חיסכון פנסיה
צילום: דאלי

קרנות ההשתלמות - כמה הפסדתם מתחילת השנה?

הנפילות בשווקים העבירו את הקרנות במסלול כללי להפסד של כ-3.5%-3% (הדולר שיפר את התשואה); במסלול המנייתי ההפסד הוא באזור 8%-7% יש קרנות שכבר מופסדות מעל 10%

אביחי טדסה | (8)
נושאים בכתבה קרן השתלמות

חודש מרץ היה קשה בשווקים, אבל זה היה רק הפרומו לתחילת אפריל. אפריל עוד יכול להשתנות, עכשיו כולם פסימיים, וברור שבנקודת זמן הנוכחית רואים בעיקר שחור, אבל כמו בשוק צריך תמיד לזכור - שהכל  יכול להיות בהמשך. שיחות בין ארה"ב וסין והשווקים מתאוששים, וההיפך - מכסים נוספים מצד אירופה, והנפילה תימשך. 

הכל אפשרי, והמומחים אומרים לכם לא להיכנס לפניקה ולמכור. אבל צריך לזכור שהם גם לא יודעים מה יהיה ושהמחירים הם מחירים יחסיים - אם נאסד"ק נפלה ב-12%, ובת"א יש ירידות של 3%-4% ביומיים, השוק בת"א נהיה יקר יותר ביחס לוול סטריט. הוא לא ספג מהלומה, למרות שהוא לא ממש זול ולא ממש מתמחר את מכלול הסיכונים. 

אולי זה בגלל שהוא מורכב ממניות בנקים ונדל"ן, אבל משבר מחלחל להרבה תחומים. נכון שההשפעה העיקרית של המשבר תהיה על חברות שעוסקות במסחר גלובלי, אבל התחום הזה לא הרמטי, גם בנקים מושפעים מכך, אם כי באופן מוחלש יותר, אבל הבעיה היא לר רק המכסים - הבעיה היא האי וודאות ש משליכה על השווקים הריאליים והשווקים הפיננסים ושם עשויות לצוף בעיות וצרות נוספות: מה יכול להציל את השווקים ומה הסיכויים לכך?


בכל מקרה, אם אתם רוצים לשחק, לנסות לתזמן את השוק אז זה אפשרי, אבל זה הימור. הכל יכול להיות. אם אתם משקיעים לטווח ארוך, כנראה שלא כדאי לכם לעשות שינויים בתיק, התיק אמור לספק תשואה טובה על פני זמן ממשוך. בינתיים תמונת המצב של החוסכים מתחילת השנה קשה.


מניתוח ביזפורטל עולה כי מתחילת השנה הפסדתם במסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל להשקעה כ-3%-3.5%, כל ההפסד מיוחס לאפריל. במסלול המנייתי הפסדתם באזור 8%-7%, רוב ההפסד הגיע באפריל. יש קרנות במסלול הזה שמופסדות נכון לעכשיו במעל 10%.

למעשה, העלייה בדולר שיפרה מעט את התשואות של הקרנות, כשאגרות החוב גם עלו, וזה השפיע בעיקר בקרנות הכלליות שמחזיקות חלק גדול מהתיק שלהם באגרות חוב. ההפסדים הגדולים ביותר נרשמים בקרנות ומכשירים עוקבי S&P 500 ומדיווחים של הגופים המוסדיים עולה כי יש שם פדיונות ושינוי במסלולים.


ומה קורה בקרנות הפנסיה? כואב אבל פחות. שם יש הגנה של המדינה על כ-30% מהתיק עם תשואה של 5.15%, זה מרכך מאוד את ההפסדים. הירידות נכון לעכשיו מתונות בכ-3%-2.5% לעומת הירידות בגמל ובהשתלמות. ההגנה הזו היא עוד סיבה להעדיף את הפנסיה על פני גמל והשתלמות אם אתם יכולים להפריש עוד לפנסיה. יתרון נוסף הוא בדמי הניהול הנמוכים ביחס להשתלמות ולגמל.   

קיראו עוד ב"חיסכון ארוך טווח"


אנחנו רק בתחילת החודש, הכל יכול להשתנות, אבל מה שבטוח שהסיכונים בשוקי המניות עלו. זה היה צפוי - אחרי זינוקים במדדי המניות בארה"ב ושנתיים של עליות מעל 25%, קשה לצפות למגמה חיובית, זה לא טבעי שעסק מתרומם באופן כזה בשווי שלו. נכון, יש מהפכת AI והרווחים עולים ועדיין שוק המניות היה יקר והאמת שהוא לא זול כעת אחרי הירידות. שוק המניות האמריקאי היה במכפיל רווח עתידי של 25 על מדד ה-S&P 500, עכשיו כ-20-21. אלא שעכשיו גם צפויות הנמכות ציפיות ואזהרות רווח שיקחו את הרווחים למטה, בשל אי הוודאות והסיכונים של המכסים ונוספים. 

כל עוד הדרך היא למטה ברווחים, ל-S&P אין באמת רצפה, מצד שני - הכל פתוח, גם שיחות בין ארה"ב לסין על המכסים, שיחות שכנראה ישפרו את האווירה בשווקים.



ואנחנו מביאים כאן, שאלה של גולשים עם תשובה מתומצתת שנכתבה לפני כשבועיים. המסר גם כיום זהה.  

"הירידות מפחידות אותי - כדאי למכור?"

אם אתם צעירים שחוסכים לטווח ארוך מאוד ואין לכם צורך בכסף שנחסך ומראש הגדרתם שאתם יכולים ומוכנים לקחת סיכונים ואתם מוטים למניות, אז הירידות לא צריכות לגרום לכם לשנות את ההרכב. בדיוק כמו שעליות לא אמורות לגרום לכם לשנות את הרכב התיק.

אבל אם אתם, כן צריכים את הכסף לטווח קרוב? במקרה כזה לא הייתם צריכים להשקיע במסלול מנייתי מלכתחילה והמשמעות היא שבלי קשר לירידות (גם אם הייתם בתקופה של עליות) הייתם צריכים לעשות את ההתאמה של התיק לסיכון שלכם ולטווח שלכם. 

השקעה במניות לא מיועדת לטווח קצר למי שצריך את הכסף בטווח יחסית קרוב, אלא אם אתם מסוגלים לספוג הפסד גדול. 

ההתנהגות של מניות בטווח קצר היא הימור. בטווח הארוך השווקים, כך לפחות על סמך ההיסטוריה, אמורים לספק תשואה של כ-7% בשנה, אבל ברור לכם שאם השווקים עולים בשנתיים 50%, אז זה אומר שיש גם שנים של הפסדים. 


זאת התיאוריה, אבל ברור שבפרקטיקה אנשים מתקשים לשלוט ברגשות שלהם וקונים גם כשלא צריך כי זה לא מתאים תיק שלהם, או שהם פשוט מהמרים על מניות לטווח קצר - וזה כמובן לגיטימי; וברור שהם מתקשים להחזיק בירידות ומוכרים. זה טבע האדם, מעטים מצליחים לשלט ברגשות, ונסיים בכך שבסוף - אף אחד לא יודע מה יקרה. 

אולי מימושים עכשיו יתבררו עוד כמה חודשים כמהלך פיננסי גאוני. גם בתחילת המפולות הקודמות כשאנשים מימשו, אמרו להם - "אם אתם משקיעים לטווח ארוך אל תממשו" והם הרוויחו בזכות המימוש. אז נכון שאי אפשר לתזמן את השוק, אבל לפעמים מתזמנים אותו - ניתוח, מזל, לא משנה איך תקראו לזה. זה קורה. 

   

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    להחזיק בכל הכח! לא לממש בפקודה! (ל"ת)
    אנונימי 06/04/2025 19:32
    הגב לתגובה זו
  • אה כן אז סחבק מסרב פקודה חחח (ל"ת)
    אנונימי 08/04/2025 04:54
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    וועלייה הלך הכסף.... (ל"ת)
    ה יעזור... 06/04/2025 16:48
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    אנונימי 06/04/2025 16:16
    הגב לתגובה זו
    המטבע היחיד שמנותק באמת מהממשלות ומהאליטות הפיננסיות החזקות בעולם. בנוסף אחרי שארהב תספוג מכה גרעינית מאיראן ואזרחיה יחיו במתקני סיילו למשך מאות שנים איראן וסין תתפוסנה את ההגמוניה העולמית והן מחזיקות ורוכשות המון ביטקוין.
  • 4.
    אנונימי 06/04/2025 15:22
    הגב לתגובה זו
    בחיסכון לטווח ארוך שהטווחים בו הם שנים קדימה לא מעניין מה קורה במשך יום חודש ואפילו לא שנה. כל כמה שנים יש תיקון גדול או קטן ובטווח הארוך השוק עולה. הכל זה רק זימזום מיותר.
  • 3.
    עם טראמפ רק הגנות ופוטים וכסף בעוש... (ל"ת)
    אנונימי 06/04/2025 15:02
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אנונימי 06/04/2025 14:50
    הגב לתגובה זו
    מה הבעיה לדייק בעובדות על מי אנחנו עובדים...
  • 1.
    בני בנקר 06/04/2025 13:54
    הגב לתגובה זו
    בסוף 2009 למי שלא שינה את תיק ההשקעות שלו.אז האתר הזה עובר לדיווח יומי ואולי שעתי בעתיד על חסכון לטווח ארוך