השכר שלכם מעל 30 אלף שקל בחודש? היזהרו מפני פעולה פזיזה בסימון קצבה מוכרת בהפקדות הפנסיוניות

לבעלי שכר גבוה בהייטק או בענפים אחרים מומלץ שלא למהר לפעול מול היצרנים הפנסיוניים לרישום קצבה מוכרת וקצבה מזכה, לפני שהגיע המועד למימוש הכספים

 | 
telegram
(4)

בשנים האחרונות, במסגרת ממשק מעסיקים (הכלי של מעסיקים לניהול ודיווח כספי הפנסיה והגמל של העובדים) ניתן לראות בדוחות השנתיים שחברות הביטוח וקרנות הפנסיה וקופות הגמל ("היצרנים הפנסיוניים") מסמנים מהו מרכיב ההפקדות לקצבה מזכה ומהו המרכיב לקצבה מוכרת. אתם אולי שמעתם על ההגדרות האלו, אבל לא באמת התעמקתם בהם. כבר נסביר מה זאת קצבה מכל סוג. נדגיש לפני כן שלסיווג ההפקדות יש משמעות גדולה ויש שאלות לא פשטות - איך מסווגים? מה קורה שיש כמה פוליסות? איפה יסמנו את הקצבה המזכה ואיפה את הקצבה המוכרת? מה קורה כשיש כמה חברות? ומה עם ההפקדות משנת 2000 שהופקדו בתוכניות, מי מסמן אותן?

אז נכון להיום, אין סדר בדברים. כמו כן, גם אם כיום ממשק המעסיקים משדר בין התוכניות הפנסיוניות מהו חלק ההפקדה ששולם עליה מס, כך שהגוף המוסדי יכול לסמן זאת בהתאם, לא תמיד דרך הסימון היא הנכונה עבור הלקוח. לכן, חשוב להבהיר כי ללא התערבות מול היצרנים הפנסיוניים השונים, הקצבה המוכרת והקצבה המזכה אינן מתועדות ברישומיהם. הנושא הזה רלוונטי במיוחד לבעלי שכר גבוה של 30 אלף שקל בחודש ומעלה, כמו עובדי הייטק או נושאי משרות בכירות, כפי שנסביר בהמשך.

לפני שנמשיך, חשוב להבין מהי קצבה מזכה ומהי קצבה מוכרת. קצבה מזכה היא קצבה שחייבת במס, מכיוון שהיא משולמת מתשלומים שקיבלו הטבת מס בעת ההפקדה - ולכן משיכתם כקצבה חייבת במס שולי. בגיל פרישה ניתן לנצל עליה את הטבות המס על הקצבה המזכה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קצבה מוכרת היא קצבה שמקורה בתשלומים משנת 2000 ששולם בגינם המס, ולכן משיכתם כקצבה פטורה ממס. לדוגמה, כל הפקדה לתגמולים שמבצע עבורך המעסיק לחיסכון הפנסיוני ועולה על 7.5% משכר בגובה 2.5 פעמים שכר ממוצע במשק (נכון לשנת 2024, מדובר ב-31,340 שקל בחודש) מחייבת אותך בשווי מס בעת ההפקדה. כלומר, הפקדה לתגמולי מעסיק מעל 2,350 שקל בחודש, ששילמת עליה כבר מס בעת ההפקדה דרך השכר - צריכה להיות פטורה ממס בעת משיכת קצבה כבר מגיל 60.

בעת היוון קצבה מוכרת (כלומר, משיכה חד-פעמית), הקרן פטורה ממס והרווחים הנומינליים חייבים במס בשיעור 15%, וזאת בתנאי שיש קצבה מזערית של כ-5,000 שקל. אחרת, היוון קצבה מוכרת חייב במס. לכן, חלק מתכנון הפרישה זה לוודא שאכן כל ההפקדות ששולם עליהן כבר מס בעת ההפקדה, יסומנו כקצבה מוכרת כדי לנצל את הטבות המס. ככל שהשכר גבוה יותר, מרכיב הקצבה המוכרת גבוה יותר ומשמעותי יותר. יש לציין כי קצבה מוכרת אינה קיימת בקרנות הפנסיה הוותיקות ובפנסיה תקציבית.

מתי כדאי למהר ולסדר את סימון הקצבה?

ההמלצה שלנו לחוסכים הפנסיוניים היא לא לפעול מול היצרנים הפנסיוניים השונים לרישום קצבה מוכרת וקצבה מזכה לפני שהגיע מועד מימוש הכספים.
חשוב לציין כי כספי תגמולים בקצבה מזכה - במקרה פטירה, פטורים ממס, גם ממס רווחי הון, ואילו תגמולים בקצבה מוכרת - בעת פטירה או משיכה חד-פעמית חייבים במס רווחי הון.

לאור יתרון מיסוי זה, מי שהפנסיה שלו גבוהה דיה ומספקת - מומלץ לו את מרכיב התגמולים להשאיר להורשה, ואז הכספים יהיו פטורים ממס במלואם, כולל פטורים ממס רווחי הון. כלומר, במקרה זה, רק נעשה נזק בסימון הכספים.
נוסף על כך, יש הבדל באילו תוכניות פנסיוניות נרצה לסמן את הקצבה המוכרת. יש מרחב תמרון באפשרות לסמן את הקצבה המוכרת בין התוכניות השונות, תחת מגבלות שנקבעו בתקנות.

כך למשל, הבחירה כנגד אילו כספים לסמן קצבה מוכרת קשורה להחלטה אם הלקוח מעוניין לממש את הכספים בסכום חד-פעמי ("היוון קצבה מוכרת") או בדרך של קצבה ("קצבה מוכרת", פטורה ממס). אם רוצים לממש כקצבה את הכספים האלה, נרצה לסמן את הכספים בתוכניות שמאפשרות פנסיה בתנאים ותיקים עם מקדם המרה נמוך. לעומת זאת, אם רוצים לממש כסכום חד-פעמי, נרצה לסמן את הכספים בתוכניות שהן פחות טובות כפנסיה. את התכנון המפורט הזה רלוונטי לעשות סמוך למימוש הכספים.

בכל מקרה, כאשר מעורבים כמה יצרנים פנסיוניים בחלוקה של התגמולים, נדרשת "חייטות עילית". כלומר, מדובר בתהליך עבודה מורכב ומקצועי מאוד, שאותו צריך לנהל מול היצרנים עצמם ואל מול מס הכנסה. חשוב שמי שינהל את התהליך יהיה מומחה פרישה, שמכיר גם את סוגיות המיסוי וגם את סוגי התוכניות. בינתיים, חשוב לשמור את טפסי 106 משנת 2000, כי שם נמצא רוב המידע שיסייע בטרם מימוש הכספים למקסם את הטבות המס.

בתהליך תכנון פרישה עם מומחה פרישה, מסייעים ללקוח לקבל את ההחלטה המתאימה ביותר עבורו, בנוגע לאופן המימוש של חסכונותיו הפנסיוניים בדרך של קצבה חודשית ו/או סכום חד-פעמי, תוך ניצול מירבי של הטבות המס, ובתוך כך חישוב הקצבה המוכרת ואופן מימושה.

הכותבת היא סמנכ"לית תכנון פרישה ופנסיה של קבוצת קלי. אין לראות באמור המלצה או ייעוץ והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פנסיוני אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    המון דיבורים אין תכל'ס
    יועץ פרישה 10/03/2024 15:43
    הגב לתגובה זו
    3 0
    מציעה לא לצבוע את הקצבה המוכרת עכשיו כדי לא לשלם מס על רווחי הון בעת היוון קצבה.. - זה סבבה! אבל כמה אנשים בכלל לא צובעים את הכסף שנמצא בקצבה מוכרת כפטור ממס? זה נושא שצריך לדבר עליו, כמה מיסים משלמים ביתר בגלל שנמנעים מהליך זה? קיצור דיבורים כמו חול ואין מה לאכול!
    סגור
  • 1.
    אפשר היה לקצר את הכתבה ולהשאיר רק את הפסקה האחרונה
    העורב 27/02/2024 17:53
    הגב לתגובה זו
    12 3
    או לחליפין להחליף את הפסקה האחרונה בראשונה. זה היה חוסך לנו 3 דקות מהחיים.
    סגור
  • יועצי פנסיה הם אנשים שלא הצליחו למצוא עבודה אמיתית
    ליאור שגיא 16/03/2024 17:22
    הגב לתגובה זו
    4 1
    המקצוע הכי מיותר בארץ
    סגור
  • חחחחחחח
    גולו 01/03/2024 09:14
    הגב לתגובה זו
    6 1
    חחחחחחחחחח. גם פה צריך להתפרנס
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות