"האם קרן הפנסיה שלי טובה?" ככה תבדקו

למה משלמים דמי ניהול על ההפקדות השוטפות, איך משווים בין קרנות הפנסיה ומה זה איזון אקטוארי?
 | 
telegram
(6)

אנחנו מקבלים הרבה שאלות בסגנון - "איך אני יודע אם קרן הפנסיה שלי טובה?", "מה זה דמי ניהול מהפקדות?" ועוד. הנתון הרלבנטי לשאלה אם הקרן טובה הוא לרוב התשואה שלה, אבל כשבוחנים את קרנות הפנסיה לטווח של 30-40 שנה שזה זמן החיסכון הפנסיוני מקבלים הבדלים יחסית קטנים בינהן. מי שטוב בשנים מסוימות חלש באחרות. אין באמת מנצחים גדולים בפער, וגם אם יהיו - לא בטוח שאתם תהיו בקרן שלהם. 

 

החשיבות של דמי הניהול


התשואות חשובות. התשואות מבטאות מגמה ואתם גם יכולים לשנות מסלולים ומנהלים על פני השנים, זה כבר לא כמו פעם שקרן פנסיה היתה חתונה קתולית. אבל התשואות הן הימור - אנחנו לא יודעים אם מה שהיה הוא שיהיה, אנחנו לא יודעים אם הקרן החלשה שלנו לא תפתיע לטובה בשנה הבאה. מה שלא הימור הוא דמי הניהול, ולכן ננסה לבדוק איך לבחור קרן פנסיה בהינתן דמי הניהול שלה. אחרי הכל כל פיפס קטן בדמי הניהול מתבטא בהרבה מאוד כסף בסוף הדרך - הפערים בין הפנסיה הכוללת שלכם בסוף התקופה בין דמי ניהול נמוכים לגבוהים הם מאות אלפי שקלים.

דמי הניהול הם אחד המרכיבים החשובים בבחירת כל מכשיר השקעה. דמי הניהול מהווים את התשלום עבור ניהול ההשקעות לגוף המנהל והם נמצאים כמעט בכל אפיק השקעה מנוהל, גם בפנסיה שלכם. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

דמי הניהול בפנסיה ירדו באופן דרמטי תודות לרפורמה שהובילה דורית סלינגר כראש רשות שוק ההון והביטוח. היא נלחמה לפני כשמונה שנים כדי להכניס את פנסיות ברירית המחדל והצליחה. עד אז, הפנסיה שלכם היתה לרוב מנוהלת אצל מי שבחר סוכן הביטוח-גוף הביטוח של מקום העבודה שלכם ובדמי ניהול גבוהים יחסית, אלא אם הייתם מועסקים בחברה גדולה. 

גופי הפנסיה הציעו דילים נהדרים לעובדים בחברות גדולות - דמי ניהול נמוכים במיוחד, בשעה ש"עובדים פשוטים"  שילמו דמי ניהול גבוהים פי כמה וכמה. כלומר, למרות שזו יכולה להיות אותה קרן פנסיה אצל אותו הגוף המנהל, היו חוסכים ששילמו בפערים מאוד גבוהים.

 

דורית סלינגר הורידה את דמי הניהול לכולם

קרנות הפנסיה ברירת מחדל היו קרנות של כולם ובדמי ניהול נמוכים. המדינה בעצם הוציאה מכרז על דמי הניהול וכך בחרה את הזוכות. זה היה "הבית" של "העובדים הפשוטים", אך בהדרגה, התיישרו כל הגופים לדמי ניהול יחסית נמוכים. היתרון של קרנות הפנסיה ברירת מחדל כמעט ונעלם כי הגופים השולטים - חברות הביטוח - הפנימו את כללי המשחק החדשים והפחיתו את דמי הניהול. 

 

דמי הניהול בפנסיה - מההפקדה ומהצבירה

אל תשאלו למה, כי אין לזה תשובה אמיתית, אבל קרנות הפנסיה גובות מכם כסף על ההפקדה לצד דמי ניהול על הצבירה. בפועל, ברוב הנכסים המנוהלים יש דמי ניהול על הצבירה, על היקף הכסף המנוהל, אלא שבפנסיה (ופה ושם גם בגמל) יש דמי ניהול על ההפקדות. הסיבה הרשמית - טיפול בהפקדה, שיוך לקרן וכו'. בפועל, היה יותר ברור ושקוף אם היתה שורה אחת של דמי ניהול, אבל הסיבוך הזה נוח לגופים, אתם לא באמת יכולים להשוות בין דמי הניהול בגופים השונים.

​דמי ניהול מההפקדה - משמעותיים מאוד לחוסכים צעירים

השאלה הגדולה בהשוואת דמי הניהול בפנסיה היא להבין את היחס בין דמי הניהול מהפקדה לדמי הניהול מהצבירה (מסך הנכסים). השאלה הזו תלויה בגיל החוסך. אם מדובר בחוסך שנמצא רגע לפני הפרישה, סך ההפקדות שלו יהיה נמוך בעוד שהתיק שלו יהיה בהיקף גבוה, כך שדמי הניהול מההפקדה יהיו נמוכים מאוד. 

נדגים - נניח שלחוסך הזה יש 1.2 מיליון שקל בפנסיה והוא מפקיד 2,000 שקל מדי חודש - דמי ניהול מההפקדה בממוצע הם באזור 1.5%, 30 שקל בחודש - 360 שקל בשנה. דמי הניהול מהצבירה הן בממוצע באזור ה-0.15% מהיקף הנכסים - 1,800 שקל. כלומר דמי הניהול מההפקדה הם כחמישית מדמי הניהול מהצבירה, ואפשר גם לומר שהם מביאים את דמי הניהול הכוללים (מהצבירה) לאזור ה-0.18%.

אבל, אם מדובר בחוסך צעיר, דמי הניהול מההפקדות הן קריטיים - המשקל שלהם גדול מסך דמי הניהול ומשך הזמן מביא אותם להיות מאוד משמעותיים. נדגים חוסך שיש לו 50 אלף שקל בחיסכון (כשנתיים וחצי-שלוש שנים של חיסכון) והוא מפקיד 2,000 שקל כל חודש.

דמי הניהול מההפקדה יסתכמו ב-360 שקל בשנה. דמי הניהול מהצבירה 75 שקל בלבד. דמי הניהול המשוקללים (במבחן הצבירה) כ-0.8%.

היחס הזה יילך ויקטן - כלומר מדמי ניהול משוקללים על הצבירה של 0.8%, זה יירד במשך 35-40 שנה ל-0.18%. דמי הניהול הממוצעים על פי הבדיקה שלנו יהיו כ-0.3%-0.4%. לאדם בן 40-45 שחוסך לפנסיה דמי הניהול המשוקללים הם באזור של 0.3%-0.4%. 

 

איך בוחרים קרן פנסיה?


ולכן, כשאתם בוחנים את הפנסיה שלכם, משווים לקרנות אחרות ושוקלים לעבור, אחת השאלות החשובות ביותר היא הגיל שלכם שגוזר את היקף הפנסיה. ככל שאתם מבוגרים יותר חפשו את הקרן עם דמי הניהול הנמוכים על הצבירה, ככל שאתם צעירים יותר חפשו את הקרן עם דמי ניהול נמוכים על ההפקדה.

הבחירה של קרן פנסיה היא לא עניין של מה בכך. עוד לפני שאתם מסתכלים על התשואות של הגופים ומשווים בינהם, אתם צריכים לדעת שיש בקרנות האלו ערבות הדדית-ביטוחית. יש לזה משמעות גדולה ואתם צריכים להיות בטוחים שמעבר לקרן אחרת לא פוגע באלמנט הביטוחי. הקרן פנסיה שלכם מבטיחה לכם כיסוי ביטוחי במקרה של אובדן כושר עבודה, סכומים לשאירים במקרה של מוות ועוד. היא גם מבטיחה לכם קצבה לכל החיים דרך ערבות הדדית של כל החברים בה. לכן, אתם תעדיפו שהחברים בה יהיו מתחת לגילכם כדי שהם יהיו ערבים לכם, אתם תעדיפו וסליחה על הכתיבה הקרה - שהם יהיו בריאים, כי אתם לא רוצים קרן שבה תצטרכו לממן במסגרת הערבות ההדדית כיסוי ביטוחי משמעותי לחולים ונכים. 

אתם תרצו להיות בקרן של בריאים וצעירים. אין דבר כזה, ולמעשה, הנחת הבסיס שבקרנות הגדולות יש מדגם מייצג של האוכלוסייה. לא בטוח שזה נכון ורואים את זה על פי נתון שנקרא - איזון אקטוארי.

