מה עשתה קרן הפנסיה שלכם בינואר והאם אתם במסלול הנכון?
מסלול ההשקעה ב-S&P 500 מאכזב לעומת המסלולים האחרים; והחיסכון בישראל הוא מהגבוהים בעולם, האם אנחנו חוסכים יותר מדי? ומה התשואה הממוצעת בפנסיה ב-5 השנים האחרונות?
החדשות הטובות: בעשרים השנים האחרונות אנחנו חוסכים לפנסיה בשיעור משמעותי. זו הרגולציה, החובה להפריש לפנסיה שעשתה את ההבדל, אבל יש כאלו שלא הפרישו בעבר ותהיה להם פנסיה לא מספקת. לאלו שחוסכים כמו שצריך לא אמורה להיות בעיה. הבעיה מתחילה כאשר לא מפרישים כמו שצריך, שוברים את הפיצויים ואת הפנסיה, לא עובדים בחלק מהזמן ולא מפרישים במקביל. הבעיה גם קיימת בבחירת המסלולים.
יש מספר מסלולים לחוסכים בפנסיה, לרוב מדובר על מסלולים של ברירת מחדל - עד גיל 50, בין 50 ל-60 ומעל 60. ככל שגיל החוסך גבוה יותר יש מוסכמה ששיעור המניות בתיק הפנסיה שלו צריך לרדת ומכאן ההבחנה בין המסלולים האלו. אבל רגע - אם יש לחוסך סכום גדול באפיקים סולידים שהם מחוץ לפנסיה, לא כדאי דווקא לקחת סיכון בפנסיה, גם אם הוא בן 62? או - אם יש לחוסך בן 40 נכסים רבים ודירות להשקעה, האם הוא צריך להשקיע במסלול לפי גיל או דווקא במסלולים אחרים? ואם יש לחוסך חובות גדולים, איך זה משפיע על אופי החיסכון הפנסיוני?
ברירת המחדל של החיסכון היא נכונה לממוצע, אבל הרבה אנשים לא נמצאים בממוצע. הם צריכים לבחון בעצמם או דרך אנשי מקצוע מה טוב להם, מה הנכסים שלהם, מה הצרכים שלהם ולפי זה לחסוך לפנסיה. ובכלל - הגישה שאומרת שצריך להקטין את שיעור המניות ככל שעולים בגיל כדי שלא יהיה מצב שתהיה מפולת ולא נספיק לראות את הגאות שאחריה, היא כמובן נכונה בתיאוריה, אבל על איזה גיל מדובר? חוסך בן 60 יוצא לפנסיה עוד שנים רבות ובמקרים רבים ממשיך לעבוד אחרי גיל הפנסיה.במקביל תוחלת החיים עולה ויש יותר צורך בחיסכון פנסיוני, וזה מביא לשאלה - האם אנחנו לא שמרנים מדי? זה תלוי כאמור באנשים ובהכרב הנכסים שלהם והצרכים העתידיים, אבל ממש לא בטוח שלהוריד את שיעור המניות בגיל 60, כאשר הפנסיה אמורה להניב עוד 22-24 שנים זה מהלך נכון. הרי זה לא שמקבעים את הפנסיה בגיל פרישה, היא ממשיכה לייצר רווחים.
- "אני מאמין בחשיבות העיקרון לפיו 'עליך לפעול תמיד כאילו הלקוח הוא בן משפחה'"
- "צריך לדחוף את הציבור לחסוך יותר, כמו שמחייבים להפריש לפנסיה"
כך או אחרת, החדשות הטובות כאמור שישראלים מפרישים סכום משמעותי לפנסיה בעשורים האחרונים, וכשהם יפרשו אמורה להיות להם פנסיה בהחלט סבירה. פנסיה לא אמורה להעניק לכם את השכר שהיה לכם רגע לפני, אבל היא אמורה להשאיר אתכם עם קצבה טובה שתשמור על רמת החיים שלכם.
ויש עוד חדשות טובות: התשואה בפנסיה בשנים האחרונות מצליחה להגדיל את הקצבה שלכם. אם בעבר הממוצע תשואה השנתי היה סביב 5%, הרי שבעשור האחרון הוא עלה (בהמשך לעליות במניות ברחבי העולם) ובחמש השנים האחרונות, הפנסיה הממוצעת במסלול של 50-60 עשתה תשואה של ככ-9%-8% בשנה.
גם חסכתם מספיק וגם יש תשואה טובה, אז מצבכם בהחלט סביר, אבל שוב - זה בתנאי שלא תעשו טעויות בדרך: תמשכו את הכסף, לא תפרישו, לא תהיו במסלול הנכון. זה גן בתנאי שהמצב יימשך. אם התשואות ירדו, זה כמובן ישפיע על הקצבה בעתיד, אבל תחת הנחה שהתשואה תרד, אבל תחזור לבנצ'מרק ולא תהיה מתחת אז בהינתן צרכי המחייה, הקצבה אמורה להיות סבירה בהחלט.
מה עשתה קרן הפנסיה שלכם בינואר?
בחודש ינואר השווקים המשיכו לעלות וזה מתבטא בקרן הפנסיה שלכם. קרנות הפנסיה במסלול של עד גיל 50 הניבו בממוצע תשואה של 1.3%-1.2%. קרנות הפנסיה לגילאים 50 עד 60 הניבו כ-1% וקרנות הפנסיה המיועדות למעל גיל 60 הניבו תשואה של 0.8%. מסלולי ה-S&P 500 עלו ב-0.8% בערך כשירידת שער הדולר מקזזת את העלייה במדד.
- עדכון: קרנות ההשתלמות בינואר - תשואה של 2.3% במסלול המנייתי, 1.2% במסלול הכללי
- האתגרים הכלכליים מחייבים את משקי הבית לבחון השקעה
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
אלו תשואות טובות, והן מגיעות אחרי תשואה מרשימה בשנה שעברה - תשואה שנתית ממוצעת של כ-15% בשכבת הגיל הצעירה (50 ומטה), כ-14% במסלול לבני 50-60, וכ-10% בשכבת הגיל המבוגרת (60 ומעלה). הנה הנתונין לשנה שעברה ולחמש השנים האחרונות.
נתוני תשואות לחמש השנים האחרונות:
(נתונים ללא ינואר; בהינתן ינואר הממוצע השנתי גבוה יותר; עם פרסום התשואות של הקרנות הספציפיות נעדכן את התשואה לכל גוף)
- 2.EM 02/02/2025 13:48הגב לתגובה זובוודאי בקבוצת הגיל 50 עד 60. אין סיבה להוריד את רכיב המניות בגיל 50 שנזדקק לכסף בגיל 67 17 שנה קדימה..
- להבנתי האיש הגדול צריך למצע את רכיב המניות בתיק הפנסיוני (ל"ת)אדם 02/02/2025 14:08הגב לתגובה זו
- 1.מיכאל 02/02/2025 09:56הגב לתגובה זוב2023 עישיתי פרעון קופת גמל ושילמתי 35% מס במקור. תוך שנה וחצי רוחחתי בשוק ההון פי 3 מתשלום מס. אם אשאר בחיים עןד 20 שנה חסכתי עוד כ100000 שח דמי ניהול שלא אשלם. קופות הרוויחו ב1.25 עד מתחת 2% עשיתי רווח רשום נכון לאתמול 3.6% רווח יותר מפי שתיים שעושות קופות וגובות דמי ניהול אני קורא לזה דמי חאלטורה