הפנסיה של מנורה צומחת למרות תוצאות מאכזבות האם זה ימשך?
חברת מנורה מבטחים פירסמה היום את דוחותיה הכספיים, ובהם גם נתוני חברת הפנסיה הגדולה בישראל - מנורה מבטחים פנסיה וגמל. 31% מכספי החוסכים בקרנות הפנסיה המקיפות בישראל מנוהלים באמצעות שירותי החברה.
בפברואר השנה נכנסה קבוצת אלייד בראשות יצחק סוארי להשקעה של 4.9% בחברת הפנסיה והגמל של חברת מנורה לפי שווי 2.5 מיליארד שקל, עם אופציה לרכישת 4.9% נוספים לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל תוך שנתיים. עם פרסום הדוחות נראה שההשקעה בהחלט משתלמת עם צמיחה בנכסים המנוהלים ובהכנסות ואף דיבידנד נדיב. בשנה האחרונה הנפיקה מור גמל את חברת הגמל והפנסיה שלה והצטרפה לאלטושלר שחם שכבר עשתה זאת עוד לפני כן, כשנראה שהגופים השולטים בתחום הצומח והרווחי מציפים ערך לעצמם ולמשקיעים.
כמה צומח? לפי דוחות מנורה סקטור ביטוח החיים פנסיה וחסכון ארוך טווח בישראל מנהל 1,746 מיליארד שקל, 295 מיליארד יותר מאשר שנה קודם לכן, צמיחה של 20.3%. מתוך זה 14.7% מנוהל על ידי מנורה מבטחים. בהתמקדות בסגמנטים בתוך התחום הזה, ניתן לראות שבענף הפנסיה שולטת מנורה עם 31.4% מכלל הנכסים המנוהלים - הרבה יותר מהמתחרות. הפרמיות שהתקבלו אצל החברה היוו 14.1% מכלל הפרמיות ובתחום הפנסיה היוו הפרמיות שהגיעו לחברה 26.6%. כלומר החברה גובה סכומים נמוכים יחסית להיקף הנכסים שהיא מנהלת.
המספרים האלו משקפים ירידה מהשנה הקודמת, אז עמד נתח השוק של החברה על 15.1% מכלל הנכסים. בתחום הפנסיה שלטה מנורה ב-32.6% והפרמיות אותם גבתה הגיעו ל-28.8% מכלל הפרמיות. למרות הירידה בנתח, המספרים המוחלטים מספרים על עליה בהיקף הנכסים המנוהלים ובהיקף ההכנסות המגיעות מהם.
בשורה התחתונה החברה ייצרה בשנת 2021 רווח נקי שהסתכם ב-141.6 מיליון שקל. החברה אף חילקה דיבידנד של 161.7 מיליון שקל לבעלי המניות (כך שסוארי כבר התחיל להחזיר את ההשקעה).
הנתונים הפיננסים של החברה נראים טוב אם כן, אך בכל הקשור לתועלת שמפיקים החוסכים מביצועי החברה, שם המספרים כבר נראים בינוניים יותר, כשהחברה נעה סביב הממוצע או מתחתיו.
בתחום קרנות הפנסיה מנורה נמצאת במקום החמישי בקרנות לבני 50 ומטה במסלול הכללי בתשואות לחמש שנים, כשרק הראל ומגדל מציגים תשואות נמוכות יותר. התשואה שהושגה היא 53.38%, לעומת ממוצע של 53.36%. במסלול לגילאי 50-60 מנורה נמצאת במקום החמישי בתשואות לחמש שנים עם 45.46% לעומת ממוצע של 45.88%, כששוב רק הראל ומגדל נמצאות מתחתיה. בגילאי שישים ומעלה מנורה מפתיעה ומזנקת למקום הראשון עם תשואות של 40.05% לעומת ממוצע של 36.11% - הסגמנט היחידי בו מציגה החברה ביצועים טובים.
בתחום קופות הגמל להשקעה במסלול הכללי מתייצבת מנורה בתחתית הרשימה בתשואה לחמש שנים מבין הגופים שהיו פעילים בחמש שנים האחרונות. גם בתחום קרנות ההשתלמות במסלול הכללי החברה משתרכת בתחתית הרשימה במקום האחרון בתשואות לחמש שנים, בדיוק אותו מקום בו היא נמצאת גם במסלול המנייתי.
אז למה חברה שמציגה ביצועים ממוצעים לאורך זמן מנהלת יותר כסף מכל שאר הגופים? ראשית יש לציין שבתחומים דינמיים יותר עם מעברים תכופים יותר של המשקיעים כמו קרנות השתלמות וקופות גמל החברה אכן מנהלת אחוזים נמוכים בהרבה מאשר בקרנות הפנסיה. בקרנות ההשתלמות היא בין שלושת הגופים הקטנים ביותר, ובקופות גמל להשקעה היא גם לא בולטת בהיקף הכספים, כשמספר רב של חברות מסתובב סביב נכסים בהיקף מיליארד שקל.
אבל בתחום הפנסיה, כאמור, החברה שולטת על מעל 30% מהשוק. הסיבה לכך, ככל הנראה, היא הניידות הפחותה בתחום והעובדה שזהו גוף ותיק ומקושר כשהרבה מהמעסיקים הגדולים במשק היו שולחים את כספי העובדים כמעט באופן אוטומטי למנורה ומאז החוסכים לא טרחו לשנות, בעיקר בגלל חוסר מודעות וידע. נציין גם שלאחר היציאה לפנסיה לא ניתן לעבור לקופה אחרת, כך שהנתונים ההיסטוריים של החוסכים משפיעים עוד שנים רבות קדימה.
אולם נראה שבטווח הקצת יותר ארוך, השינוי אכן מתפתח. בקרנות הפנסיה לבני 50 ומטה המתחרים כבר יותר משמעותיים כשאולטשולר שחם מנהלת כבר כ-20 מיליארד שקל, חבר הפניקס 30.4 מיליארד בחברת הפניקס, 22.8 מיליארד מנוהלים בהראל וגם איילון, כלל ומגדל מנהלים מעל 10 מיליארד שקל. בתחום הגילאים של מתחת גיל 50 מנהלת מנורה מבטחים מספר מסלולים, כשהסכום הכולל המנוהל בהם מגיע אמנם ל-35 מילארד שקל, עדיין הסכום הגבוה בתעשייה, אך הרבה מתחת לנתח שוק של מעל 30% ממנו היא נהנית כיום.
שכבת הגיל של בני ה-50 ומטה היא העתיד של הענף כמובן, ושם מנורה מפגינה את החולשה הגדולה ביותר. נראה שהמגמה שהחלה להשתקף בדוחות דוחות של קיטון בנתח השוק של מנורה תלך ותגבר בשנים הבאות אלא אם כן יחול שינוי מהותי בביצועי החברה. נזכיר שביצועים של קרנות פנסיה נמדדים בטווח הארוך דווקא ולא בקצר, ולכן אין לקפוץ ולמהר להעביר את הכספים על סמך ביצועים של רבעון או שנה או אפילו שנתיים, אך כשמסתמנת מגמה ארוכת טווח של חוסר הצלחה, יש מקום בהחלט לבדוק היכן נקבל תשואה טובה יותר על הכסף שאנו חוסכים בעמל כה רב.
יחד עם זאת יש לציין שני גורמים נוספים המשפיעים על נתח השוק של מנורה. ראשית, עם כניסת מסלולי ברירת המחדל חלק גדול מהחוסכים החדשים שקודם לכן פנו באחוזים גדולים יותר למנורה, כעת מופנים באופן אוטמטי למסלולים אחרים.
גורם מקרו נוסף בשוק הפנסיה הוא ביטול כמעט מוחלט של ביטוח המנהלים, שהיה מוצר תחליפי, וכיום כמעט לא קיים. הכספים שבעבר הופנו למוצר התחליפי (בו מנורה לא הייתה פעילה כל כך) פונים כיום לשוק הפנסיה כמעט באופן בלעדי, והמשאבים שהושקעו בחברות אחרות כגון מגדל לטובת ביטוח המנהלים מופנים כיום כולם לתחום הפנסיה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.לקוח של מנורה בתחום הפנסיה + השתלמות.זיו 31/03/2022 08:37הגב לתגובה זו5 0באמת שוקל לעזוב אותם. בכל טבלה של השוואת תשואות אפשרית הם במקום נמוך מאוד...סגור
-
6.תשואותסקרן 29/03/2022 20:07הגב לתגובה זו1 1אחת הבעיות אם כל ההשוואות האלו היא שהם לא רלוונטיות לפנסיה, תתחילו להראות תשואות של 10, 15, 20 שנה ואף יותר, אז אפשר יהיה להשוות, בגדול אף אחד לא ינצח את השוק. מאתגר אתכם עם עבודה עיתונאית רצינית, לנסות לדלות ולהשוות נתונים לטווחים הארוכים ביותר. מחכה.סגור
-
5.כתבה מזעזעת ושגויהרפי.ע 29/03/2022 08:54הגב לתגובה זו4 1התשואות של מנורה טובות יחסית בהשוואה לחשיפה המנייתית , אני זוכר איך כולנו העבנו את הכספים לאלטשולר כמו עיוורים בגלל כתבות כאלה לפני כמה שנים ואכלנו אותה. מבטחים שילמה לבת שלי אובדן כושר עבודה בקלות בפנסיהסגור
-
4.מי זה מנהל ההשקעות הכושל הזה?אנונימי 29/03/2022 07:46הגב לתגובה זו2 0ולמה הוא לא הולך הביתה?סגור
-
3.חברה ענתיקהביז'ון 29/03/2022 06:24הגב לתגובה זו3 0תרתי משמעסגור
- טען עוד
-
2.אין אמוןMajid Ali 29/03/2022 02:24הגב לתגובה זו1 0אין לי אמון בכל קופות הגמל. מעדיף להשקיע בזהב אבל המדינה חונקת אותנוסגור
-
1.ושום מילה על מנהל ההשקעות הראשי?ראשים היו צריכים לעוף מזמן שם 28/03/2022 22:41הגב לתגובה זו3 0ראשים היו צריכים לעוף מזמן שםסגור