חיסכון פנסיוני פנסיה גמל
צילום: Istock
קופות גמל להשקעה

קופות הגמל להשקעה, מרץ 2022 - ילין ראשונה, אלטשולר מתחזקת; הראל שכחה לייצר תשואה

עם זאת, ב-12 החודשים האחרונים הראל עדיין ראשונה במסלול הכללי; התשואה הממוצעת במסלול הכללי בחודש מרץ עמדה על 0.54% ובמסלול המנייתי על 1.25%, ילין מובילה בשני המסלולים, אלטושלר שניה במסלול הכללי ואנליסט במנייתי; אנליסט הפניקס וילין מובילות בטווח הבינוני; מהי קופת גמל להשקעה ומדוע זו אפשרות נחמדה לחסכון לטווח ארוך מאוד

נתנאל אריאל | (3)

לפני 6 שנים הושקו קופות הגמל להשקעה, כאשר המטרה היא לגרום לציבור לחסוך כספים לטווח שעשוי להיות ארוך. נכון, אפשר למשוך את הכספים מוקדם יותר אבל מי שימתין לפנסיה יוכל ליהנות מהטבות מס (הרחבה - בהמשך הכתבה)

חיסכון לטווח ארוך מאפשר לכם להגדיל את כמות הכסף שיש לכם - ובצורה משמעותית. המסלול המנייתי בדרך כלל מייצר תשואה גבוהה משמעותית מאשר במסלול הכללי (כמובן, בירידות המנייתי יורד יותר, אבל לטווח הבינוני ארוך המסלול המנייתי היסטורית מספק תשואה גבוהה יותר - בהנחה שלא בורחים עם הכסף כשיש ירידות). התשואה הממוצעת בחודש מרץ במסלול הכללי עמדה על 0.54% ובמסלול המנייתי על 1.25%. 

אבל בעוד על התשואות אין לכם שליטה - על דמי הניהול יש לכם, ובתי ההשקעות יקחו לכם את דמי הניהול גם כאשר הם יפסידו כסף. זו לא המצאה שלנו, המשקיעים הגדולים בעולם אומרים את זה וממליצים מאוד לריב על דמי הניהול ולצמצם אותם ככל הניתן. לדברי אחד מהם, אבי שיטת ההשקעה הפאסיבית - ג'ון בוגל, דמי הניהול עשויים לכסח לכם עד 60% מהתשואה כולה! הנה 10 כללי ההשקעה שלו.

מעבר לכך מה שעשוי לפגוע בתשואה הוא הפחד שתופס את המשקיעים כשיש ירידות - המשקיעים מוציאים את הכסף ומפסידים את העליות. אף אחד לא יודע לתזמן את השוק (מי שאומר לכם שהוא יודע - טוב, כדאי שתתרחקו ממנו) ולכן כנראה כדאי לדבוק בתוכנית השקעה לטווח ארוך (כן, 20 שנה ויותר) ולדבוק בכך באש ובמים - אחרת תמיד תהיו בחוץ. תימנעו מהירידות אבל גם תפספסו כמובן את העליות.

ונעבור למספרים: התשואה מתחילת השנה עדיין שלילית ועומדת במסלול הכללי על 2.16%- ועל 3.12%- אבל בשביל הפרופורציות: כדאי לזכור שבשנה שעברה הקרנות השיגו 13% במסלול הכללי ו-23% במסלול המנייתי, כך שהתשואה היא בהחלט עדיין חיובית. בטווח של 5 שנים התשואה הממוצעת במסלול הכללי היא 36% ובמנייתי 67% - למרות הירידות של 2018 ולמרות הנפילה של הקורונה.

התשואה במסלול הכללי: ילין ואלטשולר ראשונות, הראל עם תשואה אפסית ילין לפידות היא הראשונה בחודש מרץ עם תשואה של 0.9%, השניה היא אלטושלר שמצליחה להתאושש החודש עם 0.88% והשאלה היא כמובן האם מדובר סוף סוף בשינוי מגמה אחרי השנה הקשה? השלישית היא מור עם 0.8%.  בתחתית הטבלה נמצאת הראל, בפער גדול, ואיך לומר - היא שכחה לייצר תשואה בחודש מרץ והשיגה רק 0.03%.

מתחילת השנה כלל מובילה עם התשואה השלילית הנמוכה ביותר 1.63%- אחריה נמצאת מנורה עם 1.75%- ואז הפניקס עם 1.88%- אלטשולר היא כמובן עדיין אחרונה עם 2.62%- והיא גם האחרונה לתקופה של 12 חודשים עם תשואה של 3.8% בלבד כאשר הממוצע עומד על 6.85%. הראשונה בטווח של 12 חודשים היא הראל עם 8.56%

קיראו עוד ב"חיסכון ארוך טווח"

הראשונה בטווח הבינוני, של 3 שנים וגם 5 שנים, היא אנליסט עם 27.3% ו-38.85% בהתאמה והיא שומרת על המקום הראשון. אחריה בשני הטווחים נמצאת הפניקס עם 26.13% ו-38.19% בהתאמה, והשלישית היא ילין לפידות עם 24.9% ו-37% בהתאמה.

האחרונה בטווח של 3 שנים היא אלטושלר עם 21.48% בלבד ומעליה מנורה עם 21.7% ומגדל עם 22.73%. האחרונה בטווח של 5 שנים היא שוב מנורה עם 33% בלבד, מעליה מגדל עם 33.24% ומעליה אלטושלר, מיטב דש והראל.

התשואה במסלול המנייתי: ילין ואנליסט ראשונות, גם כאן - הראל עם תשואה אפסית הראשונה בחודש מרץ היא ילין לפידות עם תשואה של 1.93%, השניה היא אנליסט עם 1.87%, השלישית היא מיטב דש עם 1.54%. בתחתית נמצאת גם כאן הראל, בפער גדול, אשר לא סיפקה תשואה למשקיעים וזו עומדת על 0.19% בלבד.

מתחילת השנה כלל היא הראשונה עם תשואה שלילית של 1.95%- צמודה אליה הפניקס עם 1.98%-.  גם בתחתית נמצאת אלטשולר עם 4.38%- ומעליה מור עם 4.26%-

הכוכבת שממשיכה לצעוד בביטחה במקום הראשון בטווחים של 12 חודשים ומעלה היא אנליסט עם 14.6% ל-12 חודשים, 63.23% ל-3 שנים ו-86.5% בטווח של 5 שנים. אחרי נמצאת ילין לפידות עם 14.28%, 49.89% ו-71.9% בהתאמה.

אלטוושולר מאכזבת בכל הטווחים והיא האחרונה גם ב-12 חודשים (4.66%) ב-3 שנים (32.8%) וב-5 שנים (58.19%)

המסקנה היא שוב זו: בכל תקופה מוביל מנהל השקעות אחר - ולמעשה אין שום דרך לדעת איזה מנהל יהיה יותר טוב בעתיד. הדבר היחיד שאפשר לומר הוא זה: יש 'נסיגה לממוצע' - כלומר, הרבה פעמים מנהל טוב בשנה אחת יהיה מנהל פחות טוב בשנה אחרת, ומי שהיה פחות טוב בשנה אחת עשוי להיות יותר טוב בשנה אחרת. המשמעות היא שלא ממש משנה אצל איזה מנהל השקעות אתם משקיעים את הכסף - מה שבעיקר חשוב זה - פשוט להשקיע, ולטווח ארוך.

בטווח הארוך ניתן אולי למצוא כאלה שהצליחו - אבל זו חכמה שבדיעבד. הרי אי אפשר לדעת קדימה מי יהיו הקרנות המנצחות בעתיד, ולכן מה שיותר חשוב זה האם אתם רוצים להשתתף ולחסוך, או להישאר על הגדר: אם החלטתם להשקיע (ובטווח הארוך רואים שזה משתלם) זה פחות חשוב דרך איזו חברה אתם משקיעים, התשואות נוטות להיות דומות. אז תתמקחו על דמי הניהול שלכם ונסו להפחית אותם כמה שניתן. על התשואות אתם הרי לא יכולים באמת להשפיע.

לקריאה נוספת: >>> 5 שנים לגמל להשקעה: צמיחה של 50% השנה ותשואות חלומיות למשקיעים >>> חיסכון בקופת גמל להשקעה הציבור מעביר כספים, יש לכך סיבות טובות

בקופת גמל להשקעה לא חייבים לחסוך לטווח ארוך כפי שיש בקופות האחרות. אבל כן עדיף לחסוך בקופת גמל להשקעה לטווח ארוך כי אז נהנים מהטבות המס של החיסכון לטווח ארוך (החיסכון הפנסיוני - פנסיה וקופות גמל רגילות). מנגד - החוסך יכול להנזיל את הקופה בכל רגע שהוא רוצה. כלומר, יש כאן יתרון מובנה בהגדרה על פני השקעות לזמן קצר, כי להבדיל מקרנות הנאמנות למשל - שבהגדרה אין להן יתרונות מיסוי - כאן אפשר להשקיע גם אם לא בטוחים לאיזו תקופת זמן רוצים להשקיע וזה יכול להתגלגל לבסוף לחיסכון לטווח ארוך עם יתרונות. יתרון נוסף, אגב - ניתן לעבור בין קופות ובין מסלולים בלי שהאירוע יחשב כאירוע מכירה לצורך מס (כלומר בלי לשלם מס במעבר בין הקרנות).

 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    מה לנו נלין על ילין? מקצוענים ולא אופנה חולפת (ל"ת)
    חיים 25/04/2022 12:51
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    דני חסכני 25/04/2022 09:29
    הגב לתגובה זו
    היי משהו יודע האם קפ"ג כאשר מגיעים לגיל פרישה מעל 67 גבר עובר למסלול פנסיוני (רוצה קצבה ) האם הכסף יוכל לעבור ליורשים בבוא העת ? איך זה עובד האם רק הבטחת קיצבה למספר שנים , לכמה זמן הקצבה ? קצת לא ברור העניין אשמח להסבר
  • סוכן ביטוח 25/04/2022 16:32
    הגב לתגובה זו
    אם הוא מנייד אותו לפני פרישה לקרן פנסיה אז הופכים לו את זה לקיצבתי ומתחלק לפי מקדם כמו כספי הפנסיה עם אותם תנאים