הגורמים לעלייה והצעדים שבעקבותיו
לחודש מארס ממשיך להפתיע כלפי מעלה כשהוא עלה ב-0.4%, לעומת קונצנזוס האנליסטים בבלומברג לעלייה של 0.2%. אנו מעריכים כי מדד אפריל יעלה ב-0.9%, האינפלציה בשנת 2012 תעמוד על 3.4% ובשנה קדימה (בהינתן הבסיס הגבוה של אפריל) תעמוד על 2.6%.
מדד מארס הפתיע את כולם
מדד חודש מארס עלה בשיעור של 0.4%, לעומת הקונצנזוס שצפה עלייה של 0.2%. למעשה, כל הכלכלנים שמוסרים תחזיות למערכת בלומברג (כולל אנחנו) פספסו את המדד הגבוה, שעבר את טווח הערכות האנליסטים (שנע בין 0.1% ל-0.3%). מאז תחילת השנה הפער המצטבר בין המדד בפועל לבין קונצנזוס האנליסטים עמד על 0.35% (כלומר מדד גבוה מהתחזיות). "אנקדוטה מעניינת" היא שפער חיובי זה (מדדים בפועל לעומת צפי למדד 3 חודשים לאחור) היה הגבוה ביותר מזה כשנה.
התורמים העיקריים למדד הגבוה היו דלק ושמנים לכלי רכב, הבראה ונופש בארץ ובחו"ל ומחירי השכירות שתרמו יחד 0.34% מכלל העלייה במדד (0.4%), כלומר "היו אחראיים" לכ-85% מעליית המחירים בחודש האחרון. מאידך, מחירי המשקאות והמכוניות היו אלו ש"משכו" מעט את המדד כלפי מטה.
במחירי הדירות בבעלות (רכיב שאינו נכלל במדד) חלה עלייה של 0.3% במהלך ינואר - פברואר השנה והנתון הקודם (דצמבר 11' - ינואר 12') עודכן מעט כלפי מטה. עליית המחירים בינואר - פברואר השנה היתה מתונה מעליית המחירים הממוצעת בינואר פברואר 06' עד 11' (0.7%).
להערכתנו, השינויים במחירי הדירות בבעלות בחודשים הבאים לא צפויים להיות קיצוניים (לאף כיוון). עליות המחירים האחרונות לא נגרמו מספקולציה או ביקוש חזק מאוד לדירות כפי שהיה בעבר, אלא יותר עקב הפסקת ה"ישיבה על הגדר" (מתוך תקווה לירידות מחירים חדות) אצל חלק מהקונים, ואולי אף בעיות מימון/בעיות אשראי של חלק מהקבלנים אשר משפיעות על מקטעים מסוימים של שוק הדיור.
לפי עניות דעתנו, עשוי להתייחס לנושא הדיור באמצעות צעדים ספציפיים (בלי קשר ל"נשק הריבית"), אולי אפילו בתיאום עם האוצר, כשהמטרה הכוללת תהיה לסייע במצוקת האשראי של הקבלנים מחד, למנוע שינויים קיצוניים (לכל כיוון) במחירי הדירות ולנסות ולהקל על הקושי ברכישת דיור / שכירות של חלק מהאוכלוסייה בישראל. צעדים ספציפיים בתחום הדיור יקלו על בנק ישראל להוריד בהתאם למצב הכולל במשק בעתיד, מבתי לחשוש מהשפעה חדה של השינוי בריבית על מחירי הדירות.
ומה הלאה?
התחזית אותה ציינו לפני מספר חודשים לגבי מדדים גבוהים יחסית ואפשרות להפתעות כלפי מעלה במדדים כבר התאמתה בחלקה הגדול, על רקע עליית מחירי האנרגיה והחשמל וגורמים נוספים. במבט קדימה נראה כי מדד אפריל צפוי לעמוד על 0.9%, כשהוא יושפע מהתייקרות מחירי החשמל, עלייה במחירי הנסיעות לחו"ל והעונתיות במחירי השכירות וההלבשה. האינפלציה לשנת 2012 צפויה להיות 3.4%.
לאור התממשות המדדים הגבוהים, העובדה שאנו כבר נמצאים בסביבת גבוהה (גם המדדים הקרובים צפויים, אומנם, לעלות באופן חד, אך לאחר מכן תהיה רגיעה), ההאטה בכלכלות המערב ואף המחאה החברתית, שעשויה לפרוץ בעתיד (אם כי גורם זה אינו מכריע) ובעיקר מחירי האנרגיה שקצב עלייתם עשוי להתמתן משמעותית, הרי שהאינפלציה שנה קדימה (מרץ 13' מול מרץ 12') צפויה לעמוד על 2.6%.
לגבי מחירי האנרגיה נציין כי לאחרונה ניכרת "רגיעה מסוימת" במחיר הנפט על רקע השיחות בין איראן למערב. במידה ורגיעה זו תימשך גם בחודשים הבאים, הרי שמחירי הנפט עשויים להמשיך לרדת, עניין שימתן את האינפלציה. באם המצב מול איראן יוחמר, מחיר הנפט עשוי לזנק באופן חד, והאינפלציה עשויה שוב "למשוך למעלה" ולהפתיע חזק גם לטווח שמעבר לחודש-חודשיים הבאים.
במילים אחרות: "הסיפור האירני" (ירגע או לא..?) ימשיך להטריד לא רק את קובעי המדיניות בעולם הדיפלומטי אלא גם את ה"כלכלנים הפשוטים" שמנסים לתת הערכות לגבי המדד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה