מה זו פוליסת חיסכון - למי היא מתאימה ומי מובילות בתשואות?
בעשור האחרון אנשים לא ראו טעם להפקיד כספים לחיסכון - 'הרי ממילא מקבלים סכומים מגוחכים בפיקדונות הבנקאיים' אמרו לעצמם אנשים, ובצדק. הריביות היו אפסיות. אז כעת הריביות עולות והבנקים מבינים שהם חייבים להתחיל לתת ריביות יותר אטרקטיביות ללקוחות (הנה סיכום הריביות שתוכלו לקבל כעת). אבל לצד חסכונות בבנק קיימים מכשירי חסכון נוספים שכדאי להכיר. מדובר באפיקים שמאפשרים גם חשיפה לשוק ההון, שם כאשר חוסכים לטווחים ארוכים - התשואות הן הגבוהות ביותר, כיוון שהאדם לוקח גם את הסיכון הגדול ביותר לאבד את הכסף.
פוליסות החיסכון מנסות לאפשר לאנשים את הנגישות להשקעה בשוק ההון, אך מבלי הצורך לבחור מניות ספציפיות או קרנות נאמנות ספציפיות. מדובר במכשיר חיסכון לטווח הבינוני, שהגמישות שלו מאפשרת גם למי שאין לו ניסיון בהשקעות בשוק ההון להשקיע כספים - וככל הנראה גם להרוויח בטווח הבינוני-ארוך.
מהי בעצם פוליסת חיסכון
בניגוד לתוכניות החיסכון הישנות שאותן שיווקו הבנקים, ניתן לפתוח פוליסת חיסכון באחת מחברות הביטוח, או בתי ההשקעות השונים. חשוב להדגיש - בפוליסות חיסכון אין מרכיב של ביטוח. מדובר במכשיר לחיסכון בלבד, כאשר הכסף שנחסך בו יכול לשמש את החוסכים בכל עת, לכל מטרה. הכסף בפוליסת החיסכון לא סגור או 'נעול' לתקופה מסוימת, והוא זמין למשיכה מתי שתצטרכו את הכסף, הן כסכום אחד והן בצורת תשלומים חודשיים, בדומה לפנסיה.
הלקוח הוא זה שבוחר את מסלול ההשקעה, ומתאים לעצמו גם את רמת הסיכון המתאימה עבורו. מנהלי ההשקעה של הפוליסה מנהלים עבורו את הכספים, במטרה לצבור תשואות בהתאם לאפיק ההשקעה שהלקוח בחר. העמלות יכולות להגיע ל-2% אבל בדרך כלל ניתן להשיג דמי ניהול של כ-0.9% (הרחבה על דמי הניהול הממוצעים בחברות השונות - בטבלה שבהמשך הכתבה) בעקבות התחרות בתחום. וכמובן - ככל שסכומי החיסכון גבוהים יותר, כך ניתן להוזיל עוד יותר את דמי הניהול.
מה היתרונות ומה החסרונות של פוליסת חיסכון?
לפוליסת החיסכון יש יתרונות וחסרונות. נציג אותם בשורות הבאות.
היתרונות של פוליסת החיסכון:
משיכת כספים חופשית: להבדיל מקרנות פנסיה, קרנות השתלמות או תוכניות החיסכון הישנות בבנקים, משיכת הכספים בפוליסות החיסכון היא חופשית. אין נקודות יציאה, אין קנסות ואין כל מגבלה על סכומי המשיכה.
משיכת סכום חודשי קבוע: אפשר להגדיר סכום משיכה חודשי קבוע, שיכול לסייע לחוסכים להפיק תועלת מהחיסכון לאורך שנים. יש כללים שונים כיצד לא 'לאכול את החיסכון', כאשר כלל האצבע הוא שאם מושכים 3-4% בשנה כנראה שהתיק ישרוד לאורך שנים (אם מקטינים את המשיכות בשנים לא טובות של שוק ההון התיק כמובן יוכל לתקן יותר טוב בשנים הבאות ולהגדיל את שרידותו של התיק)
סכומי הפקדה גמישים: אין מגבלה על סכומי ההפקדות (בניגוד לקופת גמל להשקעה, שם אי אפשר להפקיד בשנה יותר מ-71 אלף שקל לכל תעודת זהות), אין צורך להתחייב מראש על סכומי הפקדה ואין סכום 'גדול מדי' או 'קטן מדי' להפקדה. אפשר להפקיד סכומי כסף משתנים, במועדים משתנים. עם זאת, לעיתים החברות מבקשות סכום מינימום לפתיחת פוליסה (למשל 50 אלף שקל ומעלה. במקרה כזה ניתן להשקיע באמצעות קופת גמל להשקעה - שהניבו תשואה של 50% בחמש שנים - הנה סיכום התשואות).
ניהול השקעות: הסכומים שהחוסך משקיע בפוליסת החיסכון הם השקעה לכל דבר ועניין. החברה שבה בחר החוסך להפקיד את הכסף שלו, תנהל עבורו את ההשקעה על פי הקביעה שלו, שכוללת גם את רמת הסיכון שהוא בחר.
גיוון ופיזור: חברת הביטוח שבה מופקד הכסף תגוון את ההשקעות, כלומר תשקיע באפיקים שונים, במניות שונות, בסקטורים שונים, באג"ח ובנכסים אלטרנטיביים (לדוגמה תשתיות, בתי דיור מוגן ועוד) כדי להפחית את התנודתיות בתיק. האויב מספר אחת של המשקיע הוא הפחד מהנפילות. אנשים מוכרים בנפילות וכך מקבעים את ההפסדים. באמצעות מיתון התנודתיות התשואות אולי לא חלומיות אבל מנגד התיק לא מתרסק יחד עם שוק ההון (שנוטה ליפול ב-10-20% כל שנה שנתיים, וב-50% כל 10 שנים).
מעבר בין מסלולים: אפשר לעבור בקלות ממסלול השקעה אחד למסלול אחר, ללא קנסות וללא עיכובים. יש גם חברות כמו הכשרה שניתן דרכה לפזר את הכסף בכמה בתי השקעות שונים, ובצורה כזו אם החוסך רוצה לעבור בין מנהלים הוא יכול מבלי לספוג 'אירוע מס' (הרחבה על הנושא בהמשך).
דמי ניהול: בפוליסות החיסכון, הגוף המנהל לא יכול לשנות חד צדדית את דמי הניהול. עם זאת, ניתן לנהל בכל עת משא ומתן, במטרה להקטין אותם. למעט דמי הניהול, אין הוצאות אחרות על ניהול החיסכון. דמי הניהול יכולים להיות גבוהים מאוד, אבל בממוצע הם עומדים על כ-0.9%.
אפשרות לקבל הלוואה כנגד הכספים שחוסכים בפוליסה: להתמנף יותר מדי זו לא החלטה נבונה פיננסית, אבל לפעמים מינוף מסוים הוא סביר. בפוליסות החיסכון ניתן לקבל הלוואה כנגד הכספים שיש בפוליסה. בכל מקרה, לפני שעושים צעד כזה, חשוב לבדוק היטב אם זה משתלם.
אבל אל מול היתרונות, יש גם כמה חסרונות בפוליסת החיסכון
העדר הטבות מס: אם החוסכים בפוליסה הם גמלאים, הם פטורים ממס רווחי הון עד לגובה התקרה הקבועה בחוק. אבל כל חוסך שאינו גמלאי, לא זכאי להטבות מס בעת משיכת הכספים מהפוליסה. בניגוד לכך, ומי שמעוניין בכך, יכול לחסוך בקופות גמל להשקעה, בה ניתן לקבל הטבת מס, אם מושכים את הכסף בצורת קצבה אחרי גיל 60 (אבל שם יש מגבלת הפקדה שנתית לכל תעודת זהות של 71 אלף שקלים).
עדכונים חודשיים בלבד: המידע בפוליסת החיסכון מתעדכן פעם בחודש, אם כי ניתן לקבל תמונה בתדירות תכופה יותר. כלומר, אם במהלך חודש מסוים שוק ההון נופל - המידע יגיע באיחור לנתונים שאותם ניתן יהיה לראות בפוליסה. אם חוסכים לטווח ארוך זה לא ממש משנה, אבל מי שבכל זאת מעוניין לראות את השינויים און ליין - לא יוכל. אם למשל החוסך מעוניין לשנות את היחס בין אגרות חוב לבין מניות, כדי להגן על הרווחים שנצברו, הוא לא יוכל לעשות זאת.
אי אפשר להעביר את הפוליסה לחברה אחרת ללא תשלום מס: העברת הכסף מחברה אחת לאחרת מהווה אירוע מס, כיוון שהיא כרוכה במשיכת כספים והעברה שלהם בשלמותם למקום אחר. במקרה כזה, חוסך שכבר הרוויח מההשקעה שלו בפוליסה ושהוא איננו גמלאי, ישלם מס רווחי הון של 25% על הרווחים שצבר. מדובר בהחלט בחיסרון משמעותי של הפוליסה, אם כי כאמור לעיל - יש דרך לעקוף זאת, לא במטרה לחמוק מתשלום מס, אלא כדי לדחות את אירוע המס עד למועד שבו ירצה החוסך לממש את התיק.
מס במקרה של פטירה: אם החוסך בפוליסת החיסכון הלך לעולמו, המוטבים שלו יצטרכו לשלם מס רווח הון מלא. זה אחד החסרונות הבולטים של פוליסת חיסכון ביחס לקופות גמל, שבהן המוטבים אינם משלמים מס רווח הון אם בעל הפוליסה נפטר לפני גיל 75.
מי יכול ולמי כדאי לחסוך באמצעות פוליסת חיסכון
אז נכון, יש לפוליסות החיסכון יתרונות לעומת קופות הגמל להשקעה, וגם חסרונות. מדובר בסופו של דבר על שני מוצרים דומים, עם עדיפות מיסויית לקופות הגמל להשקעה (אך מנגד עם מגבלת הפקדות בקופות הגמל להשקעה). פוליסת חיסכון מאפשרת להעביר את הכספים מחשבון הבנק אל חשבון של חיסכון, ובכך להימנע מהפיתוי 'לבזבז' את הכסף שנשאר בעובר ושב. מדובר במכשיר השקעה לאנשים שרוצים לחסוך אבל לא מעוניינים 'לשבור את הראש' בשאלה איזו מניה לקנות
איך לבחור פוליסת חיסכון?
הבחירה של פוליסת החיסכון צריכה לקחת בחשבון את סכום ההשקעה, התשואות של מנהל הפוליסה הנבחרת ביחס לאחרות. עם זאת, חשוב לבצע השוואה נכונה. אם בחרתם מסלול מסוים, השוו את המסלול הזה גם ביחס לקרנות האחרות שתבחרו. בנוסף, חשוב לבחון את התשואות של הפוליסה לאורך שנים, ולא רק ביחס לשנה האחרונה, משום שהנתונים עלולים להיות מטעים. וכמובן - לוודא שאתם מקבלים דמי ניהול כמה שיותר נמוכים. בסופו של דבר: דמי ניהול גבוהים נוגסים לכם בחיסכון וזה הפסד נקי (ורווח נקי של חברת הניהול).
דמי ניהול: כבר הוזכרה לעיל העובדה שדמי הניהול בפוליסות החיסכון יכולים להגיע עד 2%. עם זאת, בפועל דמי הניהול נעים בטווח של 0.8-1.1% במסלולים הכללי והמנייתי. הדבר בהחלט נתון למיקוח, וככל שדמי הניהול נמוכים יותר, הפוליסה משתלמת יותר. מנהלי הכספים הגדולים בעולם חוזרים ואומרים שאתם לא יכולים בשום פנים ואופן להשפיע על התשואות או לדעת איזה מנהל השקעות יניב תשואה טובה יותר לאורך זמן, אבל הם גם אומרים שאתם בהחלט יכולים להשפיע על דמי הניהול - תדאגו שהם יהיו הנמוכים ביותר שאפשר.
יתרת נכסים: כדאי לבדוק את יתרת הנכסים, משום שככל שהיא גדולה יותר, כך הפוליסה היא, ככל הנראה, יציבה יותר.
השוואת מסלולים וביצועים בפוליסות חיסכון
נכון, השווקים השנה נמצאים בירידות, וזה לא פוסח גם את פוליסות החיסכון. אבל תסתכלו על הטווחים הבינוניים ותראו שבסופו של דבר התשואות חיוביות:
הנה התשואות במסלול הכללי בפוליסות בחיסכון:
והנה התשואות במסלול המניות בפוליסות החיסכון:
לא נפרט את כל המסלולים. ניתן למצוא אותם אצל חברות הניהול השונות. המסלולים העיקריים הם מסלול כללי, שמשלב רכיב משמעותי של אגרות חוב במטרה לצמצם את הסיכון כאשר שוק המניות בוחר להתרסק, ובמקביל גם רכיב גדול של מניות (כ-40-50%). מסלול חשוב נוסף הוא המסלול המנייתי - בו הסיכון גדול יותר אבל גם הסיכוי גדול יותר בהתאם. המסלול הכללי הניב תשואה של 30% בתקופה של חמש שנים, המסלול המנייתי הניב תשואה של 50%.
מסלולים נוספים הם מסלולים סולידיים יותר כמו מסלולים מוטי אג"ח (80% אג"ח ו-20% מניות למשל או מסלולים שמשקיעים רק באג"ח ובכלל לא במניות). בזמנים של ירידות בבורסה המסלולים ה'סולידיים' נוטים לרדת יותר, אבל כמובן - כאשר השווקים מזנקים המסלולים הסולדיים עולים הרבה פחות מאשר המסלולים מוטי המניות. המסלול שמשקיע רק באג"ח הניב תשואה של 11% ב-5 שנים, מסלול של עד 10% במניות הניב 12% והמסלול של עד 15% במניות הניב 19% בממוצע. מסלול של עד 25% מניות הניב 20% תשואה.
יש גם את המסלולים המאוד דפנסיביים - כאלה שמהווים בעיקר תחליף למזומן ובהם לא מצפים לקבל תשואה גבוהה. מדובר על מסלולים שקליים לטווח קצר ב-5 שנים הם הניבו תשואות אפסיות.
חשוב לדעת - אף אחד לא יודע מה יילד יום. ניתן רק להסתכל על העבר ולהניח שמסלולים שהניבו תשואות טובות בעבר יניבו - בתוחלת - תשואות יותר טובות גם בעתיד. עם זאת, ההיסטוריה מראה שלאורך שנים, פוליסות החיסכון אכן מניבות לאוחזים בהן רווחים נאים. ואולי כדאי גם לומר: גם כאשר מחזיקים מזומן זה לא באמת נכס חסר סיכון - האינפלציה שוחקת את ערך הכסף, כך שיש מי שיגיד שמדובר כאן בסיכון ודאי לאובדן של חלק מהכסף.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מוצר מצוין למי שרוצה להתמנף!!מאור 11/09/2022 19:11הגב לתגובה זו0 0מינופים בריבית פריים מינוס חצי בנוסף תשואה לא רעה למרות דמי ניהול טיפה יקרים(מבדיקות שלי הבדל של 0.1 נגמל להשקעה)סגור
-
4.שום מילה על המינוף, הרי בזה עסקינן... (ל"ת)רפי 11/09/2022 16:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.מוצר יקר מצוין לסוכנים ולמנהליםמנש 11/09/2022 09:39הגב לתגובה זו11 0קרנות מחקות 0%-0.25% ד.נ. ולא לשלם דמי ניהול/משמורת ישאירו ללקוח יותרסגור
-
2.פוליסת חיסכון היא מוצר יקר ולא כדאי (ל"ת)לא פוליסה ולא חסכון 11/09/2022 07:55הגב לתגובה זו5 2סגור
-
1.כמו קופת גמל רק עם פחות שקיפות ויותר דמי ניהולמבין2 10/09/2022 23:42הגב לתגובה זו9 2ויותר מססגור