הבורסה בישראל היא הטובה בעולם ב-2022: איך זה משפיע על קרן ההשתלמות שלכם?

מדדי תל אביב הם היחידים בעולם עם תשואה חיובית מתחילת השנה. כיצד חשופות קרנות ההשתלמות הכלליות לשוק המניות הישראלי?
 | 
telegram
(7)

"תשואות העבר אינן מרמזות על העתיד" - את המשפט הזה מכיר כל משקיע בתחילת דרכו בעולם ההשקעות. במקרה של הבורסה בישראל המשפט הזה, נכון מתמיד.

אחרי 5 שנות שפל ופיגור מתמיד אחרי הבורסות בחו"ל בשנים 2016-2020, ושנת התאוששות ב-2021 - הבורסה הישראלית, כך מסתמן צפויה להפוך לבורסה המובילה בעולם בשנת 2022.

המגמה הזו של עליונות הבורסה בת"א על פני הבורסות בעולם היא היפוך מגמה, בהשוואה לשנות השפל (2016-2020) של הבורסה בישראל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בשנים 2016-2020, הניבו מדדי ת"א (ת"א 35 ות"א 125) תשואות חסר משמעותיות, בהשוואה למדדי המניות המובילים בארה"ב (נאסד"ק 100 ו-500 P&S), כאשר התשואה המצטברת במדד ת"א 35 ות"א 125 הסתכמה בכ-0.1%- ו-20% בהתאמה, אל מול תשואות מרשימות של מדד הנאסד"ק ו-500P&S, שהניבו 111% וכ-68% בהתאמה.

אחרי 5 שנות שפל כאמור, התהפכה המגמה ב2021 עם תשואות שיא של למעלה מ30% במדדים המובילים בת"א - מגמה שנמשכת לתוך שנת 2022, שהחלה בירידות דו ספרתיות בכל הבורסות בעולם, כאשר מנגד, הבורסה המקומית שלנו מציגה עוצמה והיא הבורסה היחידה בעולם, שמציגה תשואות חיוביות בסיכום הרבעון הראשון של 2022.

מה הסיבה לעליונות הבורסה בישראל על פני הבורסות בחו"ל?
אחרי שנת שיא ב-2021, מתחילת 2022 רוב שוקי המניות בשווקים המפותחים ובראשן ארה"ב ואירופה, נכנסו לטריטוריה שלילית, כתוצאה משילוב של גורמי מאקרו כמו עליית אינפלציה, צפי להעלאות ריבות ועוד - כל אלו נתנו את אותותיהם על שוקי המניות בכל העולם.

הגורמים הללו, השפיעו בעוצמה רבה יותר על שוקי המניות באירופה וארה"ב, כאשר מנגד הנתונים הכלכליים של ישראל חזקים יותר. גם ה"ברבור השחור" של 2022 - המלחמה באוקראינה, האיץ את הפגיעה בשוקי המניות העולמיים, אך ככל שהכלכלה חזקה יותר היא נפגעת פחות - ובישראל הכלכלה מציגה עוצמה עם נתונים מצוינים.  

בישראל כאמור, הריבית עדיין נמוכה, והצפי לעליות ריבית נמוך משמעותית מאירופה וארה"ב. גם האינפלציה עולה בישראל, אך היא עדיין נמוכה, בהשוואה לארה"ב ואירופה.

רוח גבית נוספת לשוק המניות בת"א הגיעה בחודשים האחרונים על רקע הציפייה לפיה ישראל תיכלל במדדי MCSI אירופה - מהלך שלא צלח לבסוף והיה צפוי להזרים מיליארדי שקלים לבורסה באחד העם.

בנוסף, כל האינדיקטורים הכלכליים, מצביעים על כך שהתמחור בישראל נמוך משמעותית בגלל שהמניות עלו פחות בשנים האחרונות וגם סטיות התקן נמוכות יותר.

לצד גורמי המאקרו, גם התופעה של מיעוט מניות טכנולוגיה בישראל בהשוואה לארה"ב - עובד כעת בכיוון ההפוך והופך מחיסרון בשנים הקודמות ליתרון בשנה הנוכחית. בישראל, יש הרבה יותר מניות ערך ממניות טכנולוגיה, כאשר בכל העולם על רקע הצפי לעליית הריבית, מניות הצמיחה והטכנולוגיה יורדות בחדות ומנגד מניות הערך, מציגות איתנות ועולות.

מדובר במניות ערך רווחיות, שמחלקות דיבידנד גבוה שיכולות להמשיך לצמוח גם בשוק תנודתי ובישראל יש משקל גדול למניות ערך על פני מניות טכנולוגיה.

השוק הקטן שעושה את ההבדל הגדול בתעשיית הגמל וההשתלמות
מסתבר, כי השוק הישראלי הקטן שמשקלו במדד הכלכלה העולמי הוא אפסי, מקבל משקל יתר דרמטי במוצרי החיסכון שלנו.

את החשיפה של בתי ההשקעות וחברות הביטוח, המנהלות את מוצרי החיסכון הפנסיוני, מייצגת היטב תעשיית קרנות ההשתלמות ומהווה אינדיקטור מצוין, לבחינת החשיפה של בתי ההשקעות וחברות הביטוח, שמנהלות את כספי הפנסיה שלנו לשוק המניות הישראלי.

בבחינת החשיפה של קרנות ההשתלמות הכלליות למניות בישראל, עולה תמונה לפיה החשיפה המנייתית של בתי ההשקעות וחברות הביטוח הינה כ-48%, כאשר בממוצע כשליש מרכיב המניות של הגופים המנהלים, מושקע בבורסה הישראלית - חשיפה דרמטית בהשוואה למשקלה של ישראל בשוק המניות העולמי שמהווה בקושי כ-0.5%.

בקרנות ההשתלמות הכלליות: אנליסט עם חשיפה יתר של 50%  ואלטשולר עם 16% בלבד
החשיפה הגבוהה ביותר לשוק המניות הישראלי במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות הינה של חברת אנליסט, שלמעלה מכ-50% מהרכיב המנייתי מושקע בבורסה המקומית. מנגד, החשיפה הנמוכה ביותר היא של אלטשולר שחם עם חשיפה של כ-16% בלבד לבורסה בישראל.


אנליסט ואלטשולר שחם הם אולי הדוגמא הטובה ביותר, להשפעה הניכרת של החשיפה לשוק הישראלי על דירוג קרנות ההשתלמות, כאשר אנליסט ניצבת בראש טבלת התשואות ב-12 החודשים האחרונים ואילו אלטשולר בניגוד לשנים הקודמות, בתחתית הטבלה.

המגמה הזו, של עוצמת הבורסה הישראלית, הפכה בשנים האחרונות ל"אקס פקטור" של דירוג קרנות ההשתלמות, כאשר עד שנת 2020, המגמה הייתה הפוכה, ואלטשולר שחם הוביל את טבלת התשואות על רקע חשיפת יתר לשוקי המניות העולם וגופים עם חשיפת יתר לשוק המניות המקומי,  הציגו ביצועים נחותים.

לצד אנליסט ואלטשולר שתפסו "פוזיציה" ברורה בחשיפה לשוק הישראלי, מרבית הגופים האחרים מציגים שונות נמוכה עם חשיפה שנעה סביב 28%-38%.

במקום השני בחשיפה לשוק המניות הישראלי, הרחק מאחור נמצאת קרן ההשתלמות של כלל עם חשיפה של כ-36% ואחריה מיטב דש ואקסלנס עם חשיפה דומה של 35%.

כלל, מיטב דש ואקסלנס, הציגו בשנה האחרונה תשואות עודפות, בין היתר כתוצאה מהחשיפה המוגברת לשוק המניות הישראלי, שהתבטאה היטב בתשואות וכן בגיוסים נאים, שבאו על חשבון אלטשולר שחם שמוביל את הפדיונות בשנה האחרונה.

בשורה התחתונה: לשמור על איזון בתיק ההשקעות
בשורה התחתונה, הבורסה בישראל צפויה להמשיך במומנטום החיובי על רקע נתוני המאקרו העדיפים בהשוואה לשוקי העולם ואפשר לומר כבר כעת, כי זו לא תהיה הפתעה גדולה, אם בסוף השנה היא תככב בראש מדדי התשואות בעולם.

המגמה הזו לטווח הקצר, יכולה לשמש את משקיעי הטווח הקצר, להשיג תשואה עודפת בתיק ההשקעות שלהם, אך יחד עם זאת, משקיע שמסתכל לטווח הארוך, צריך לקחת בחשבון ניהול סיכונים וחשיפה מאוזנת לכל שוקי המניות בעולם, כאשר המטרה היא להשיג את ממוצע התשואות העולמי.

לכן, כחלק מניהול סיכונים בתיק ההשקעות, מומלץ לשמור עם פיזור בין מכשירי החיסכון השונים (פנסיה, השתלמות, גמל וכו') וכן בין גופי ההשקעות השונים.

אחרי הכל, שוק ההון תמיד מלמד אותנו תמיד, שלא לעולם חוסן ושוק מניות טוב ככל שיהיה - לא יכול להציג ביצועים עודפים לאורך זמן וההיסטוריה תומכת בכך, כאשר מסתכלים על שוקי מניות כמו רוסיה או יפן, שכיכבו בעבר ודעכו לאחר מכן.


הכותב הוא מתכנן פיננסי, בעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני ומומחה לפתרונות פיננסים באמצעות מוצרי ביטוח וחיסכון ב"אסף פתרונות פיננסים"

המידע בטור זה, אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה לפעולה כלשהי במוצר פנסיוני, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני, בידי בעל רישיון, המתחשב בנתונים ובצרכים הפרטניים של כל אדם.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    חחח ....
    קובי 04/04/2022 12:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הבורסה הטובה בעולם לשחקנים הגדולים של אופציות המעוף.
    סגור
  • 5.
    זאת בדיוק הסיבה שאלטשולר שחם יחזרו להוביל
    אנונימי 04/04/2022 10:42
    הגב לתגובה זו
    1 3
    לא הגיוני ש50% מהתיק נמצא בבורסה של מדינה קטנה כמו המדינה שלנו בטח ובטח שהסיכונים הביטחוניים והכלכליים לא מגולמים עדיין במחירים פה
    סגור
  • 4.
    השקעה בישראל = טעות פרובינציאלית
    דודו 04/04/2022 09:00
    הגב לתגובה זו
    2 2
    יש רק בורסה אחת בעולם שאפשר לעשות ממנה כסף - הבורסה האמריקאית. כל השאר תחת מניפולציות של שחקנים מקומיים.
    סגור
  • 3.
    בועה ענקית
    האמיתי 04/04/2022 08:54
    הגב לתגובה זו
    4 3
    אינפלציה אמיתית של 16 אחוזים שהמדינה והלמס מתכחשים ובועה נוראה באמריקה
    סגור
  • 2.
    השאלה זה איך זה משפיע עליכם בעוד 3-5 שנים
    אנונימי 04/04/2022 08:29
    הגב לתגובה זו
    7 0
    תנו לי לתת לכם טיזר, הם לא יורידו את המס, בשונה ממדינות שונות שמעודדות השקעה 25 בזנט
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    בסדר
    חיים 04/04/2022 08:13
    הגב לתגובה זו
    5 3
    אל תיקחו את שלושת החודשים הראשונים של השנה ותגידו שהנה הבורסה בארץ היא הכי טובה. ב 3 שנים האחרונות השוק בחו"ל הכפיל את עצמו בזמן שבארץ השוק בקושי עלה 20 - 30 אחוז
    סגור
  • הוצאת לי את המילים מהפה
    בדיחי 04/04/2022 10:35
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אתה הבנת את זה מליחי ?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות