חיסכון פנסיוני - קרן פנסיה או ביטוח מנהלים?

אחת השאלות שעולות בהקשר לחיסכון הפנסיוני היא היכן כדאי לחסוך. קרן פנסיה? ביטוח מנהלים? ואולי קופת גמל היא דווקא הדרך הנכונה? על ההבדלים בין המכשירים הפנסיונים
 | 
telegram
(5)

צריך לתכנן את הפנסיה מגיל צעיר. לא תמיד זה מתאים, לא תמיד זה נוח, מי רוצה לדבר על פנסיה שנראית רחוקה ומפחידה? אף אחד. וככה אנחנו מתגלגלים עם הפנסיה שלנו, עוברים מקומות עבודה, מדי פעם מציצים בדוח הזה שמקבלים הביתה. אבל רובנו לא באמת יודע הרבה על הפנסיה שלו שהיא החיסכון הגדול ביותר שלו והדרך שלו לשמור על רמת חיים סבירה אחרי הפרישה.

הדברים החשובים בפנסיה הם: לשמור להפקיד באופן שוטף, להשתדל שלא לפדות את הפנסיה (גם אם אתם לא עובדים), לעקוב אחרי דמי הניהול והתשואות, ובמידת הצורך ובמידה ואפשר לחסוך יותר. אבל כמובן שזה רק "מלמעלה", הפנסיה היא עולם רחב וחשוב. הפעם נתמקד בשאלה איך לחסוך - בקרו פנסיה  או בביטוח מנהלים.

סוגי החיסכון הפנסיוני הקיימים וההבדלים ביניהם - כשמדברים על חיסכון פנסיוני, מדברים על שלושה אפיקי חיסכון אפשריים: הראשון הוא קרן הפנסיה. לכאורה, אתם מכירים את המוצר הזה, כולם מדברים עליו, אבל זה מוצר שעבר תהפוכות בשנים האחרונות ויש כל מיני סוגים של קרנות פנסיה. יש קרנות פנסיה חדשות יחסית - קרנות ברירת מחדל שבהן דמי הניהול נמוכים באופן יחסי. הקרנות האלו מיועדות לכולן והן הוקמו כדי לפתור את הבעיה של דמי הניהול - ארגונים גדולים היו משיגים לעובדים שלהם תנאים מצוינים בפנסיה, לרבות דמי ניהול נמוכים, בעוד עובדים בארגונים קטנים היו משלמים דמי ניהול גבוהים מאוד. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

דמי ניהול זה חלק חשוב בגורמים לבחירת הפנסיה ולכן הקרנות האלו "תופסות". ולמה דמי הניהול חשובים? כי בעולם של ריביות נמוכות ואנחנו עדיין בעולם כזה למרות העלאות הריבית האחרונות, התשואה האפקטיבית הצפויה של קרן הפנסיה היא 3%-4% בשנה לכל היותר, וכל פיפס אחוז של חיסכון בדמי הניהול משפיע על מה שנשאר בידי החוסך ומשפיע דרמטית על הקצבה בפנסיה. 

האפיק השני לחסכון פנסיוני הוא ביטוח המנהלים, שנחשב בעבר לחיסכון של מנהלים, רק שכבה מסוימת שמקום העבודה "רוצה ביקר". בפועל, כולם יכולים היום להיות עם "ביטוח מנהלים". המוצר השלישי הוא קופת גמל.

ביטוח מנהלים – מה זה אומר
ביטוח מנהלים הוא למעשה פוליסת ביטוח אישית. מבטחים את החוסך. מדובר בפועל על  חיסכון שמנוהל על ידי המבטח לטובת המבוטח. חשוב להדגיש כי חיסכון וביטוח הולכים ביחד באפיקי ההשקעה לטווח ארוך. אתם מקבלים בקרן הפנסיה ביטוח כך שאם חס וחלילה קורה משהו תמשיכו לקבל קצבה. מדובר בביטוחים שונים לרבות במצב של אובדן כושר עבודה, כשעל הביטוחים האלו אתם משלמים פרמיה. ביטוח גם קיים מטבע הדברים בביטוח מנהלים.

אחד המאפיינים המשמעותיים ביותר של ביטוח המנהלים, הוא העובדה שתנאי הפוליסה יכולים להשתנות בין חוסך אחד למשנהו. אין ממש תקנות קבועות כפי שיש בקרנות הפנסיה, ולפיכך ניתן לכאורה להגיע לתוצאות טובות במשא ומתן מול החברה המבטחת. מנגד, צריך לדעת שבביטוח המנהלים, תנאי החיסכון הם קבועים ולא ניתנים לשינוי. כלומר, מה שנקבע בעת פתיחת הביטוח לרבות המקדמים שקובעים כמה קצבה תקבלו בתקופת הפנסיה הם קבועים. אגב, זה יתרון, כי המקדמים בשנים האחרונות רק הולכים ויורדים, אז מי שפתח ביטוח מנהלים בעבר, למעשה הרוויח.

עוד חשוב להזכיר בהקשר הזה, שגובה הפנסיה מובטח רק למי שהתחיל את הקרן לפני שנת 2013. מי שהצטרף לביטוח מנהלים לאחר מכן, אין פנסיה מובטחת או מקדם המרה וגיל מובטח לפנסיה. מקדם ההמרה נקבע בביטוחי המנהלים רק במועד הפרישה. כיוון שכך, החל מאותה שנה (2013) עדיף למי שמתחיל להפקיד לפנסיה, לפתוח קרן פנסיה ולא ביטוח מנהלים.  

בביטוח מנהלים אין הגבלה על סכומי ההפקדה לקרן. למי שמרוויח שכר ממוצע או אף מעבר לזה, זה לא משנה. אבל מי שהשכר שלו גבוה, יגלה שבכל חיסכון פנסיוני אחר יש הגבלה על סכומי ההפקדה. מדובר ביתרון לביטוח מנהלים על פני קרן הפנסיה, אבל יש עם זה בעיה קטנה - אם בהמשך יתברר שיש אפשרות להשיג תנאים טובים יותר בתוכנית פנסיונית אחרת, הרי שזה לא יהיה תקף עבור מי שכבר יש לו ביטוח מנהלים, כי אי אפשר להעביר את כל הסכום.

אחד היתרונות שהיו לביטוח המנהלים בעבר, היה טמון באפשרות למשוך את מלוא הסכום בבת אחת. ואולם מאז שנת 2008, גם החיסכון בביטוח המנהלים נועד לקצבה, ולא ניתן למשיכה בסכום אחד.

קופת גמל
קופת גמל היא תוכנית חיסכון לכל דבר ועניין ללא כיסוי ביטוחי. כל כיסוי ביטוחי אחר צריך לרכוש בנפרד. היתרון בקופת הגמל היא האפשרות לבחור את מסלול ההשקעה, ולשנות אותו בקלות במקרה הצורך. החיסרון טמון בעובדה שכל כיסוי ביטוחי צריך, כאמור, לרכוש בנפרד. לפני כשש שנים נוצר מוצר חדש בשוק - קופות גמל להשקעה. מדובר במוצר שמקבל את ההטבות של קופות גמל, אך ניתן באם רוצים להפסיק את החיסכון לטווח ארוך (כפי שמחויב בקופת גמל רגילה) מבלי להיקנס. במילים אחרות מדובר במוצר נזיל שבמידה ומחליטים ויכולים להישאר איתו לזמן ארוך, מקבלים עליו את ההטבות לטווח ארוך

קרן פנסיה
קרן פנסיה היא תוכנית הפנסיה הפופולארית ביותר. הקרן משלבת בין חיסכון פנסיוני לכיסויים ביטוחיים שונים. כשבוחרים קרן פנסיה אין אפשרות לדון כלל ועיקר בכיסויים הביטוחיים שלה. כמו כן, סכומי ההפקדה מוגבלים, כך שמי שמרוויח שכר גבוה צריך לקחת את זה בחשבון. אבל יחד עם זאת, הקרן מעניקה ביטחון משמעותי במקרים של מחלה, אובדן כושר עבודה ומקרים רבים נוספים.

בקרן הפנסיה יש סוג של ערבות הדדית. המשמעות היא שאם בזמן נתון יוגשו הרבה מאד בקשות לפנסיה, הפנסיה של כל אחד מהמבקשים תקטן. בקופת הגמל ובביטוח המנהלים החיסכון הוא אישי והקצבה שתתקבל לא תושפע ממספר מקבלי הקצבה הנוספים. מדובר בחיסרון משמעותי. אתם תלויים בעצם במצב של החברים שלכם בפנסיה. ככל שהקרן גדולה יותר, חוק המספרים הגדולים עובדים, ומתכנסים למצב הממוצע-לתרחיש הסביר. ולא צפוי שיהיו דרישות גדולות מהממוצע לפנסיה. אבל זה לא מדויק - אם למשל אתם בקרן פנסיה שמורכבת בעיקר ממבוגרים? לכן יש חשיבות באיזה קרן פנסיה אתם חוסכים, וכן מה הכיסויים הביטוחיים שיש בקרן הזו. 

אבל מה עם מעבר בין קרנות פנסיה? מצד אחד, נכון שאפשר לעבור בקלות לחיסכון פנסיוני אחר. מצד שני, המעבר לחיסכון אחר עלול להיות כרוך באובדן תנאים וזכויות קיימות, כך שצריך לבחון אותו היטב. לדוגמה - מעבר מביטוח מנהלים שנפתח לפני שנת 2013 עם פנסיה מובטחת, לקרן פנסיה אחרת. האם זה כדאי? לא בטוח.

איך בוחרים?
בחירת הדרך לחיסכון פנסיוני צריכה להתבסס על שקלול של כמה מרכיבים, כל אחד אל פי טעמו. אמת המידה הראשונה היא סוג החוזה - אישי או קבוצתי. במקומות עבודה גדולים, בדרך כלל אין בחירה. אבל אם יש, חשוב לנסות להשיג את התנאים הטובים ביותר. אמת המידה השנייה היא  הכיסויים הביטוחיים שהקרן מציעה, כולל ביטוח למקרי מוות. גם כאן יש הבדלים קטנים בין קרנות הפנסיה. אבל בינן לבין ביטוחי המנהלים יש הבדל משמעותי. דבר נוסף שחשוב לשים אליו לב הוא גובה דמי הניהול, שלאורך השנים עלול להצטבר לסכומים משמעותיים. 

בפרקטיקה, עולה התמונה הבאה: נכון לעכשיו ביטוחי המנהלים לא אטרקטיביים ביחס לקרנות הפנסיה והם גם מסובכים יותר לחוסך "הפשוט". הם מספקים מקדמים נמוכים יחסית, משמע הקצבה נמוכה יותר מאשר בקרן פנסיה. הם כן טובים למי שיש לו כבר ביטוח מנהלים כי אז לא משנים את החוזה עם העמית ואתם מקבלים על פי מה שנסגר איתכם בעבר ואלו תנאים טובים. כלומר, הקצבה שלכם תהיה גבוהה יחסית. עם זאת, זה לא שחור ולבן. בגלל שתוחלת החיים עולה, בגלל הערבות ההדדית בפנסיה, קיים סיכון שמתממש אחת לתקופה שהמקדמים יירדו כך שהקצבה שלכם לפנסיה תלך ותרד. בביטוח מנהלים אומנם מראש מציעים לכם פחות, אבל זה מובטח.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    כתב שלא עשה שיעורי בית
    כתב שלא עשה שיעורי ב 18/07/2022 19:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתה מבלבל את עניין המקדמים. אם המקדם נמוך אז הקצבה גבוה יותר. יש הרבה מאוד אי דיוקים בכתבה.
    סגור
  • 3.
    סיכום להדיוט.
    אחד שמבין 11/07/2022 23:39
    הגב לתגובה זו
    3 0
    תן לבן אדם אקדח הוא חשוד בנק, תן לבן אדם חברת ביטוח הוא ישדוד מדינה. ביטוחי מנהלים זה השוד הכי גדול במדינה הזאת דמי ניהול אסוטרנמיים. אם יש לכם התלבטות תלכו על קרן פנסיה ברירת המחדל.
    סגור
  • 2.
    כתבה מבולבלת
    בעז 11/07/2022 12:43
    הגב לתגובה זו
    6 0
    איפה הסדר בכתבה הזאת. קופץ מנושא לנושא בלי להבהיר על מה הוא כותב, פנסיה או ביטוח מנהלים. חוץ מזה מה מפסידים כשעוברים מפנסיה לפנסיה, איזה זכויות, תן דוגמה.
    סגור
  • 1.
    צודקים
    חוסך לפנסיה 11/07/2022 11:59
    הגב לתגובה זו
    2 1
    גם לדעתי ביטוח מנהלים זה מוצר גרוע. לא ברור מה הולך עם נעילת מקדם שם נכון לעכשיו, אבל דמי ניהול ממש גבוהים. אני מחלק הפרשות חצי חצי בין קרן פנסיה לקופת גמל. התכנון הוא למשוך קצבה מקרן פנסיה ואת קופת גמל להעביר למורדים תוך חודשיים מיום שאני מת. אם אגלה ביום פרישה שקצבה מקרן פנסיה נמוכה מדי ואין לי הכנסות אחרות כמו למשל מתיק ההשקעות - בהחלט אשקול להמיר קופת גמל למכשיר שמשלם קצבה. אבל זה גרוע כי יורשים לא יקבלו את הכסף אלא קצבה קטנה למשך תקופת זמן מוגבלת. קופת גמל להשקעה זה מוצר גרוע בגלל דמי ניהול גבוהים. בגלל גמישות שלו אתה נדפק ב 2 המקרים. במקרה ששמרת עד לפנסיה - לא תוכל להעביר ליורשים כמו קופת גמל רגילה. ואם תמשוך לפני פרישה - גם שילמת אם כל המס רווחי הון וגם דמי ניהול גבוהים שהם לפחות 0.3% מהצבירה. בניגוד לתיק מסחר עצמאי עם דמי ניהול של 15 שקל לחודש ללא קשר לגודל התיק. מה שכן - בתיק מסחר עצמאי לקראת פרישה צריך להיזהר עם אחזקה של ניירות ערך אמריקאים בגלל מס ירושה מטורף שלהם של 40% מהקרן. הרבה יותר הגיוני בגיל מבוגר להחזיק קרנות זרות שנסחרות בבורסה תל אביב ומחקות מדדי מניות.
    סגור
  • ממש לאא
    שון 11/07/2022 17:52
    הגב לתגובה זו
    2 0
    קרנות פנסיה פשטו רגל בעבר הלא רחוק אבא שלי נפגע ונשאר ללא פנסיה ! בביטוח מנהלים זה לא יכול לקרות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות