קרנות ברירת מחדל: אלו הגופים שנבחרו לנהל 25% מחשבונות הפנסיה בישראל

רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון הודיעה שהגופים אינפיניטי, אלטשולר שחם, מיטב ומור זכו במכרז לניהול הקרנות הנבחרות ויציעו דמי ניהול של 1% מההפקדה ו-0.22% מהצבירה; המהלך לעידוד כניסה של חוסכים חזקים יצליח?

 | 
telegram

בתי ההשקעות אינפיניטי, אלטשולר שחם, מיטב ומור זכו במכרז של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, לניהול הקרנות הנבחרות (קרנות ברירות המחדל) בפנסיה. במסגרת המכרז נקבע כי דמי הניהול המקסימליים שייגבו מעמיתים חדשים שיצטרפו לכל אחת מארבע הקרנות הנבחרות יעמדו על 1% מההפקדה ו-0.22% מהצבירה.

על פי הודעת הרשות, ההצעות של ארבעת בתי ההשקעות דורגו במקומות הראשונים ונבחרו כקרנות נבחרות לתקופה של ארבע שנים (החל מה-1 בנובמבר). דמי ניהול אלו נועדו לשמור על זכויותיהם של חוסכים צעירים וחוסכים בעלי שכר נמוך באמצעות שיעורי דמי הניהול נמוכים מהפקדה. דמי ניהול שיוצעו לעמיתי הקרנות הנבחרות מובטחים לעובד למשך 10 שנים ממועד ההצטרפות שלו לקרן הפנסיה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ההליך החדש מאפשר גם לחוסכים בעלי יתרה צבורה גבוהה להנות מדמי ניהול אטרקטיביים בהתאם למנגנון המרה שנקבע במסגרת ההליך ומאפשר לעמית לבחור להמיר חלק מדמי הניהול מהצבירה לדמי ניהול מההפקדה. בהתאם להודעת הממונה על הקרנות לבחור לפחות חלופת המרה אחת מתוך החלופות שנקבעו אותן תוכל להציע לעמיתיה.


מנגנון המרת דמי הניהול מהצבירה לדמי ניהול מההפקדה. קרדיט: רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון

הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, עמית גל: "השלמתו המוצלחת של הליך נוסף לקביעת קרנות פנסיה נבחרות היא אבן מרכזית בפעילות הרשות לשימור מערכת פנסיה הוגנת, תחרותית ומתקדמת לטובת ציבור החוסכים בישראל. שיעורי דמי הניהול שנקבעו בהליך, מבטיחים לציבור רחב מוצר חיסכון פנסיוני פשוט ונגיש. הנכסים המנוהלים בקרנות הפנסיה החדשות ממשיכים לצמוח בקצב מהיר, ולחברות המנהלות בתחום זה אחריות רבה בשימור רמות ניהול, תפעול ושירות גבוהות. הרשות תמשיך לפעול לחיזוק ולקידום שוק הפנסיה בישראל, שהוא רשת הביטחון המשמעותית ביותר של הציבור לעת זקנה." 

קרנות ברירת מחדל

בשנת 2016 הכריזה רשות שוק הון על השקת קרנות ברירת מחדל, שנועדו להוריד את דמי הניהול המוצעים על יד הגופים המנהלים את הפנסיות. קרנות ברירת המחדל, הן למעשה קרנות פנסיה אליהן מועברים כספי החיסכון של עובדים שלא בחרו קרן פנסיה באופן אקטיבי. דמי הניהול המקסימליים (מצבירה ומהפקדה) בקרנות אלו נקבעים במסגרת מכרז אותו עורכת הרשות כל כמה שנים. הקרנות הזוכות, שמטבע הדברים מציעות את דמי הניהול הנמוכים ביותר, מתחייבות לספק אותם במשך עשר שנים. בכך, הצליחה הרשות להוריד את דמי הניהול עבור פלח לא מבוטל באוכלוסייה של צעירים ובעלי משכורות נמוכות, שסבלו עד אז מכושר מיקוח נמוך, שהקשה עליהם להשיג דמי ניהול נמוכים.

במכרז הראשון, אשר נערך בשנת 2016 נבחרו בתי השקעות: מיטב והלמן אלדובי, אליהן הצטרפו בחלוף שנתיים אלטשולר שחם ופסגות. בשנת 2021 ונערך מכרז שלישי, בו זכו בתי ההשקעות מיטב, אלטשולר שחם, מור ואינפיניטי. במסגרת המכרז, הן התחייבו לנהל את קרנות ברירת המחדל, תמורת דמי הניהול מקסימליים של 0.22% מהצבירה ו־1% מההפקדות. מה שמלמד במידה רבה על האפקטיביות של המהלך, שכן בשנת 2017, דמי הניהול הממוצעים מהפקדה ומצבירה (בקרב כלל החוסכים) עמדו על 2.5% ו-0.26%(בהתאמה).

כיום מנוהלים בקרנות ברירת מחדל סדר גודל של 1.26 מיליון חשבונות פנסיה, המהווים כ־25% מכלל החשבונות במדינה. נכון לרבעון האחרון של 2023, כמחצית מחשבונות הפנסיה החדשים, הופנו לקרן ברירת מחדל. על אף, שעל פניו לא מדובר בנתון מפתיע שכן מי  שפותחים קרן פנסיה משתייכים לרוב לפלח האוכלוסייה אליו מיועדות הקרנות, אך הוא מלמד על החשיבות של המהלך ועומק החדירה שלו.

במכרז החדש, שתוצאותיו פורסמו היום, פעלה הרשות לשפר את התחרות בשוק ולתקן כמה עיוותים שנוצרו מאז השקת הקרנות ב-2016. ראשית, במטרה להגדיל את כמות הכספים שמנוהלים בקרנות אלו כחלק מהגברת התחרות בשוק, הכניסה הרשות למכרזה החדש מנגנון שיאפשר לחוסכים להמיר דמי ניהול מצבירה לדמי ניהול מהפקדה. אפשרות זו, מכוונת בעיקר לאוכלוסייה שלא עושה על פי רוב שימוש בקרנות ברירת המחדל - חוסכים ותיקים ובעלי שכר גבוה. לאוכלוסיות אלו, אשר צברו עד כה סכום משמעותי בקרנות,  דמי הניהול מצבירה הינם חשובים יותר מאשר את דמי הניהול מהפקדה.

על כן, המהלך צפוי לתמרץ חוסכים "חזקים" יותר, להצטרף לקרנות ברירת המחדל, ובכך להגדיל את נתח השוק שלהן. למעשה מדובר במהלך משלים עבור הקרנות, שכן מלכתחילה הן נועדו לפתוח את השוק לשחקניות חדשות. אלא שלמרות המהלך חמש חברות הביטוח הגדולות עדיין מנהלות 90% מהנכסים בשוק. אמנם מדובר בירידה ביחס לשנת 2016, אז הן ניהלו כ־97% מהנכסים, אך עדיין לא מדובר בבשורה משמעותית. כעת יקוו ברשות שהמהלך יעודד גם חוסכים בעלי שכר גבוה יותר, מה שיגדיל את הכנסים המנוהלים בקרנות הללו.

בנוסף, המכרז ניסה לשנות את ההקצאה של הכספים בין הקרנות של בתי ההשקעות השונים. זאת על רקע העובדה ששתי המצטרפות החדשות מהמכרז של 2021, מור ואינפיניטי, סובלות מכמות מצטרפים נמוכה משמעותית מהקרנות "הוותיקות". על כן, הוחלט כי ההפניה של החוסכים לקרנות תעשה בהתאם לספרת הביקורת של תעודת הזהות שלו.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות