מה עשתה קרן הפנסיה שלכם בחודשים האחרונים והאם אתם במסלול הנכון?

מהם המסלולים העיקריים בפנסיה, אילו חברות עומדות בראש התשואות לטווח קצר ולתקופה של  שנים ואיך להפחית את דמי הניהול?
 | 
telegram
(6)

חודש יולי היה חודש טוב עבור קרנות הפנסיה, עם תשואה ממוצעת של 1%-1.3% באפיקים השונים (במסלולים לפי גיל). חודש אוגוסט גם צפוי לספק תשואה כזו כשהתשואות מתחילת השנה מרשימות.

מי שהובילו בחודש שעבר הן הקרנות של חברות הביטוח הפניקס כלל והראל, בזמן שהקרנות של אלטשולר שם הציגו ביצועים נמוכים מהממוצע, מה שלא פגע בתשואות החזקות שלהם במבט שנתי. על פי בדיקת ביזפורטל, ובשל המשקל הגדול של אלטשולר להשקעות בחו"ל, התשואה באוגוסט (עד כה) מחזירה אותה לצמרת החודשית. 
 

תשואה מרשימה ל-5 שנים


במבט ארוך טווח, שהוא החשוב בבחינה של קרנות הפנסיה, הציגו הקרנות תשואה ממוצעת של כ-47% עבור חוסכים צעירים (מתחת לגיל 50), כ-43% עבור גילאי ה-50, ותשואה של כ-32% עבור שכבת הגיל של המתקרבים לפנסיה (60 ומעלה). מי שהגיעו לראש הטבלה בטווח הארוך הן הקרנות של הפניקס, מיטב ומנורה.

פנסיה היא חיסכון לטווח ארוך, כשעבור אזרחים רבים, קרן הפנסיה היא אפיק החיסכון המשמעותי והחשוב ביותר. בהקשר זה, נהוג לציין את כלל האצבע שאומר שכדי לקבל פנסיה חודשית של כ-8.3 אלף שקל בחודש צריך לחסוך לאורך שנות העבודה כ-2 מיליון שקל בקרן הפנסיה. ככל שעובדים פחות שנים בדרך - מפסידים שנות חיסכון, וזה עלול להיות משמעותי בזמן הפרישה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אדם שהמשכורת החודשית שלו היא 10,000 שקל בחודש ברוטו, מפריש (יחד עם הפרשות המעביד) כ-1,800 שקל בחודש לקרן הפנסיה ופיצויים. לאורך 40 שנות עבודה בשכר זה העובד יפריש כ-890 אלף שקל. מהיכן יגיעו עוד 1.1 מיליון שקל? נכון - אפקט הריבית דריבית בשוק ההון (בשילוב רכיב תשואת אג"ח מובטחות - התחייבות של המדינה לשלם ריבית כך שבתקופה של ירידות בשווקים - הרכיב הזה מהווה הגנה מסוימת). מכאן החשיבות הגדולה בלהתחיל לחסוך מוקדם, יותר שנות חיסכון משמעותה יותר כסף בפנסיה.

בבסיס הרעיון עומדת ההנחה שבטווח הארוך השוק ימשיך לצמוח, על אף הירידות העיתיות. לכן, ירידות שערים בחודש אחד או בשנה אחת, הן פחות קריטיות לחיסכון, שכן החוסכים רואים את הכסף רק בחלוף לא מעט שנים. לצורך כך, מציעות חברות הפנסיה השונות מסלולים מותאמי גיל, מתוך ההבנה שכל שעולים בגיל, יש פחות זמן עד לפנסיה, והתיק נהיה רגיש יותר לירידות. כלומר, בניגוד לאדם צעיר שרק החל לחסוך, אדם שמתקרב לגיל הפנסיה, לא יכול להרשות לעצמו סיכונים גדולים, ולכן החברות יקטינו בתיק של שכבת הגיל שלו את החשיפה לשוק המניות לטובת השקעה באפיק סולידי (לרוב אג"ח). לעומתו האדם הצעיר פחות מוטרד ממפולת נקודתית בשווקי ההון, וירצה להגדיל את החשיפה שלו לאפיק המנייתי שכן האפסיד שיכול להתקבל מאפיק זה הוא גבוה משמעותי מזה שמתקבל באפיקים הסולידיים.

אז מה עשתה הקרן שלכם בשנים האחרונות - אלטשולר חזרה להוביל

לאור מה שהסברנו לעיל כדאי לבחון את הפנסיה שלכם לפי הביצועים שלה בטווח הארוך, ולא לפי מה שעשתה בחודש האחרון. מבט על נתוני חודש יולי של חברות הביטוח עבור חוסכים "צעירים" (עד גיל 50) חושף פערים לא קטנים. בטווח הארוך הפניקס ומיטב, השיאו לחוסכים דרכן את התשואה הטובה ביותר (51.7% ו-50.8% בהתאמה), בזמן שהראל נותרה הרחק מאחור (42.3%). אחרי מיטב ניתן למצוא את החברות מנורה (47.9%) וכלל (47.5%).

גם במבט שנתי, ניתן לראות שמתחילת השנה התקשתה חברת הראל להשיא תשואה עודפת לחוסכים אצלה ביחס למתחרות. לעומת זאת, אלטשולר, התאוששה השנה מהשנים הקשות שהעיבו על התשואות שלה, והציגה את הביצועים החזקים ביותר בשנה האחרונה, זאת למרות שבחודש האחרון השיאה תשואה נמוכה באופן משמעותי מהממוצע.
 

הפניקס מובילה בטווח הארוך במסלול עד גיל 50

גם מבט על התשואות של הקרנות עבור שכבת הגיל הבאה (גיל 50-60) מעלה תמונה דומה. הקרנות מיטב (50%) מנורה (44.6%) והפניקס (44.4%) עומדות בראש טבלת התשואות, בזמן שאלטשולר שחם (38.3%) והראל נותרו הרחק מאחור (39%). עם זאת, כאמור, גם אחרי החודש החלש של אלטשולר היא עדיין מובילה בכל מה שקשור לתשואות בשנה האחרונה (9.1%). 

לעומת זאת, בקבוצת הגיל המבוגרת (60 ומעלה) התמונה מעט שונה והפערים אינם גדולים כמו בשתי הקבוצות האחרות. בדומה לקבוצות האחרות מנורה (35.9%) מיטב (33.7%) והפניקס (33.2%) הציגו תשואות גבוהות, בזמן שמגדל (30.9%) והראל (28.5%) התקשו להשיא תשואה לחוסכים אצלם. עם זאת, ניתן לראות שהפערים בין החברות אינם גדולים כל כך בעיקר בשל ההשקעה הגבוה יחסית באפיקים סולידיים, שמקשה על הצגת ביצועים עודפים.


הרפורמה במסלולי החיסכון

בתחילת החודש יצא לדרך השלב השלישי והאחרון ברפורמה במסלולי חיסכון, אשר נועדה לאפשר לחוסכים השוואה בין המסלולים בחברות השונות, במטרה לסייע בצמצום עלויות ניהול של מי שמעוניינים בכך. על אף שהרפורמה רלוונטית כמעט לכל אדם בוגר בישראל, עד עתה לא נעשו צעדים משמעותיים להנגיש אותה לציבור הרחב, ולכן בחרנו לעשות בה סדר.

בכדי להקל על החוסכים להשוות בין המסלולים בחברות השונות קבעה רשות שוק ההון חמישה אשכולות מרכזיים, המחולקים בהתאם לאופי הניהול שלהם. אשכולות אלו, כוללים מגוון מסלולי השקעה מוגדרים גם הם, שמעתה יהיו בעלי שם אחיד בכל החברות. בכך, צפויה לחוסך בראש ובראשונה השוואה פשוטה יותר בין המסלולים בחברות השונות בהתאם לתשואה שהן הציגו. אך לא פחות חשוב מכך היא לחוסך לצמצם את ההוצאות הישירות, במידה ויבחר בכך.

כדי להבין במה יתבטא החיסכון הזה, צריך תחילה להבין מהן אותם הוצאות ישירות, אותן גובות החברות וכיצד ניתן לצמצמן בעקבות הרפורמה. גופי הפנסיה שונים גובים מהחוסכים לצד דמי הניהול (בהתאם להפקדות ולכסף שמצטבר),  גם דמי ניהול חיצוניים, אשר מכונים גם הוצאות ישירות. הוצאות אלו, הן למעשה דמי ניהול נוספים המשולמים לקרנות חיצוניות, כתוצאה מהשקעה של הגופים בנכסים לא סחירים דוגמת נדל"ן וקרנות הון סיכון וחברות הייטק שאינן נסחרות בשוק הציבורי.

להשקעה בנכסים סחירים יתרונות לא מעטים, שכן לעיתים רבות הן עשויות להגן על התיק ולגוון אותו ביחס לנעשה בשוק הסחיר. עם זאת, ההשקעה בנכסים אלו כרוכה בהוצאה נוספת עבור החוסכים, אשר לא לכולם יש עניין בה ולא הייתה שקופה במלואה עד כה. למעשה, מי שיבקשו להבין כיצד השפיעו ההשקעות בנכסים לא סחירים על תיק הפנסיה שלו, ביחס לתשלום עבורם. וועדת יפה, שהמלצותיה הולידו את הרפורמה, אף טענה כי לעיתים ההוצאות הללו נעשות בצורה שרירותית ונתונות למניפולציות של הגופים. לכך הצטרף החשש, שהיות והן נעדרות שקיפות, הגופים עשויים לשלם מחירים גבוהים עבור דמי הניהול החציוניים, משום שאלו מגולגלים על המבוטח-החוסך ולא עליהם.

על כן, הרפורמה הנוכחית שתכנס לתוקפה בתחילת חודש יולי, באה לפתור חלק מהבעיות והעיוותים הללו. זאת על ידי כך שהיא מחייבת את הגופים הפנסיונים בפרסום שנתי של ההוצאות הישירות המקסימליות, אותן הן יגבו בכל אחד מהמסלולים. בכך, יוכלו החוסכים לבחור האם ברצונם להשקיע את כספי החיסכון שלהם במסלולים בהם ההוצאות הישירות נמוכות יותר כמו באשכול עוקב מדדים ובאשכול מסלולים סחירים (הרחבה בהמשך). מכיוון שבאשכולות אלו אין נכסים שאינם סחרים, ההוצאות הישירות בהן אמורות להיות אפסיות.

המסלולים השונים: הרשות קבעה חמישה אשכולות שונים בעלי שם ומאפיינים אחידים עבור כל הגופים, בהתאם לאופי ההשקעה. האשכול הראשון, כולל בתוכו שורה של מסלולים עוקבי מדדים. השקעה שהפכה בשנים האחרונות לפופולארית ביותר בשל התשואות הגבוהות של המדדים ביחס לניהול האקטיבי. באשכול זה שישה מסלולים אשר עוקבים אחרי מדדים שונים (בין שלושה לעשרה מדדים בכל מסלול, למעט במסלול הפופולארי העוקב אחרי S&P 500). המסלולים נבדלים האחד מהשני, בחשיפה שלהם למידת החשיפה והתמהיל שלהם בין מניות לאג"ח.

אשכול נוסף, אשר בו יוכלו החוסכים ליהנות מתשלום דמי ניהול פנימיים בלבד הוא אשכול המסלולים הסחירים. אשכול זה יכלול מסלולים שונים המשקיעים בניירות ערך סחירים, וכמו באשכול העוקב אחר מדדים, יציע לחוסכים מסלולים בהתאם לרמת החשיפה למניות ואג"ח (ממשלתי/קונצרני) בשוק ההון, בהתאם להעדפות של החוסכים.

האשכול השלישי, מציע מסלולי השקעה בניהול אקטיבי, הכוללים גם נכסים בלתי סחירים, אשר מחייבים הוצאות ישירות (שגובהם ייקבע בתחילת כל שנה באופן שקוף). במסלולים אלו, מלבד ההשקעה בניירות ערך יוכלו החוסכים להיחשף לנכסים דוגמת נדל"ן וקרנות הון סיכון וחברות הייטק שאינן נסחרות בשוק הציבורי, ומשכך גם פחות תלויות בביצועיו.

האשכול הרביעי, מכוון עבור אנשים שרוצים להשקיע בהתאם להשקפת עולמם הדתית או החברתית. בין השאר יוצעו לחוסכים במסלולים אלו, השקעות בהתאם לחוקים דתיים (הלכה יהודית או שריעה) או לחלופין בחברות קיימות או כאלו אשר פועלות בהתאם לסטנדרט חברתי מסוים. בדומה לאשכול הניהול האקטיבי, גם מסלולים אלו יכללו דמי ניהול חיצוניים, בהתאם להשקעה בנכסים השונים.

לבסוף, בעתיד צפויים הגופים גם להשיק אשכול נוסף, אשר יכלול מסלולי השקעה אקטיביים עם דמי ניהול משתנים, על בסיס הצלחה. מטבע הדברים גם מסלולים אלו יחויבו בדמי ניהול חציוניים בהתאם להשקעות בהם.


 

החשיבות של דמי הניהול ואיך בוחרים קרן פנסיה

התשואות הן הפרמטר העיקרי שלפיו בוחרים חוסכים את הקרן שלהם, כשצריך לזכור שיש חשיבות אדירה למסלול שבחרתם. כלומר, עוד לפני שאתם בוחנים את הקרנות, אתם צריכים לבחור מסלול השקעה. אתם יכולים לשנות מסלולים בהתאם לצרכים ורמת הסיכון שאתם מעריכים. כלומר, ממש לא בטוח שאתם באופן ספציפי צריכים להיות במסלול של מעל גיל 60 עם רמת סיכון נמוכה (פחות מניות), אם לדוגמה אתם בני 62 אבל יש לכם 2 דירות להשקעה. במצב כזה, אולי אתם תרצו להסתכן במניות (לצד הסיכון יש סיכוי לאפסייד) כי יש לכם נכסים יחסית סולידים. 

מעבר לכך, הרציונל של הורדת שיעור ההחזקה במניות על פני השנים הוא מודל נכון בבסיס, אבל הוא צריך לעבור התאמות.  הוא מושתת על ההנחה ששוקי המניות לאורך זמן עולים, אבל אם יש מצפולת לוקח כמה שנים טובות כדי לתקן. לכן, אנשים מבוגרים לא יכולים לחכות לתיקון, הם יפספסו אותו והם צריכים להשקיע בשיעור נמוך במניות. האומנם? מה זה מבוגרים? תוחלת החיים עולה ובמקביל גיל הפרישה עולה. אנשים ממשיכים לעבוד עד גילאים מאוחרים, חוסכים עד גילאים מאוחרים. מעבר לכך, התיקונים בעשורים האחרונים היו מאוד מהירים, לא היו מצבים של תיקונים של שנים רבות. 

אף אחד לא יכול לדעת מה יהיה, אבל גיל 50 וגיל 60 זה לא בהכרח הגיל שבו צריכים להוריד את מדרגת הסיכון. וזה עוד לפני שיקולים ספציפיים של החוסכים בשל צרכים, טעמים ועוד. 

ערבות הדדית -  עוד לפני שאתם מסתכלים על התשואות של הגופים ומשווים בינהם, אתם צריכים לדעת שיש בקרנות האלו ערבות הדדית-ביטוחית. יש לזה משמעות גדולה ואתם צריכים להיות בטוחים שמעבר לקרן אחרת לא פוגע באלמנט הביטוחי. הקרן פנסיה שלכם מבטיחה לכם כיסוי ביטוחי במקרה של אובדן כושר עבודה, סכומים לשאירים במקרה של מוות ועוד. היא גם מבטיחה לכם קצבה לכל החיים דרך ערבות הדדית של כל החברים בה. לכן, אתם תעדיפו שהחברים בה יהיו מתחת לגילכם כדי שהם יהיו ערבים לכם, אתם תעדיפו וסליחה על הכתיבה הקרה - שהם יהיו בריאים, כי אתם לא רוצים קרן שבה תצטרכו לממן במסגרת הערבות ההדדית כיסוי ביטוחי משמעותי לחולים ונכים. 


תשואות - התכנסות למרכז. אחרי בחירת המסלול והבנת הערבות ההדדית, בוחנים תשואות. לא בהכרח שהתשואות מעידות על העתיד, אבל זה הנתון שיש ולכן קל להסתמך עליו. צריך רק לזכור את ההתכנסות לממוצע. יש גופים שבנקודת זמן טובים, מצוינים, חלשים, בינוניים, אבל בטווח הארוך, ההבדלים בין הגופים האלו לא גדולים. מי שטוב כמה שנים, עשוי להיות בהמשך בינוני, מי שחלש מתחזק בהמשך.  כשבוחנים את התשואות לאורך עשרות שנים רואים התכנסות לממוצע. אין באמת מצטיינים שמספקים תשואות פנומנליות. 

ואז עולה השאלה הבאה - אם כך, איך בוחרים, מה באמת חשוב? 
כל נתו-פרמטר חשוב, אבל הכי חשוב לבחור את המסלול הנכון ולהתעקש על דמי ניהול נמוכים. אנחנו לא יודעים אם מה שהיה הוא שיהיה, אנחנו לא יודעים אם הקרן שלנו תהיה טובה או חלשה בעתיד. מה שלא הימור הוא דמי הניהול, ולכן ננסה לבדוק איך לבחור קרן פנסיה בהינתן דמי הניהול שלה. אחרי הכל כל פיפס קטן בדמי הניהול מתבטא בהרבה מאוד כסף בסוף הדרך - הפערים בין הפנסיה הכוללת שלכם בסוף התקופה בין דמי ניהול נמוכים לגבוהים הם מאות אלפי שקלים.
 

דמי הניהול בפנסיה ירדו באופן דרמטי בשנים האחרונות, הנה טבלה נתוני דמי הניהול (הסברים בהמשך):

 

דמי הניהול בפנסיה - מההפקדה ומהצבירה

קרנות הפנסיה גובות מכם כסף על ההפקדה לצד דמי ניהול על הצבירה. בפועל, ברוב הנכסים המנוהלים יש דמי ניהול על הצבירה, על היקף הכסף המנוהל, אלא שבפנסיה (ופה ושם גם בגמל) יש דמי ניהול על ההפקדות. הסיבה הרשמית - טיפול בהפקדה, שיוך לקרן וכו'. בפועל, היה יותר ברור ושקוף אם היתה שורה אחת של דמי ניהול, אבל הסיבוך הזה נוח לגופים, אתם לא באמת יכולים להשוות בין דמי הניהול בגופים השונים.

 

​דמי ניהול מההפקדה - משמעותיים מאוד לחוסכים צעירים

השאלה הגדולה בהשוואת דמי הניהול בפנסיה היא להבין את היחס בין דמי הניהול מהפקדה לדמי הניהול מהצבירה (מסך הנכסים). השאלה הזו תלויה בגיל החוסך. אם מדובר בחוסך שנמצא רגע לפני הפרישה, סך ההפקדות שלו יהיה נמוך בעוד שהתיק שלו יהיה בהיקף גבוה, כך שדמי הניהול מההפקדה יהיו נמוכים מאוד. 
 
נדגים - נניח שלחוסך הזה יש 1.2 מיליון שקל בפנסיה והוא מפקיד 2,000 שקל מדי חודש - דמי ניהול מההפקדה בממוצע הם באזור 1.5%, 30 שקל בחודש - 360 שקל בשנה. דמי הניהול מהצבירה הן בממוצע באזור ה-0.15% מהיקף הנכסים - 1,800 שקל. כלומר דמי הניהול מההפקדה הם כחמישית מדמי הניהול מהצבירה, ואפשר גם לומר שהם מביאים את דמי הניהול הכוללים (מהצבירה) לאזור ה-0.18%.
 
אבל, אם מדובר בחוסך צעיר, דמי הניהול מההפקדות הן קריטיים - המשקל שלהם גדול מסך דמי הניהול ומשך הזמן מביא אותם להיות מאוד משמעותיים. נדגים חוסך שיש לו 50 אלף שקל בחיסכון (כשנתיים וחצי-שלוש שנים של חיסכון) והוא מפקיד 2,000 שקל כל חודש.
 
דמי הניהול מההפקדה יסתכמו ב-360 שקל בשנה. דמי הניהול מהצבירה 75 שקל בלבד. דמי הניהול המשוקללים (במבחן הצבירה) כ-0.8%.
 
היחס הזה יילך ויקטן - כלומר מדמי ניהול משוקללים על הצבירה של 0.8%, זה יירד במשך 35-40 שנה ל-0.18%. דמי הניהול הממוצעים על פי הבדיקה שלנו יהיו כ-0.3%-0.4%. לאדם בן 40-45 שחוסך לפנסיה דמי הניהול המשוקללים הם באזור של 0.3%-0.4%. 

 

מה זה איזון אקטוארי?

איזון אקטוארי הוא איזון כספי שעושה הקרן פעם ברבעון כדי לשקף את תוחלת החיים הממוצעת במשק, כדי לוודא שיש כספים לכולם עד הגיעים לגיל "תוחלת החיים". התוחלת הזו אגב עולה בשנים האחרונות והמשמעות שהקרן מחוייבת ליותר תשלומים עתידיים. הסכום הזה קשור ותלוי כמובן גם בריבית ולוקח בחשבון גם את התשואה הממוצעת על הנכסים. באיזון האקטוארי נלקחים גם כל האלמנטים הביטוחיים - אנחנו בשוטף משלמים על הביטוח שנצבר ובמקביל יש תביעות שמשולמות, היקף הצבירה פחות התביעות משפיע על האיזון האקטוארי. כלומר, ככל שיש פחות תביעות כך האיזון האקטוארי יהיה טוב יותר.
 
האיזון האקטוארי יכול להיות שלילי או חיובי, ומדובר בעצם בתוספת או הפחתת תשואה. זו תשואה שאתם מקבלים או משלמים עליה באופן מלא והיא לא נובעת מהביצועים של הקרן, אלא מהערבות ההדדית של הקרן. 

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    אנחנו משלמים הרבה מיסים, הגיע הזמן שהמדינה תשמור עלינו
    אזרח רגיל 22/08/2024 14:05
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הגופים הנ"ל לוקחים עמלות מטורפות בלי צדק. על עבודה מינימלית. נשמח אם משרד האוצר/ רשות שוק ההון / ... ירסן אותם ויפחיתו עמלות. לא ייתכן שעל קרן עוקבת יקחו כל כך הרבה כסף. מה כל כך קשה ? איזה עמל יש להם ? תודה רבה
    סגור
  • 5.
    פנסיה תקציבית
    משה 22/08/2024 11:56
    הגב לתגובה זו
    2 1
    אומנם יכול להיות רגוע, אבל לא יכול להשפיע על הכספים לנייד מסלולים או לעבור לקרן אחרת וכדומה כמו בפנסיה הרגילה.
    סגור
  • 4.
    איך ניתן להשיג נתונים דמוגרפיים על המבוטחים בקרן?
    לירן 22/08/2024 10:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    איך ניתן לברר את חתך הגילאים של המבוטחים בקרן?
    סגור
  • 3.
    אתם מקצוענים, תודה על הכתבה (ל"ת)
    צדיק 22/08/2024 08:25
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 2.
    מעולה
    ירון אופק 22/08/2024 08:20
    הגב לתגובה זו
    4 0
    תודה רבה, מעניין ומועיל
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    למבוגרים צבירה של 2 מיליון נותנת מעל 10000 ש"ח ולא 8300
    דני 22/08/2024 07:46
    הגב לתגובה זו
    2 1
    מועד הכניסה הוא שקובע את החלוקה למנות והוא שונה בן פעם להיום...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות