יוסי לוי מור השקעות
צילום: יחצ
ניתוח

הרגולטור נרדם בשמירה

הנסיונות של מור לייצר תשואה גבוהה נמשכים ללא התערבות של הרגולטור; הציבור שנכנס לקרנות-קופות הגדולות משלם את המחיר; וגם - איך קנה בית ההשקעות מניות ג'נריישן בשיא וזרק אותן בשפל, רגע לפני שזינקו ב-80%?  
נתנאל אריאל |

אחד הגופים הצומחים והגדולים בתחום ניהול ההשקעות - בית ההשקעות מור והחברה הבת מור פנסיה וגמל, חייבים את ההצלחה שלהם לאדישות של הרגולטור ושל הציבור. במור אוהבים להזכיר את מחלקת האנליזה הגדולה והטובה שלהם שבזכותה הם מצליחים להכות לכאורה את השוק - זה לא נכון. את התשואה שהם מנפנפים בה הם עושים בעזרת ניפוח, הם מצליחים מאוד בתחילת הדרך כשקופת הגמל, קרן ההשתלמות או קרן הפנסיה, קטנה ואפשר 'להעיף אותה לאוויר'. אחר כך, הם צריכים שיטות אחרות, אז הם ממלאים את הקרן-קופה בנכסים לא סחירים ולא מפחיתים אותם כשהשוק יורד. ואז כשאין ברירה, מתגלה שבית ההשקעות מור שחה בערום.   יוסי לוי,  צילום:יחצ   יוסי לוי,  צילום:יחצ

חזרנו לבית ההשקעות מור שהאיש הדומיננטי בו הוא יוסי לוי שמנהל את החברה לצד בנו - אלי לוי, בגלל העסקה עם להב אל.אר להב 1.23% . מור נכנס לעסקה במסגרת הנפקה פרטית. בהנפקה פרטית נותנים מניות ואופציות למימוש עתידי. לרוב מדובר בהטבה לרוכש, בלהב מסיבה לא ברורה, אבי לוי ואיליק רוזנסקי, הבעלים של להב, הסכימו להנפיק ממש בזול. בשקלול האופציות, הם בעצם נתנו לבית ההשקעות מור מניות ב-2.2 שקל, בעוד שהמחיר בשוק גבוה יותר בשקל (ומאז המניה עלתה ל-3.4 שקלים). זו הנחה מינימלית של 30%. ההנחה הזו בחלקה מתגלגלת לרווח בדוחות של הרוכשת - בקופות הגמל והפנסיה. עם זאת, בהינתן שמדובר במניות חסומות ובאופציות לא סחירות, הדיסקאונט על מחיר השוק נמוך דרמטית ומסתכם ב-3%. להב במתאר ההנפקה מספקת את שני הנתונים - דיסקאונט של 30% ו-3%, אבל האמת שבעיני הרוכשת, בעיקר כשמדובר בגוף מוסדי שקונה את ההשקעה לפנסיה וגמל שמשקיעות לטווח בינוני-ארוך, אין משמעות גדולה לחסימה. המשמעות היחידה כאן היא שאולי להב לא עשו עסקה גרועה, ועדיין - נראה לנו שעל עסקה כזו היו הרבה קופצים.   הרווח המיידי מההנפקה בלהב מתבטא בתשואה, אבל זו תשואה שלא תחזור בהמשך כשהנכסים בקרן-קופה יגדלו. אז כבר אי אפשר יהיה ליהנות מהתרגיל הזה. אבל זו תשואה שנועדה ל׳פתות׳ אתכם לשים את החסכונות שלכם דווקא אצל מור. אתם תראו תשואה מרשימה ויוצאת דופן אצל מור לתקופות של 3 וגם 5 שנים, אבל זו לא התשואה שבאמת תקבלו שם אם תצטרפו אליה עכשיו. 

תראו למשל מה היה בגיבוי, חברת אשראי חוץ בנקאי שהתמוטטה. מור השתתף בהנפקות הפרטיות שלה (בית ההשקעות מור השתתף בהנפקות פרטיות רבות ששירתו אותו לייצר תשואה מיידית) והציג רווחים ותשואות מדהימות בזכותה, אבל בסוף החברה קרסה - הקסם הזה הוא על חשבונכם. נדגים: דמיינו שהקרן של מור מרוויחה בזכות הנפקה פרטית 1 מיליון שקל והנכסים שלה הם 20 מיליון שקל - היא עשתה בחודש מסוים תשואה חריגה של 5% (1 מיליון מתוך 20 מיליון). נניח שאחרי שנה, בגלל שהציבור מסתער על הקרן היא כבר שווה 1 מיליארד שקל ונניח שהמניה קרסה לאפס. הקריסה הזו תבטא הפסד של 1 מיליון שקל שהורווחו ונניח שאפילו עוד 2 מיליון שקל השקעה. מתוך נכסים של מיליארד שקל - זה כלום. 0.3%. בסה"כ הפסידו כסף על ההשקעה, אבל מצליחים לייצר תשואה מדהימה - מחברה שקרסה. אתם מבינים מה קרה פה? מנהל ההשקעות טעה והפסיד כסף בהשקעה, אבל הקרן-קופה-פנסיה תשיג תשואה עודפת. מה זה אם לא ניפוח?

הבעיה היא שהרגולטור המנומנם לא באמת שומר על הציבור. התשואה הזו הולכת לכל אורך הדרך עם קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה של בית ההשקעות מור. התשואה הזו מבלבלת את הציבור שקורא כי בשלוש השנים האחרונות ובחמש השנים האחרונות מור לכאורה מובילה, אבל היא מובילה כי בשנה הראשונה היא יצרה תשואות גבוהות וחריגות. זה משחק במספרים. זו תשואה מאוד גבוהה כשיש בקופה רק קצת נכסים אבל אתם רואים אותה גם אחרי שנכנס הרבה מאוד כסף והיא כבר גדולה. האם אלו מנהלי ההשקעות שאנחנו רוצים ?  

אורי קרן חובר לעופר גרינבאום ומצליח לעבוד על הציבור

ההנפקה הפרטית בלהב תהיה משמעותית לקרנות-קופות הקטנות של בית ההשקעות מור, וכאן המקום להדגיש כי להב היא חברה אמיתית. לא צפוי שהיא תיעלם מהמפה, זאת כנראה לא גיבוי, זו השקעה לגיטימית.

הרווח המיידי מלהב, והוא כמובן לא היחיד, מחלחל באופן משמעותי לקרנות-קופות הקטנות, ובמיוחד למכשיר החדש שמור משווקים לציבור - קרן הפנסיה עד גיל 50 שהניבה תשואה של מעל 10% בשנה. זה יותר מכפול מכולם (רוב הקרנות בכלל בתשואה שלילית. הפער גדול מכדי להיות אמיתי). ניתחנו את הדוחות של קרן הפנסיה וקיבלנו תשובה ברורה - היא עשתה את התשואה הזו כשהיא הייתה קטנטנה, היא עשתה את התשואה בהנפקות פרטיות. זוכרים למשל שאיביאי חיתום של עופר גרינבאום הפיצה מניות של איסתא בדיסקאונט של 20% ובעצם מצד אחד כנראה שדי "עבדה" על הסטודנטים (התאחדות הסטודנטים היתה בצד המוכר) ומצד שני נתנה מתנה לחברים? חשפנו כאן את המקרה ומאז נפתחה חקירה, אבל שימו לב מי נהנה מזה - אורי קרן, בעלים ומנהל ההשקעות הראשי של מור חבר לעופר גרינבאום וקנה חבילה.

אורי קרן ועופר גרינבאום    אורי קרן ועופר גרינבאום,  קרדיט: תמר מצפי

החבילה הזו נרשמה באופן חסר פרופורציות בקרן הפנסיה עד גיל 50 (איסתא היוותה כ-30% מהמניות בקרן הפנסיה של מור). הרווח המיידי מההנפקה נרשם וסידר תשואה פנומנלית, לצד הנפקות פרטיות רבות נוספות. אבל כאמור - זו תשואה שרק קומץ אנשים הרוויחו ממנה. מי שנכנס בשלבים מאוחרים יותר (לא בחודש-חודשיים או השנה הראשונה של הקרן) רואה תשואה טובה היסטורית, אבל זה לא יימשך. במקומות עם כסף משמעותי - מור בביצועים פושרים, בנכסים לא סחירים הם מתחת לממוצע. נכסים לא סחירים זו ׳שיטה׳ נוספת של הקבוצה מאחר ואלו ניירות ערך לא סחירים ואין להם מחיר בכל רגע נתון ולכן אפשר שלא להפחית אותם אם השוק יורד כפי שהיה בשנה שעברה. מחזיקים אותם בכוח במאזן, אבל אם סטארטאפים וחברות טכנולוגיה בשנה שעברה נפלו ב-50% ובתיקים של מור זה ירד בקושי, אתם מבינים שצפויים הפסדים עתידיים. הזהרנו ואכן בחודשים האחרונים התשואה של הגופים עם נכסים לא סחירים חלשה לעומת הגופים עם נכסים סחירים, שלהם יש מדי יום שער בבורסה.

קיראו עוד ב"חיסכון ארוך טווח"

אז קרן הפנסיה החדשה של מור בתשואה נהדרת ואנחנו קוראים אצל הקולגות שלנו שזו הצלחה אבל מנופח.  

קרן הפנסיה של מור - משכפלים את מה שעשו בקופות הגמל

בית ההשקעות מור התחיל בניהול קרנות נאמנות וניהול תיקים. אחר כך הוא נכנס לקופות גמל וקרנות השתלמות ובהמשך לקרנות פנסיה. הפנסיה זה תחום חדש יחסית. הוא מנהל בפנסיה 2 מיליארד שקל מתוך כ-645 מיליארד שקל. שחקן עדיין קטן ויש לו את היתרון לקוטן. בפנסיה לבני 50 ומטה, מנוהלים 1 מיליארד שקל, מתוך כ-135 מיליארד שקל במכשירים של המתחרות. צבירה יפה בהחלט למור תוך פחות משנה, אבל זה עדיין טיפה בים של הפנסיה.

מור רוצים לצמוח כמה שיותר מהר ומשכפלים את מה שעשו בקופות הגמל לתחום הפנסיה יש עם התרגילים של מור ל׳ניפוח׳ בקופות הגמל - הפנסיה זה כאמור כמה בעיות, אבל אם נתייחס בעיקר לעמיתים-משקיעים, מה שחשוב להם זה האם להיכנס או לא להיכנס למכשירים של מור? האם מור תצליח להשיג תשואות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות מרשימות כאלה במשך שנים? סביר מאוד שלא לתחום היא לא בולטת וזה תקף  גם, התשואת של מור הן פושרות מתחילת השנה. קרנות הנאמנות.

תשואות קרנות הפנסיה, אפריל 2023, מור מובילה בגדול - אבל זה כנראה לא אמיתי תשואות קרנות הפנסיה, אפריל 2023, מור מובילה בגדול - אבל זה כנראה לא אמיתי

ממור גמל ופנסיה נמסר בתגובה: "כפי שלקוחות הגמל וההשתלמות שלנו נהנים בארבע השנים האחרונות מניהול השקעות מקצועי אשר מביא לתוצאות מובילות לאורך זמן, כך גם קרן הפנסיה הנבחרת של מור אשר נבחרה בהליך תחרותי של משרד האוצר, ומאפשרת ללקוחות ליהנות מהתשתיות החזקות של מור גמל ופנסיה ושל 17 שנות הפעילות של קבוצת מור".

בית ההשקעות מור - קונה ביוקר מוכר בזול

יוסי לוי, האיש שהקים את בית ההשקעות מור, בנו - אלי לוי, מנכ"ל בית ההשקעות ואורי קרן הדמות המובילה בניהול ההשקעות, היו מהראשונים שהשקיעו בקרנות תשתיות שהחלו להיסחר בבורסה. הם השקיעו ואפילו הובילו בהרבה בהנפקות של ג'נריישן קפיטל, הם השקיעו בבת - סולגרין סולגרין, זו היתה מאלו שסידרה להם תשואה מרשימה בקופות הגמל. מאז סולגרין הפכה לחצי פגר בעקבות השקעה כושלת בארה"ב. 

ההשקעה בג'נריישן קפיטל 1.23% היתה מההשקעות הבולטות של מור. שאלנו אז, למה להשקיע בקרן כזו שיש לה מנגנון מובנה של ניגוד עניינים - מנהלי הקרן מרווחים דמי ניהול לפי גודל הקרן והמשמעות היא שהם תמיד ירצו לגייס עוד כסף, לגדול וכך להגדיל את דמי הניהול שלהם? שאלנו גם למה להשקיע בגוף שידוע שהוא ינפיק באופן שוטף וידלל את המשקיעים הקיימים במחיר נמוך יותר (כדי להבטיח את ההנפקה)? 

כתבנו לא מעט על הבעיות האלו בעיקר בג'נריישן וגם בקרנות נוספות. אבל במור ראו עתיד ורוד. ההנפקות אכן הורידו את המניה של ג'נריישן, אבל מור המשיכו לקנות. בחצי שנה האחרונה, המניה של ג'נריישן נפלה מ-110 אגורות ל-50-55 אגורות. ראיינו את הנהלת ג'נריישן - חשבנו שהציבור צריך לדעת שלמרות ניגודי העניינים וההנפקות, יש כאן ערך, אם הנהלת החברה תתייחס להנפקות עתידיות ולשינוי מנגנון דמי הניהול - היא התייחסה. הראיון היה אולי קשה לארז בלשה המנכ"ל, אבל זה היה ראיון אמיתי, אותנטי וכנראה מוסיף ערך. המניה הגיבה בזינוק. ראיון עם ארז בלשה     ראיון עם ארז בלשה, מנכ"ל ג'נריישן

יום לאחר מכן, אורי קרן אמר במילים אחרות שהם יצאו-יוצאים מההשקעה הגרועה בג'נריישן, שיש בעיה בניגוד העניינים המובנה. איפה היית מר קרן? לקח לך 4-5 שנים להבין זאת? 

אבל זה לא העניין. העניין הוא שבית ההשקעות מור שקנה בערמות ג'נריישן ב-100  אגורות מחסל פוזיציה ב-50-60 אגורות. מור קונה ביוקר, מוכר בזול. ככה מנתחים ובודקים השקעות? ככה רוצים לחסל פוזיציה, להראות למנהלי ג'נריישן מי הבוס. אגב, המניה עלתה מאז הריאיון ל-90 אגורות - מעל 80% בחודשיים.