למה דמי הניהול בפנסיה זולים ובאיזה מכשירים הם היקרים ביותר?
דמי הניהול הם מרכיב קריטי בקרן הפנסיה. ההבדלים אולי נראים קטנים בין הגופים השונים אבל הבדל קטן היום הוא הבדל עצום בעתיד שיכול להסתכם בעשרות ואפילו במאות אלפי שקלים בפנסיה שלכם. הסיבה העיקרית שהוא קריטי הוא כי יש לכם שיטה עליו. על התשואות אין לכם שליטה, אתך יכולים לקבוע רמת סיכון ולהניח באיזה אזור יהיו התשואות שלכם, אבל אי אפשר לחזות אותן במדויק, בניגוד לדמי הניהול.
דמי הניהול הם בעצם התשלום שאתם משלמים לגוף על ניהול הקרן שלכם משלמים דמי ניהול בצורה כזו או אחרת כמעט בכל השקעה למנהלים או ל"מתווכים" בינכם לבין הנכס. הרפורמה שהובילה ראש רשות שוק ההון בעבר דורית סלינגר הביאה לירידה דרמטית בדמי הניהול והיום אתם יכולים להשוות בין דמי הניהול השונים בקרנות הפנסיה ולבחור בעצמכם את האופציה הזולה ביותר. חשוב לדעת שדמי הניהול המקסימליים בפנסיה מוגבלים לעד 6% מהפקדה חודשית ולעד 0.5% מהצבירה השנתית.
דמי הניהול בפועל נמוכים משמעותית מהתקרה ואם אתם חלק מגוף גדול שיש לו הסכם קיבוצי מול גוף הפנסיה, בזכות כוח המיקוח שלו והיתרון לגודל, ייתכן שאתם משלמים כבר הרבה פחות - כל למשל אנשי הקבע בצה"ל, לו יש הסכם עם הראל, משלמים דמי ניהול אפסיים על הפנסיה שלהם.
דמי הניהול של אנשי הקבע בצה"ל בהראל
דמי הניהול בפועל בפנסיה הם סדר גודל של כ-0.2% וגם אם משקללים את התשלום על ההפקדות מקבלים דמי ניהול אמיתיים של כ-0.3% עד 0.4%.
למה דמי הניהול בפנסיה זולים כל כך?
דמי הפנסיה בישראל זולים הודות למספר גורמים. ראשית, הרגולציה כאמור מגבילה את תקרת דמי הניהול אותם יכולים לגבות הגופים השונים. זה הופך את השוק לתחרותי יותר וכך הגופים השונים נכנסים ל"מלחמת מחירים" על הצרכן ומורידים את דמי הניהול כדי למשוך אליהם חוסכים.
בנוסף, ההסכמים הקיבוציים כאמור, כמו ההסכם של צה"ל עם הראל, מורידים את הממוצע בענף. לגופים הגדולים יש כוח מיקוח גדול יותר וכך לבסוף נוצר סוג של win-win: החוסכים בארגון מקבלים דמי ניהול נמוכים, והגוף המנהל מקבל אליו מספר גדול של חוסכים.
קרנות השתלמות וקופות גמל: יקרות יותר, גמישות יותר
בניגוד לקרנות הפנסיה, בקרנות הגמל וההשתלמות אין הגבלה של דמי הניהול על ידי הרגולטור. זה מביא לכך שדמי הניהול שם גבוהים יותר מבקרנות הפנסיה, כאשר אפשר לייחס חלק מההבדל הזה לרצון של הגופים "לפצות" על דמי הניהול הנמוכים בפנסיה במכשירים האחרים.דמי הניהול הממוצעים מהצבירה השנתית בקרנות ההשתלמות ובקופות הגמל נעים בין 0.5% ל-0.8%. במקרים מסוימים, במיוחד בקרנות המתמחות באפיקים סולידיים או במסלולים אלטרנטיביים, דמי הניהול יכולים להגיע אף ל-1% מהצבירה, בהתאם לרמת ההתמחות ולביקוש.
בנוסף לרצון של הגופים לפצות על דמי הניהול הנמוכים בפנסיה, ניתן לייחס את דמי הניהול הגבוהים בהשתלמות ובגמל לגורמים נוספים. על קרנות ההשתלמות והגמל יש גם פחות רגולציה בפן ההשקעתי, כלומר יש לגופים יותר חופש לנהל את הכספים שם. זה מאפשר להם להשקיע בנכסים ייחודיים יותר ועל זה הם דורשים דמי ניהול גבוהים יותר.
היקרות ביותר בדמי הניהול - קרנות הנאמנות
קרנות הנאמנות המנוהלות נחשבות למכשיר היקר ביותר, עם דמי ניהול שיכולים לנוע בין 1% ל-3% מהנכסים השנתיים. בנוסף, בקרנות נאמנות המנוהלות דמי ניהול יכולים לכלול גם עלויות נוספות, כגון דמי הצלחה המשולמים כאשר הקרן משיגה ביצועים מעל יעדים מוגדרים.
למה דמי הניהול בקרנות הנאמנות כל כך גבוהות? קרנות נאמנות רבות פועלות באסטרטגיית ניהול פעילה, בניגוד לקרנות פאסיביות שעוקבות אחרי מדדים שונים, מה שמגביר את הצורך בשינויים תכופים ובמעקב שוטף.
בנוסף, קרנות הנאמנות המנוהלות מצריכות צוותי מומחים, אנליסטים ומנהלי השקעות שמספקים את הידע והמומחיות עבור ניהול נכסי הקרן. ההיגיון פשוט - אתם משלמים לאנשי מקצוע שיתנו מהידע שלהם, יחפשו וימצאו השקעות שיתנו לכם, בשאיפה, תשואה עודפת על האפשרויות האחרות, ועל זה צריך לשלם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.טט 14/11/2024 12:08הגב לתגובה זו0 0צריך להיות רגולציה להרים גם בקופות גמל כי אין הבדל זה גם חיסכון פנסיוניסגור