כסף
צילום: Josh Appel on Unsplash
קרנות השתלמות

המסלול המנייתי בקרנות ההשתלמות: מי הפסידה הכי פחות (הפניקס) ומי הכי הרבה (אלטשולר)

כצפוי, התשואה בחודש ינואר שלילית ועומדת על מינוס 3.1%, אבל המסלול המנייתי ממשיך לפצות את החוסכים בטווח הבינוני: תשואה של 70% בממוצע ב-5 שנים. מי מצליחים יותר בטווח הבינוני-ארוך?
נתנאל אריאל | (7)

ינואר היה חודש קשה בשווקים וגם קרנות ההשתלמות סבלו מכך - המסלול המנייתי מטבעו מסוכן יותר כך שהוא עולה יותר כשהשווקים עולים ומנגד יורד יותר כשהשווקים יורדים.

אבל צריך לשים הדברים בהקשר והפרופורציות הנכונים: בטווח הבינוני-ארוך המסלול המנייתי מספק תשואה טובה לאורך זמן, והתוצאות האלה עקביות לאורך שנים - תראו את הביצועים הארוכים, למרות הירידות בדרך (כמו למשל הנפילות בקורונה). אז בשנה שעברה הקרנות במסלול המנייתי השיגו תשואה גבוהה של 24% (לא להתרגל, זה חריג לטובה, כדאי לצפות לבערך חצי בשנה רגילה), אבל בינואר 2022 השווקים ירדו והתוצאה היא ירידה של 3.1% בממוצע במסלול המנייתי. התשואה הממוצעת ב-12 החודשים האחרונים היא 18%, ב-3 שנים היא 50% וב-5 שנים היא כ-73%.

הנה התשואות של חודש ינואר, ושל השנים האחרונות: בחודש ינואר מי שהפסידה הכי פחות היא הפניקס עם תשואה שלילית של 2.4%, אחריה מור עם ירידה של 2.44% והשלישית היא מנורה עם מינוס 2.66%. בתחתית הטבלה, ממשיכה את המגמה של שנה שעברה - אלטשולר עם הפספוס בסין שחם עם מינוס 3.9% ומעליה מיטב דש ואנליסט.

לקריאה נוספת: >>> לתשואת קרנות ההשתלמות במסלול הכללי - לחצו כאן >>> קופות הגמל להשקעה בינואר 2022: הראל הפסידה הכי פחות, אלטשולר בתחתית; בטווח הבינוני: אנליסט וילין לפידות ראשונות

ב-12 החודשים האחרונים ילין לפידות ראשונה עם תשואה חיובית של 21.5%, מור שנייה עם 20.72%, ואחריה אנליסט עם 20.58%. אלטשולר כאמור אחרונה, עם פער גדול של 10% מהממוצע - היא השיגה רק 9% בשנה כולה, פחות מהתשואות במסלול הכללי (כלומר פחות סיכון), אבל זה כמובן יכול להתהפך אם וכאשר ההחלטה של אלטשולר ללכת על סין תוכיח את עצמה בעתיד. בכל מקרה, נכון לעכשיו היקף הנכסים של אלטשולר קטן החודש ב-400 מיליון שקל.

בטווח ל-3 שנים אנליסט ממשיכה להיות ראשונה עם 72%, אחרי בפער גדול ילין לפידות עם 55.5%, והשלישית היא הפניקס עם 51.6%. בתחתית - אלטשולר שחם עם 38%.

בטווח של 5 שנים אנליסט ממשיכה להוביל ללא עוררין עם 94%, אחריה הפניקס עם 74% והשלישית היא כלל עם 70%. חולקות את המקום האחרון שלוש: הראל עם 66.66%, מגדל עם 66.69% ומיטב דש עם 66.92%, פערים אפסיים בטווח כזה.

קיראו עוד ב"חיסכון ארוך טווח"

התשואות הטובות הן מגמה ארוכת טווח. שוקי המניות בעולם בוערים בשנים האחרונות. הריבית האפסית וחוסר אלטרנטיבות ההשקעה מזרימים כספים לשוקי המניות והמגמה הזו רק הולכת וגדלה. מצד אחד, זה מפחיד, זו תחושה של בועה ויש בהחלט מקומות (לא מעטים) בועתיים בשוק, מצד שני - אם אתם לא שם "אכלתם אותה". אז מה לעשות? הכלל הפשוט ביותר עדיין תופס - אם אתם במשחק לטווח בינוני-ארוך, שוק המניות הוא בשבילכם (כחלק מהתיק ועם פיזור מתאים). אם אתם משקיעים לטווח קצר, אתם לא צריכים להיות בשוק, אלא אם אתם יכולים לסבול הפסד. בכל מקרה, בשבילכם, זה יכול להיות "משחק רווחי", אבל זה קרוב יותר להימורים.

