5 שנים לגמל להשקעה: צמיחה של 50% השנה ותשואות חלומיות למשקיעים

בלי עמלות הפצה לבנקים, למעלה מ-30 מיליארד ש' מנוהלים כבר במוצר החיסכון שכחלון השיק בכלל כדי להסיט כסף מהשקעות נדל"ן. אלטשולר עם 50% מהשוק אך מור עתידה לקפוץ למקום הראשון בתשואות; שליש במסלול מנייתי - אך כמעט ולא בניהול פאסיבי. הפוטנציאל אדיר
 | 

החודש לפני 5 שנים, נולד מוצר חדש בשוק ההון - גמל להשקעה.  המוצר שהושק על ידי שר האוצר דאז, משה כחלון במטרה לצנן את שוק הנדל"ן, לא השלים את הייעוד המקורי שלו - להוות אלטרנטיבה לשוק הנדל"ן הרותח, אך בפועל הפך לאלטרנטיבת השקעה נזילה ונוחה לכל משקיע חסר ניסיון וידע בהשקעות.

גמל להשקעה: תעשיה בצמיחה של 50% בשנה
אם מסתכלים לטווח של 5 שנים וכמובן בשנה האחרונה, רואים שוק חי ובועט עם קצב גיוסים מרשים של 50% ב-2021 והיקף נכסים של למעלה מ-30 מיליארד שקל! זאת, ללא שיווק של הבנקים וכן מגבלת הפקדה שנתית שנקבעה על 70 אלף אלף שקלים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

גמל להשקעה, הוא המוצר הכי צומח בהשוואה לכל מוצרי החיסכון הפנסיוני. המוצר החצי פנסיוני, מציג גידול של 50% בהיקף הגיוסים ב-2021 ודבר אחד כבר ברור - הציבור אוהב את המוצר וכמיליארד שקל בממוצע, זרמו מידי חודש מהבנקים לקופות הגמל להשקעה.

החודשים החזקים בגיוסים בתעשייה הם חודש דצמבר וינואר, בשל הפקדות סוף שנה ותחילת שנה שבהם יש זינוק בגיוסים בשל הרצון של החוסכים לנצל את תקרת ההפקדה השנתית. רגע, לפני שיפורסמו התשואות של חודש נובמבר וקופות הגמל להשקעה יחלו להציג תשואה מצטברת וממוצעת לתקופה של 5 שנים - הגיע הזמן לסיכום מקיף על גמל להשקעה באמצעות 5 פרמטרים בולטים:

1. נתח שוק: מעט יותר תחרות ושחקן אחד בולט - אלטשולר שחם שמהווה כ-50% מהשוק:

בשוק הגמל ישנם 10 שחקנים בולטים: אלטשולר שחם שמהווה כ-50% מהשוק ו-9 שחקנים נוספים שמהווים 50% נוספים. במקום השני בנתח השוק, מתבססת חברת הגמל של מור עם נתח שוק של 9.7%. מור שבשליטת משפחת לוי ובניהולם של אורי קיסוס ואורי קרן, ממשיכה בתנופת הגיוסים המרשימה על רקע תשואות יוצאות דופן בשנתיים הראשונות בהיותה קופה קטנה וממשיכה להגדיל בעקביות את נתח השוק שלה. מור שהחלו את פעילות הגמל בתחילת שנת 2019, יציגו החל מחודש ינואר 2022 תשואות ל-3 שנים - נתון שיזניק את החברה היישר למקום הראשון בתשואות ולכן תנופת הגיוסים של מור צפויה להימשך.

במקום השלישי בנתח השוק, הפניקס עם נתח שוק של כ-8.5% והיא חברת הביטוח היחידה מבין 5 החברות הגדולות בתחום, כאשר במקומות הרביעי והחמישי במונחי נתח שוק ניצבים בתי ההשקעות מיטב דש (6.4%) וילין לפידות (5.3%). מנגד, נתח השוק הנמוך ביותר, שייך דווקא לחברות הביטוח הגדולות: מגדל (1.6%) ומנורה (4.1%). נתון מעניין שמצביע על ריכוזיות בענף הוא העובדה שכ-75% מהיקף הנכסים, מנוהלים ב-10 קופות בלבד מתוך 109 קופות גמל, כאשר 5 הקופות הגדולות שייכות לבתי ההשקעות המובילים: אלטשולר שחם ומור גמל.

*10 קופות גמל להשקעה הגדולות, שמהוות 75% מהתעשייה כולה

התבוננות במסלולי ההשקעה של 10 הקופות הגדולות, חושפת למעשה את התפלגות הנכסים בין המסלולים השונים, כאשר 6 קופות הן במסלול כללי, 3 קופות במסלול מניות ורק קופה אחת במסלול אג"חי.

2. מסלולי השקעה: כ-85% מהיקף הנכסים במסלול הכללי ומסלול המניות
באופן לא מפתיע, מרבית הכספים (כ-54%) בגמל להשקעה, מנוהלים במסלולים הכלליים. מסלולים אלו, מוגדרים ברמת סיכון בינונית ועם היקף חשיפה ממוצע של 45% במניות. המסלולים הכללים, הם "חלון הראווה" של בתי ההשקעות וחברות הביטוח ועיקר המיקוד של הגופים הוא במסלולים אלו.

עם זאת, בשל העבודה שמדובר במוצר "צעיר" עם ותק של 5 שנים בלבד, המסלולים הכלליים בגמל להשקעה שונים מהרכב הנכסים בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל. כך למשל, אחוז הנכסים הבלתי סחירים מסתכם באחוזים בודדים בלבד, בהשוואה לשיעורי חשיפה של 15%-25% במסלולים הכללים במוצרי הגמל וההשתלמות הוותיקים.  

המסלול השני, שזוכה לפופולריות רבה, הינו מסלול המניות שמהווה כמעט כשליש (31%) מהיקף הנכסים. מדובר במסלולי מניות מנוהלים (ניהול אקטיבי), שבהם מדיניות ההשקעה היא החזקה של לפחות 75% במניות והיא מפוזרת בין שוקי המניות העולמיים ובראשן השוק האמריקאי.

למרות הפופולריות הרבה של מסלולי המניות, רק כ-0.3% מהיקף הנכסים בתעשיית הגמל להשקעה, מושקע במדד 500 S&P (ניהול פאסיבי) - מדד שתפס תאוצה והפך לפופולרי בעיקר בקרב צעירים בשנות ה-20-30 במוצרי החיסכון ארוך טווח ובראשן קרנות הפנסיה. מסתבר, כי בהשקעה של כספים נזילים מעדיפים המשקיעים ברכישה ישירה של קרנות סל שהן זולות יותר.

מנגד, המסלולים הסולידיים, שמורכבים בעיקר מאגרות חוב ומסלולים משולבים של עד 25% במניות, תופסים נתח שוק של 10% בלבד מהיקף הנכסים. זאת, על רקע הפוטנציאל הנמוך לתשואה באגרות החוב והעליות החדות בשוקי המניות שעוררו את תיאבון המשקיעים.

3. תשואות: המסלול הכללי עם תשואה ממוצעת שנתית של כ-8%!
כשמסתכלים על התשואות בשנה האחרונה חשוב להבין, שהשנה הזו היא לא הגיונית. ושנה כזו, מתבטאת היטב בממוצעים השנתיים של כל המסלולים הכלליים ומסלולי המניות שלא מייצגים את הממוצעים הרב שנתיים.

עיקר הכסף של הציבור מושקע כאמור במסלול הכללי, שכולל חשיפה למניות בשיעור ממוצע של 45% מניות וכן אגרות חוב ונכסים בלתי סחירים. המסלול הכללי, הניב לחוסכים כ-8% בממוצע לשנה ב-5 שנים האחרונות ותשואה מצטברת של כ-40% מאז הושק גמל להשקעה בדצמבר 2016. המסלול המנייתי, שמושקע כולו במניות ומתאים לחוסכים לטווח ארוך מציג ממוצע של כ-12% לשנה ב-5 שנים האחרונות ותשואה מצטברת של כ-60%!

מנגד, חוסכים לטווח קצר, שבחרו ברמת סיכון נמוכה במסלולי אג"ח ללא מניות, הסתפקו בתשואה ממוצעת של 3.8% בלבד ב-5 שנים האחרונות ובמצטבר 19% בחמש שנים. במבט קדימה, המסלול הסולידי ללא המניות, יתקשה להציג תשואות דומות בשנים הקרובות על רקע התשואות האפסיות של אגרות החוב. הדבר נכון גם לגבי המסלולים הכלליים ומסלולי המניות, שנהנו בחמש שנים האחרונות משנתיים יוצאות דופן (2019 ו-2021) של עליות חריגות ויצרו עיוות של ממוצע התשואות השנתי.

4. הלוואות ומינוף
באוקטובר 2020 נפתחה האפשרות לניוד קופות הגמל להשקעה והובילה לפתיחת התחרות והמעבר בין הקופות. בתגובה וכחלק מאקט של שימור לחברות, החלו בתי ההשקעות וחברות הביטוח להציע הלוואות לחוסכים בתנאים אטרקטיביים וזהים לקרנות ההשתלמות הנזילות.

המציאות היא כיום, שכמעט כל השחקנים בתעשייה, מעניקים הלוואות, למעט אלטשולר שחם השחקן הגדול כיום בשוק. באלטשולר, לא מאפשרים לקיחת הלוואה כנגד כספי החיסכון בגמל להשקעה כחלק מהאסטרטגיה של בית ההשקעות נגד מינוף. השחקן השני בגודלו בענף - מור גמל, החל בתחילת השנה לתת להלוואות בריביות אטרקטיבית והצטרף למיטב דש ולחברות הביטוח כלל והפניקס שמובילות במתן ההלוואות.

*תנאי הלוואות מקופות גמל להשקעה לפי ב-8 החברות המובילות:

במסגרת ההלוואות בגמל להשקעה, מאפשרים גופי ההשקעות עד 80% מימון מצבירת כספי החיסכון בקופה, לפריסה של עד 7 שנים, בריבית שנעה בטווח של פריים מינוס חצי לפריים פלוס חצי. ריבית הפריים, עומדת כיום על 1.6%, כך שהריבית האפקטיבית להלוואה נעה בין 1.1% ל-2.1%.

שיעור המימון המקסימלי הינו כאמור 80% מצבירת החיסכון והוא ניתן מכל המסלולים, למעט מסלול מניות שבו שיעור המימון נע סביב 40%-50%. עיקר השונות בין הגופים הינה בגובה ההלוואה המינימאלית (10-50 אלף שקל) וכן במשך פריסת ההלוואה והריבית.

5. דמי ניהול
דמי הניהול המקסימליים בגמל להשקעה הם זהים לקופות הגמל המסורתיות ועומדים על 1.05% מהצבירה ו-4% מההפקדה. בפועל, התחרות בענף סימנה דמי הניהול מקסימליים של 0.8% מהצבירה וללא דמי ניהול מהפקדה, כאשר דמי הניהול הממוצעים הם סביב 0.7%. כמחצית מהנכסים בגמל להשקעה, מנוהלים באלטשולר שחם בדמי ניהול של 0.8%. גם השחקן השני בגודלו - מור גמל, גובה דמי ניהול זהים של 0.8% בגין הפקדה לגמל להשקעה. מנגד, דמי ניהול נמוכים יותר של 0.6% ניתן לקבל במסלולי השקעה פאסייביים עוקבי מדדים.

במבט לעתיד:  פוטנציאל הצמיחה הוא אדיר!
לסיכום, היקף הצמיחה בשוק הגמל להשקעה היא תופעה שלא ניתן להתעלם ממנה. המוצר שהוגבל ל-70 אלף שקל לשנה ואינו זוכה לתמיכה של הבנקים שאינם מתוגמלים על המוצר, נמצא בפריחה. עיקר החשיפה למוצר היא באמצעות אנשי מקצוע פיננסים ופנסיונים וכן באופן ישיר דרך חשיפה של הציבור באמצעות הרשתות החברתיות וקבוצות פייסבוק בנושאי פיננסים שמרכזות שיח ער על המוצר.

בסיכום 5 שנים לגמל להשקעה, היקף הצמיחה הוא מרשים וניתן רק לדמיין מה יהיה שיעור הצמיחה העתידי אם תקרת ההפקדה תגדל מ-70 אלף שקל ל־250 מיליון שקל בשנה. תקרה שאם תגדל, תהפוך את המוצר למתחרה "ראש בראש" עם פוליסות החיסכון וניהול התיקים ולנגוס בנתח השוק של המוצרים הוותיקים שמרכזים מאות מיליארדי שקלים. 
 

מעבר למגבלת התקרה השנתית, יש פוטנציאל צמיחה אדיר לגמל להשקעה על רקע יתרות העו"ש של הציבור, שנאמדות במאות מיליארדי שקלים ויחד עם הפיקדונות, שזוכים לשמות של פירות, מגיעים למספר דמיוני של 1.5 טריליון שקל שמניבים תשואה אפסית.

האנומליה הזו, בין כמות הכסף ש"מושקע" בפיקדונות בריבית עלובה לבין שוקי מניות בתשואות שיא, צפויה להזרים כספים חזרה לשוק ההון - מהלך שצפוי לתדלק עוד יותר את הצמיחה של גמל להשקעה, שהפך לאלטרנטיבה זולה באופן יחסי לכספים הפנויים של הציבור.


הכותב הוא מתכנן פיננסי, בעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני ומומחה לפתרונות פיננסים באמצעות מוצרי ביטוח וחיסכון ב"אסף פתרונות פיננסים"

המידע בטור זה, אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה לפעולה כלשהי במוצר פנסיוני, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני, בידי בעל רישיון, המתחשב בנתונים ובצרכים הפרטניים של כל אדם.

תגובות לכתבה(14):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    איך 8% בשנה הופך ל 40% בחמש שנים?
    שלומי 14/12/2021 23:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא הבנתי איך תשואה ממוצעת שנתית של 8% הופכת ל 40% כעבור חמש שנים. ואם התשואה כעבור חמש שנים היא 40%, ברור שאחרי השנה הראשונה התשואה (בממוצע) היתה נמוכה מ 8%. ליתר דיוק היא נמוכה מ 7%. ריבית דריבית...
    סגור
  • 5.
    מתי הממשלה תגדיל את התקרה? מישהו מקדם את זה? (ל"ת)
    כככ 13/12/2021 20:04
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    זהירות
    עמי 13/12/2021 13:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הסכום הענק של החוסכים יפתה את הממשלה לגלח להם את התמורה כאשר היא תראה שהסכום הזה מאיים עליה כפי שעשו לנו בזמנו במפולת הבנקים בשנת 1982 שהתברר אחר כך שהממשלה עשתה לחוסכים את התרגיל הניבזה הזה
    סגור
  • 3.
    אלטשולר מקום ראשון בגיוסים ומקום אחרון בתשואות
    משקיע 13/12/2021 09:39
    הגב לתגובה זו
    3 1
    פריירים תמיד מתחלפים
    סגור
  • אלטשולר אחרון בתשואות וראשון בגיוסים
    דרור בן בסת 19/12/2021 12:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יתכן כי ההשקעה לתווך ארוך תשתלם הרי לא כולם אנלפאבתים ולא מחוברים
    סגור
  • טען עוד
  • לברוח
    בן 13/12/2021 20:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    וגם לא מוכנה לתת הלוואה כנגד הפיקדון. חוצפה ממדרגה ראשונה. אני עזבתי אותם מזמן. מזל.
    סגור
  • תתרחקו מאלטשולר. שרות פח,תשואות פח, ניהול יקר (ל"ת)
    אלטשולר גרועים מהוט 13/12/2021 17:20
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • שטות שאין לה ולו טיפת אחיזה.
    רז 13/12/2021 12:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תסתכל בטווח של כמה שנים. לא מעכשיו לעכשיו.
    סגור
  • אלאשולר
    רגואן משה 13/12/2021 11:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שנה הבאה תהייה אלטשולר ראשונה השוק הסני כובש
    סגור
  • 2.
    המוצרים הפאסיביים בישראל יקרים מאוד (ל"ת)
    א 13/12/2021 08:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • לא כותב מטעם או משהו, אבל לקסם יש קרנות סל עם בין 0
    רז 13/12/2021 12:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לרבע אחוז דמי ניהול. רק צריך לחפש קצת ולמצוא.
    סגור
  • 1.
    0.6% דמי ניהול על ניהול פאסיבית = לא לעשות כלום
    מבין2 13/12/2021 08:16
    הגב לתגובה זו
    6 2
    למה לא עושים כמו בפנסיה, קרנות ברירת מחדל עם 0.25% דמי ניהול?
    סגור
  • אבל...
    ירון 13/12/2021 10:01
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אתה יכול לקבל את זה כקיצבה בגיל 60 ללא מס רווח הון. אם סתם אתה קונה תעודת סל, דמי ניהול כמעט 0 אבל תשלם 25% מס על הרווח.
    סגור
  • אבל....
    רונן 13/12/2021 12:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתה יכול לקנות לבד מדדים, לדוגמה את הסנופי האירית בשקלים בדמי ניהול של 0.07% בלבד וההבדל הזה בדמי ניהול יתן לך יותר רווח לתקופה כה ארוכה מההטבה במס שתקבל בגיל 60.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות