
רשות שוק ההון לא תמנע השקעות של קופות גמל בחו"ל - הנה מה שכן יקרה
לא מעט חוסכים הופתעו לשמוע הבוקר את הדיווחים לפיהם רשות שוק ההון פועלת לצמצם את החשיפה של החוסכים בקופות הגמל לנכסים בחו"ל, כבר בתחילת השנה הקרובה (ינואר 2024). אלא שהמציאות בפועל הרבה יותר מורכבת, ומערבת אינטרסים ותפיסות שונות, לכן בביזפורטל מנסים לעשות סדר בנושא, ובעיקר להרגיע את החוסכים.
ראשית הדיווחים הבוקר, לא מבוססים על מידע או החלטה חדשה אלא על חוזר שפרסמה הרשות באופן סופי בספטמבר 2022 (מסלולי השקעה בקופות גמל), אך מבוסס על תיקונים שונים לחוזר שהופץ כבר בשנת 2015. מטרת החוזר, לסייע לחוסכים להתאים את מוצרי החיסכון הפנסיוני שלהם למאפייניהם האישיים (גיל, סיכון וכו'). בין היתר קבעה הרשות שורה של מסלולים, בעלי שמות זהים (בכל הגופים), אשר יאפשרו לחוסכים להתאים את המסלול לרצונותיהם ויאפשרו להם להשוות אותו למסלולים אחרים.
וכאן נכנסת לתמונה ההשקעות של קופות הגמל במוצרים פיננסיים בחו"ל, החל ממניות ואג"ח של חברות וממשלות בחו"ל, וכלה בתעודות ומכשירים העוקבים אחר מדדי מניות או אג"ח בחו"ל. על פי החוזר, החל מכניסת התיקון לפועל בינואר הקרוב, יבוטלו מסלולי החיסכון על פי חלוקה גיאוגרפית. כלומר, מסלולי ההשקעה השונים אשר הורכבו בעבר ממניות, אג"ח ומכשירים העוקבים אך ורק אחרי מדדים בחו"ל יבוטלו. הרציונל מאחורי ההחלטה של הרשות, הוא להקטין את העלויות של החוסכים, ואת דמי הניהול הכפולים הנגבים פעמים רבות במסלולים אלו.
פעמים רבות, בוחרות קופות הגמל להוציא את ההשקעות בחו"ל לניהול חיצוני, במטרה להקל עליהם לבצע את ההשקעות. תופעה זו, אשר מכונה לרוב "דמי ניהול כפולים" או "הוצאות ישירות" זכתה בעבר לביקורת ציבורית, אשר הביאה את הרשות לבחון את הנושא. מסקנת הרשות, כחלק מהמלצות הוועדה הציבורית בנושא בראשות פרופ' ישי יפה, הייתה שהשקעות אלו מביאות לרוב להוצאות נוספות אשר מבוססות על כספי החיסכון ופוגעות בתשואות של החוסכים.
- קרנות סל מוגנות: אתם מוגבלים בהפסד, אבל יש מחיר - דגומאות
- מה צפוי בשוק השבוע והאם כדאי להשקיע בסין בימי מלחמת הסחר?
על כן, החליטו ברשות לאפשר לחוסכים מסלולים עם דמי ניהול כפולים מזעריים דוגמת מכשירים עוקבי מדדים, וכן מסלולים ללא דמי ניהול כפולים, המבוססים על השקעה בנכסים סחירים בלבד. כמו כן, הדבר נועד לשרת את המטרה העיקרית של הרשות במהלך הכולל שלה, ליצור סטנדרט אחיד למסלולי ההשקעה המוצעים בקופות השונות, כדי לאפשר לציבור להשוות בין מסלולים ובין גופים מוסדיים שונים.
ואם אני בכל זאת מעוניין להשקיע בחו"ל? החוזר של הרשות לא מבטל את ההשקעות או החשיפה של החוסכים לנכסים מעבר לים. החוסכים וקרנות הגמל יוכלו להמשיך לנהל השקעות בנכסים בחו"ל, בהתאם למסלולים השונים, בין אם זה במכשירים עוקבי מדדים ובין אם זה במניות או אגרות חוב זרות. כמו כן, בשל הפופולאריות הרבה של מדד הגדל האמריקאי, ה-S&P 500, הוחלט ברשות להחריג אותו. זאת בין היתר לאור העובדה שהניהול של ההשקעות בו כרוך בהוצאות נמוכות מאד עבור החוסכים בשל הפופולאריות שלו, וכן שכל הקופות עושות בו שימוש דבר שמאפשר השוואה ותחרות ביניהן.
אז מה ישתנה? לא הרבה, לצד המסלולים החדשים, הקופות יוכלו להתאים את מרבית המסלולים הקיימים שלהם להוראות החדשות. ההוראה החדשה למעשה מעבירה את הכוח לידיהם של מנהלי ההשקעות, אשר יקבעו כיצד יורכבו המסלולים השונים. הם אמנם לא יוכלו להישען על חלוקה גיאוגרפי,ת אך בהחלט יוכלו להתמקד באזורים שונים באמצעות המסלולים החדשים, דבר שגם יאפשר להם להשתנות ולהתאים את עצמם לשינויים בשוק. על פי ההערכות בשוק כניסתה לתוקף של התקנה החדשה לא צפויה להשפיע באופן דרמטי על הקופות עצמן או על כספי החוסכים המנוהלים בהן.
- קרנות ההשתלמות - כמה הפסדתם מתחילת השנה?
- פערי הפנסיה לא נעלמים בפרישה: למה נשים מקבלות הרבה פחות מגברים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עם זאת, לא מעט גורמים בשוק מפעילים בימים אלו לחצים מאסיביים על הרשות במטרה לשנות את החוזר לפני כניסתו לתוקף. בין היתר התקבלו ברשות גם פניות שביקשו לאפשר המשך שיווקם של מסלולים בעלי התמחות גיאוגרפית. על אף שברשות דבקים עד כה בעמדתם, לחצים אלו בהחלט עשויים לבסוף להביא לשינויים נוספים בחוזר, וייתכן שאף לדחייה של מועד יישומם של חלקם. ברקע, העובדה שרוב המהלכים בנושא בוצעו במהלך כהונתו של הממונה הקודם, ד"ר משה ברקת שסיים את תפקידו בשנה שעברה. מאזף מאייש את התפקיד כממלא מקום זמני, עמית גל, כאשר מינוי קבוע שלו או של אדם אחר לא נראה באופק.
לבסוף, חשוב לזכור, שלמרות שהגורמים השונים עושים שימוש במה שהם תופסים כ"אינטרס של ציבור החוסכים", פעמים רבות אינטרסים אחרים לעיתים מנוגדים הם שמנחים אותם. עתה, מעניין יהיה לראות כיצד תגיב הרשות ללחצים וכיצד הדבר ישפיע על המסלולים החדשים שיכנסו לתוקפן כבר בעוד מספר חודשים. עם זאת, למרבה הצער ככל הנראה הציבור ימשיך לגלות אדישות בנוגע לסוגיות מעין אלו, על אף חשיבותן הרבה והעובדה שהן נוגעות למרבית אזרחי המדינה.
- 8.הדיקטטורה כבר כאן, מה הלאה ? (ל"ת)קלבסיאלה 07/08/2023 14:25הגב לתגובה זו
- 7.משלמיסיםפרייארשכיר 07/08/2023 13:51הגב לתגובה זולפי המצב הממשלה העבריינית תשדוד לנו את הפנסיה לפני שנשתמש בה.
- יש (ל"ת)איש אחד 07/08/2023 14:41הגב לתגובה זו
- דווקא יש 07/08/2023 14:23הגב לתגובה זוהן מאד זולות כי אין בהן ניהול השקעות,אנליזות וקשקושים
- דווקא יש 07/08/2023 14:23הגב לתגובה זוהן מאד זולות כי אין בהן ניהול השקעות,אנליזות וקשקושים
- 6.מבין2 07/08/2023 11:58הגב לתגובה זותאפשרו לחברות לפתוח איזה מסלול שבא להן. אני מבין שעדיף בלי מסלולים מאוד מסוכנים כמו הכל באופציות, אבל חוץ מזה שלא יתערבו!
- 5.שלמה 07/08/2023 11:50הגב לתגובה זואולי יקבלו גם כמה שקלים מהרפורמים
- בדיקטטורה כולם נפגעים גם ימנים וגם שמאלנים (ל"ת)קלבסיאלה 07/08/2023 14:26הגב לתגובה זו
- 4.יעל 07/08/2023 11:42הגב לתגובה זוברקת רוצה לרצות את האוצר מה שבטח לא דואג לאינטרס הציבור מי יחליט איפה אני ינהל את הכספים שלי ? ואם אני מעוניינת במסלול חול ?
- דיקטטורה יש ב בג"ץ. (ל"ת)אלי 07/08/2023 14:13הגב לתגובה זו
- 3.תפתחו עוד מסלולים: עוקבי נאסד״ק , מדד עולמי… (ל"ת)ג׳קו 07/08/2023 11:29הגב לתגובה זו
- 2.מבין2 07/08/2023 11:21הגב לתגובה זויש למישהו קופת גמל הראל, מגדל, כלל חו"ל, מה יקרה לה?
- 1.סתם אחד 07/08/2023 11:17הגב לתגובה זוקצת מפחיד מה שקורה בישראל. תנו לציבור להגן על עצמו.