![משקיע השקעה חיסכון משקיע השקעה חיסכון](https://res.cloudinary.com/bizportal/image/upload/f_auto,q_auto/giflib/news/rsPhoto/sz_259/rsz_870_420_pexels-david11.jpg)
הפטור שלכם ממס עומד להתבטל - על הוועדה שעושה סדר במוצרי החיסכון
בימים האחרונים אנחנו עדים לפרסומים בדבר מסקנות בינים של הועדה בעלת השם המפוצץ "בחינת ארביטרז רגולטורי במכשירי החסכון" שם שכנראה לא אומר כלום לחוסכים שלא מבינים את הביטוי ובטח שלא יודעים במה עוסקת הוועדה. הסבירו כאן שזה הולך לשנות את התיאבון שלכם למוצרי ההשקעה והחיסכון לטובת קרנות הנאמנות.
אז בואו ננסה לפשט את העניין. הוועדה בוחנת שלושה מכשירי חסכון, שנים המתנהלים תחת אגף שוק ההון- קופת גמל להשקעה ופוליסת חסכון (שידועה גם כפוליסה פיננסית) ואחד המתנהל תחת הרשות לנירות ערך- קרן נאמנות העדה ושמה לעצמה למטרה לצמצם ולהעלים את הפערים בין המוצרים.
איזה פערים יש בין המוצרים היום? ואיזה מוצרים ייפגעו במקביל ליישום הרפורמה
המוצר הראשון, קופת גמל להשקעה, נהנה מהיתרונות הגדולים ביותר.
קופת הגמל להשקעה נותנת לחוסך בה יתרונות מיסוי אשר לא קיימים בשני המוצרים האחרים.
יתרונות המיסוי מחולקים הן לתקופת החסכון והן לתקופת המימוש.
קופת הגמל להשקעה מאפשרת לנו לנהל את הכספים במגוון מסלולי השקעה, סיכון, ומגוון גופים מנהלים, למעשה כל גופי הגמל והביטוח, ולהעביר את הכספים (ניוד) בלי שייווצר אירוע מס, מס רווח הון, בעת השינוי.
- מסתמן ניצחון לקרנות נאמנות - מכירת קרנות לא תיחשב אירוע מס
- ירון שמאי: "יש הבדל בין איך שישראל נתפסת בחו"ל לבין מה שיודע מי שחי פה, אנחנו חזקים ומאמינים בחברות ישראליות"
מדובר על הטבה הידועה בשם "ריבית דריבית" שהמשמעות שלה היא שגם הריבית, התשואה, צוברת תשואה נוספת דבר המביא בסופו של דבר לחסכון גבוה יותר.
בנוסף קופת הגמל להשקעה מאפשרת לחוסך להחליט החל מגיל 60 לממש את התוכנית כולה או מקצתה כקצבה חודשית ואז לא מדובר רק על דחיית מס אלא על פטור מלא ממס של כל הסכום. לאורך זמן מדובר על הטבה שיכולה להגיע לעשרות אם לא מאות אלפי שקלים
החיסרון במוצר נובע מהעובדה כי תקרת ההפקדה אליו מוגבלת, כ-80,000 שקל לכל שנה.
המוצר השני, פוליסת חסכון, מתנהל רק בחברות ביטוח, למרות שבחלק מהמקרים קימת אפשרות לקנות מסלולי השקעה שאינן של החברה שבה מתנהל הכסף. במוצר זה ההטבה מוגבלת יותר והחוסך נהנה מהיכולת לעבור בין מסלולי השקעה ללא אירוע מס, ריבית דריבית ,אך יחד עם זאת לא ניתן לבצע מעבר בין גופים מנהלים ולא קיימת הטבת מס בעת מימוש.
לשני המוצרים האלה בחלק מהמקרים יש יתרון גם ביכולת בחירת ההשקעות, והיכולת להשקיע בנכסים שאינם סחירים
הטענות כנגד מוצרים אלו הן לגבי יכולת ההפצה המוגבלת ועלויות הניהול הגבוהות יחסית.
המוצר השלישי הוא קרן נאמנות המוצר מתנהל במסגרת בתי ההשקעות
בקרן נאמנות הלקוח בוחר את מסלול ההשקעה של הקרן ואיתו הוא נשאר עד המימוש, אין אפשרות לעבור בין מסלולים ובין מנהלים שונים ללא אירוע מס וכמובן שאין את ההטבה במימוש.
- מה עשתה קרן הפנסיה שלכם בינואר והאם אתם במסלול הנכון?
- עדכון: קרנות ההשתלמות בינואר - תשואה של 2.3% במסלול המנייתי, 1.2% במסלול הכללי
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
היתרון במוצר הוא שחלק מהקרנות, בעיקר הקרנות שלא מנהלות תמהיל של מסלולים, ניתנות לרכישה בעלויות ניהול זולות יותר ומגוון האפשרויות, למרות שלעיתים קרובות גורם לבלבול, יוצר תחרות.
אז מה מציעה הוועדה?
הועדה מציעה לטפל הן בהשוואת יתרונות המיסוי של המוצרים והן בגורמי ההפצה. לייצר מוצר אשר הלקוח יהיה אדיש ליתרונות המיסוי , יקבל בפעם אחת את כל האפשרויות ויחליט בהתאם לתשואות, העלויות והשרות.
לכאורה מדובר על שכלול השוק ויצירת ערך ללקוח. למעשה, ברגע שעושים השוואה בין כל המוצרים פוגעים בעקיפין בקופת הגמל להשקעה ופוליסת החיסכון ומבטלים את החיסרון של קרנות הנאמנות. זה עוד לא סגור ולא סופי, אבל זה מה שמסתמן בינתיים, רק נזכיר שאלו לא המלצות סופיות.
יחד עם זאת בעקבות מסקנות הביניים עולות לטעמי שאלות רבות ואולי הראשונה שבהם היא האם ריבוי "המוצרים הזהים" לא ייצור עוד בלבול אצל הלקוח שגם ככה לא תמיד מצליח להבין את ההבדלים ומה נכון עבורו. וזוהי רק שאלה אחת מיני שאלות רבות כמו איך למעשה איך יבצעו את זה, כמה זמן ייקח לבצע את השינוי, מה יהיה עם ערוצי ההפצה ועוד ועוד ועוד.
ובינתיים מקווים ששפכנו קצת אור על שלושת המוצרים ונתנו לפחות את הבסיס להבנה במה עוסקת הוועדה החשובה הזו.
ירון שמיר, מומחה פנסיוני ובעלים אתנה סוכנות לביטוח פנסיוני וירון שמיר ניהול סיכונים
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד
- 6.אנונימי 10/02/2025 20:13הגב לתגובה זועמדו בפני מספר אפשרויות השקעה בחרתי בקופת גמל להשקעה על אף שלא היה המוצר הכי אטרקטיבי בעיני בגלל היבט המיסוי. עכשיו ישנו אותו מי יפצה אותי עם דמי הניהול הגבוהים יחסית ששילמתי בעשר השנים האחרונותאיך אפשר לנהל ככה כספים בישראל
- 5.ארץ אוכלת יושביה (ל"ת)אנונימי 10/02/2025 17:14הגב לתגובה זו
- 4.ואם החוק יעבור זה יהיה רטרואקטיבי או למי שמתחיל לחסוך מעכשיו (ל"ת)עמית 10/02/2025 16:55הגב לתגובה זו
- 3.תשקיעו הכל בחול עד שסמוטריץ החזיר מהאוצר יעוף (ל"ת)אל תחסכו בישראל 10/02/2025 16:34הגב לתגובה זו
- 2.בטלו את כל הטבות מס לבנות זה מיליארדים (ל"ת)ביזיון 10/02/2025 16:20הגב לתגובה זו
- 1.חישובון 10/02/2025 16:10הגב לתגובה זובפועל מס הכנסה לוקחים 25% נומינלי גם ממנה.
- מה זאת אומרת איך מס הכנסה קשור לזה בכלל (ל"ת)חי במיסתורין 10/02/2025 17:45הגב לתגובה זו
- אש 10/02/2025 17:43הגב לתגובה זואם אתה ממתין לגיל פרישה ופורס אותה כקצבה חודשית יש פטור ממס רווחי הון. בדיוק כמו עם הפנסיה.