חוכמה בדיעבד? לא בטוח מבט על תשואות בשוק המניות בשנים האחרונות אפשר לקבל דרך קרנות ההשתלמות המנייתיות. קרנות השתלמות הן אפיק חיסכון לטווח בינוני ובמקרים לא מעטים גם לזמן ארוך. החוסכים מחויבים לחסוך למשך 6 שנים, אבל רבים מעדיפים להמשיך ולחסוך בקרן ההשתלמות מכיוון שהיא מאפשרת חיסכון גדול במסים (לצד הטבת המס בהפקדות, אין מסים בפירעון).

המכשיר הפופולארי הזה מאפשר השקעה במסלולים שונים - מסלול כללי שבו יש מרכיב מנייתי, אבל מרכיב אג"חי גדול משמעותית ומסלול מנייתי שבו המניות הן המרכיב המשמעותי. לאורך זמן המניות מספקות תשואה גבוהה ממכשירים סולידיים, כאשר הנחת הבסיס שגם אם תהיה ירידה ואפילו מפולת בשוק, על פני זמן, המניות מתקנות. היסטורית זה נכון. תיאורטית זה מתבקש שכן סיכון הולך יחד עם סיכוי. שוק המניות מסוכן יותר ולכן המשקיעים מקבלים פיצוי - תשואה. 

התשואות האלו טובות בהרבה מהמסלול הכללי (לדירוג קרנות השתלמות במסלול כללי). אז נכון שרובכם מעדיפים אותו, אבל להשקעות לטווח ארוך, לא בטוח שאתם צודקים. נכון - אין נביאים, אבל יש את ההיסטוריה שתומכת במניות. זו לא חוכמה בדיעבד, זה הרציונל הנכון להשקעות מסוג כזה.

שוק קרנות ההשתלמות מנהל כ-320 מיליארד שקל, מהווה יותר ממחצית משוק הגמל כולו והוא הקטגוריה הצומחת ביותר בקופות הגמל (ובכלל בתעשיית החיסכון-השקעות). הצמיחה בשוק נובעת בעיקר מהיתרונות הגלומים בקרנות השתלמות. קטגוריית ההשקעה המובילה בקרנות השתלמות היא קרנות כלליות (כ-75% מההיקף הכספי). הקרנות המנייתיות מהוות כ-12-15% מהשוק בלבד.

לקריאה נוספת: >>> שוק המניות יקר? אחוז המניות בקרנות ההשתלמות מזנק ל-45% בממוצע במסלול הכללי >>> זינוק בנתח של הנכסים הלא סחירים: הממוצע בקרנות ההשתלמות הכלליות - 17%!

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    איתי 18/02/2022 00:09
    הגב לתגובה זו
    נשברתי, עובר בתחילת שבוע הבא.
  • 2.
    פריירים מתחלפים 16/02/2022 14:46
    הגב לתגובה זו
    אלטשולר מוכיח שפריירים תמיד מתחלפים. הקרן הגרועה ביותר עם הכי הרבה נכסים
  • 1.
    יש עוד מישהו שלא עזב את אלטשולר ? על הפנים..חחח (ל"ת)
    סימה 16/02/2022 12:08
    הגב לתגובה זו
  • גם עזב (ל"ת)
    גלעד 16/02/2022 14:47
    הגב לתגובה זו
  • משתתף 16/02/2022 12:27
    הגב לתגובה זו
    בכל קרן - יש כיוון שמהמרים עליו. קרן שמסתכנת יותר תיתן בימים טובים יותר ובימים פחות טובים פחות. אלטשולר הלך על המניות הסיניות שלמעשה הורידו את התשואה. אם וכאשר השוק הסיני יתאושש או אז יאמרו כל הכבוד לאלטשולר.
  • נדב 16/02/2022 15:11
    ואלטשולר ימשיך לדשדש בתחתית
  • יש בעיה עם הסיניות 16/02/2022 14:54
    הן תלויות בגחמות של הממשלה הסינית הדיקטטורית. הם הורידו את הראש באיבחה אחת למייסד עליבבא , ג'ק מא, ועלולים לעשות זאת לכל חברה אחרת, בגלל אידיאלוגיה. הם פשוט פוחדים שתיווצר שכבה של עשירים, שרבים ירצו לחקות אותה. הם לא רוצים עשירים מדי.