40 אלף שקל וכעת אתם רוצים להוריד חשיפה. אם אתם בקרנות נאמנות אתם חייבם למכור את הקרן ולשלם מס על הרווח - מס של 10 אלף שקל. אם אתם בקופת גמל להשקעה אתם עוברים לקופה סולידית. חסכתם תשלום של 10 אלף שקל. אחרי תקופה אתם רוצים לחזור למניות, מעולה - חזרתם עם 140 אלף שקל, בעוד שאם הייתם בקרנות הייתם חוזרים עם 130 אלף שקל.


האם לעבור קופה?


כל הכותרות

מעבר בין קופות גמל להשקעה יכול להיעשות משתי סיבות - שינוי בתמהיל ההשקעות הרצוי או אכזבה מביצועי הקופה. אם מסיבות שונות החלטתם להפחית את הסיכון או להעלות את הסיכון בתיק, אתם צריכים כמובן לעבור מסלול. אם החלטתם לעזוב את הקופה הספציפית בשל ביצועים כדאי לזכור כמה תובנות - תשואות זה מדד חשוב, אבל ככל שתקופת הבדיקה ארוכה יותר כך כל הגופים המנהלים מתכנסים לממוצע. כלומר, יכול להיות שהקופה הלא טובה שלכם, תחזור למקומות טובים בהמשך. זה לא אומר שלא צריך לבחון את התיק ולבצע בו שינויים, רק שצריך להסתכל בפרספקטיבה על הבית כולו, על המנהלים ולהעריך אם מדובר במעידה חד פעמית או משהו קבוע.

קיראו עוד ב"חיסכון ארוך טווח"


האם לעבור מקרן נאמנות לקופת גמל להשקעה?

התשובה כאן היא נחרצת. אנשים מחזיקים קרנות נאמנות לזמן יחסית קצר, בממוצע אולי שנה. הם מממשים וקונים קרן אחרת, או פיקדון וחוזר חלילה. הם כל פעם מחדש אמורים לשלם מס בהינתן שיש רווחים. ואם כך, אז מעבר בתוך המסלולים של קופות הגמל להשקעה מבטיח להם חיסכון גדול במס.



תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    דורון 16/01/2025 12:43
    הגב לתגובה זו
    ההשוואה של קופת גמל להשקעה עם קרן נאמנות היא פחות מתאימה מההשוואה עם מכשיר דומה פוליסת חיסכון.היתרון של קופת גמל להשקעה על פוליסת חיסכון הוא מיסויי. מי שגילו 60 מעלה יכול לקבל את כספי קופת הגמל להשקעה כקצבה פטורה ממס.זה יתרון גדול על קרן נאמנות או על פוליסת חיסכון. שני מכשירים הכפופים למס רווחי הון.
  • 2.
    יעלי 16/01/2025 08:54
    הגב לתגובה זו
    המלחמה הסתימה. השקעה בסנופי 500 מסוכנת מידי ולכן קרנות פנסיה והשתלמות עדיף להעביר למסלות מניות שמשקיע בבורסה הישראלית.
  • 1.
    אורי 16/01/2025 08:43
    הגב לתגובה זו
    היתרות של קופות הגמל מתפרסמות אחת לחודש.איזה שער מקבלים במעבר או בפדיון לחוסך אין אפשרות לדעתוכל מספר שיקבלאין לו מה לעשות עם זה.הפדיון לוקח כמה ימיםולפעמים זה קריטי במצב השוק.כאשר מוכרים קרן נאמנותיודעים בודאות מה מקבליםלא ככה בקופות הגמלוגם קרנות ההשתלמות.