 

מה זה איזון אקטוארי?


איזון אקטוארי הוא איזון כספי שעושה הקרן פעם ברבעון כדי לשקף את תוחלת החיים הממוצעת במשק, כדי לוודא שיש כספים לכולם עד הגיעים לגיל "תוחלת החיים". התוחלת הזו אגב עולה בשנים האחרונות והמשמעות שהקרן מחוייבת ליותר תשלומים עתידיים. הסכום הזה קשור ותלוי כמובן גם בריבית ולוקח בחשבון גם את התשואה הממוצעת על הנכסים. באיזון האקטוארי נלקחים גם כל האלמנטים הביטוחיים - אנחנו בשוטף משלמים על הביטוח שנצבר ובמקביל יש תביעות שמשולמות, היקף הצבירה פחות התביעות משפיע על האיזון האקטוארי. כלומר, ככל שיש פחות תביעות כך האיזון האקטוארי יהיה טוב יותר.

האיזון האקטוארי יכול להיות שלילי או חיובי, ומדובר בעצם בתוספת או הפחתת תשואה. זו תשואה שאתם מקבלים או משלמים עליה באופן מלא והיא לא נובעת מהביצועים של הקרן, אלא מהערבות ההדדית של הקרן. 

ככל שתוחלת החיים תעלה - והיא תעלה, כך יהיה לכם הפסד עתידי בקרן הפנסיה.  ככל שיהיו תביעות רבות וגדולות יותר כך ההפסד העתידי יעלה. 

ולכן - חשוב לבחון את האיזון האקטוארי השנתי. הוא לא בהכרח מעיד על מה שיהיה בהמשך, אבל אם אתם רואים שנים של איזון שלילי, זה יכול להעיד על הרכב העמיתים בקרן. מנגד, בקרנות החדשות - קרנות ברירית מחדל, צפוי שההרכב האנושי יהיה צעיר יותר, והאיזון האקטוארי יהיה טוב יותר. רואים את זה בטבלה המצורפת, אבל זה לא מבטיח שזה יימשך וגם - אל תרוצו לוותר על קרן ותיקה כי יכול להיות שיש בה מרכיבים ביטוחיים שאין בקרנות החדשות. 

לסיכום - בדקנו הפעם את דמי הניהול שהם פקטור מאוד חשוב בקבלת ההחלטה על קרן הפנסיה. התשואות על פני זמן של כל הגופים בטווח הארוך די קרובות ולכן החשיבות היא להוזיל את העלויות. בדקנו גם את האיזון האקטוארי כי הוא סוג של "רוצח שקט" של הפנסיה, לאורך זמן הוא מוריד את התשואה שלנו. הפרמטרים האלו חשובים לקבלת החלטה - האם להישאר בקרן הפנסיה או לעזוב? אבל לא פחות חשוב - המסלול שאתם בוחרים, על זה ועוד בפעם הבאה.


תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    להפריד חיסכון מביטוח
    א-ב 29/07/2024 11:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפי דעתי עדיף להפקיד לפחות את רכיב הפיצויים בקופת גמל ולא בקופת הפנסיה. כדאי גם לשקול מסלולים עתירי חיסכון ורכישת בטוח א.כ.ע. בנפרד.
    סגור
  • 4.
    האם פנסיה תקציבית של אחראים על טבח נתניהו היא טובה?
    Ron DeSantis 29/07/2024 11:43
    הגב לתגובה זו
    5 0
    כמה יקבלו ביבי נתניהו , והרצי לוי וחליוה כשיפרשו לגמלאות? אם כמובן עד אז לא יהיו בכלא.
    סגור
  • 3.
    ושום מילה על IRA... (ל"ת)
    גילי 29/07/2024 10:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    רק ברירת מחדל. לברוח מחברות הביטוח (ל"ת)
    משקיע 29/07/2024 08:25
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • לפני מחיקת כספים.... (ל"ת)
    ההונאה הגיע לסיום.. 29/07/2024 13:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    איזון אקטוארי
    ליאור 29/07/2024 08:17
    הגב לתגובה זו
    2 3
    איזון אקטוארי עושים פעם ברבעון ולא פעם בשנה ותפסיקן למחזר בכל נושא את עניין דמי הניהול, כל כך הרבה מלל בשביל להגיד דמי ניהול...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות