פיקדון בריבית קבועה או ריבית משתנה - מה עדיף?
הישראלים מאוד סולידיים. הנתונים של האוצר ובנק ישראל מראים ש-40% מהכסף שלנו נמצא במזומן-עו"ש-פיקדונות. בעולם המערבי השיעור נמוך משמעותית, שם אוהבים יותר אגרות חוב ובעיקר מניות. לאורך זמן המניות מספקות תשואה עודפת, הבעיה שאנשים נוטים לנסות לתזמן את השוק ואז הם לרוב מפסידים - יוצאים כשיש פחד דווקא בשעה שצריך לקנות וחוזרים בשיא דווקא בזמן שצריך למכור. המסקנה עם הגושפנקא האקדמית היא פשוטה - אל תנסו לתזמן את השוק, לאורך זמן יש תשואה עודפת. כך לפחות היה בהיסטוריה, וכך צפוי תיאורטית בעתיד, כי מניות מסוכנות יותר ומכשירים מסוכנים מקבלים פרמיה בתשואה - סיכון וסיכוי הולכים ביחד.
ועדיין קרוב ל-2 טריליון שקל שלנו נמצאים במזומנים ופיקדונות. הבעיה הגדולה שאפילו את המזומנים-עו"ש-פיקדונות אנחנו לא יודעים לנהל טוב. מי שיש לו כסף בעו"ש מפסיד את הריבית בפיקדונות. מי שיש לו כסף בפיקדון לזמן קצר והוא לא צריך את הכסף לטווח של חצי שנה-שנה יכול להפקיד בפיקדון ארוך יותר ולהרוויח. אנחנו לא ממקסמים את הרווח בפיקדונות ובמזומנים כי אנחנו חושבים שזה כסף קטן, אבל זה מצטבר והריבית היום היא לא כסף קטן. אז נכון שיש שינוי ובכל זאת 300 מיליארד שקל עברו מהעו"ש לפיקדונות ולקרנות כספיות, זה עדיין חלק קטן מכספי העו"ש.
אולי חלק מהאנשים לא יודע למתי הוא יצטרך את הכסף ונוח לו שיש לו את זה בהישג יד, מושכים בלי בעיה, אפילו בלי צורך להתקשר לבנק (זה הפך לסיוט גדול) ובלי להעביר הוראה באינטרנט (אופס, פספסתי את העיתוי). פשוט וקל, ועל הפשוט וקל הזה - הציבור משלם. צריך להזכיר שהריבית עומדת על 4.75%, ועדיין קיים צפי לעליית הריבית, ומי שלא מעביר לפיקדונות-קרנות כספיות, מפסיד 5% בשנה. יש לכם 100 אלף שקל בחשבון העו"ש ואתם מתלבטים מה לעשות? בזמן שהתלבטתם הפסדתם כסף - 100 שקל בשבוע. אם אתם בוחנים ויודעים שתקבלו החלטה בקרוב - זה ממש לא נורא, אבל יש אנשים שזה נמצא אצלם בעו"ש כבר שנתיים.
האפשרות הכי טבעית היא להעביר מהעו"ש לפיקדון שוטף-קצר או לקרן כספית, הבעיה בקרן שהיא עלולה גם לרדת אם ההשקעה לטווח קצר. אפשר גם להשקיע במק"מ (למדריך - מלווה קצר מועד), אבל יש שם עמלות וצריך לוודא שאתם משלמים מעט (שזה באזור ה-0.05%) אחרת אם אתם משקיעים לטווח קצר, העמלות "יאכלו" את הרווח. אז נשאר פיקדון לזמן קצר, לא רע - אפשר לקבל כאן 4% תלוי בזמן. בפיקדונות לזמן ארוך כבר תקבלו קרוב ל-5% (במק"מ הריבית היא 5%).
ריבית משתנה או ריבית קבועה
פיקדונות בריבית משתנה הם כאלו שהריבית בהם תשתנה בהתאם לריבית במשק. אם הריבית במשק היא 4.75% והיא תעלה ל-5% (שזאת הציפייה), אז אתם תקבלו בפיקדון בריבית משתנה תוספת של 0.25%. במצב כזה, אתם מעין צמודים למצב השוק, יש לכם סוג של ביטוח אם הריבית תעלה. אבל הצורך בביטוח כיום נמוך מהצורך בביטוח לפני שנה. אנחנו ככל הנראה בקצה של עליות הריבית. אומנם הריבית כך על פי הכלכלנים ובנק ישראל לא תרד מהר כל כך, אבל בעוד שנה מהיום אנחנו צפויים להיות בריבית נמוכה ב-0.5% ואפילו יותר מהריבית הנוכחית.המשמעות היא שפיקדונות בריבית משתנה אולי יהיו אטרקטיביים לחודשים-חצי שנה הקרובה, אבל מתישהו הריבית תרד ואז הם לא יהיו אטרקטיביים. אז פיקדונות בריבית קבועה יהיו לכאורה מעניינים - אלו פיקדונות שמראש אתם מקבלים את הריבית לתקופה המסוימת בלי שינויים שקשורים למשק ולריבית בנק ישראל.
נתוני בנק ישראל לריבית משתנה פריים:
נתוני בנק ישראל לריבית קבועה:
איך בודקים איזה פיקדון עדיף לכם?
בפיקדונות בריבית קבועה לרוב תקבלו לתקופה של שנה ריבית גבוהה יותר מאשר בפיקדונות בריבית משתנה. זה לא בכל בנק מכיוון שלכל בנק האינטרסים שלו והרצון למשוך אתכם למסלולים מסוימים. השוני בן הבנקים גם נוטבע מהערכות שונות לגבי כיוון הריבית.בעולם שבו צפויה בהמשך הורדת ריבית, הגיוני שבריבית קבועה תהיה תשואה גבוהה יותר. אלא שאנחנו בתקופה מבלבלת - צפויה עלייה בריבית ורק אחר כך ירידה. ולכן, ברוב הבנקים תקבלו עדיין שהפיקדונות בריבית קבועה בתשואה טובה יותר מאשר פיקדונות בריבית משתנה. ולכן, נראה שאם אתם חוסכים לשנה - פיקדונות בריבית קבועה עדיפים לכם, אבל זה לא בהכרח בכל הבנקים ותלוי כמובן בהתפתחות של הריבית, נדגים: בבנק מזרחי תקבלו בפיקדון בריבית משתנה 3.95% ובריבית קבועה 4.6%. יוצאים לדרך, הריבית תעלה ב-0.25% ובפיקדון בריבית משתנה תקבלו כבר 4.2%. על פי ההערכות זו תהיה העלאת הריבית האחרונה - ולכן בהשוואה תחת ההנחות של הכלכלנים כפי שהן כיום, הריבית הקבועה עדיפה.
אבל, הנה מצב יותר מסובך - נניח שתקבלו ריבית קבועה של 4.6% וריבית משתנה של 4.75%. לכאורה, תשובה ברורה, הריבית המשתנה תעלה ל-5% וזה עדיף. אבל הכל תלוי במתי הריבית תתחיל לרדת, אם זה יקרה עוד חצי שנה והיא תרד בסה"כ ב-0.5%, אז לאורך החלק הראשון של התקופה הפיקדון בריבית משתנה עדיף, אבל זה מתהפך בחצי השני של השנה.
על פניו, החוסכים אמורים לשלם פרמיה בכל מצב על הביטוח שיש בפיקדון בריבית משתנה, כך שגם אם יש שוויון או קרוב לשוויון בדוגמה האמורה, הפיקדון בריבית משתנה עדיף - הוא מספק הגנה במצב שהריבית לא תרד ואפילו תעלה.
נו, מסובך, אז מה עושים?
אז בדקנו את הריביות בבנקים לאחרונה, ועברנו עליהם שוב כעת והמסקנה היא כזו - תמיד צריך להתמקח ולהשוות עם בנקים נוספים - וואן זירו נותן הצעה טובה בפיקדונות בריבית משתנה - 4.75%, אם תגידו לבנק שלכם שאתם עוברים, יש סיכוי טוב שהוא יעלה לכם את הריבית. גם בבנק ירושלים יש ריבית טובה. בפיקדונות בריבית קבועה, אתם יכולים להגיע ליותר מ-4.75%. תלוי בסכום, תלוי ביכולת המיקוח שלכם, סכום גדול גם יקבל 5%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.מבלבלאבנר 04/10/2023 16:04הגב לתגובה זו1 0האם המס בן הקבוע לבן המשתנה הוא זההסגור
-
6.מלחמה ריבית הדולר עולה נדל"ן ישראלי ושקל ישראלי יקרסוזולינס רון 04/10/2023 15:56הגב לתגובה זו3 0לקחת בחשבון מלחמה השקל ללא תמיכה של הלקוחות ינחת חזק מטה ואתו גם הנדל"ןסגור
-
5.קרן כספית עדיפה מכל בחינהאלי ישראלי 04/10/2023 10:58הגב לתגובה זו3 5פראייר מי שמשקיע בפיקדון, והבנקים אוהבים פראיירים. תקראו על יתרונות הקרן הכספית, שגם כך משקיעה יותר ממחצית כספה בפיקדונות. בקיצור, רק קרן כספית, יתרונות נזילות, מיסוי ותשואה.סגור
-
4.לפני 8 חודשים קראתם לציבור להזדרז לסגור ב - 3% . (ל"ת)שמענו עליכם ! 04/10/2023 10:32הגב לתגובה זו4 0סגור
-
הם אמרו שאגח עדיף וגם עכשיו אומרים זאת (ל"ת)בני 04/10/2023 12:55הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
3.האומנםאזרח פשוט 04/10/2023 08:54הגב לתגובה זו1 1לא לפי האתר בבנק שלי …לא בסכום עובר ושב שיש לי כמו כן אם אכן זה שוק חופשי למה אין ממש ריבית על כסף ששוכב בעובר ושב בלי כוכביות על סכום כזה או אחר, לא ברור למה אסגור
-
גם בסכום קטן אפשר להגיע ל4 אחוזים (ל"ת)דוד 04/10/2023 09:25הגב לתגובה זו2 1סגור
-
2.מפזרים בין ריבית קבועה ומשתנה. (ל"ת)רובי 04/10/2023 08:41הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.הפתעה - עדיף קרנות כספיות ולא פקדונותהחיים 04/10/2023 08:20הגב לתגובה זו7 6אולי בסכומים גבוהים מעל חצי מליון שקל אפשר יהיה לקבל משהוא שיתחרה בקרנות (שגם המיסוי עליהם עדיף)סגור
-
זו בדיוק התשובה הנכונה!!! (ל"ת)עוז 04/10/2023 09:48הגב לתגובה זו4 7סגור
-
קרנות כספיותטייגר 04/10/2023 09:42הגב לתגובה זו2 2וגם אפשרות לקזז את הרווח מהפסדים הוניים אחריםסגור
-
אם אתה לא יודע לכמה זמן אז לא כדאידוד 04/10/2023 09:23הגב לתגובה זו3 1קרנות כספיות משקיעות באגרות חוב ויכולות לרדתסגור