
קרנות השתלמות - הפסד של 1.2% במסלול הכללי
הפסד גדול אתמול שמצטבר להפסד משמעותי מאוד מתחילת החודש; מה עשתה הקרן שלכם מתחילת השנה? והאם צריך לעשות שינויים בתיק ההשקעות?
קרנות ההשתלמות במסלול הכללי השיגו תשואה חיובית של 1.5%-1.4% בחודשים ינואר פברואר. הקרנות האלון שמחזיקות בכ-60% מהתיק אגרות חוב, בעיקר מקומיות וביתרה - 40% מניות בחו"ל ובארץ (בעיקר בוול סטריט) צפויות לדווח על הפסדים כבדים במרץ. זה עוד לא נגמר, אבל בינתיים המדדים בוול סטריט במינוס של קרוב ל-5% מתחילת החודש והמדדים בישראל שהיו בפלוס התחלפו היום למינוס. הנפילות החזקות בשוק המקומי היום הביאו את מדד ת"א 35 לירידה של 2% מתחילת החודש ואת מדד ת"א 90 לירידה של כמעט 10%. במקביל גם מדדי אגרות החוב איבדו היום בממוצע כ-0.5% כשמתחילת החודש הם בירידה של כ-0.6%.
מה עשתה הקרן שלכם מתחילת השנה?
אם נתייחס לתמונת המצב הנוכחית הרי שהירידות מתחילת מרץ בשוק המניות והאג"ח אמורים להתבטא בתשואה שלילית ממוצעת של 2.3%-2.1% בקרנות הכלליות. כלומר מרווח של 1.5%-1.4% הקרנות יעברו להפסד! מתחילת השנה, אבל יש חבל הצלה - העלייה בשער הדולר. שער הדולר עלה מתחילת החודש ב-3.6% וזה מתבטא בממוצע בתשואה חיובית של כ-0.9%.
מדובר בממוצע, יש גופים שחשופים יותר לדולר, יש גופים שחשופים יותר לוול סטריט ופחות לתל אביב וההיפך. אבל בממוצע התשואה של קרנות ההשתלמות במסלול כללי מתחילת מרץ עד היום היא מינוס של 1.2%-1.3% בהתחשב בתרומה החיובית של הדולר. זה משאיר תשואה של כמה עשיריות מתחילת השנה - 0.2%-0.3%. אבל הפערים בין הגופים יהיו גדולים כך שיהיו לא מעט גופים שידווחו על הפסדים מתחילת השנה.
זה כמובן לא סופי, יש עוד שבוע עד סוף החודש וזה יכול להשתנות, אבל נראה שזו הולכת להיות תקופה מטלטלת לחוסכים בקרנות ההשתלמות, בגמל ובכלל - בפנסיה ובקרנות הנאמנות. והשאלה שעולה עכשיו אצל רבים היא האם צריך לעשות שינויים בתיק ההשקעות ובהחזקות האלו?
- האם קרן השתלמות היא השקעה טובה ומה עשתה קרן ההשתלמות שלכם בפברואר?
- קרנות ההשתלמות - השבוע האחרון מחק את כל הרווחים מתחילת השנה
האם לשנות את תיק ההשקעות?
אנחנו נותנים את התשובה הרגילה והחוזרת שלנו - משקיעים לטווח ארוך לא צריכים לעשות שינויים בתיק כל עוד ההרכב והתמהיל של התיק נכונים להם מבחינת הסיכונים. ורק לשם המחשה - אם אתם צעירים שחוסכים לטווח ארוך מאוד ואין לכם צורך בכסף שנחסך ומראש הגדרתם שאתם יכולים ומוכנים לקחת סיכונים ואתם מוטים למניות, אז הירידות לא צריכות לגרום לכם לשנות את ההרכב. בדיוק כמו שעליות לא אמורות לגרום לכם שלנות את הרכב התיק.
אבל אם אתם להבדיל מהמקרה הקודם, כן צריכים את הכסף לטווח קרוב? במקרה כזה עשיתם טעות. לא הייתם צריכים להשקיע במסלול מנייתי מלכתחילה והמשמעות היא שבלי קשר לירידות (גם אם הייתם בתקופה של עליות) הייתם צריכים לעשות את ההתאמה של התיק לסיכון שלכם ולטווח שלכם. השקעה במניות לא מיועדת לטווח קצר, אלא אם אתם מסוגלים לספוג הפסד גדול. ההתנהגות של מניות בטווח קצר היא הימור. בטווח הארוך השווקים, כך לפחות על סמך ההיסטוריה, אמורים לספק תשואה של כ-7% בשנה, אבל ברור לכם שאם השווקים עולים בשנתיים 50%, אז זה אומר שיש גם שנים של הפסדים.
בשורה התחתונה - משקיעים לטווח ארוך לא אמורים לעשות שינויים בתיקים, אבל הבעיה היא שכשיש נפילות, כשיש היסטריה, אנשים מתקשים להחזיק בתיקי ההשקעות, הסבלנות והסובלנות להפסדים היא נמוכה ואז הם מוכרים. ברוב המקרים הם חוזרים לשוק במחירים יקרים יותר בהמשך. זה טבע האדם ומסתבר שמעטים מצליחים להשתחרר מההתנהגות הזו.
- שינויים בעולם החיסכון הפנסיוני בשנת 2025
- קרנות הפנסיה בפברואר - מי אכזב ומי כיכב?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
וחשוב לסייג - היכולת לנבא את שוק ההון לא קיימת. הירידות יכולות להגיע למפולת ויכולות גם להיעצר ולהתהפך. ומכאן שהיכולת לתזמן את השווקים היא לא אפשרית. בהחלט יכול להיות מצב שחוסך שיחליט שהוא מוכר את הרכיב המנייתי, יגלה שהוא צדק, אבל זה בדיוק העניין - זה הימור, זאת לא השקעה. אם אתם רוצים להמר - למכור, לקנות זה לגיטימי כמובן ואתם באמת יכולים להרוויח, אבל אם חוזרים לבסיס של השקעות לטווח ארוך אז אם התיק מפוזר טוב מבחינת הסיכונים והצרכים שלכם - אתם לא אמורים לשנות אותו.
- 2.חיים 24/03/2025 07:28הגב לתגובה זוהירידות בבורסה באחריות המוסדיים נעשה שימוש ציני לצרכים פוליטים בכספי ציבור.כל המשקיעים צריכים להפעיל לחץ על בתי ההשקעות אנחנו לא כלי משחק בידיכם.כשהציבור יתחיל להשקיע את כספו עצמאית .זאת מחאה אמיתית חוסר אימון מוחלט במוסדיים גרועים מכל הפוליטיקאים .
- דורון 26/03/2025 17:06הגב לתגובה זואם אתה לא מרוצה מהמשקיעים המוסדיים אתה יכול לבצע את ההשקעות בעצמך. אף אחד לא מפריע לך.
- 1.אנונימי 24/03/2025 02:14הגב לתגובה זווחשוב לסייג היכולת לנבא את שוק ההון לא קיימת. הירידות יכולות להגיע למפולת ויכולות גם להיעצר ולהתהפך. לכן היכולת לתזמן את השווקים היא לא אפשרית. ובכל זאת תכתבו השוק הישראלי זול או יקר. ובכל זאת באפט אגר כמויות מזומנים כי אין מציאות כרגע. רוב המשקיעים לא מוכרים בירידות.הם רובם קופאים כמו אייל מול פנסי המכונית.