בדיקות בתלוש השכר - ככה תוכלו לישון בשקט

איך הזכויות הפנסיוניות באות לידי ביטוי בתלוש השכר, ומה כדאי לכם לבדוק?
 | 
telegram

על פי רוב, החיסכון לפנסיה מתבצע מדי חודש על ידי הפרשת סכום מסוים מהמשכורת. אבל זה לא תמיד כך. למעשה, במקרים רבים, לא מופרשים לכם סכומים כפי שצריך, במקרים רבים, גם אם הכסף מופרש הוא לא מגיע לייעודו (הרחבה כאן), ובכלל - כמה צריך להפריש, מה ההפרשה של המעסיק וכמה שלכם? ושאלות נוספות - הנה טיפים להבנת תלוש המשכורת שלכם וההפרשות בתלוש. זה חשוב. כדאי לבדוק את תלוש השכר שלכם - על מנת להבטיח את החיסכון הפנסיוני שלכם.

בשנים האחרונות, ובעצם כל הזמן יש פשיטות רגל של חברות במשק. כאשר המשק במצב טוב אז היקף הבעיות הפיננסיות קטן, וכשהמשק במצב חלש, אז היקף הקריסות גדל.

הקריסות בשנים האחרונות ביטאו עד כמה העובדים לא מבינים מה הם מקבלים מבחינת שכר והפרשות סוציאליות, והפרשות לפנסיה. אז מה צריך לעשות כדי שלא לגלות בוקר בהיר אחד שלאחר שנות עבודה רבות - קופת הפנסיה שלכם ריקה. במקום להגיד "לי זה לא יקרה" כדאי לעקוב מבעוד מועד אחר תלוש המשכורת.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

תלוש השכר המתקבל מדי חודש הוא הדו"ח המפרט לעובד - האם זכויותיו מיושמות ומוסדרות. מעבר לשורת השכר (החשובה בהחלט) התלוש מפרט בין השאר את הזכויות הפנסיוניות. על איזה סעיפים כדאי להתעכב כדי להיות שקט כי אכן מובטחת הפנסיה?

ומאיזה שכר מובטחות זכויות העובד?

שכר העובד הוא לא בהכרח מספר אחד ברור וידוע. שכר העובד מורכב משורה של סעיפים (הרחבה כאן). שיעורי ההפקדה של המעסיק בגין זכויות פנסיה, חשוב לדעת זאת, אינן מהשכר ברוטו המופיע בתלוש השכר אלא משכר נמוך יותר, שכר להפרשות סוציאליות.  מדובר לרוב על שכר בסיסי שאינו כולל תוספות שונות כמו שעות נוספות, הוצאות נסיעה וכדומה.

בתלוש השכר שלכם אתם יכולים למצוא את סכום ההפרשה ואחוז ההפרשה, והנה בדיקה ראשונה - חלוקת הסכום באחוז שמופרש מגלה את השכר להפרשות. יש תלושים בהם מצויין מפורשות השכר להפרשות, ויש אלו שלא. שווה לבדוק - קיימים מקרים ששכר לא הופרש בהתאם להסכם ההעסקה.

העובדים יכולים להפריש יותר על חשבונם. כן, אתם יכולים להפריש סכום נוסף מעבר לסכום שמופקד, אבל עד לגובה של השכר הברוטו. ככל שהשכר המבוטח קרוב יותר לשכר הברוטו - כך הפיצוי שתקבלו במקרה של תביעה (קצבת זקנה, שאירים או נכות) יהיה קרוב יותר לסכום שהיווה את השכר השוטף שלכם. כלומר, אם מפריישם לכם לפי שכר נמוך משמעותית מהשכר ברוטו שלכם, אזי מפריישם לכם לרמת חיים שמתייחסת לשכר נמוך, מהשכר השוטף שלכם - יהיה חסר לכם בפנסיה. קחו את זה בחשבון, ותחסכו כבר עכשיו לפנסיה באופן עצמאי. 

גם עובדים אשר התחילו לחסוך מאוחר לפנסיה צריכים לשקול להגדיל הפרשות באופן עצמאי - כלומר לא מספיק רק חסוך לפי השכר ברוטו, צריך לדאוג לחסוך מגיל צעיר, אחרת להגדיל את ההפרשות השוטפות כדי לסגור את החור שיש בפנסיה.


חובת הפרשה לפנסיה
שיעור ההפקדה המקסימלי לתגמולים (כספים המיועדים לפנסיה) הוא עד 18.5% הפרשות כוללות של המעסיק והעובד. למעשה, החל ממשכורת ינואר 2017, שיעור ההפרשות הוא 18.5% מהשכר, מתוכם 6% על חשבון העובד והיתר - 12.5% על חשבון המעסיק - 6.5% הפרשות מעסיק לרכיב תגמולים ו-6% הפרשות מעסיק לרכיב פיצויים.

כדאי לבחון מהו שיעור ההפקדה המינימאלי לו העובד זכאי. החל מינואר 2008 חל חוק פנסיה חובה, הקובע כי מעביד חייב להפריש עבור עובדיו לביטוח פנסיוני כולל ביטוח לאובדן כושר עבודה ומוות לאחר חלוף חצי שנת עבודה.

עובד שהתקבל לעבודה כשבידו ביטוח פנסיוני פעיל כלשהוא יהיה המעסיק חייב להפקיד עבורו לחיסכון הפנסיוני החל מיומו הראשון בעבודה. 

כמה המעסיק הפקיד לנו?
ניכוי משכר העובד 6% מהשכר ברוטו והוא מנוכה מהשכר נטו של העובד. התלוש לא בהכרח יפרט את אחוזי ההפקדה אלא את הסכומים בשקלים, ניתן לחשבם או לפנות למעסיק לבירור.
ניכוי המעביד הוא 6.5% ומעלה מהשכר ברוטו של העובד והוא למידע בלבד. המעביד מפקיד ישירות לחיסכון הפנסיוני של העובד.

ניכוי המעביד לפיצויים - מינימום של 6% משכר העובד.

מעבר להפרשות האלו, יש עובדים שמקבלים קרן השתלמות. קרן השתלמות היא חיסכון לשש שנים. הסכום המופקד בקרן ההשתלמות פטור ממס עד תקרה (מעל 18 אלף שקל בשנה). יתרון נוסף בקרן השתלמות - העובד מפריש רק שליש מההפרשות של המעסיק. המקסימום להפרשה חודשית בקרן השתלמות - עד 10%: המעביד - עד 7.5% והעובד - עד 2.5%. בכל מקרה היחס בין העובד למעביד צריך להיות 1 ל-3.


איך בודקים את דוחות הפנסיה?
כאשר סכום ההפקדות לחיסכון פנסיוני מופיע בתלוש השכר כנדרש, חשוב לוודא שהסכומים הגיעו ליעדם. בדו"חות מחברת הביטוח, מקרנות פנסיה ומקופות הגמל מופיע פירוט לגבי ההפקדות בחלוקה לתגמולי עובד, תגמולי מעביד ופיצויים מידי חודש. חשוב לבדוק כי הסכומים אכן הופקדו והסכום תואם לסכום המופיע בתלוש המשכורת. כמו כן, כדאי לוודא שהוא תואם לסכום הנדרש לפי הסכם העסקה. אי הפקדה לחשבון העובד יכולה לנבוע ממספר סיבות: יתכן כי המעסיק לא העביר את הכספים כלל או שהעביר שיק כסכום כולל לכל עובדיו, אך בפירוט לעובדים חלה טעות ויש לוודא כי תתוקן. ייתכן (וזה קורה הרבה) כי הטעות נעשתה בקליטת הכספים אצל הגוף המנהל.

נתונים אישיים בתלוש השכר - למה הם חשובים?
החלק העליון של תלוש השכר מכיל נתונים אישיים של העובד, לרבות סעיף התחלת עבודה/ותק. מדובר בסעיף חשוב לחישוב גובה הפיצויים. חישוב הפיצויים הוא בהתאם ל תקופה שהעובד עבד בחברה, לכן יום התחלת העבודה הא קריטי.

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    עצרתי באמצע מרוב שטויות
    אודי 13/08/2019 23:22
    הגב לתגובה זו
    6 0
    טעות בהפקדות....שם עצרתי...ביזפורטל אתם אתר נחשב ,חבל להעלות כאלו טעויות
    סגור
  • 6.
    כמה בלאגן עשיתם בכתבה...
    גיא 12/08/2019 07:06
    הגב לתגובה זו
    8 1
    במקום לציין טבלה פשוטה של הפרשות עשיתם מיקס שלם של אחוזים בכמה פיסקאות כך שכל גולש רגיל שאינו עוסק בתחום הולך לאיבוד.
    סגור
  • 5.
    שיעורי ההפקדות
    חיים 11/08/2019 21:32
    הגב לתגובה זו
    7 1
    יש אי-דיוקים בכתבה. בסך הכל הפרשות הן בשיעור של 18.5% מהשכר ולא 17.5 בפי שנכתב.
    סגור
  • 4.
    הפרשה לפנסיה
    מאיר 12/12/2017 10:59
    הגב לתגובה זו
    12 5
    מדוע לחזקים מפרישים 8.33 ולעובדים החלשים מפרישים 8.33
    סגור
  • כי...
    מני 11/08/2019 23:45
    הגב לתגובה זו
    3 0
    כי ככה הם החליטו
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    עמותה שעוזרת בנושאים אלו
    אמיר 19/03/2017 12:49
    הגב לתגובה זו
    5 2
    יש עמותה שקוראים לה שבילי אופק הנותנת מענה לשאלות ובעיות המתעוררות מול מעביד.
    סגור
  • 2.
    ואפשר פשוט ללכת לסוכן ביטוח פרטי
    עמית 12/04/2014 23:21
    הגב לתגובה זו
    7 4
    לשלם לו סכום כסף ולבקש ממנו לבדוק את הדברים. וזה הדרך הטובה ביותר !
    סגור
  • תן לי לנחש - אליך?!
    שוקה 11/08/2019 19:31
    הגב לתגובה זו
    3 2
    ישנם בעלי מקצוע ועדיין זה עניין של סבלנות והשקעה - תקראו, תתייעצו עם חברים/הורים/בנקאים וכו' ותלמדו את הנושא. עדיין מתקשים? תפנו לסוכן אבל תתווכחו על העמלות
    סגור
  • 1.
    אפשר לבדוק ולבדוק והממשלה תמשיך לעבוד עלינו
    אנונימי 11/04/2014 19:44
    הגב לתגובה זו
    20 0
    להכריח אותנו לחסוך לפנסיה-כדי שאנשי האוצר לשעבר יגזרו קופונים במשכורות עתק בניהול הפנסיה שלנו לקחת מאיתנו מיסים כדי שאנשי האוצר והשרות הציבורי יקבלו פנסיות שמנות על חשבוננו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות