חיסכון לכל ילד - מה זה, מדוע אתם צריכים להכפיל את החיסכון, מה התשואות ומי המנצחים בתחום?

עד כמה גדול הפער הצפוי בכסף שיהיה לילד, בין חיסכון דרך הבנק לבין בתי ההשקעות, ולמה למרות הירידות ב-2022 כנראה שעדיף המסלול המנייתי?
 | 
telegram
(4)

מניות נותנות תשואה עודפת לאורך זמן, יותר מכל אפיק השקעה אחר, כך מראה ההיסטוריה. נכון ששנת 2022 הייתה חריגה, וכל כמה שנים הבורסות יורדות, אבל חיסכון לכל ילד זו תוכנית 'נעולה' ל-18-21 שנים, וכאשר חוסכים לתקופה מאוד ארוכה - למה בעצם לא להגדיל גם את הסיכון (וגם את הסיכוי). ההבדל עשוי להיות עשרות אלפי שקלים. בסיכון הנמוך הילדים צפויים לקבל בסוף התקופה 30 אלף שקל, בסיכון המוגבר יותר מ-60 אלף שקל - הבדל גדול. 

מה התשואות בתוכנית חיסכון לכל ילד?
ישנם כמה מסלולי חיסכון אפשריים - חיסכון בבנק ללא סיכון, אבל גם התשואה המובטחת נמוכה למדי. חיסכון במסלול 'סיכון מועט', מסלול 'סיכון בינוני' ומסלול 'סיכון מוגבר' - רק צריך לזכור: סיכוי וסיכון הולכים יחד. מי שמוכן לקחת סיכון גדול יותר גם צפוי לקבל יותר כסף כאמור. 

חודש ינואר 2023 היה חודש טוב בשווקים ובהתאמה גם תוכנית חיסכון לכל ילד צפויה לתת תשואה נאה לחוסכים בסיכון המוגבר - המסלול המנייתי צפוי לספק תשואה בינואר של 4.5%, מסלול הסיכון ה'בינוני' צפוי לתת תשואה של 2.5% והמסלול בסיכון נמוך צפוי לתת רק 0.5%. הבנקים נותנים מדי חודש רק 0.3% בלבד (במקרה הטוב ו-0.26% בחודש אם אתם רוצים 'תחנות יציאה'). כלומר בלי סיכון אבל גם עם תשואה נמוכה מאוד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

התשואות ב-5 השנים האחרונות (כולל חודש ינואר האחרון) מראות את זה באופן ברור: התשואות במסלול הסיכון המוגבר עמדו על 51% בממוצע (כולל הירידות של שנת 2022 וכולל הירידות של הקורונה). במסלול הסיכון הבינוני התשואות עומדות על 27.6% בממוצע, ובמסלול הסיכון הנמוך התשואה הממוצעת היא 15%.
לשם השוואה, בבנקים קיבלתם בערך 17-20% תשואה ב-5 השנים האחרונות. כלומר, תשואה שהיא דומה לסיכון הנמוך ביותר. צריך לומר - השנה האחרונה הייתה חריגה, בגלל הירידות בבורסה והזינוק באינפלציה הבנקים דווקא השיגו תשואות טובות יותר מבתי ההשקעות. אבל כאמור - הבורסה בדרך כלל עולה ולכן הסיכויים שם טובים משמעותית מאשר בבנקים.

מדוע אתם צריכים להכפיל את החיסכון?
וצריך לומר עוד משהו על יחסי הסיכוי סיכון - המדינה שמה לכם אוטומטית 55 שקל בחודש, אתם כהורים יכולים להוסיף עוד 55 שקל בחודש. כלומר במשך 20 שנה אתם 'מסכנים' לכל היותר 13 אלף שקל שלכם (ועוד סכום דומה שזה מתנה מצד המדינה). גם אם יקרה האסון הכלכלי הגדול ביותר בהיסטוריה, הבורסות יתמוטטו ולא יתקנו בחזרה - תרחיש קיצוני ולא סביר בהחלט - אז הפסדתם 13 אלף שקל. מבאס אבל לא נורא. חודשיים-שלושה עבודה של הילד והוא כבר מכניס סכום דומה.

כלומר, הסיכון הכי גדול הוא לא אובדן משמעותי מאוד של כספים. עוד סיבה למה כדאי לכאורה להגדיל את הסיכון ואת הסיכוי לתת לילד מתנה יפה של יותר מ-60 אלף שקל כשהוא 'ייצא לחיים'. ועוד נקודה - אם אתם חוששים לתרחיש יום הדין אז אל תתקרבו לשוק ההון. אי אפשר לנהל כך סיכונים לטווח ארוך, ובכל מקרה אם העולם יתמוטט כנראה שיהיו לכם דאגות חשובות יותר מאשר הכסף הזה בחיסכון לכל ילד, כמו למשל - להשיג אוכל.

כן צריך לומר, שנת 2022 כאמור הייתה שנה לא טובה לחוסכים. במסלול סיכון מוגבר איבדו החוסכים הצעירים 19% מהכסף אצל המנהל שהפסיד הכי הרבה, זאת לעומת תשואה שלילית של כ-7.5% במסלול הסיכון המועט. בממוצע הפסיד מסלול הסיכון המוגבר 15%, המסלול הבינוני 7.25% ומסלול הסיכון המועט פחות מ-6%. 

בהסתכלות על אותם פערי תשואות, ניתן לראות שמדובר בפער של פי 4 בין המסלולים בסיכון גבוה לסיכון נמוך, חרף הנפילה הגדולה בשנה החולפת.

למעשה, מובילת הטבלה בתשואות בחמש השנים האחרונות במסלול הסיכון המוגבר הוא בית ההשקעות אנליסט, אשר הראה תשואה עודפת של כ-65%, חרף העובדה שבשנה החולפת הראה תשואה שלילית של קרוב ל-19%. כמו כן, מובילים באנליסט גם במסלול הסיכון הבינוני – אשר מערב עוד יותר אג"ח בין המניות מאשר מסלול הסיכון המוגבר, עם תשואה של מעל ל-30%.

אנליסט מציגים קרוב ל-16% במסלול הסיכון המועט, כאשר מובילת הטבלה בסיכון זה היא אלטשולר שחם, אשר רשמה תשואות של כ-20% במסלול זה בחמש השנים האחרונות.

אינפיניטי נמצאת במקום השני מבחינת התשואה בסיכון מוגבר, כאשר הציגה תשואה של מעל ל-50% במסלול זה, ובית ההשקעות מנורה נמצא במקום השלישי, עם 47%. במקום השני לסיכון בינוני נמצאת הפניקס, עם תשואה של כמעט 26%, בעוד שבמקום השלישי נמצאת אלטשולר שחם, עם תשואה של כ-25%. בסיכון המועט, במקום השני מופיעה מיטב, לשעבר מיטב דש, עם תשואה של כמעט 18%.

מה זו תוכנית חיסכון לכל ילד?
תוכנית חיסכון לכל ילד היא תוכנית 'שגר ושכח' - אתם מקבלים החלטה פעם אחת החלטה איך לחסוך כסף לילדים שלכם, ל-18-21 שנים, הכסף נצבר לאורך השנים, והילדים שלכם ייצאו לחיים עם עשרות אלפי שקלים. כמה? זה תלוי באותה החלטה בודדת שקיבלתם וכמובן בתשואות של שוק ההון (ראו למעלה).

לאותם תינוקות אשר נולדו במדינת ישראל בשנים האחרונות יהיה חיסכון של עשרות אלפי שקלים כשהם יגיעו 'לחיים'. זו תוכנית חדשה ובעצם כשאתם הייתם ילדים לא הייתה לכם אפשרות כזו, וזו בהחלט בשורה טובה של המדינה לציבור - אתם כהורים גם יכולים להשתמש בזה כדרך לחנך את הילדים לחשיבות של חיסכון ותכנון לטווח ארוך.

מהו מסלול ברירת המחדל נכון להיום?
לפני שנה ביקרנו כאן את העובדה שהמדינה הגדירה את מסלול חיסכון ברירת המחדל כמסלול בסיכון נמוך - המומחים אומרים שכדאי להגדיל את הסיכון וגם הצגנו כאן מדוע. אבל במדינה חשבו אחרת ובעצם הילדים הפסידו הרבה כסף לאורך השנים. אבל זה השתנה, המדינה הפנימה את הביקורת ותיקנה. מאז חודש דצמבר האחרון מסלול ברירת המחדל הוא מסלול חיסכון בסיכון מוגבר (כאמור - עם סיכוי גבוה יותר). כל משפחה שבעצם לא תגדיר מסלול סיכון נמוך יותר תקבל כברירת מחדל את הסיכון המוגבר, וזה בהחלט שינוי מבורך.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט עם זאת, לא לסגור לחלוטין את האפשרות של ההורים לוותר על הסיכון ומשאיר פתוחה את האפשרות להפקיד את הכסף בבנק (ולקבל תשואה נמוכה יחסית אבל מובטחת של 3.5% -3.75% בשנה). 
  

אבל ההורים לא מגדילים את החיסכון - פחות מחצי מההורים מוסיפים את ה-55 שקל לחיסכון, חלקם הלא קטן בחרו בסיכון נמוך
על פי נתונים עדכניים, 78% מההורים חוסכים את הכסף לילדים בקופות הגמל, ורק 22% חסכו דרך הבנקים. בנוסף, 65% מההורים בחרו להשקיע את הכסף במסלול אקטיבי, כאשר היתר בחרו במסלול ברירת המחדל באותו זמן – כלומר בסיכון נמוך.

הנתון המעניין ביותר בבחינה זו הוא כמות ההורים שבחרו לא להגדיל בעצמם את החיסכון לילדים. על פי ביטוח לאומי 47% מההורים החליטו להכפיל את השקעת הביטוח הלאומי, בעוד שכ-53% בחרו להסתפק בחיסכון שמפקידה המדינה.

עוד מידע על חיסכון לכל ילד:
חיסכון לכל ילד היא תוכנית שהקים הביטוח הלאומי, אשר פתח תוכנית חיסכון אישית לכל ילד הזכאי לקצבת ילדים, עד הגיעו לגיל 18. כל הורה רשאי להחליט האם לפתוח את קופת החיסכון האישית – או בקופת גמל, או בבנק על פי בחירת ההורה.

הביטוח הלאומי מסביר כי תכנית החיסכון הזו נועדה לאפשר לכל ילד במדינת ישראל להתחיל את חייו הבוגרים עם סכום כסף התחלתי שייפתח בפניו הזדמנויות חדשות. הביטוח הלאומי עצמו מפקיד לכל ילד 55 שקלים בקופת החיסכון שלו, וההורים – יכולים לבחור האם להוסיף עוד 55 שקלים באותה קופה, על מנת להכפיל את החיסכון שיופקד בקופת הילד ויעמוד על כ-110 שקלים כל חודש.

עוד מסבירים בביטוח הלאומי כי אחת לשנה, ישלח הגוף שמנהל את החיסכון – הבנק או קופת הגמל דיווח עד לראשון במרץ, הן על ההפקדות והן על רווחי התוכנית של כל אחד מהילדים.

מה זו "קצבת ילדים"
קצבת ילדים משמעותה קצבה שיקבל כל הורה מהביטוח הלאומי עד הגיע הילד לגיל 18. ביטוח לאומי יעניקו לכם את הקצבה הנ"ל בהינתן אחד מן הסעיפים הבאים:
 

  • בהינתן שההורה הוא תושב מדינת ישראל.
  • בהינתן שהאדם יש בהחזקתו ילד שאינו ילדו, אך בידו צו מינוי כאפוטרופוס. במידה ואין צו אפוטרופסות בתוקף, ניתן להתמנות כמקבל הקצבה לילד. לשם כך יש לגשת לסניף הביטוח הלאומי הקרוב לביתכם.
  • מי שאינו תושב ישראל, אך גר בישראל עם ילד אחד או יותר, ובתנאי שהוא עובד בישראל כשכיר או כעצמאי לפחות כחצי שנה, ובידו היתר שהייה ועבודה במדינת ישראל.
הביטוח הלאומי מציין כי ילד שעלה לארץ ללא הוריו יוכל לקבל את קצבת הילדים עבור עצמו.

50 ל-52 ל-55 שקלים
בפועל, מי שמנהל את התוכנית וכן אחראי על הפקדת הכספים עצמם הוא המוסד לביטוח לאומי. בתוך כך משלם גם הביטוח הלאומי את דמי הניהול של הקופות. בסתיו האחרון יצא הביטוח הלאומי בקמפיין להגברת המודעות לחשיבות ההורים בתוכנית, וציינו בפניהם שעליהם להיות אקטיבים הן בניצול בחירת תוכנית החיסון עצמה, והן באפשרות להשתתף בהפקדת הכספים בעצמם.

וניתן לראות, לפחות על פי נתוני המוסד, כי ככל שההורים בחרו במסלול עדיף יותר מבחינת התשואות, כך גם דאגו להכפיל את ההפקדה של הביטוח הלאומי. למעשה, עושה רושם כי מתוך אותם 65% שבחרו להפקיד במסלול האפקטיבי, 72% מההורים בחרו להגדיל את ההפקדות. חשוב לציין כי תוספת זו הינה קצבת הילדים עצמם, כך שההורים לא נאלצים לשלם אותם מכיסם עמצם.

הביטוח הלאומי מוסר כעת כי "מעורבות ההורים משפיעה באופן חד משמעי על גובה החיסכון שהילדים יקבלו בהגיעם לגיל 18 או 21 (שכן ניתן לבחור האם להשאיר את הכסף בפיקדון עד גיל 21 אך בלי להמשיך להפקיד כספים). בחירת מסלול נכון, ותוספת של אותם 55 שקלים עבור החיסכון – יכולה להיות ההבדל בין 14 אלף ל-70 אלף שקלים בחיסכון."

ואיך המצב אצל הבנקים?
ככל שגופי ההשקעות סבלו במהלך 2022, כך הבנקים נהנו. הכנסותיהם של כל הבנקים הגדולים במדינת ישראל גדלה – כתוצאה מעליית הריבית במשק. בכך, יכולים הבנקים לכאורה להעניק להורים שאכן בחרו להשקיע דרכם ריבית גבוהה יותר, ובכך להעלות את התשואות.

בניגוד לגופי ההשקעות, שם ניתן לעבור בין חברות שונות ובין מסלולים שונים בחברה עצמה באופן דמוקרטי יחסית, הבנקים מציעים תנאים קשוחים יותר, ומאפשרים מסלול יציאה רק לאחר חמש שנים בהם הכסף נמצא בחיסכון. בניגוד לכך, שני מסלולי החיסכון, הן בבנקים והן בקופות הגמל, מאפשרות לבחור בשלושה סוגי ריביות – ריבית קבועה לא צמודה למדד, ריבית קבועה צמודה למדד, וריבית פריים.

במידה ואכן בחרתם להפקיד את כספיכם דרך הבנק, חשוב מאוד להשוות בין הבנקים השונים, שכן ניתן להפקיד את החיסכון באיזה בנק שתרצו, ולא בהכרח בבנק בו אתם מנהלים את חשבונכם, ולא בהכרח בבנק בו הצאצא שלכם יבחר לנהל את חשבונו. ההבדלים בין הבנקים לא גדולים אבל עדיין אפשר להתמקח. מעבר לכך, הצפי הוא שהאינפלציה תרד בשנים הבאות ולכן התשואות של הבנקים יחזרו להיות הנמוכות ביותר. הבורסה, שגם כשמתחשבים בירידות של השנה האחרונה השיאה תשואה טובה יותר במצטבר, כנראה תחזור להיות האפשרות הטובה יותר.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    רואה בטבלה
    הראל מקום 2 לא? 04/02/2023 16:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    רואה שבמקום השני בסיכון הבינוני נמצאת הראל עם 28.5% לא? בכתבה רשום משהו אחר
    סגור
  • 3.
    ברור שלא כדאי
    יענקלה 02/02/2023 19:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    למה אני כהורה אקח כסף פטור ממס ואנעל אותו ל 20 שנה? אני חוסך לילדים אבל בצורת השקעה בשוק ההון
    סגור
  • 2.
    צריך להגדיל חיסכון ל200 לפחות (ל"ת)
    הורה 01/02/2023 23:38
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 1.
    זה פשוט כלי נהדר, וכמעט חצי מהמשפחות שזה מגיע להן לא
    כגן 01/02/2023 12:57
    הגב לתגובה זו
    3 0
    מודעות בכלל לחסכון הזה, ולכן הוא הולך לקרן ברירת מחדל בבנק. זה כל כך עצוב.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות