כך תגדילו את הפנסיה שלכם (ותפחיתו את נטל מס)

ירון שמיר, מומחה הפנסיה של Bizportal, מציג ומפרט על השינויים האחרונים בתקנות מס הכנסה על הפקדות קופות הגמל
 | 
telegram
(3)

בעקבת השינויים שחלו בשנים האחרונות בתקנות מס ההכנסה ובעיקר לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 3, שקבע כי מטרת ההפקדות לקופות הגמל החל מ-2008 הינה לטובת קיצבה בלבד, אנו צופים כי הקיצבאות להם יהיו החוסכים בעתיד יהיו גבוהות מהקצבאות אותם אנו רואים היום.

יחד עם זאת, עקב העובדה כי קיצבה הינה הכנסה חייבת במס חשוב, נכיר את האופציות העומדות לפנינו בקבלת קיצבה על מנת להפחית את נטל המס למינימום האפשרי. במסגרת המגמה של הפחתת נטל המס על הקיצבה, בעיקר בחקיקת תיקון 190 שעבר השנה, נפתח בפנינו אפיק חדש שנהיה חייבים לקחת בחשבון בבואנו לתכנן את הפנסיה - הקיצבה מוכרת.

מהי הקיצבה המוכרת ומה שינה תיקון 190 לגבי הקיצבה המוכרת?

קיצבה מוכרת הינה קיצבה הנובעת כתוצאה מהפקדות אשר המפקיד לא נהנה בגינן מהטבות מס, זיכוי או ניכוי, או הפקדות אשר מוסה עליהן בשוטף. לדוגמא הפקדות מעסיק לתגמולים מעבר ל-4 פעמים השכר הממוצע במשק.

תשלומים לקיצבה מוכרת הינם רק למכשירים פנסיונים אשר קיבלו את אישורם לראשונה ב-1995. תיקון 190 קבע כי קיצבה מוכרת תהיה פטורה ממס החל מגיל 60 ובלי שום קשר לפטור הנוסף שניתן או לא ניתן ליתרת הקיצבה.
כלומר עמית אשר יבחר להפקיד לקופת גמל לקיצבה (משלמת או לא משלמת) ולא יהנה מהטבות מס בגין הפקדותיו (או ישלם מס בשוטף בגין כספי תגמולים ששולמו עבורו), יוכל לקבל את הקיצבה הנובעת כתוצאה מתשלומיו אלו בפטור ממס החל מגיל 60.

כך לדוגמא כל הפקדות העובד לתגמולים מעבר ל-7% מ-8,500 ש' לחודש (נכון ל-2012) יצטברו לצורך קיצבה מוכרת. המסקנה הראשונה - בתכנון נכון תיקון 190 מאפשר ללקוחות להגדיל את הקיצבה הפטורה העומדת לטובתם על ידי הגדלת אחוז ההפקדה לתגמולים (מעבר לתקרה). בנוסף הפקדה חד פעמית של כספים הוניים (מכסף פנוי) לצורך קבלת קיצבה, יאפשרו לנו לקבל את הקיצבה הנובעת מכספים אלו בפטור ממס.

הפקדת עצמאי מעבר לתקרת הטבת המס (שעומדת היום על כ-2,720 ש' לחודש (או 32,640 ש' לשנה) יאפשר לו לקבל קיצבה פטורה ממס בגין סכומים אלו. אך בזה לא מסתיימים היתרונות של הקיצבה המוכרת. תיקון 190 דן גם באפשרות של קיצבה מוכרת ומשיכתה כסכום חד פעמי.

במסגרת התיקון נקבע כי עמית שהגיע לגיל 60 ועומדת לרשותו קיצבה העולה על הסכום המוגדר כקיצבה מזערית (על פי תיקון 3 לחוק הפיקוח על שרותים פיננסים), אשר עומדת היום על כ-4,400 ש', יוכל לבחור למשוך את הכספים מהם נובעת הקיצבה המוכרת כסכום חד פעמי. במקרה כזה יחול מס של 15% על הרווחים הנובעים כתוצאה מההפקדה ועד יום המשיכה.

לחילופין יוכל אותו עמית לבחור לקבל קיצבה כתוצאה מצבירה זו וקיצבה זו תהיה פטורה ממס.

מסקנה שניה - קיצבה מוכרת מאפשרת בתכנון נכון לקבל גם סכומים חד פעמים ותשלום המס יהיה של 15% בגין הרווחים בלבד. כדוגמא, לקוח אשר הפקיד 500 אלף ש' למטרת קיצבה מוכרת בגיל 55, הגיע לגיל 60 וכיום עומדת היתרה על 600 אלף ש', הוכיח כי עומדת לרשותו קיצבה מזערית ממקור אחר ויבחר למשוך את הכספים הללו כסכום חד פעמי - ישלם מס חד פעמי בגובה של 15 אלף ש'.

לסיכום, אחת הבעיות שאנו צופים כבר היום תהיה הדרך בה תסומן הקיצבה המוכרת. על כן חשוב מאד כי כחלק מתכנון הפרישה נדאג לשמור את כל הניירת ממקום העבודה ומקופות הפנסיה הדנות בהפקדות הפנסיוניות. בניירת זו נוכל לעשות שימוש לצורך "צביעת" הכספים היוצרים את הקיצבה המוכרת.

חשוב לדעת:
שיעורי המס המצוינים לעיל כפופים לאישור פקיד שומה. קיימים כספים נוספים שיכולים להיות מופקדים לקצבה מוכרת, כמו כספי פיצויים לאחר התחשבנות בקופה לא משלמת, כספי מוטבים ועוד. משיכת קיצבה או היוון קיצבה מקיצבה מוכרת אשר מופקדת בקופה לא משלמת לקיצבה, מחייבת העברת הסכומים לקופה משלמת לקיצבה.

**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או יעוץ מס ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**



תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    1
    WymSkPhN 09/04/2024 06:40
    הגב לתגובה זו
    2 0
    1
    סגור
  • 2.
    מה אני פנסיונר או רואה חשבון?
    אנונימי 09/01/2013 19:19
    הגב לתגובה זו
    3 0
    עובדים עלינו המדינה עובדת עלינו. עושה חוקים על חוקים כדי שגופי הניהול ישדדו אותנו ומהשאר היא תגבה מס. ולמי לא נשאר? לפנסיונר שהזיע עבד הרוויח חסך לטובת ילדיו של מישהו אחר
    סגור
  • 1.
    ברור ומועיל. תודה. (ל"ת)
    Michaelsos 17/12/2012 11:51
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות